[Teszt] Rogue Legacy 2

Rogue Legacy 2

WarhawkLusztig Zsolt2022.05.20. 14:30

A Rogue Legacy nem volt stílusteremtő, mikor 2013-ban megjelent már bőven a nyakunkon voltak olyan roguelike legendák, mint a Spelunky, vagy a Binding of Isaac. Amit azonban Kenny és Teddy Lee (avagy a játékot fejlesztő Cellar Door Games) nagyon eltalált az az, hogy hogyan legyen egy roguelike egyszerre, nos, roguelike és mégis kellően játékosbarát ahhoz, hogy ne érezzük úgy, hogy egy megmászhatatlan heggyel küzdünk. A megoldás kulcsa a folyamatos, teljes játékon átívelő fejlődés, a tudat, hogy még ha ott is hagytuk a fogunkat valahol a vár egyik termében, a megszerzett pénzből talán tudunk annyival erősebb karaktert indítani, hogy a következő nekifutásra átlendülünk az addigi útakadályon. A Rogue Legacy tehát, bár nem volt stílusteremtől, egyik megkerülhetetlen alapköve lett annak, amit ma rogue-lite-nak nevezünk. Az elmúlt közel tíz évben azonban ez a szubzsáner is jelentősen fejlődött, mi több talán nem túlzás azt mondani, hogy korszakalkotó játékokat szült. Így a Lee tesóknak már nem csak a saját, korábbi játékuk árnyékából kellett kilépni, hanem az azóta eltelt időszak nagyágyúival is fel kellett venniük a versenyt. Nem kell letekerned az oldal aljára, elárulom most: sikerült nekik.

Tették mindezt úgy, hogy a Rogue Legacy 2 úgy istenigazából nem csavart semmit az elődje által lefektetett formulán: megint adva van egy darab hős, akivel szemben ott van a vár (jó, nagyjából vár) rengeteg folyamatosan átalakuló, de állandóan veszélyt rejtő szobája melyek ellen igazából esélytelenek vagyunk – kivéve természetesen azokat a szent őrülteket, akik már-már ördögi reflexekkel kerülnek ki minden csapdát és ezt természetesen youtube videók által dokumentálják. Azonban minden egyes elbukott nekifutás után visszakerülünk a kis birtokunkra, melyet fejlesztgetve nem csak a következő karakterünk alapvető tulajdonságai lesznek erősebbek, hanem akár fegyvereket, képességeket, sőt karakterosztályokat is megnyithatunk, ezzel pakolva mindig egy picike súlyt a képzeletbeli mérleg felénk mutató nyelvébe egészen addig a pontig, míg a statisztikák, a játékos menet közben összeszedett tudása és persze egy adag szerencse kombinációja nem bizonyul elégségesnek túllendülni az adott akadályon. A Rogue Legacy 2 annyira épít az első rész által felépített dolgokra, hogy a 2013-ban írt, arról szóló teszt (pacsi, 2013-as Zsolti!) szinte teljes egészében ráhúzható erre is.

Persze miért változtassunk azon, ami működik, így a RL2 nem más, hanem több lett. Sokkal-sokkal több. Igazából egy dolog van, amiben nem több, az a pixelek száma, az első rész retro kinézetét ugyanis pengeéles, kézzel rajzolt pályák és figurák váltották fel. Nem a Rogue Legacy 2 lesz a 2D játékok következő lépcsőfoka, de nagyon jól hozza azt a kinézetet, ami úgy néz ki, mint ahogy az első részre emlékszünk. Na de minden más! Kastélyunk alapterülete hatalmasra hízott, a benne megnyitható fejlesztések száma bőségesen elég ahhoz, hogy több száz generáció után is legyen mi közül választani, az indulás előtt megvásárolható fegyverekből is több van, rúnákból is bőségesen van választék, plusz olyan opcionális tartalmak garmadája áll előttünk, melyek simán hozzák az alapjáték mélységét.

