Warhawk2020.12.11. 20:06

Kedvenc játékzenék 2020-ból

Ezektől a dallomoktól indult meg bennem a bugi idén.

Lassan szokássá érik, hogy decemberben sorra veszem, melyik játékzenék tetszettek legjobban az évben, így történt ez tavaly, sőt tavalyelőtt is. Most meg, ha már úgyis itt van ez a csudi blogmotor, miért ne raknám olyan helyre, ahol még valamennyire témába is vág, nem?

A szabályok ugyanazok: abból az 5-6 tucat játékból választottam, melyekkel idén játszottam (és nem feltétlen abból, ami idén jelent meg, de talán csak egy ilyen lett), szigorúan a zene alapján választottam (pl bármennyire is imádom a Half-Life Alyxet, a zenéje nem maradt meg bennem), a sorrendet az ABC határozza meg.

A Fold Apart

Zeneszerző: Riley Koenig

Riley Koenig nem kezdő a szakmában, bár jellemzően kisebb játékokhoz komponál zenéket így neve talán nincs annyira a köztudatban. Az A Fold Aparthoz írt zenéje kitűnően megy a játék témájához, a zongora és vonós párosa pontosan azt a már-már közhelyes romantikus hangulatot varázsolja elénk, ami a játékot is meghatározza. A kiválasztott zene pedig az, ami egy trailerhez vágva nagyjából másfél percben mutatja be, hogy mire is lehet számítani az albumot hallgatva.


A Monster's Expedition

Zeneszerző: Eli Rainsberry

Eli Rainsberry zenéje tavaly is rajta volt a listámon és idén is sikerült olyat alkotnia, amivel felkerült. Érdekes módon mindkettő logikai játék, tavaly a Wilmot's Warehouse volt, idén az A Monster's Sanctuary. És itt véget is érnek a hasonlóságok, ez utóbbi játék zenéje tipikusan az, amit egy ilyen gondolkodós játék mögé illik pakolni, nem tolakszik az előtérbe, de ad egy kereketet az egésznek. Nem az a zene, amitől a fejed rázod a kocsiban, de például munka vagy tanulás mellé pont ilyen zenét tudok elképzelni. A kiválasztott szám az első az albumról, ami talán egész jól meg is mutatja, hogy nagyjából mire lehet számítani.


Carrion

Zeneszerző: Cris Velasco

A Carrion egy zseniálisan kényelmetlen inverz horrorjáték és ennek megfelelően a zenéje se lehet olyan, amit az ember szívesen dúdol az utcán. Cris Velasco tudta ezt és olyan soundtracket rakott össze, mely kitűnően teremt rendkívül feszült légkört. Nagyzenekar random zajokkal, szinte kötelező recept egy horrorhoz. A játék főtémája pedig kitűnően mutatja be ezt. Érdekesen két részre szakította, az első egy perc nagyjából egy standard scifi-t mutat be, majd a második fele érezteti, hogy itt bizony valami nagyon félrement.


Descenders

Zeneszerző: több alkotó

Na itt a játék, ahol csalok egy picit, a Descenders ugyanis nem 2020-as megjelenés, sőt már két éve elérhető, azonban én csak idén cuppantam rá, de akkor ezerrel, a roguelite downhill biciklis játék lényegében állandó helyet foglal el az aktuális konzol belső tárhelyén. Ennél is furább, hogy a játék néhány tucat zenéje tipikusan az a fajta, ami egy rádióban biztos továbbkapcsolásra ösztönözne, itt viszont olyan szinten jól illik a játékmenethez, hogy egyfajta dallamtapadásként az utazós Spotify playlistemre is beférkőzött néhányuk. Ezek egyike a fenti szám is.


Hades

Zeneszerző: Darren Korb

Az ég kék, a fű zöld és ha egy Supergiant játék megjelenik, akkor biztos felkerül a listámra. Darren Korb, a csapat örökös zeneszerzője újra és újra bizonyítja, hogy miért van ott a legjobbak közt, állandó "bűntársa" Ashley Barrett hangját pedig nem lehet megunni. Lényegében az album bármelyik számát ide válogathattam volna, de talán kicsit közhelyesen az egyik legjobban ismert zene, a Good Riddance került ide.


ikenfell

Zeneszerző: aivi & surasshu

Ajvé, ikenfell, te pixeles csoda! Valószínűleg nem sokan hallottatok róla, pedig ha másért nem (egyébként de), a zenéjéért mindenképp érdemes. A Steven Universe zenéje mögött álló házaspár, aivi & surasshu elképesztő soundtracket rakott össze, a játék témájához hasonlóan mágikus zenék váltják egymást. Van itt minden, biccentés a klasszikus 8 bites chiptune felé, énekkel vagy éppen rap betétekkel kevert dallamok, szintetizátor és zongora szerelme, vannak hosszabb dalok, rövidebbek, nem is csoda, hogy a soundtrack album igencsak méretes lett, 75 szám található rajta. Itt kénytelen voltam döntetlent hirdetni, a fenti, a játék elején felhangzó zenétől azonnal beleszerettem, a Paint the Future pedig simán az év egyik legfülbemászóbb zenéje lett.


