casper0072015.12.28. 18:26

2015 játékai - #3

Azok a dolgok, amik végtelen - de legalábbis nagyon sok lehetőségből merítő - kreativitásra adnak lehetőséget, képesek megijeszteni és eltántorítani az embert. Vagy azért, mert egy hosszú munkanap után már nincs ereje ahhoz, hogy még ő gyártson tartalmat, vagy belekezd ugyan, de nem elégedett az eredménnyel, és mivel se ideje, se energiája, hogy megvalósítsa elképzelését, inkább hagyja az egészet. A Super Mario Maker nem egy olyan játék, amit fél vállról lehet venni.

Az építgetős játékok egyik ismérve, hogy annyit adnak, amennyit a játékos hajlandó beleinvesztálni. A Nintendo egy, a cégre jellemző gondossággal és minőséggel elkészített pályaszerkesztőt szabadított rá a közösségre, így az eredmény nem csak a fejlesztőtől függött. Sok hasonszőrű játék már ott elcsúszik, hogy a rendelkezésre álló eszköztár szegényes, nem megfelelő, akiknek pedig sikerült jó alapokat lefektetniük, azok az érdektelenség mocsarába esve süllyednek el szépen lassan. Egy ilyen típusú játéknál elengedhetetlen a kreatív és tevékeny, odaadó közönség, még akkor is, ha a Nintendo saját készítésű pályákkal frissíti a Mario Maker-t. Hazudnék, ha azt mondanám, nem voltak kétségeim, de szerencsére kellemesen csalódtam. A Mario Maker játékosállománya ontja magából a pályákat, aminek köszönhetően igazi platformparadicsomot kap a pénzéért a játékos.

A Mario Maker-nek két nagy területe van: a pályák készítése, és a mások által kreált kihívások teljesítése. Mivel ez egy év végi összesítő írás, és nem kritika, nem szeretnék belefolyni egy részletes élménybeszámolóba, ezért csak a lényegre szorítkozom. Random felhasználók kreálmányait nézegetve és azokat teljesítve - legalábbis megpróbálva - azt a következtetést kell levonnom, hogy ezek a srácok nem tréfálnak, ami egyszerre elmebeteg és gyönyörű dolog. Egészen elképesztő pályákat találni, néha nem is értettem, ezeket hogyan lehet teljesíteni. Sehogy? De bizony, lehetséges, hiszen egy elkészült pályát csak akkor lehet megosztani, ha atyja először teljesíti azt. Nem egy olyan „szörnyszülöttel” találkoztam, amit egy fejlesztő biztosan nem mert volna megkockáztatni.

Egy egészen más élményt nyújt az építgetés. Az elemek négy különböző Mario érából származnak, és ahogy fentebb is olvashattátok, egészen mesés dolgokat lehet belőlük kihozni. Ez természetesen rengeteg időt és energiát igényel, este, ha van egy-két órád játszani, akkor nem fogsz világbajnok pályát építeni, mert az folyamatos újratervezést, begyakorlást, kísérletezést jelent. Én még nem léptem túl a faék egyszerűségű építményeken, de azokba is beleöltem jó pár órát. Igaz, már az is felejthetetlen élmény volt, amikor testvérem próbált végigevickélni a pályámon, ahol kitöröltem a földet és egyesével elhelyezett tégladarabokon ugrálva kellett elérni a célt.

A Mario Maker egy nagyszerű eredmény, mert nem volt elég, hogy a felesztő egy jól működő alapot fektetett le, a játék természetéből fakadóan szükség volt a felhasználók aktív közreműködésére is. Ez pedig megvalósult, a Mario Maker egyben a lelkes közösségek és a kreativitás győzelme is.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7