[Teszt] The Forest Cathedral

The Forest Cathedral

mcmackoGéczy Attila2023.03.18. 07:00

A természetvédelem témaköre hálás dolog, egy kis levélmintával, vagy más agyafúrt "zöldremosással" még a lefolyótisztítót is el lehet adni ambróziaként a környezettudatos vásárlónak. Persze a The Forest Cathedral kiindulási pontja nem a marketing oldaláról lett kitalálva. A DDT (diklór-difenil-triklóretán) rovarirtószer tényleg létezett, használatával a maláriát és a tífuszt is sikerült sok helyen megfékezni. Ám később, Rachel Carson biológus áldozatos kutatásai bebizonyították, hogy a szintetikus rovarölő bizony rákot okoz és a környezetbe kerülve az ökoszisztémát képes végigfertőzni.

Na de hogy lesz ebből videojáték?

Úgy, hogy Brian Wilson indie fejlesztő Rachel kutatásaiból kiindulva egy sétaszim/platformer hibrid szürreális keverékére alapozva próbálta a történetet egy alternatív megközelítésből tálalni.

A The Forest Cathedral sztoria soha nem történt meg ebben a formában, de a pszichedelikus erdőjárás nagyjából a DDT ökölógiai hatásának és pusztításának tudományos felismerését próbálja közérthetően tálalni. A sétaszim elemek ezen felül a jól ismerős "idővel meggajdul a főhős" elemeket is behozzák. És a szokásos fordulatok közé keveredik egy szkennelős-útkeresős mechanika, valamint egy platformjáték is. Ennek során a számítógépben lakó "Little Man"-t kell terelgetni egy 2D-s, monokróm ugrabugra keretein belül. Így tudod a kutatóbázis környékén lévő gépeket irányítani.

Katyvaszos az egész? Az, ráadásul a játék eléggé épít a szürreális mozzanatokra, zörejekre, disszonáns érzésekre. Tavaly kábé ilyenkor futottam bele a Boreal Tenebrae-be, ami szintén hasonlóan Lynch-szerű, elvont és egyedi próbált lenni mint az Erdei Katedrális. De valahogy most sem sikerült teljesen kész produktumot letenni az asztalra.

Tátott szájjal be az erdőbe

Mert, hogy a Forest Cathedral csak részeiben tud érdekes és izgalmas lenni, a megvalósítás elsietett és befejezetlen. A táj nem igazán tud egyediséget felmutatni, az egyes terepelemek elütnek a környezettől, még akkor is, ha esetleg ezek a főhős megbolondulásának a meta-mutatóiként is jelennek meg. A narratíva kapkodós, pont Rachel befordulását nem fejti ki a játék kellően, csak pár másodperces pillanatokra mutatja be a kattanást és a háttérben lappangó betegséget. Itt egy-két horrorisztikus, bár semmiképp sem ijesztő, jelenet azért tudott rám komolyabb hatással is lenni.

De a legnagyobb gond mégis a megvalósítás rögös mivolta, valamint a problémás technológia. A játékot Xbox Series X-en teszteltük, és az Unreal motor (sejtésünk szerint ezen fut a játék) akkora input lagot nyom az egészre, hogy azt el sem akartam hinni. Tudjátok, amikor a rágógumi irányítás egy sétaszimnél jön elő, az nem akkora baj, de ha a sétaszim épp egy ilyen "pontoskodós" platformozással akar újítani, ott ez baromi nagy gondokat okozhat. Képzeld csak el azt, hogy a Celeste-vel játszol, és több száz miliszekundumos késleltetés van a gombnyomás és a cselekmény között. Emellett a karakter simán beleragad a falba, egyes irányok nem akarnak működni. Tragédia az egész. Szerencsére a játék a "hozzáférhetőségre" figyel, és a platformozás menüből könnyíthető.

