CHASE2020.01.23. 20:01

Az évtized filmjei

20-16.

20. Straight Outta Compton

Kevés megjósolhatóbb helyezett volt a listámon mint a Straight Outta Compton, amit én minden idők egyik - ha nem a legjobb - zenei filmjének tartok.

Ezt a filmet ugyanis, csakúgy mint magát az együttest, a zenék teszik naggyá.

Minden más is rendben van, és össze lehet hasonlítani a hasonló (éppenséggel NAGYON hasonló) Bohemian Rhapsody-val, hogy mennyivel jobb ez a film, de ez úgyis az alapján dől el, hogy ki melyik stílust szereti jobban.

Részemről a Straight Outta Compton volt az egyik legnagyobb meglepetés az évtizedben. Annak, hogy ebből a témából egy jó filmet kihoznak, nagyjából nulla esélyt jósoltam. Azt, hogy ez a film nem csak jó lesz, de még azokra a dolgokra is koncentrál, amiket én fontosnak tartok, az már-már a nonszensz kategória.

Örökké emlékezetes rész az összes zenei rész, meg minden ami azzal kapcsolatos, hogy hogy csinálják, vagy adják elő.

(fun fact: vicces, hogy ez a film mennyire ugyanaz, mint a Bohém rapszódia, és ebben nyilvánvalóan semmiféle szándékosság nincs, az élet írta mindkettőt)

19. Hereditary

Nyomasztó horrort láttam már korábban is, és most is tudnék ebben a kategóriában jobbakat mondani mint a Hereditary (bár nem feltétlenül ebből az évtizedből); na de olyat még nem láttam, ami ennyire az életből merítkezik, és ami ennyire az életkedvét is elveszi az embernek.

Többet azért nehéz mondani erről a filmről, mert ezt tényleg látni kell, hogy az ember elhiggye. Alighanem új etalon született a horror kategóriában.

Örökké emlékezetes: ezt most inkább ne.

18. A Field in England

Három férfi gombázik (nem, nem gombáSzik) a 17. századi Angliában, miután elszöktek a seregtől. Hozzájuk csatlakozik O'Neill a varázsló, aki egy titkos kincs után vezeti őket.

Ha csak a sztori miatt nézel meg filmeket, ez valószínűleg kimarad, de ha rendezők alapján szelektálsz, Ben Wheatley neve talán mond valamit.

A kis költségvetésűek kis költségvetése ez a film, fekete-fehér, no-name színészek, női karakter egy szál se, ezt aztán tényleg nehéz eladni mai filmként, de talán épp ezért más és frissítő egy ilyen film a mainstream mozi mellett.

Örökké emlékezetes pillanat: Itt valószínűleg aki látták a filmet, azok közül 100-ból 100-an ugyanazt mondják: a sátor jelenet.

A gyomorforgató szürralizmus és az orrfacsaró realizmus találkozása ez a film.

17. Sicario

Denis Villeneuve kb akkor kezdett az egyik kedvenc rendezőmmé avanzsálni, amikor a Sicariot megnéztem a moziban. A filmmel voltak - és vannak is - problémáim, de a feszültségszövés és a rendezés ereje vitathatatlan.

A főszereplők mindegyike telitalálat, és a film pont annyit mutat a mexikói drogkartellek világából, amennyivel átlép a sorozatokon megszokott elemeken, de még nem vesz el a misztikumból, amivel ébren tartja az ember képzelőerejét.

Nagy kár, hogy a film az első 30 perc után veszít a lendületéből, és utána szinte már egy más (szintén jó) film kezdődik, ami már a megszokottabb krimi és thriller nyomvonalon halad, szintén jó fordulatokkal egyébként.

Az egyik fórumon olvastam a filmmel kapcsolatban, hogy ez a "legkubrickosabb" darab, amit az illető látott mostanában, és azt hiszem értem mire gondol. Kompromisszumot nem tűrő művészi látásmód, profi operatőri munkával, látképekkel és technikai tudással karöltve.

Sztem a rendező későbbi filmjei, az Arrival és a Blade Runner már kevésbé voltak izgalmasak.

Örökké emlékezetes jelenet: annyira emlékezetes, hogy konkrétan a legjobb jelenetnek is választottam az évtizedből ezt: Click!

16. The Wolf of Wall Street

És most következzen egy baki részemről, ugyanis ezt a filmet kilistáztam, hogy nem lesz benne a legjobb 25 filmben, aztán észbe kaptam. *

The Wolf of Wall Street egyszerűen az egyik legszórakoztatóbb film amit valaha láttam. Igazából a szórakoztató nem is a jó jelző rá, valami kirobbanó, elementáris erejű annál inkább.

Itt Scorsese egyértelműen elemében van. De még inkább talán a színészek, akik egyszerre önmagukat és annak paródiáját alakítják, de végig a maximumon pörögnek.

Nem lehet ezen a filmen fogást találni, hacsak nem a szokásosan kissé elhúzódó játékidőt és az ebből fakadó kisebb pacing gondokat.

Mivel nem terveztem ezt a filmet listára, így mondható, hogy végül is nem tudtam élni nélküle, ami talán mutatja is, hogy mennyire szeretem.

Örökké emlékezetes jelenet nincs, mert ez a film egy nagy, emlékezetes jelenet úgy ahogy van.

  • a Spiderman: Far From Home-ot vettem le helyette, amivel kapcsolatban fordítva gondoltam meg magam

folyt köv...

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

1 napja
6

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

3 napja
14

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

5 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

7 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
14

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4