Immortals Fenyx Rising

Zeneszerző: Gareth Coker

Nem sok AAA játék szokott felkerülni a listámra (sajnos), idén az Immortals az egyik és igazából ez egyáltalán nem meglepő annak, aki ismeri a zeneszerzőt. Gareth Coker ugyanis a listán még egyszer fel fog bukkanni, ő áll az Ori játékok zenéje mögött is (sőt, a Halo Infinite soundtrack egy részét is ő írja). Ő pedig fércmunkát nem ad ki a kezéből így az Immortals zenéje is egészen lenyűgöző (és nem mellesleg hangszerelésében és dallamaiban teljesen rá valló) lett, nagyon jó választás volt felkérni ehhez a játékhoz. Ezt pedig a játék főtémája azonnal be is mutatja.


Kine

Zeneszerző: Chel Wong

Ha a játékodnak konkrétan koncertre készülő hangszerek a főszereplői, akkor eléggé fontos, hogy a zene is stimmeljen hozzá. A Kine esetében pontosan ez történt, Chel Wong rendkívül vidám jazz dallamokat költött hozzá, melyek tökéletesen megragadják a játék témáját, de kitűnően hallgathatók nélküle is. Nem mondom, hogy ez a kedvenc zenei stílusom, de itt, ilyen formában kifejezetten tetszik.


Ori and the Will of the Wisps

Zeneszerző: Gareth Coker

Éééés igen, az Ori jött, láttott és győzött, Gareth Coker pedig újra nyakába kapott egy egész zenekart, hogy zeneileg is emlékezetessé tegye a kalandot. Jobb kezekbe pedig nem is kerülhetett volna, a játékra jellemző, kicsit celtic stílusú zenék továbbra is egy egészen másik szintet képviselnek a dallamok önmagukban képesek egy történetet elmesélni, de közben kitűnően megtámogatják az akciót is. Kifejezetten nehéz volt választanom, szinte az egész albumot belinkelhetném, de maradtam a játék egyik rá jellemző menekülős részének zenéjénél.


Paradise Killer

Zeneszerző: Barry Topping

A Paradise Killer kétségkívül az év egyik legkülönlegesebb játéka és ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a zenéje is kifejezetten egyedi lett. Barry Topping második munkája, melyet fél év alatt készített el és kitűnően felhasználta benne több éves esküvői cover bandában szerzett tapasztalatát. Egy olyan retro-futurisztikus soundtracket pakolt össze, ami egyszerre idézi meg a 80-as évek pop klasszikusait és a japán játékzenéket.


Spiritfarer

Zeneszerző: Max LL

Ha van lista az idei kihagyhatatlan játékokról, akkor a Spiritfarer mindenképp az élmezőnyben kell, hogy legyen. A Thunder Lotus wholesome játéka a szeretetről, családról, boldogságról, barátságról, halálról és elengedésről szívbemarkolóan vidám és a Max LL által összeállított album is pontosan ilyen. Javarészt vidám, pattogós zenék, melyek tökéletes aláfestésül szolgálnak Stella kalandjaihoz, majd néha beugrik egy olyan, mint a fent hallható What Will You Leave Behind és a szíved megszakad. De néha ilyen is kell.


Wasteland 3

Zeneszerző: több alkotó

Abban közel biztos voltam, hogy a Wasteland 3-t imádni fogom, de arra nem számítottam, hogy milyen zenéket pakolnak bele. Nem tudom, hogy kinek az ötlete volt, hogy az egyes, a sztori fordulópontjaként szolgáló csaták és helyzetek olyan klasszikus zeneszámokat kapjanak, melyeket aztán szinte a felismerhetetlenségig átalakítanak, de egyszerűen zseniális megoldás. Erre nincs is jobb példa a Battle Hymn of the Republicnál, melynek eredetijét valószínűleg szinte mindenki hallotta már, de ez a karcos és egyre kényelmetlenebb, a végére már-már ordítássá torzuló változat valami hihetetlenül illik a sötét, vicces posztapokaliptikus világhoz.


Yes, Your Grace

Zeneszerző: Merkfolk

Nem mondom, hogy ha megkérdezték volna, hogy egy középkori, királyság menedzsment játékhoz milyen zene illik, akkor lengyel folk metal ott lett volna a listámon, de szerencsére nem is én döntöttem a Yes, Your Grace zenéjének összeállításakor. És a Merkfolk zenéje egyszerre tűnik kifejezetten középkorinak, nagyon közép-európainak és ezzel valahogy kicsit mágikusnak is. Majd két és fél perc környékén felzendülnek a bömbölő gitárok is és teljes lesz a kép: pontosan ilyen zene kell egy ilyen játékhoz.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

3 napja
8

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

5 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

5 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

7 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

9 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4