[Teszt] The Settlers: New Allies

The Settlers: New Allies

mcmackoGéczy Attila2023.03.08. 12:00

A Settlers-játékmenet maga a terápia. Az ember ül és nézi ahogyan a birodalom apró fogaskerekei megvalósítják a tökéletes tervet: a lassú, de biztos fejlődést és totális uralmat a vidék felett. A sorozat követői közül sokan még Amiga-n kezdték a Setllersezést, és a DOS-os időből kilépve, a disznót gyártó kovácson át sok-sok epizódon keresztül vezetett a széria útja. De a Blue Byte (illetve annak utódja) utoljára 2010 környékén villantott, a sorozat azóta parkolópályán állt. A The Settlers: New Allies nagyon sokáig fortyogott a kondérban, de a végeredmény kapcsán nem vagyunk biztosak abban, hogy a szakács tudta, hogy mit is akar ebből az egészből kifőzni.

A korábbi béta alapján mi is óvatosak voltunk a friss epizód kapcsán, és be is vált a számításunk. Még toltak is a New Allies megjelenésén, ám hiába, a gondok mélyebb tőről fakadnak. Az új epizódot ugyanis megpróbálták egy ilyen furcsa hibriddé kalapálni. Van benne városmenedzsment, megmaradt a kereslet-kínálat alapú játékmenet, de a harcok hangsúlyosabbak lettek. Az alap ismerős lehet: elindulunk a térképen egy alap csapattal, felépítjük aaz elemi szükségleteket kiszolgáló létesítményeket. Először fa, kő, aztán bányászat, farmok, eszköztermelés, végül a magasabb rendű megfejtések következnek. Mialatt épül-szépül a birodalom, minden egyes kőhasáb, bogyóputtony és pajzs útját nyomon követhetjük. A fejlődő környék apró téglái lassan a helyükre kerülnek, és ha jól optimalizáltuk az útvonalakat és az egymáshoz tartozó feladatok intézményeinek a csoportosítását, akkor a településünk virágzásában lesz mérhető minden korábbi megfontolásunk.

Viszont amíg a korábbi Settlers játékok rétegei még a 4X játékok felvetéseivel is kacérkodtak, addig itt egy erőteljes áramvonalasításnak lehetünk tanúi. Minden arra fut ki, hogy a katonáink termelése idejekorán elindulhasson, aztán a sok lúd disznót győz alapon ki lesz az, aki leradírozza a másik birodalmát a térképről. A Settlers komótos tempójú birodalomduzzasztása és a harcias megközelítés azonban folyamatos súrlódást okoz a mechanikák között, és a játékos fejében is. Az olyan részletek is a csata fókuszára hajtják a vizet, mint hogy a kaját sem a lakosság számára termeljük, hanem segítségükkel "boostolható" a bánya, a kovács, meg a fémöntöde. Értitek, hogy több kard és páncél készülhessen.

És ha már ennyire a csatákra van kihegyezve a hangsúly, akkor gondolhatnánk, hogy ilyen téren kapunk majd izgalmas ütközeteket, nagyívű felvonulásokat, csapatmenedzsmentet, vagy valamilyen más jellegű fifikás megfejtést. De nem, tényleg az elemi mennyiségen van a hangsúly; aki előbb sereget állít elő, az nyer. Nem nagyon tudod az egységeket mikromenedzselni sem a mozgatás sem a támadások során, vagy legalábbis nincs túl sok értelme a dolognak. Nincsenek komolyabb, a környezetet bevonó faktorok, nincs jelentőssége a formációknak. Sőt, a frakciók sem különülnek el úgy igazán. Kicsit az az érzésem, hogy a multiplayer terén is csak egy közepes próbálkozás tud a játék maradni, mert hiába van stratégiai megfontolás amögött a meccs korai szakaszában, hogy effektív ellátási láncot építs a katonagyártáshoz, a harcok során már nem feltétlen a taktikai érzéked fog számítani. Különösképp furcsa az, hogy a játék emellé mikrotranzakciók sorát rendezi. Bocs Ubisoft, én nem szeretem a nagykiadók felé irányított proli prükszölést, de a játék ezen rétege tényleg csak kérdőjeleket hoz magával. Mindamellett sehol nem látom az F2P opciót a multi/skirmish módok mellett, szóval semmilyen formában nem tartom elfogadhatónak 2023-ban a koinokkal meg tököm tudja mikkel való üzérkedést, amiért kemény pénzeket kell pluszban leszurkolni.

