[Teszt] The Smurfs: Mission Vileaf - Messze vagyunk még, Törpapa?

The Smurfs: Mission Vileaf - Messze vagyunk még, Törpapa?

V. Miki2021.11.19. 14:03

„Magas hegyek mögött, Hol a tenger hupikék ott laknak ők a törpikék Hatalmas fák között, gomba házakban lakunk és mindig vidámak vagyunk”

A Hupikék törpikék az a mese, amire azt lehet mondani, hogy generációs élmény. Gyermeki izgalommal vártuk a történeteket, amikor felcsendült a jól ismert dal. Hihetetlen, de az eredeti széria 40 évvel ezelőtt, 1981-ben indult. A magyar változat talán azért is volt annyira emlékezetes (és színvonalas), mert olyan szinkronszínészek adták az eredeti MTV-s változatban a szereplők hangját mint Sinkovits Imre (Törpapa), Cseke Péter (Okoska), Gruber Hugó (Dulifuli), Józsa Imre (Hami) vagy a felejthetetlen Haumann Péter (Hókuszpók). (Azért Hókipóki eredetije, Paul Winchell, alias Dick Dastardly sem nyújtott rossz teljesítményt... - mcmacko)

Jó és nosztalgikus szívvel gondolok tehát a törpökre, de nem csupán ez volt az oka, hogy kíváncsian vártam a The Smurfs: Mission Vileaf-et. A törpök egy generációnak szóltak, de vajon meg tudják-e szólítani a mai gyerekeket? – tettem fel a kérdést. Nálunk a gyerekek régebben nézték az eredeti sorozatot (nem az új CG-mesét), és némi beharangozó után várták, hogy milyen lesz a játék. Egészen érdekes kihívás, ilyen típusú játékokat tesztelni. Sokszor csak oda adom a gyerekeknek a hasonló címeket és figyelek. Persze az első játszás jogát fenntartottam magamnak. És nem is volt rossz az első benyomás. A grafika nem tud semmi egetrengetőt, viszont a stílus jól átjön, és vannak kifejezetten jól kinéző részek. A funkciót tökéletesen ellátja.

A kérdés számomra a játékmenet volt, de hamar láttam, hogy igazodik a célközönség elvárásaihoz, legalábbis kezdetben. Összesen négy törpöt irányíthatunk (Okoska, Törpilla, Törperős, Hami), őszesen 5 különböző világban. A cél megmenteni az erdőt Hókuszpók toxikus varázslatától. A gyakorló pályák még könnyűek, de később kijönnek a játék gyengeségei. A mélység érzet hiánya miatt az ugrások pld. nehezen kiszámíthatóak, így platformjátékként nem túl erős az anyag. Ellenben a játék szépen fogja a kezed, mindig nagyon egyértelmű merre kell menni. A harcok sem túl nehezek, tetszettek a felhasználható eszközök is, a központban lévő Smurfizer lehetőségei alapján.

Viszont van azért egy-két nehézségi tüske, ami miatt a gyerekeim konkrétan majdnem sírva fakadtak. Nem mindig egyértelmű, hogy kell egy-egy ellenfelet elintézni vagy egy-egy akadályt eltüntetni. Ilyenkor jól jön a szülői segítség, ami adott esetben nem pusztán passzív tanácsokat jelent. Szerencsére van kétszemélyes coop, ami igazi családi programmá teszi a játékot. A gyerekek egymással vagy éppen veled kiválóan tudnak szórakozni. De csak kb. néhány óráig.

Mert bármennyire is érdekes a meseszerű és ismerős setting, jó a kétjátékos mód, a törpök kalandjai hamar kifulladnak. Az első óra izgalma és újdonsága után jöttek a hangok, hogy rakjunk be mást. Hiába, ez a játék ennyit tud, ennyire képes, de talán nem is akar ennél többet. Egyszeri törprajongók vagy a videojátékokkal most ismerkedők előnyben, de ennyi. A korábbi törpös játékok sem voltak igazán kiemelkedőek, így ha megkérdezzük, hogy most messze vagyunk-e még a jótól, akkor Törpapa sajnos most is csak mosolyoghat a szakálla alatt...