A Whitethorn Games tudott már nagyszerű címeket letenni az asztalra (lásd például a Lake-et), így könnyen rácsábulhatunk a The Forest Cathedral-re is. A trailere szexi, a premissza izgalmas, a belső nézetes kaland-műfaj kedvelői számára ez egy no-brainer téma. De a Whitetornnál dolgozó Brian Wilson saját projektje sajnos nem éri el, hogy a "furcsa-érdekesség" skatulyából kiszedhessük. Sőt, az egyenetlenségei, gyenge platforming szekciói miatt szerencséje is a játéknak, hogy elhagytuk pár hónapja a pontozást. A The Forest Cathedral ugyanis tagja lenne azon játékok szűk klubjának, amelyek benéznek a négyes alá...

PLATFORM PC, Xbox Series
KIADÓ Whitethorn Games FEJLESZTŐ Brian Wilson MEGJELENÉS 2023. március 14. ÁR 12.5 EUR

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Így hozta el az Alan Wake 2 az idei év egyik legőszintébb pillanatát

A The Game Awards 2023 műsorán Sam Lake ellopta a show-t!

16 órája
15

The Game Awards 2023

1 napja
76

Exoborne bejelentés

A trendeket meglovagoló nyílt világú “extraction shooter” játékon dolgozik a Vampire: The Masquerade – Bloodhunt fejlesztőcsapata.

1 napja
1

Xbox-ra is megjelent a Baldur's Gate 3!

Végre-valahára az Xbox tulajok is belevághatnak az év kalandjába.

1 napja

15 után visszatér a World of Goo

A nagy sikerű logikai játék jövőre kapja meg a folytatását.

1 napja
4

The Casting of Frank Stone bejelentés

A Supermassive Games májusban megszellőztetett új narratív kalandja a Dead by Daylight világába kalauzol majd minket 2024-ben.

1 napja

Elindult a THE FINALS első szezonja!

Az exDICE veterán fejlesztőiből álló stúdió debütáló alkotása mostantól ingyenesen elérhető a csapatalapú többjátékos lövöldére vágyóknak.

1 napja

Hazai pályáról kap kihívót a Payday a Den of Wolves képében

A sci-fi környezetbe helyezett csapatos rablás a megbízásokon is csavar egyet.

1 napja

Sötét traileren a Banishers: Ghosts of New Eden

Megjelenési dátumot is kaptunk a Don't Nod következő játékához.

2 napja
2

Offline módot kap a Suicide Squad: Kill the Justice League

Igaz, nem rögtön a megjelenéskor lesz elérhető ez az opció.

2 napja

Felcsendül a Final Fantasy VII Rebirth új dala, és szem nem marad szárazon

No Promises to Keep - énekli Loren Allred.

2 napja
2

Már elérhető a Final Fantasy XVI első DLC-je

Az Echoes of the Fallent tavasszal követi majd a The Rising Tide.

2 napja
1

Rise of the Golden Idol - folytatódik a nyomozás

Ám ezúttal a huszadik század bűnökkel kikövezett időszakában.

2 napja

A Dave the Diver világába jönnek a Dredge aberrációi

A két csúcs indie csoda egyesíti erejét!

2 napja
3

Light No Fire bejelentés

A No Man’s Sky fejlesztőcsapata a végtelen űr után most egy új világba invitál, ami elmondásuk szerint az első valódi open-world.

2 napja
3

No Rest for the Wicked bejelentés

Az Ori sorozatról ismert Moon Studios először engedett betekintést a következő projektjébe, ami egy brutális akció-szerepjátéknak ígérkezik!

2 napja

OD - Kojima és az Xbox közös projektje

Leleplezték a Kojima Productions és a Microsoft közös fejlesztését, ami a félelmed és a médium határait is feszegeti majd a tervek szerint.

2 napja
13

Last Sentinel bejelentés

A Rockstar Games veterán Steve Martion vezetésével és a Tencent anyagi hátterével egy ambiciózus kalandnak nézünk elébő Tokió utcáin.

2 napja
3

Nagyszabású vadászatot sejtet a Monster Hunter Wilds

A Capcom lerántotta a leplet a sorozat következő részéről.

2 napja
1

Marvel’s Blade bejelentés

A DEATHLOOP fejlesztői a Marvel Games embereivel karöltve Franciaországba költöztetik a legendás karaktert egy külső nézetű akciójátékhoz.

2 napja
14

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