Sajnos a humort is többnyire mellőzi a friss epizód. Amíg egyes korábbi részek ebben kiemelkedőek voltak, vagy legalább egyfajta euro-chibi (már elnézést) stílust kaptak, addig a New Allies teljesen komolyra veszi a figurát. A sekély sztoriban gyarmatosító "követek" nyomában járunk, az átvezetők alatt feltűnik az öreg Haytham Kenway, a szervizes rasztacsaj a random francia képregényből, meg a tetszőleges középkori 4X játékból előbújt pipogya törzsfőnök. Egyszerűen a művészeti stílus kapcsán nem jutott elég figyelem a karakterekre, ami az átvezetőkben csúcsosodik. Miért szerepeltetünk valós idejű átvezetőkben hősöket, ha azok a legutolsó Settlers korából idézik a minőséget? A kérdés költői persze, de nagyon bántó látni a gyengén animált arcokat és a tufán faragott karaktermodelleket.

Tehát a látvány egésze is kettős érzéseket kelt az emberben. A Snowdrop motor ügyesen teszi a dolgát, 2060-as kártyámmal 1080p-nél sima liba a 60 FPS, de 4K-ban is 40 frém körül mérek, elég stabil frame-időkkel. A látvány részeteiben csinos, a New Allies nem felejtette el, hogy a Settlers élmény jelentős részét adja az, hogy az ember perceken át mélázik a sürgő-forgó városközponton. Azon, ahogy a hordárok mennek egy kört az akadémia körfolyosóján, ahogy a disznófarmról kijön a húskocka, vagy ahogyan az unatkozó lakosok énekelnek és táncolnak. Viszont kizoomolva az összkép kapcsán az a benyomásunk, hogy nem sok idő telt el azóta, hogy a legutóbbi Settlers játékot telepítettük. A környezet kialakítása viszont hangulatilag nagyon eltalált, és őszintén mondom, ilyen szépen kevert, jó ízléssel komponált OST-t is rég hallottam, ami perfekt mód illeszkedik a képi világhoz. Nagy pacsi ezért a művészeti oldalnak! Külön jópofa a nevezetes elemek szerepeltetése a pályákon, amelyek nem csak bónusz javakat kínálnak, de a sztoriban is színes elemként jelenhetnek meg, és hát a vidék látványát is feldobják.

A The Settlers: New Allies pontos tanulmánya annak, mikor két koncepció között súrlódva felőrlődik a lényeg. A városépítés egyszerű, élvezetes, de túlságosan egy irányba, a harc irányába mutató lábakra lett felhúzva. A harcok hangsúlyosak, de kevés bennük a rétegzett stratégiai lehetőség, így az a mélység, ami hosszan felszín felett tud tartani egy ilyesmi címet, az hiányzik. A New Allies konzolos megjelenése (ami később esedékes) mondjuk hozhat új közönséget a Settlers számára. El tudom képzelni, hogy ott jobban fog csúszni ez a rendszer, és esetleg komolyabb címek felé tereli majd az újoncokat a friss epizód. PC-n, a korábbi évtizedes Settlers-kalandok után, ennyi várakozást követően viszont nehezen tudjuk értelmezni ezt a rebootot. Van egy olyan érzésünk, hogy a sorozatra megint ráfér majd (ismét) egy teljes újraindítás, vagy egy "anniversary" kiadás. Csak kelljen erre megint tizensok évet várni.

PLATFORM PlayStation, Xbox, PC (tesztelt), Amazon Luna
KIADÓ | FEJLESZTŐ Ubisoft | Blue Byte / Ubisoft Düsseldorf
MEGJELENÉS 2023. február 17. ÁR kb. 21.000 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

5 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

9 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

21 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
24

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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