[Teszt] The Medium

The Medium

ChochoSmejkál Péter2021.01.27. 15:00

Médiumként az élők és holtak világa között ragadva legalább olyan nehéz helyzetben vagyunk, mint mikor egyszerre szeretnénk régimódi és modern horrorjátékot fejleszteni. A lengyelországi Bloober Team ugyan fából eszkábált vaskarikát, de igazságot ők sem tudtak tenni.

Hozzáteszem, egyes lengyel kollégákkal ellentétben nem is ígérték le a csillagokat az égről. A Layers of Fearrel és az Observerrel már bizonyított, független stúdió kezdettől fogva egy klasszikusokat megidézni vágyó kalandjátékot mutogatott, ami szép, lassú tempójú, legvonzóbb tulajdonsága pedig a főszereplő Marianne különleges képessége, miszerint egyszerre látja a mi valóságunkat és a lelkek világát. Szegény Marianne egyébként nemcsak emiatt különös szerzet: alig emlékszik valamire a gyerekkorából, amit egyébként árvaházban töltött, míg egy temetkezési vállalkozó örökbe nem fogadta. A The Medium története a jó öreg Jack bácsi halálával indít, akinek irodáját egy zaklatott idegen keresi fel, pont a temetése napján. A magát csak Thomasként bemutató férfi nemcsak hogy ismeri Marianne képességeit, de a segítségéért könyörög, így az egyébként is kissé fatalista nő robogóra pattan, hogy találkozzon Thomassal a festői Niwa rezortban.

Festőit mondtam? Végül is egy sötét csendéleten egész jól mutatna a szocializmus idején minden elvtárs büszkeségeként épített komplexum, ami viszont évtizedek óta elhagyatva áll. Marianne-nel ezt a különös helyet fedezhetjük fel, méghozzá a klasszikus Silent Hill-játékokat idéző környezetben. A rögzített kameranézet és a vele együtt érkező, kissé merev irányítás, illetve pont egészséges kihívást nyújtó logikai feladványok ismerősek lesznek a 90-es évek horrorjátékaiból, újdonság viszont, hogy harcolni nem fogunk, sőt ellenfelekkel is csak ritkán találkozunk Niwa elátkozott folyosóin. Igaz, amikor igen, az épp elég frusztráló lesz, mert a sokszor kellemetlen kameranézet miatt fogalmunk sem lesz, pontosan merre kéne elkerülnünk az amúgy hangra gerjedő rémséget. Visszavágni nem tudunk, csak lopakodni, mielőtt azonban egy Amnesia-szerű terrorkirándulásra gondolnánk, hangsúlyozom: tényleg nem a bujkálás jelenti a The Medium sava-borsát.

Sokkal inkább a logikai feladványok, amiket a játék bemutatóiban is lelkesen prezentált kettős világban oldhatunk meg. A kép olykor kettéválik, hogy felül a valóságot, alul pedig a szellemvilágot lássuk. A továbbjutás záloga, hogy az elénk kerülő akadályokat (pl. zárt ajtók vagy felvenni vágyott tárgyak) a két helyszínt összefogó logikai feladványok megoldásával ugorjuk meg. Marianne képes teljes egészében elhagyni a testét és lesznek alkalmak, mikor vagy az egyik, vagy a másik világban tevékenykedünk. A feladatok viszont szinte mindig ugyanazokból az elemekből épülnek fel. Addig-addig körözünk egy szobában, amíg észre nem vesszük az összes kis fehér pöttyöt, ami interakciót jelöl, majd aktiválunk egy kapcsolót, előhívunk egy fényképet, netán kinyitunk egy rejtekajtót és mehetünk is a következő helyszínre. A feladványok terén egyébként bukik a régimódi dizájn, mert a klasszikus horrorjátékok néha irritáló oda-vissza császkálása kimaradt a The Mediumból. Olyannyira, hogy egyes területeket szó szerinti láthatatlan fal választ el tőlünk.

Ez persze nem baj, sőt ad a játéknak egyfajta baráti folytonosságot, ami miatt tovább és tovább és tovább haladunk az amúgy 6-8 óra alatt befejezhető történetben. Ez teljesen lineáris, de legalább kerek és érdekes – még úgy is, hogy semmi újat nem hoz a műfajba, azaz aki látott már kísértetes horrorfilmet, elég hamar otthon fogja érezni magát az egyébként gondosan megírt sztoriban. Van itt minden a gyermekbántalmazástól a kommunizmus és nácizmus borzalmas emlékein át a magány okozta depresszióig, szóval nem lesz egy vidám élmény a The Medium. Ennek ellenére mégis a „kedves” jelző az első, ami eszembe jut, ha a játékra gondolok.

„Kedves”, mert láthatóan szerető kezek gondozták. Nem akar többnek látszani, mint egy klasszikus kalandjáték, amiben tárgyakat használunk, leveleket gyűjtünk, néha elbújunk egy szörny elől vagy anyázzuk az operatőrt. Mindezt ismerős környezetben, lengyel nevek és hozzánk, magyarokhoz is közel eső történelmi kontextus közepette. Az egyetlen dolog, ami talán fejingatást váltott ki belőlem, a tálalás volt. Xbox Series X-en játszottam a játékkal, és talán a megfelelő változattal is (ezt aligha lehet ellenőrizni). Ennek ellenére a PC-s videóban bemutatott, többenetes grafika helyett olykor be nem töltődő textúrák, hosszas töltögetések és súlyos szemtengelyferdülésben szenvedő Marianne volt a jussom – még ha a környezet valóban szépen kidolgozott is. A hangok és az effektek megteremtették a kellő hangulatot, de például a Jamaoka Akira nevével hirdetett „zene” annyira jelentéktelen volt, hogy egy murrogás nem sok, annyit sem tudok felidézni belőle (szemben Marianne vagy Sadness kellemes hangjával).

De hát ez sem olyasmi, amit ne láttunk volna előre, hisz a trailerekben sem a zene vagy a döbbenetes karakteranimációk vitték a pálmát. Különben is, a játék hangulata nagyszerű, szóval ha mást nem, célját eléri a kissé régies kivitel. Nem a The Medium a világ legkiforottabb vagy akár legfélelmetesebb játéka (én egyáltalán nem találtam ijesztőnek), de amit a kalandok terén ígért, azt teljesíti. És ma már ez is nagy szó.

Pontosan
7
Platform: PC, XSXS (tesztelt)
Kiadó: Bloober Team | Fejlesztő: Bloober Team
Megjelenés: 2021. január 28. | Ár: Kb. 18000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2 órája

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

14 órája
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

23 órája
5

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

1 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

1 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

3 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

3 napja
21

Heti megjelenések

3 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

5 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

6 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

7 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

7 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

8 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

8 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

8 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

9 napja
8

Heti megjelenések

2024.04.08.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==