Those Who Remain

ne5hVáradi Dániel2020.06.01. 10:00

Mi egy jó történet ismertetője? Tekintve, hogy sosem törtem írói babérokra, talán nem én vagyok a legalkalmasabb ennek a kérdésnek a megválaszolására, egyszeri olvasóként azonban azt könnyű felsorolni, mivel képes megfogni egy sztori. Nyilván az alapvetően izgalmas koncepció mellé nem árt egy kellően erős felvezetés, egy érdekes főszereplő, esetleg pár kisegítő karakter vagy egynéhány jól felépített fordulat a narratíva során.

Hogy miért ezzel kezdtem az egészet? Mert a Those Who Remain a fentiekből semmit nem vonultat fel, így a játék egyik (szép magyar kifejezéssel élve) selling pointja, a "pszichológiai horror" teljesen erejét veszti, így a tényleges játéknak kellene elvinni a hátán az egészet, de könnyen kitalálható módon erre nem képes.

Főszereplőnk, Ethan... Elliot? Edward! Valami E betűs fazon a játék legelején a büdös nagy semmi kellős közepén terpeszkedő motelban igyekszik találkozni a szeretőjével, mert.. nos... ezt sosem tudjuk meg. A Those Who Remain úgy hajít minket a dolgok közepébe, hogy a lehető legkevesebb háttéranyagot biztosítja az általunk irányított karakterről, így nem csupán a múltja, de a cselekedetei és úgy igazából az egész helyzete könnyen válik érdektelenné a számunkra. Ahogy a későbbi eseményeknek helyszínt adó Dormont kisváros titokzatos múltja is.

A meghitt légyott persze annak rendje és módja szerint zátonyra fut vagy igazából el sem kezdődik, mi pedig a rejtélyes városka felé tartva egy ponton már téren és időn át is ugrálgatni kezdünk, mert... csak. Nyilván a játék végéhez közeledve egyre több darab kerül elő a kirakóshoz, addig azonban marad a sötétben tapogatózás.

Persze csak képletesen, hiszen a Those Who Remain játékmenetének épp az a lényege, hogy lehetőleg egy percet se tartózkodjunk a sötétben, mert a kék szemű árnyéklények azonnal elkalapálnak minket. Ennek elkerülésére a játék helyszínein található fényforrásokkal játszva kell folyamatosan megvilágítani utunkat, illetve ezek jótékony ragyogása alatt kell megtalálnunk a továbbjutáshoz vezető tárgyakat.

A játékmenet szépséghibája azonban az, hogy a fejlesztők ahelyett, hogy lehetőséget adtak volna arra, hogy bizonyos szituációkat a saját elképzelésünk szerint oldjunk meg, inkább úgy látták jónak, ha arra kárhoztatnak minket, hogy kitaláljuk, ők milyen megoldást is tartottak ideálisnak. Ez csak azért bosszantó, mert az esetek többségében a korábban már említett létsíkváltós mechanika képezi a megoldás kulcsát, ami néhol fölöslegesen túlbonyolítja a dolgokat.

A múlt és a jelen között ugrálva az ettől elvárható ok-okozati összefüggést kapjuk, vagyis amit a korábbi idősíkban megváltoztatunk, annak a jelenre is hatása lesz. Ráadásul a játék egy ponttól kezdve a bíró, az esküdtszék és a hóhér szerepét is ránk osztja, a nyomok felkutatása során pedig a tér-idő folytonosságban való ide-oda sasszézás jelenti az egyetlen fegyverünket.

Az egyébként kissé körülményes irányítást csak súlyosbítja, hogy a játék egy-egy pontján bizarr lények elleni bújócskába is belekényszerülünk, a rendelkezésünkre álló eszköztár pedig kimerül a sétában és a futásban. Bizony, nincs lopakodás, nincs fedezékhez lapulás, esetleg amögül való biztonságos kitekintés.

Technikai oldalról a játék egy kis fejlesztőcsapattól elvárt minőséget hoz, ezért elmarasztalni nyilván nem indokolt, bár a tény, hogy az általunk felvett tárgyak egy része az interakció során előttünk lebeg a levegőben, mintha valamilyen telepata reptetné őket, nem éppen olyan megoldás, amire elismerően bólintok. Ennél már csak a szinte minden életkedvet nélkülöző szinkron rosszabb, ami egy újabb lépés afelé, hogy a lehető legkevésbé legyen ránk hatással a főszereplő sorsa.

Furcsa és szokatlan leírni, de a Those Who Remainnek kifejezetten jól áll, hogy mindössze néhány óra alatt a teljes történet abszolválható. A főszereplő karakterdrámájának elnagyoltsága, valamint a kisvárosi események felgöngyölítésének kidolgozottsága gondoskodtak róla, hogy arra se legyek kimondottan kíváncsi, hova is fut ki a történet vége. Ez pedig egy olyan játék esetében, aminek ez lenne az egyik, ha nem egyetlen húzóereje, kimondottan nagy veszteség.

*** Those Who Remain | Platform: PC, PS4 (tesztelt), One, Switch, Mac |

Kiadó: Wired Productions | Fejlesztő: Camel 101 |

Megjelenés: 2020. május 28.***

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

Age of Empires: Fan Preview összefoglaló

Az idén megjelenő negyedik rész bemutatója mellett egyéb finomságokat is kap az AoE-közösség!

8 órája
2

Sugiyama 90!

A videojáték történelemnek vannak legendás, megkerülhetetlen alakjai. Koichi Sugiyama vitathatatlanul egyike ezeknek. Az elképesztő karriert befutott komponista, akit a szélesebb videojátékos közönség a Dragon Quest sorozat zeneszerzőjeként ismeri. A 90 éves mester köszöntjük!

9 órája
13

The Fabled Woods

Egy szépséges erdő, egy rejtély, RTX és DLSS - nagyjából ezzel reklámozza magát a The Fabled Woods, amely a horror-sétaszimek közé próbálja magát pozícionálni. Szeretjük a horrort, szeretjük a sétaszimeket - ideális talajon próbál megállni tehát a játék. Teszt!

1 napja

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

1 napja
13

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

1 napja
10

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

1 napja
4

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

1 napja
8

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

1 napja
5

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

2 napja
43

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

2 napja

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

2 napja
2

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

2 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

2 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

2 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

3 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

3 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

3 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

3 napja
7

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

3 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

3 napja
21