Pontosan
6
The Smurfs: Mission Vileaf
Platform: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch
Kiadó: Microids| Fejlesztő: OSome Studio
Megjelenés: 2021. október 26. | Ár: 16.990 HUF

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

A múlt fővárosa jelenik meg az Eltűnt Budapest projektben

A hobbiprojekt egyre jobban fest.

4 órája
8

Premierdátummal és új előzetessel jelentkezett a The Cuphead Show

Egy hónapon belül újabb népszerű videójáték teszi tiszteletét a Netflixen animációs filmként.

5 órája
4

Aranylemezen az ANNO: Mutationem

Újabb China Hero Project nyerte el végleges formáját a PlayStation támogatásával. Közel a megjelenési dátum is.

6 órája
2

Új platformokra látogat a The Artful Escape

PS5-re, PS4-re és Switch-re is megjelenik a nem mindennapi zenés kaland - és nem is kell rá sokat várni!

6 órája

Kemény durvulást produkál a Cyberpunk 2077 frissen moddolt változata

A napokban debütált videóban több mint ötven mod és a DLSS 2.3 szépíti a játékot.

19 órája
5

Game Pass: január második felének kínálata

Kisebb és nagyobb premier címek, trilógiát összefogó tartalmas kollekció és a tavalyi év egyik legjobb indie játéka is itt van!

19 órája
11

A Microsoft felvásárolta az Activision Blizzardot

Az eddigi iparági rekord sokszorosáért, 70 milliárd dollárért vásárolja fel a Microsoft a kiadóóriást.

1 napja
229

GDC videón mutatkozik be a God of War grafikájának fejlesztése

Az újra felkapott játék korábbi fejlesztői előadását most osztotta meg a konferencia csatornája.

1 napja

A galaxis színeiben pompázik a PlayStation 5 kontrollere

A DualSense irányító friss festés-variánsait már itthon is be lehet szerezni.

1 napja
5

Jó úton jár a Steam Deck, jöhet a februári megjelenés

Február végén jöhetnek az első szállítmányok.

1 napja
14

Továbbra is remekül fogy a Monster Hunter Rise

A PC-verzió megjelenése újabbat lendített a Capcom játékának szekerén, amely el is érte a következő mérföldkövet.

1 napja

A Mecha Tails Unlocked és a DreamCast korszak emléke

A videót egy Twitter művész falán találtuk...

1 napja

Townscaper

A Townscaper egy olyan egyszerű játéknak indult, amit az ember csak úgy elnézegetett a készülése során a fejlesztő, Oskar Stalberg Twitterén, majd aztán a hype felkapta, beállt a projekt mögé a Raw Fury, aztán most ott tartunk, hogy Series X-en, Game Pass-ban nyomhatjuk, akár 4K-s gigatévén is a szerelemprojektnek indult tengeri városépítősdit.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
12

Közeleg a teljes PlayStation visszafelé kompatibilitás?

A napokban új erőre kapott a Sony lehetséges megoldása a régi generációk támogatására.

2 napja
28

Így játszhatsz a GTA 5-tel az eredeti GameBoy konzolon

Természetesen Doomozni is lehet ilyen módon a retro gépen...

2 napja
2

Scarf

A Scarf egy karácsonyra időzített meseszép és relaxáló puzzle-platformer, ami épp olyan egyszerű, mint a címe, pár óra alatt végigjátszható, különösebb kihívás sincs benne, és mégis tökéletes játékos kezdése az évnek. Lássuk, miért!

2 napja
6

Warren Spector és a Deus Ex háborús sztorija

A fejlesztő-legenda a kultikus FPS-RPG-immersivesim megszületéséről regél.

3 napja
10

Az új Nvidia driverrel régi játékokat "remasterelhetsz" egyszerűen

DLDSR, SSRTGI, SSAO, DoF ... tudtok még követni?

3 napja
2

Régi GameBoy Advance konzolon fut az első Tomb Raider

Az OpenLara projekt alfa változata szuperül fut a régi Nintendo vason.

4 napja
11