[Teszt] Exo One

Exo One

dragCsető Zsolt2024.06.27. 13:00

Amennyire népszerű a sci-fi körítés a videójátékokban, olyannyira nehéz rálelni a klasszikus értelemben vett tudományos fantasztikumra napjaink felhozatalában, legyenek azok akár apró futurisztikus kalandok, akár nagyszabású űroperák. Kivételek persze mindig akadnak, és az Exo One is közéjük tartozik – ami nem új cím ugyan, de a frissen megjelent PlayStation-verziók tökéletes alkalmat adnak arra, hogy beszéljünk róla néhány sor erejéig.

Bolygóközi utazásunk igen nehezen megfogható. Az biztos, hogy egy cseppet sem hétköznapi, idegen technológián alapuló űrhajót irányíthatunk, amivel aztán bolygóról bolygóra járva göngyölíthetjük fel a cselekményt, annak időbelisége azonban egyfajta hiányos kirakósként rajzolódik ki előttünk, ahol saját képzelőerőnkkel kell kipótolnunk a darabkákat. Az Exo One egyébként tipikus “együléses” utazás: nagyjából két óra alatt a végére lehet érni. Szerencsére azonban ezen túlra is elkísér, az elejtett rádióbeszélgetések, a felvillanó képek és a környezeti történetmesélés hármasából ugyanis komoly agytornával szűrhetjük csak le, miről is szólt valójában ez az időn és teren átívelő kaland. Félreértés ne essék: ez pont így van jól – a helyes megvalósítás és megközelítés az elképzelt koncepció köré.

…a játékmenet ugyanis meglehetősen flow jellegű: ha egy mondatba kellene sűríteni, akkor azt mondanám, hogy a Tiny Wings és a Journey szerelemgyermekéről van szó, ahol nincs más dolgunk, mint A-ból B-be jutni, megküzdve közben a fizikával. Amorf űrhajónk kezdetben gömb formát vesz fel, hamar megtanítja nekünk azonban a játék, hogy klasszikus csészealjként is képes funkcionálni, ha éppen arra van szükség, az első egy-két pálya pedig lényegében az irányítás megtanulásáról szól. Ugyanis nem a hajó manőverezését kell elsajátítanunk tulajdonképpen, hanem a gravitáció manipulálását: a holdi lebegés és a földinél tízszer erősebb tömegvonzás között váltogathatunk, és az ebből adódó lendületingadozás az, amit ki kell használnunk az előrehaladáshoz. Az említett flow-élmény is ebből jön: sokszor dombok, dűnék és tereptárgyak lankáin fogunk lendületet venni, hogy aztán az “ugrató” végén belerepüljünk a végtelenbe. Majd ahogy fogy az energia, újból momentumot kell nyerni – ebből adódnak az olyan ámulatba ejtő jelenetek, amikor a felhők fölül alábukva, a hangsebességet átszelve gyorsítunk rá a következő szakaszra. Egy-két apró csavart leszámítva nagyjából ennyi is az Exo One, így a visszafogott játékidő abszolút indokolt – a végére pont el is veszíti minden frissességét.

A megfelelő audiovizuális körítés nélkül természetesen fájóan unalmas lenne mindez, de ilyen téren nem lehet panasz szerencsére a játékra. Technikailag ugyan nem tökéletes a helyzet (a zavaró frame dropok és screen tearing rontják sajnos az élményt), összességében azonban pazar a látvány – a színek, fények és halmazállapotok kavalkádja sokszor tényleg-már már transzszerű élménybe taszítja a játékost. És ez nem feltétlenül csak ámulatot jelent: abból is akad bőven, de ami miatt igazán működik az egész, hogy úgy tudod élvezni a játékmenetet, hogy közben szinte végig máshol kalandozol fejben. Talán ezt nevezhetjük úgy, hogy szórakoztatóan monoton. Akad egyébként néhány elég egyértelmű vizuális hivatkozás (a 2001: Űrodüsszeia garantáltan beugrik majd mindenkinek, de ezen művet már-már udvariatlanság nem megidézni egy sci-finek), de ezzel együtt is erős és sajátos mindaz, amit nyújt az Exo One a látvány és a zenék tekintetében.

Az Exo One végletekig elvont alkotás, amit megélni és feldolgozni sem egyszerű, aki azonban fogékony az ilyesmire, az semmiképp sem fogja elfecsérelt időnek érezni azt a két-három órát, amit rászán. Pláne akkor, ha a tematikát is kedveli, mert bár az Exbleative játéka bevallott köszönetnyilvánítás az űrbéli felfedezés eddigi eredményeiért, igazi ereje nem a tudományban, hanem a fantasztikumban van.

PLATFORM PS5 (tesztelt), PS4 | korábban: PC, Xbox Series, Xbox One
KIADÓ All in! Games FEJLESZTŐ Exbleative
MEGJELENÉS 2024. június 27. ÁR €16,99

A korábbi verziókról készült tesztünket ide kattintva olvashatjátok.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

1 órája

Heti megjelenések

14 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
1

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

5 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==