Those Who Remain

ne5hVáradi Dániel2020.06.01. 10:00

Mi egy jó történet ismertetője? Tekintve, hogy sosem törtem írói babérokra, talán nem én vagyok a legalkalmasabb ennek a kérdésnek a megválaszolására, egyszeri olvasóként azonban azt könnyű felsorolni, mivel képes megfogni egy sztori. Nyilván az alapvetően izgalmas koncepció mellé nem árt egy kellően erős felvezetés, egy érdekes főszereplő, esetleg pár kisegítő karakter vagy egynéhány jól felépített fordulat a narratíva során.

Hogy miért ezzel kezdtem az egészet? Mert a Those Who Remain a fentiekből semmit nem vonultat fel, így a játék egyik (szép magyar kifejezéssel élve) selling pointja, a "pszichológiai horror" teljesen erejét veszti, így a tényleges játéknak kellene elvinni a hátán az egészet, de könnyen kitalálható módon erre nem képes.

Főszereplőnk, Ethan... Elliot? Edward! Valami E betűs fazon a játék legelején a büdös nagy semmi kellős közepén terpeszkedő motelban igyekszik találkozni a szeretőjével, mert.. nos... ezt sosem tudjuk meg. A Those Who Remain úgy hajít minket a dolgok közepébe, hogy a lehető legkevesebb háttéranyagot biztosítja az általunk irányított karakterről, így nem csupán a múltja, de a cselekedetei és úgy igazából az egész helyzete könnyen válik érdektelenné a számunkra. Ahogy a későbbi eseményeknek helyszínt adó Dormont kisváros titokzatos múltja is.

A meghitt légyott persze annak rendje és módja szerint zátonyra fut vagy igazából el sem kezdődik, mi pedig a rejtélyes városka felé tartva egy ponton már téren és időn át is ugrálgatni kezdünk, mert... csak. Nyilván a játék végéhez közeledve egyre több darab kerül elő a kirakóshoz, addig azonban marad a sötétben tapogatózás.

Persze csak képletesen, hiszen a Those Who Remain játékmenetének épp az a lényege, hogy lehetőleg egy percet se tartózkodjunk a sötétben, mert a kék szemű árnyéklények azonnal elkalapálnak minket. Ennek elkerülésére a játék helyszínein található fényforrásokkal játszva kell folyamatosan megvilágítani utunkat, illetve ezek jótékony ragyogása alatt kell megtalálnunk a továbbjutáshoz vezető tárgyakat.

A játékmenet szépséghibája azonban az, hogy a fejlesztők ahelyett, hogy lehetőséget adtak volna arra, hogy bizonyos szituációkat a saját elképzelésünk szerint oldjunk meg, inkább úgy látták jónak, ha arra kárhoztatnak minket, hogy kitaláljuk, ők milyen megoldást is tartottak ideálisnak. Ez csak azért bosszantó, mert az esetek többségében a korábban már említett létsíkváltós mechanika képezi a megoldás kulcsát, ami néhol fölöslegesen túlbonyolítja a dolgokat.

A múlt és a jelen között ugrálva az ettől elvárható ok-okozati összefüggést kapjuk, vagyis amit a korábbi idősíkban megváltoztatunk, annak a jelenre is hatása lesz. Ráadásul a játék egy ponttól kezdve a bíró, az esküdtszék és a hóhér szerepét is ránk osztja, a nyomok felkutatása során pedig a tér-idő folytonosságban való ide-oda sasszézás jelenti az egyetlen fegyverünket.

Az egyébként kissé körülményes irányítást csak súlyosbítja, hogy a játék egy-egy pontján bizarr lények elleni bújócskába is belekényszerülünk, a rendelkezésünkre álló eszköztár pedig kimerül a sétában és a futásban. Bizony, nincs lopakodás, nincs fedezékhez lapulás, esetleg amögül való biztonságos kitekintés.

Technikai oldalról a játék egy kis fejlesztőcsapattól elvárt minőséget hoz, ezért elmarasztalni nyilván nem indokolt, bár a tény, hogy az általunk felvett tárgyak egy része az interakció során előttünk lebeg a levegőben, mintha valamilyen telepata reptetné őket, nem éppen olyan megoldás, amire elismerően bólintok. Ennél már csak a szinte minden életkedvet nélkülöző szinkron rosszabb, ami egy újabb lépés afelé, hogy a lehető legkevésbé legyen ránk hatással a főszereplő sorsa.

Furcsa és szokatlan leírni, de a Those Who Remainnek kifejezetten jól áll, hogy mindössze néhány óra alatt a teljes történet abszolválható. A főszereplő karakterdrámájának elnagyoltsága, valamint a kisvárosi események felgöngyölítésének kidolgozottsága gondoskodtak róla, hogy arra se legyek kimondottan kíváncsi, hova is fut ki a történet vége. Ez pedig egy olyan játék esetében, aminek ez lenne az egyik, ha nem egyetlen húzóereje, kimondottan nagy veszteség.

*** Those Who Remain | Platform: PC, PS4 (tesztelt), One, Switch, Mac |

Kiadó: Wired Productions | Fejlesztő: Camel 101 |

Megjelenés: 2020. május 28.***

Tomb Raider Trilogy

A Microsoft Store felületén bukkant fel a reboot trilógia egybecsomagolt változata.

13 órája
13

Heti megjelenések

Továbbra is csendesen érkeznek a tavaszi címek, nem ezen a héten kezdenek befutni a nagyágyúk.

17 órája
8

Mass Effect: Legendary Edition finomhangolások

A Bioware hamarosan megjelenő újrakiadása egyre távolabb kerül a hagyományos értelemben vett remaster kifejezéstől.

1 napja
8

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

2 napja
8

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

2 napja
2

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

2 napja
2

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

3 napja
21

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

4 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

4 napja
8

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

4 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

4 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

4 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

4 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

4 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

4 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

4 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

4 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

5 napja
2

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

5 napja
1

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

5 napja
1