shearer2010.07.16. 00:54

Quake 4 rinya

Legújabb szerzeményem a Q4, ami szintén kimaradt az életemből (azért látszik, hogy az elmúlt évtizedben elég erősen hanyagoltam az FPS műfajt, pedig a kedvencem :D). Aztán a héten sikerült beszereznem a bónuszlemezes kiadást kőkemény 2000 ft-ért, úgyhogy ez is be lesz pótolva szépen. Vagy nem?

A Q4-ről mindig is tudtam, hogy azért annyira nem lett fasza, mint a széria korábbi tagjai, talán ezért is tartottam magam ennyire sokáig távol tőle. És milyen jól tettem! Ugyanis most már 2-3 napnyi szenvedés után bizton ki merem jelenteni, hogy nem ez lesz életem játéka. Nagyon nem. Kb. a játék felénél járok, nem szoktam ennyire korán nekikezdeni szétfikázni a gammákat, de ezúttal muszáj kiírnom magamból a frusztrációt!

Már amikor betöltött az első pálya tudtam, hogy itt komoly gondok lesznek. A grafika kettős képet mutat, sőt meg merem kockáztatni, hogy ennyire ellentmondásos látvánnyal játékkal még sosem játszottam. A külső terek valami katasztrofálisan rondák lettek (kopár világosbarna sziklák, szürke beton épületek, kb. ps1 színvonalon megvalósítva), viszont a belső terek meg iszonyat jól néznek ki. A folyosók, termek, járatok baromi jól meg lettek csinálva. Talán az egyik legszebb és leglátványosabb grafikával bír a program xbox 360-on, ilyen szempontból. Látványos fény és árnyékeffektek, dizájnos helyszínek stb - ünnep a szemnek. Az ellenfelek karaktermodelljei is nagyon jók, bár túl sok alkalom nincs megcsodálni őket, mert nagyon gyorsak a csaták és mindig sötét van, a holtestek pedig zöld zombifing módjára elillannak, ami elég illúzióromboló. Bajtársaink (merthogy ezúttal ilyenek is vannak) modelljei már kevésbé impozánsak sajnos.

Naszóval a grafika az rendbe van szerintem, mert oké, hogy a külső terek még a Q2 színvonalát se nagyon érik el, viszont úgyis szinte mindig benn vagyunk. Sajnos a portolás nem lett tökéletes és az impresszív látvány azért elég keményen megdolgozzák az xboxot, szóval a framerate nem mindig az igazi. Az igazi gondok viszont a gameplay tekintetében kezdődnek és a zene szinte teljes hiányában csúcsosodnak ki. Kezdjük az utóbbival. Ha Quake 2 (azért erre hivatkozok mindig, mert ennek a direkt folytatása a Q4) akkor überbrutál gitártépés, a legjobb fajtából. Ehhez képest a Q4 alatt folyamatosan kuss van, pedig nagyon sokat javított volna a játék összmegítélésén valami durva kis metál. Vagy bármi, ami zenének titulálható...

A gameplay-t hosszasan tudnám szidalmazni, de rövidre fogom. A fő gondom az, hogy a Q2-höz képest meglepően lineáris, és hogy a szűk folyosókon egyszerűen nem lehet olyan jól harcolni, mint a Q2 termeiben. Ráadásul mivel elég sötét is van, ezért a harcok kb. a következőképpen zajlanak: megyek a folyosón, elém ugrik a sarkon valami beazonosíthatatlan izé. Itt két opció van: elkezdjük mindketten egymást lőni, vagy ha közelharcos ellenfél volt akkor rohan felém, én lövöm és hátrálok, amíg meg nem akadok valamiben. A végeredmény mindkét esetben az, hogy akármennyire is ügyesen próbálom csinálni, de sérülni fogok. Gyógyításra számos lehetőség van, csak valami totál idióta módjára szórták szét ezeket a lehetőségeket a pályákon. A muníciót dettó. Volt, hogy 5-10 percen át töredéknyi élettel kellett végigszenvednem szakaszokat, máskor meg 20 méterenként volt medipack. Lőszerből szintén vagy nagyon sok van, vagy roppant kevés. Meglehetősen idegesítő módon általában, ha sok életünk van, akkor kevés a skuló, és fordítva.

A másik nagy "kedvenceim" a szakadékok. Összevissza mindenfelé vannak mélyedések amik természetesen azonnali halált eredményeznek. Sok van belőlük, a legváratlanabb helyeken is előfordulnak, és még a világos termekben is könnyen belepottyanhat az ember.

Hogy valami jót is mondjak: a fegyverek újfent nagyon jók lettek, és többségük tökéletesen használható, akár többféle szituációban is.

További random problémák: sokat tölt, lassan ment, nem lehet bekapcsolni a feliratokat, hajlamos a fagyásra, rettenetes achievementek vannak benne.

Sajnos multiban még nem volt alkalmam kipróbálni, tekintve, hogy nem nagyon játsszák már online.

Szóval csalódás számomra a Q4. Hajlandó lennék szemet hunyni bizonyos hibái felett, de eleve unalmas és a gitárzúzás hiánya annyira elszomorít, hogy egyszerűen rossz vele játszani. 40-50 perc alatt annyi frusztráció gyülemlik fel bennem, hogy végül mindig kikapcsolom, és egyre nehezebb rávenni magam a folytatásra. Persze becsületből azért végignyomom.

Mindezek ellenére nem volt kidobott pénz a játék, mert a bónusz lemezen ott figyel a Q2! Sajnos feltelepíteni nem lehet, és kicsit nehéz volt belőni az irányítást a kontrollerre, de ennek ellenére még mindig hatalmas élmény. Szinte már kívülről vágom a játékot, mégis jó volt sokadszorra is kiakasztani. Örök kedvenc. :)

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

12 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15