[Teszt] The Forest Cathedral

The Forest Cathedral

mcmackoGéczy Attila2023.03.18. 07:00

A természetvédelem témaköre hálás dolog, egy kis levélmintával, vagy más agyafúrt "zöldremosással" még a lefolyótisztítót is el lehet adni ambróziaként a környezettudatos vásárlónak. Persze a The Forest Cathedral kiindulási pontja nem a marketing oldaláról lett kitalálva. A DDT (diklór-difenil-triklóretán) rovarirtószer tényleg létezett, használatával a maláriát és a tífuszt is sikerült sok helyen megfékezni. Ám később, Rachel Carson biológus áldozatos kutatásai bebizonyították, hogy a szintetikus rovarölő bizony rákot okoz és a környezetbe kerülve az ökoszisztémát képes végigfertőzni.

Na de hogy lesz ebből videojáték?

Úgy, hogy Brian Wilson indie fejlesztő Rachel kutatásaiból kiindulva egy sétaszim/platformer hibrid szürreális keverékére alapozva próbálta a történetet egy alternatív megközelítésből tálalni.

A The Forest Cathedral sztoria soha nem történt meg ebben a formában, de a pszichedelikus erdőjárás nagyjából a DDT ökölógiai hatásának és pusztításának tudományos felismerését próbálja közérthetően tálalni. A sétaszim elemek ezen felül a jól ismerős "idővel meggajdul a főhős" elemeket is behozzák. És a szokásos fordulatok közé keveredik egy szkennelős-útkeresős mechanika, valamint egy platformjáték is. Ennek során a számítógépben lakó "Little Man"-t kell terelgetni egy 2D-s, monokróm ugrabugra keretein belül. Így tudod a kutatóbázis környékén lévő gépeket irányítani.

Katyvaszos az egész? Az, ráadásul a játék eléggé épít a szürreális mozzanatokra, zörejekre, disszonáns érzésekre. Tavaly kábé ilyenkor futottam bele a Boreal Tenebrae-be, ami szintén hasonlóan Lynch-szerű, elvont és egyedi próbált lenni mint az Erdei Katedrális. De valahogy most sem sikerült teljesen kész produktumot letenni az asztalra.

Tátott szájjal be az erdőbe

Mert, hogy a Forest Cathedral csak részeiben tud érdekes és izgalmas lenni, a megvalósítás elsietett és befejezetlen. A táj nem igazán tud egyediséget felmutatni, az egyes terepelemek elütnek a környezettől, még akkor is, ha esetleg ezek a főhős megbolondulásának a meta-mutatóiként is jelennek meg. A narratíva kapkodós, pont Rachel befordulását nem fejti ki a játék kellően, csak pár másodperces pillanatokra mutatja be a kattanást és a háttérben lappangó betegséget. Itt egy-két horrorisztikus, bár semmiképp sem ijesztő, jelenet azért tudott rám komolyabb hatással is lenni.

De a legnagyobb gond mégis a megvalósítás rögös mivolta, valamint a problémás technológia. A játékot Xbox Series X-en teszteltük, és az Unreal motor (sejtésünk szerint ezen fut a játék) akkora input lagot nyom az egészre, hogy azt el sem akartam hinni. Tudjátok, amikor a rágógumi irányítás egy sétaszimnél jön elő, az nem akkora baj, de ha a sétaszim épp egy ilyen "pontoskodós" platformozással akar újítani, ott ez baromi nagy gondokat okozhat. Képzeld csak el azt, hogy a Celeste-vel játszol, és több száz miliszekundumos késleltetés van a gombnyomás és a cselekmény között. Emellett a karakter simán beleragad a falba, egyes irányok nem akarnak működni. Tragédia az egész. Szerencsére a játék a "hozzáférhetőségre" figyel, és a platformozás menüből könnyíthető.

A Whitethorn Games tudott már nagyszerű címeket letenni az asztalra (lásd például a Lake-et), így könnyen rácsábulhatunk a The Forest Cathedral-re is. A trailere szexi, a premissza izgalmas, a belső nézetes kaland-műfaj kedvelői számára ez egy no-brainer téma. De a Whitetornnál dolgozó Brian Wilson saját projektje sajnos nem éri el, hogy a "furcsa-érdekesség" skatulyából kiszedhessük. Sőt, az egyenetlenségei, gyenge platforming szekciói miatt szerencséje is a játéknak, hogy elhagytuk pár hónapja a pontozást. A The Forest Cathedral ugyanis tagja lenne azon játékok szűk klubjának, amelyek benéznek a négyes alá...

