casper0072016.01.22. 21:02

Eredmény és eredményesség

Sok száz órám van a Gears of War multijában. Összescsődültünk a haverokkal, elindítottuk a keresést, aztán játszottunk. A cél a győzelem volt, nem pedig valamilyen mutató növelése. Természetünk ugyanakkor hajlamossá tesz minket, hogy számokhoz viszonyítsunk, és az elért eredményre is statisztikai mutatók összességeként gondoljunk. A kiadók ezt könyörtelenül ki is használják.

Hogyan veszi ma rá egy cím a játékosokat, hogy minél több időt töltsenek vele? Számokhoz kötött célokat, részobjektívákat sorakoztat föl. Szerezz még ennyi tapasztalati pontot, hogy elérd a következő szintet. Gyűjts még ennyi kreditet, hogy megvehesd azt az erősebb fegyvert. Az ember egyszerre azon kapja magát, hogy nem is a játék élvezetéért játszik, hanem a mesterségesen generált mérföldkövek eléréséért. És ha egyszer eléri, akkor úgy hagyja ott az alanyt, hogy vissza se néz. Már régóta nem játszott volna vele, hacsak nem hajkurássza kényszeredetten az eredményeket.

Erre ma számtalan példát találni, sőt, nagyítóval kell keresni, ami nem így működik. Vannak olyan műfajok, amik természetüknél fogva a gyűjtésre, halmozásra épülnek, de ez a mentalitás beette magát oda is, ahol korábban egy emberbarátibb rendszer uralkodott. A Hearthstone egy sor olyan megoldással állt elő, amivel ráveszi az embereket, hogy rendszeresen több időt töltsenek a virtuális asztalnál. Minden nap van küldetés, amiért arany jár, viszont egyszerre csak három küldetés gyűlhet fel. A hónap végén az elért eredményért in-game jutalom jár. Vagy itt a The Division esete, ahol valószínűleg erősebb fegyverekért kell házalni, hogy ne két tár lőszert kelljen az ellenfél fejébe pumpálni.

Hiányoznak azok az idők, amikor egy játék nem ilyen furmányos csapdákkal láncolta magához az embereket, hanem azzal, hogy egyszerűségében is szórakoztató és élvezetes volt. A Halo régebbi részeiben elindult egy meccs, és az döntött a győzelemről, hogy mennyire ismered a pályát és milyen jól kezeled a fegyvered, nem pedig az, hogy mennyi sebzést viselsz el. Szerencsére most is vannak ilyen játékok. Például a League of Legends, ahol magát a rendszert kell megértened és megtanulnod, nem elég vakon elkezdeni a játékot, és abban bízni, hogy megjutalmaz a kitartásodért, és adott idő után már fel tudod magad annyira fejleszteni, hogy esélyes leszel a csatában.

Tegyük fel, ha X játékban valaki elég kitartó, megnyit egy erős fegyvert, aminek köszönhetően javulnak az eredményei, több tűzpárbajt nyer meg. A játék nem a saját maga fejlődését jutalmazta, hanem a kitartását, amíg elszenvedte magát eddig a pontig. És ez a kiadóknak jó, mert csak kitalálnak egy hosszú időn belül elérhető célt, amit a játékosok el akarnak érni. A karakter fejlődött, a játékos nem. Pedig utóbbin kellene lennie a hangsúlynak.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7