[Teszt] The Smurfs: Mission Vileaf - Messze vagyunk még, Törpapa?

The Smurfs: Mission Vileaf - Messze vagyunk még, Törpapa?

V. Miki2021.11.19. 14:03

„Magas hegyek mögött, Hol a tenger hupikék ott laknak ők a törpikék Hatalmas fák között, gomba házakban lakunk és mindig vidámak vagyunk”

A Hupikék törpikék az a mese, amire azt lehet mondani, hogy generációs élmény. Gyermeki izgalommal vártuk a történeteket, amikor felcsendült a jól ismert dal. Hihetetlen, de az eredeti széria 40 évvel ezelőtt, 1981-ben indult. A magyar változat talán azért is volt annyira emlékezetes (és színvonalas), mert olyan szinkronszínészek adták az eredeti MTV-s változatban a szereplők hangját mint Sinkovits Imre (Törpapa), Cseke Péter (Okoska), Gruber Hugó (Dulifuli), Józsa Imre (Hami) vagy a felejthetetlen Haumann Péter (Hókuszpók). (Azért Hókipóki eredetije, Paul Winchell, alias Dick Dastardly sem nyújtott rossz teljesítményt... - mcmacko)

Jó és nosztalgikus szívvel gondolok tehát a törpökre, de nem csupán ez volt az oka, hogy kíváncsian vártam a The Smurfs: Mission Vileaf-et. A törpök egy generációnak szóltak, de vajon meg tudják-e szólítani a mai gyerekeket? – tettem fel a kérdést. Nálunk a gyerekek régebben nézték az eredeti sorozatot (nem az új CG-mesét), és némi beharangozó után várták, hogy milyen lesz a játék. Egészen érdekes kihívás, ilyen típusú játékokat tesztelni. Sokszor csak oda adom a gyerekeknek a hasonló címeket és figyelek. Persze az első játszás jogát fenntartottam magamnak. És nem is volt rossz az első benyomás. A grafika nem tud semmi egetrengetőt, viszont a stílus jól átjön, és vannak kifejezetten jól kinéző részek. A funkciót tökéletesen ellátja.

A kérdés számomra a játékmenet volt, de hamar láttam, hogy igazodik a célközönség elvárásaihoz, legalábbis kezdetben. Összesen négy törpöt irányíthatunk (Okoska, Törpilla, Törperős, Hami), őszesen 5 különböző világban. A cél megmenteni az erdőt Hókuszpók toxikus varázslatától. A gyakorló pályák még könnyűek, de később kijönnek a játék gyengeségei. A mélység érzet hiánya miatt az ugrások pld. nehezen kiszámíthatóak, így platformjátékként nem túl erős az anyag. Ellenben a játék szépen fogja a kezed, mindig nagyon egyértelmű merre kell menni. A harcok sem túl nehezek, tetszettek a felhasználható eszközök is, a központban lévő Smurfizer lehetőségei alapján.

Viszont van azért egy-két nehézségi tüske, ami miatt a gyerekeim konkrétan majdnem sírva fakadtak. Nem mindig egyértelmű, hogy kell egy-egy ellenfelet elintézni vagy egy-egy akadályt eltüntetni. Ilyenkor jól jön a szülői segítség, ami adott esetben nem pusztán passzív tanácsokat jelent. Szerencsére van kétszemélyes coop, ami igazi családi programmá teszi a játékot. A gyerekek egymással vagy éppen veled kiválóan tudnak szórakozni. De csak kb. néhány óráig.

Mert bármennyire is érdekes a meseszerű és ismerős setting, jó a kétjátékos mód, a törpök kalandjai hamar kifulladnak. Az első óra izgalma és újdonsága után jöttek a hangok, hogy rakjunk be mást. Hiába, ez a játék ennyit tud, ennyire képes, de talán nem is akar ennél többet. Egyszeri törprajongók vagy a videojátékokkal most ismerkedők előnyben, de ennyi. A korábbi törpös játékok sem voltak igazán kiemelkedőek, így ha megkérdezzük, hogy most messze vagyunk-e még a jótól, akkor Törpapa sajnos most is csak mosolyoghat a szakálla alatt...

Pontosan
6
The Smurfs: Mission Vileaf
Platform: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch
Kiadó: Microids| Fejlesztő: OSome Studio
Megjelenés: 2021. október 26. | Ár: 16.990 HUF

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

20 perce

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

10 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==