PLATFORM PC, Xbox Series
KIADÓ Whitethorn Games FEJLESZTŐ Brian Wilson MEGJELENÉS 2023. március 14. ÁR 12.5 EUR

LEGO 2K Drive

A LEGO 2K Drive egy meglepően magabiztos kitérőnek tűnik a Visual Concepts sportjátékok uralta portfoliójában. Sajnos a kiadói részleg már nem volt képes hasonlóan kellemes meglepetést okozni a monetizációjával. TESZT!

60 perce
1

Veterán fejlesztők a Netflix AAA csapatában

Joseph Staten. Jerry Edsall. Chacko Sonny. Rafael Grassetti. A streaming szolgáltató egy nagy költségvetésű saját projekten dolgozik.

2 napja
3

PlayStation Plus: a júniusi trió

Aktuális sportjáték, dinoszauruszos stratégia és egy stílusos független fejlesztés alkotja a Sony aktuális kínálatát a belépő szinten.

2 napja
7

Tényleg börtönbe mehet a Sonic szülőatyja

Megszületett a bírósági ítélet Yuji Naka ügyében.

2 napja
1

Sokkal nagyobb lesz a Marvel's Spider-Man 2, mint az első rész

A karakterváltásról is beszéltek a fejlesztők.

2 napja
8

Kiderült, milyen játékokat tartogat a következő Ubisoft Forward

Új leleplezés is várható a június 12-én esedékes élő show-n.

2 napja
11

Meta Quest Gaming Showcase 2023

Idén is visszatér a Meta Quest headsetek kínálatának saját műsora. Talán látjuk végre mozgásban a GTA: San Andreas-t?

2 napja
9

Folytatódik a Hot Wheels Unleashed, jön a HWU 2 Turbocharged

Mától hivatalosan is nyár van, miért ne ugratnánk ki a fűbe?

3 napja
5

The Tartarus Key

Miért kell 2023-ban úgy kinéznie egy friss megjelenésnek, mintha az 1998-as PlayStation kollekcióból húzták volna elő? A The Tartarus Key megadja a választ.

3 napja
2

Game Pass: június első heteinek kínálata

Számos független fejlesztés debütál a következő hetekben is közvetlenül a Microsoft előfizetéses rendszerének kínálatában.

4 napja
6

Games with Gold: a júniusi duó

Meditatív morális és spirituális kaland, valamint egy egészen egyedi élmény, ami csak a hangokra támaszkodik.

4 napja

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Egy új Legend of Zelda játék megjelenése mindig egyfajta gamer-ünnep, mi pedig teli torokból ünnepelünk, miközben a Királyság krokodilkönnyeket hullajt. Nahát, hogy milyenek vagyunk!

4 napja
28

Újabb PS-exkluzív költözik át PC-re

Július végén érkezik a Ratchet & Clank: Rift Apart Steam-verziója.

4 napja
36

Interaktív, de nem játék: bemutatkozott a Silent Hill: Ascension

A közösség dönthet majd a karakterek sorsáról ebben az interaktív sorozatban.

5 napja
3

Do Not Feed The Monkeys 2099: semmit a kéznek!

Folytatódik a disztópikus, nyomozós kukucska-szimulátor.

5 napja

Óriási mérföldkőhöz ért a The Witcher 3

A CD Projekt bejelentette, hogy a harmadik rész eladásai átlépték az 50 milliós álomhatárt.

5 napja
6

Street Fighter 6

Egy új Street Fighter megjelenése nem kicsi esemény - egészen pontosan hét éveket kell mostanában várni rá, a 2009-es konzolos SF4 megjelenése óta. A Street Fighter franchise, tisztelt harcostársak, visszatért - és alaposan körbejártuk, hogy mit is tud a Capcom legfrissebb kiadványa. Teszt!

5 napja
11

Star Trek: Resurgence

A Star Trek videojátékok végső határát bizonyos értelemben a Telltale-mechanikákra épülő kalandjátékok jelenthetik. Gondoljunk bele, milyen más műfaj adhatja át jobban Roddenberry filozófiájának lényegét, mint amelyben mi magunk hozzuk a vízválasztó (sokszor élet-halál) döntések egész sorozatát. Tesztlaborba

5 napja
4

Heti megjelenések

6 napja
8

Forspoken: In Tanta We Trust

Egy némiképp csalódást keltő alapjáték után a DLC-n állna, hogy valamennyire kiköszörülje a csorbát. Az In Tanta We Trust azonban keveset markol, azt is bizonytalanul.

6 napja
5

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