Természetesen új karakterosztályokat is kapunk a már-már megszokottól (nagyjából a lovag-íjász-varázsló tengelyen mozogva) olyan őrültségekig, mint a szakács, a kalóz vagy a konkrétan fekete lyukat megidéző Astromancer. Kevés olyan játék van, ahol ennyire különböznének egymástól az egyes kasztok, még kevesebb, ahol mindegyik ennyire jól működne. Nem igazán van olyan, amivel csukott szemmel meg lehet nyerni minden csatát, de bizton állítom, hogy mindenki talál majd legalább egy-két olyat, ami az ő stílusának megfelel. Továbbra is három véletlenszerűen sorsolt karakter egyikével futhatunk neki (kezdetben), melyek nem csak képességeikben, hanem a szintén véletlenszerű előnyeikben és hátrányaikban különböznek. Visszatér a trait rendszer, ahol egészen őrült dolgok segíthetik vagy tehetik nehezebbé az életünket. Van itt minden, néha dupla annyi életerőt kapunk, de nem gyógyítanak a menet közben felvehető gyógyitalok, máskor minden ellenfél ki van kockázva, mint egy bűnügyi felvételnél. Az ilyen átkok/áldások jellemzően a menet közben megszerezhető aranyat is befolyásolják, így ha több pénzt akarunk összeszedni, akkor lehet érdemes bevállalni egy-egy nehezítést.

Az első rész is híres volt a komoly ügyességet kívánó platformer elemeiről, nincs ez másképp most se, maximum annyiban, hogy egy ponton itt is csavartak egy picit felfelé. Egyfajta metroid-lite módon a pályák bizonyos részein új, a nekifutások között megmaradó képességeket szerezhetünk, melyek segítségével nyílnak meg a későbbi területek. Nincs belőlük sok, cserébe egy ponton túl nem csak végtelenül agilisak leszünk a levegőben, de a játék el is várja, hogy pontos ugrások és vetődések sorozatát hajtsuk végre. A büntetés valamivel kisebb, mintha a csatákban maradnánk alul, de még így is elkél az ügyesség. A modern idők szele azonban ide is fújt egy adag olyan opciót, melyek segítségével a magukat valamivel ügyetlenebbnek érző játékosok is kiegyenlíthetik a pályát: a House Rules részben nem csak az ellenfelek életerejét és sebzését módosíthatjuk, de kikapcsolhatjuk a fent említett trait rendszert, beállíthatjuk, hogy szörnyekhez érve ne sebződjünk, vagy ha az ugrálás okoz nehézséget, akkor bekapcsolhatjuk a repülés opciót. Nem tudunk sérthetetlenséget beállítani, kihívás továbbra is lesz, de mindig értékelendő, mikor a fejlesztők gondolnak olyanokra is, akiknek nehézséget okozna a játék.

És ez az a pont, ahol meg kell állnom, mielőtt elkezdek oldalakon keresztül értekezni a játék bődületesen mélységéről, kezdve a kritikus csapások rendszerével egészen a felszerelések, menet közben felszedhető extrák és az életerőnk különös kapcsolatáig. A Rogue Legacy 2 különböző rendszereiről hosszasan lehetne beszélni, de egyrészt ezek felfedezése maga is a játék által kínált élmények egyike, másrészt (javarészt) olyan jól bemutatja őket, hogy felesleges lenne egyfajta game guide irányba terelnem ezt a tesztet. Legyen elég annyi, hogy a játék diadala nem kis részben az Early Access rendszer diadala is, az elmúlt szűk két évben a tucatnyi update és a rájuk érkező végtelen mennyiségű visszajelzés csiszolta közel tökéletesre.

És valószínűleg ezért van, hogy a Rogue Legacy 2, még úgy is, hogy alapvetően ugyanazt kéri és ugyanazt nyújtja, mint tíz éve, továbbra is egy helyenként kifejezetten nehéz, minden pillanatban százszázalékos odafigyelést igénylő, de végtelenül élvezetes játék. Korszakalkotó? Továbbra sem, de ahogy 2013-ban bátra oda állhatot egy Spelunky vagy Binding of Isaac mellé, úgy 2022-ben sincs semmi szégyellnivalója egy Hades vagy egy Dead Cells mellett. Kell ennél jobb ajánlólevél?

Pontosan
9
Platform: Xbox One, Xbox Series X|S, PC | Kiadó / Fejlesztő: Cellar Door Games | Megjelenés: 2022. április 28. | Ár: 22€

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2 órája

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

14 órája
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

23 órája
5

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

1 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

1 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

3 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

3 napja
21

Heti megjelenések

3 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

5 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

6 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

7 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

7 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

8 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

8 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

8 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

9 napja
8

Heti megjelenések

2024.04.08.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==