[Teszt] Botany Manor

Botany Manor

VegaNagy-Sz. Ferenc2024.04.18. 16:10

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Azt hiszem az átlagos játékos pulzusa nemhogy nem emelkedik meg a fentiek olvastán, de talán még az is kicsúszik a száján, hogy "Mi ez a ***?" (a három csillag tetszőlegesen behelyettesíthető). Pedig a Botany Manor az év egyik kellemes meglepetése, csak végig gondolkodni kell a vele eltöltött órák alatt.

Gondolkozzunk akkor! Belegondoltatok például valaha abba, hogy ha mondjuk a Resident Evil első részéből kivennék a zombikat és a teljes harcrendszert, akkor mi maradna? Járkálnánk egy hatalmas házban, feljegyzéseket találnánk, azok alapján megpróbálnánk összerakni a történetet, feladványokba ütköznénk, amikhez keresnénk a különböző hinteket, majd azon agyalnánk, hogyan tudjuk azokból a megfelelő információt kinyerni. Na a Botany Manor játékmenete gyakorlatilag pontosan erről szól, az egésznek pedig a virágnövesztés adja a keretét, ami a békés rejtvényfejtéshez tökéletes hátteret biztosít.

A cél az, hogy megkeressük az udvarház területén található tizenkét virágmagot, majd olyan feltételeket teremtsünk, hogy azok ki tudjanak nyílni. Minden esetben arra kell tehát rájönnünk, hogy hova és milyen körülmények közé kell helyeznünk a virágcserepeket a kicsírázott magokkal, ehhez viszont nem csak információkat kell összegyűjtenünk, hanem végig kell gondolni azt is, hogy melyik hint melyik virághoz tartozik, ráadásul az utalások is úgy vannak megfogalmazva, hogy a megoldás ne következzen egyenesen belőle. Előfordul például olyan, hogy egy növényhez megtaláljuk az összes segítséget, de az agymunka csak ekkor kezdődik: végig kell nézni újra minden ábrát, könyvet, levelet és a talált tárgyakat, majd rájönni az összefüggésekre. Egy példa talán jól bemutatja, mire számíthattok. Annyit tudunk egy növényről, hogy csak adott hegyen honos, emellé pedig mindenféle feljegyzést találunk arról, hogy a környező magaslatokra milyen szélsebesség és légnyomás jellemző. Irány a kertben található öt emeletes torony, aminek a különböző szintjein az ablakokat nyitogatva pontosan olyan levegőáramlási feltételeket kell teremtenünk, mintha a virág természetes élőhelyén járnánk, és készen is vagyunk.

A feladványokra talán az "elegáns" a legjobb szó, egyik sincs túlbonyolítva, mégis mind alaposan át van gondolva és érdekes. Habár a játék tempója és narrációja a sétálószimulátorokat idézi, itt mégsem csak a nézelődésé és a passzív befogadásé a szerep, amivel valamilyen interakcióba tudunk lépni, annak szinte biztosan lesz valamilyen jeletősége a virágok szempontjából. És közben nincs semmi stressz, lágy zene szól, kellemesek a színek, a ház okosan van felépítve és pont annyira lineáris, amilyet a zsáner igényel. A játék térképez helyettünk, jelzi a begyűjtött hinteket és tárgyakat, nekünk tényleg csak annyi a dolgunk, hogy a lényegre koncentráljunk: gondolkozzunk.

Összességében 3-5 órán keresztül tart a tizenkét virág "feltörése", ezalatt főleg a ház történelméről kapunk soha nem tolakodó mennyiségű információt, valamit arról, hogy kik vagyunk mi, mit keresünk ott és mi is ennek az egész botanikus utazásnak a célja. Minden összetevőből pont annyi szerepel, amennyi indokolt. A feladványok a belépő szint és a közepes nehézség között ingadoznak, de soha, tényleg soha nem éreztem a végigjátszás alatt egy csipetnyi frusztrációt sem, sikerélményt annál inkább, amikor sikerült rájönni arra, hogyan lesz a magból virág. Annyira egyben van az egész, hogy már a virág kitárulkozásának animációja is szimbolikus: pont azt érezzük a lelkünkben mi is egy-egy sikeres megoldás során, mint ami közben a szemünk előtt a szirmokkal is történik.

PLATFORM PC, Xbox (tesztelt), Switch KIADÓ Whitethorn Games FEJLESZTŐ Balloon Studios MEGJELENÉS 2024. április 09. ÁR 25 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

1 órája
2

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

8 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

9 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==