casper0072016.12.29. 20:44

2016 játékai - #3

Sok franchise életében eljön az a pillanat, amikor egy olyan epizód születik meg, ami szembemegy az addigi részek szellemiségével, ami már önmagában is megkérdőjelezhető, de még csak nem is sikerül jól. A rajongók elégedetlenek, a kiadó és a fejlesztő szabadkozik, majd bejelentik, hogy visszatérnek a gyökerekhez. Sok esetben sajnos a szándék nem elég, és onnantól lejtmenet van. Nagy örömömre a Hitman nem járt így az Absolution után.

Az új Hitman-nel kapcsolatban talán az jut eszébe a legtöbb embernek, hogy a Square Enix az epizodikus megjelenés mellett tette le a voksát. Ez a mai világban kockázatos dolog, amit maguk a kiadók és fejlesztők idéztek elő azzal, hogy sokszor vitatható minőségű produktumokat adtak az emberek kezébe. Ki fizetne mindenféle bizonytalanságot mellőzve teljes árat egy olyan játékért, amit nem kap meg teljesen, csak kisebb adagokban? Még ha jól is sikerül a bemutatkozás, semmi sem garantálja azt, hogy a folytatás jó lesz. Bevallom, az elnyújtott tálalás bennem sem talált megértő támogatóra - és persze utólag könnyű okosnak lenni -, de azt kell mondanom, félelmem alaptalan volt, a Hitman nagyszerű.

Számomra bebizonyosodott, hogy az epizodikus megjelenés igenis illik ehhez a játékhoz. A Hitman küldetései összetettek és rengeteg lehetőséget kínálnak. Mindig van egy vagy több célpontunk, illetve a küldetés jellegét tekintve előfordulhatnak egyéb teljesítendő objektívák is. Az, hogy ezeket miként pipáljuk ki, rajtunk múlik. Nem szabad tévedésbe esni, a Hitman nem egy sandbox játék, a fejlesztők által megálmodott keretek között tudunk tevékenykedni, de ezekre igazán nem lehet panasz, mert sok utat tesznek lehetővé, amik markánsan különböznek egymástól. Ha gondoljuk, lőfegyvert ragadhatunk, vagy a klasszikus utat választva újabb és újabb gúnyákba bújva térképezzük fel a területet, és várjuk ki a legmegfelelőbb pillanatot. A másik nagy pozitívum, hogy a pályákon elszórt lehetőségek egy hányada bizonyos történésekhez vannak kötve. Igen ám, de ezek nem akkor aktiválódnak, amikor a közelbe érünk, hanem az első pillanattól kezdve haladnak a végkifejlet felé. Ha lemaradtunk róla, akkor az a kapu bezárult, nézhetünk más megoldás után.

Ezért nyert értelmet a küldetésenkénti tálalás, mert egy megbízást érdemes többször is teljesíteni, annyira más élményt nyújtanak a különböző likvidálási módszerek. Ha valaki most megveszi a teljes csomagot egy végigjátszás miatt, akkor végigmegy a pályákon és azt mondja, ennyi elég volt. Pedig nem is látta a játék felét sem. Akinek azonban pár havonta be kellett érnie egy misszióval, az talán többször is megpróbálkozott a feladattal és mindig más megközelítést választott. Ez a sokszínűség adja a Hitman sava-borsát.

Szeretném kiemelni, hogy a játék baráti kezet nyújt a kezdőknek is, egyrészt végigterel egy nagyon alapos tutorial küldetéssorozaton, másrészt különböző jelölők bekapcsolásával a későbbiekben is támogatja a játékost. Személy szerint ezt a segítséget nem ajánlom, maximum a játék elején, hogy kitanuljuk a rendszert, mert később úgy érezhetjük, hogy madzagon rángatnak minket, holott a Hitman titka a szabad felfedezésben és kísérletezésben zajlik. Tehát irány a beállítások menü és vegyük ki azokat a fránya pipákat!

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7