Yes, Your Grace

WarhawkLusztig Zsolt2020.12.18. 22:13

Sok-sok évtizede Mel Brooks megénekelte, hogy királynak lenni jó és hihetnénk is neki, ha nem tudnánk, hogy az általa megszemélyesített XVI. Lajos milyen csúfosan végezte. Nagyjából ez a gondolat motoszkált a fejemben a Yes, Your Grace közben, mert igazán bonyolult feladatunk itt se lesz, azonban elég egyetlen rossz döntés ahhoz, hogy uralkodásunk gyors és kegyetlen véget érjen.

A Brave at Night játéka ugyanis egy eléggé furcsa fajta, nagyjából a királyságmenedzser-kalandjáték frissen kitalált kategóriájába lehetne besorolni. Alapvetően egy körökre osztott játékot kapunk, melyben egy kitalált királyság kitalált királyának bőrébe bújva kell egyrészt kisebb-nagyobb döntéseket hoznunk, másrészt megpróbálnunk a lehető legügyesebben navigálni a szomszédos királyságok és saját családunk ügyes-bajos dolgai között.

Előbbi egy egyszerű, de nagyszerű formában van tálalva, a trónon ülve sorra jönnek elénk az emberek ilyen-olyan ügyekkel (de tényleg, az elveszett gyerektől kezdve a mágikus problémákon keresztül az éhínséggel küszködő faluig), mi pedig néhány felkínált opció közül választhatunk. Nem meglepő módon mindenkinek nem lehet a kedvében járni, pláne azért, mert figyelnünk kell arra, hogy közben a királyságnak elég pénze és élelme maradjon alattvalói ellátására. Amikor pedig vége a „fogadóórának”, akkor foglalkozhatunk három lányunk ügyével, beszélhetünk várandós feleségünkkel, ezek az interakciók legalább annyira görgetik előrefelé a cselekményt, mint a tényleges munka.

Mert, és itt az igazán érdekes dolog, a játéknak van cselekménye. Egy egészen érdekes, néha szívbemarkolóan kegyetlen, máskor pedig megható, árulással, viszályokkal, átkokkal és mágiával átszőtt történetet kapunk és a különböző döntéseinken múlik nem csak a saját, de szeretteink jóléte, sőt, akár élete is. Ez egy nagyon ügyes megoldás és sokszor határozottan feszült légkört teremt, viszont sajnos egyben ez az a rész is, melybe kicsit több energiát bele lehetett volna ölni. A probléma ugyanis az, hogy bár döntések tucatjait kell meghoznunk és azok valóban kisebb-nagyobb dolgokban más sínre lökik a történetet, az igazán kulcsfontosságú dolgoknál csak a döntések látszatát kapjuk. Ez leginkább egy esetleges második végigjátszásnál bukik ki, ahol, ismerve az előzményeket, például hiába próbáljuk elkerülni, hogy egy meg nem nevezett személy életét veszítse, az ő sorsa mindenképp így van megírva, erről az útról sehogy se tudjuk eltéríteni. Ez pedig azért különösen fájdalmas, mert ott volt a lehetőség egy ténylegesen szerteágazó sztorifát felnevelni, amit újra és újra végigjátszhatunk, de ennek hiányában igazából nem kifejezetten motiváló új játékot indítani.

Technikai oldalról viszont nem tudok belekötni a játékba. Pixeles, pixeles, de abból a fajtából, amire jó ránézni, ami tényleg pixelart és nem csak apró színes négyzetek egymásra hányva, minden gyönyörűen meganimálva néhány olyan részlettel, amitől tényleg tátva maradt a szám. Zenei oldalról meg egyenesen csodás a játék, rendkívül finom szláv dalok keverednek néha rockosabb riffekkel, olyan fülbemászóan modern-középkori az egész, az a fajta, ami miatt inkább megállsz pár percre a főmenüben csak hogy végighallgathasd.

Azt a böszme nagy kihagyott ziccert leszámítva a Yes, Your Grace simán az év egyik legkülönlegesebb játéka, egy különleges kalandjáték, ami királyságmenedzserként is megállja a helyét. Királynak lenni jó, virtuális uralkodónak, itt legalábbis, amikor épp nem próbálja egy barbár csürhe fejedet venni, még jobb.

Platform: X, Windows, Mac, Switch Kiadó: No More Robots | Fejlesztő: Brave At Night Megjelenés: 2020. március 06. | Ár: 19,99€, Game Pass

State of Play: Destruction AllStars

Csupán egy hét választ el minket a megjelenéstől, így természetesen a Lucid Games játéka is megkapta a saját State of Play felvonását. Ideje volt!

13 perce

PlayStation Plus: februári trió

Érkezik a Destruction AllStars! De a Sony nem bízta pusztán egy teljesen új PlayStation 5 játékra a következő hónap sikerét.

58 perce
9

The Medium

Médiumként az élők és holtak világa között ragadva legalább olyan nehéz helyzetben vagyunk, mint mikor egyszerre szeretnénk régimódi és modern horrorjátékot fejleszteni. Tesztlaborban a The Medium.

4 órája
5

The Lord of the Rings: Gollum csak 2022-ben!

A Daedalic Entertainment végül a Nacon kiadói részlegével együttműködve fogja tető alá hozni a kalandot. Jövőre.

10 órája
3

Ghosts ‘n Goblins Resurrection trailer

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

10 órája
8

Werewolf: The Apocalypse és az alakváltás

A Styx és a Call of Cthulhu fejlesztőinek új projektje alakváltó vérfarkassal csábít egy dupla "A" kalandra.

10 órája
7

Game Pass: 18 millió előfizető

A szolgáltatás megállíthatatlan. De az üzleti jelentés többi eleme miatt sem kell szégyenkeznie a redmondiaknak.

10 órája
14

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

1 napja
6

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

1 napja
4

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

1 napja
8

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

2 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

2 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

2 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

2 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

2 napja