[Teszt] Pac-Man Museum Plus

Pac-Man Museum Plus

StingerCsere Krisztián Gábor2022.06.22. 10:30

Wakka-wakka-wakka - nem, ez nem a bájos Shakira korai dalolászása, hanem egy legendás, ikonikus karakter prüntyögése a videójátékok hőskorából. Pac-Man - vagy eredeti nevén Puck Man - a legendás tervező, Toru Iwatani agyszüleménye, amely az évtizedek során a világ popkultúrális, kereskedelmi és szórakoztatóipari felhozatalának elhagyhatatlan szereplőjévé válva, minden idők egyik legkiválóbb videójáték-kreációjává avanzsált.

A széria tagjaiból az 1980-as megjelenése óta világszerte összesítve több, mint 45 millió példány került értékesítésre, számtalan világrekordot állítottak fel vele és megszámlálhatatlanul sok esemény köthető hozzá, kezdve az olimpiai köszöntőkön át a filmekig és zenei feldolgozásokig. Nem csoda, hogy a Namco koronaékszereként hirdeti a szerethető kis figurát (és barátait, a szellemeket, hiszen valójában ők a sztárok), így a korábbi generációk után egy perfekt csomagban most is leszállítja a kurrens platformokra a széria szinte 100%-os gyűjteményét a Pac-Man Museum márkanév alatt. A jelenlegi felhozatal a korábbi PS3/Xbox 360 éra után számtalan régi-új címet is belekever a résztvevők népes táborába, így összesen tizennégy-féle Pac-Man játékkal gazdagodik az, aki benevez a digitális gyűjteményre.

A játék alapvetően egy 3D játékterem köré csoportosul, ahol magával Pac-Mannel lehet a különböző játékgépek, konzolok között mozogni - ez maga a game dashboard, ezen belül gyakorlatilag a különböző platformok tökéletesen emulált játékaival lehet játszogatni. Természetesen mindegyik saját menürendszerrel, gameplay tutorialokkal, később beváltható speciális kihíváscsomagokkal és apró történelmi áttekintővel rendelkezik. Kezdetben 500 kredittel indul a számláló, de nincs semmiféle mikrotranzakció, további coinokat a játékokkal történő időtöltés, vagy opcionális feladatok teljesítése során szerezhetünk magunknak.

Az érmék a játékok (és a megnyitásra váró címek) mellett arra is felhasználhatók, hogy kicicomázzuk vele a rendelkezésre álló teret: a háttérképoektől kezdve a zenei trackeket játszó wurlitzerre, növényekre, figurákra, berendezési tárgyakra és egyéb jópofa dekorációkra is elverhetjük a rendelkezésre álló keretet, sőt! Ezek közül néhányat interaktívan bevonhatunk a játékokba is: a Jukebox segítségével ugyebár a felhozatal játékaiból lehet trackeket hallgatni, de ezeket akár mint háttérzene is magunkkal vihetjünk a kiválasztott címhez, aláfestésnek.

A kompiláció felhozatala tökéletesen elegendő a Pac-életérzéshez: óvatosan válogatott csúcsszuper alkotások sora, amelyekben olyan endorfin-felszabadító összetevők is megtalálhatóak, mint a legendás első epizód, a korai formulát összekuszáló Pac & Pal 1983-ból, vagy a ‘84-es árkád platformer Pac Land, vagy az Xbox 360-on anno legendásan nagyot futó időlimites és vibráló színekkel pompázó Pac-Man Championship Edition. Ugyan nem mindegyik mutat friss, üde külsőben a mai elvárásokhoz képest, de ezt ellensúlyozandó, a Namconál gondoltak az újabb generációra is és felpakolták a polcra az eredetileg iOS-en debütált, később mindenre átkúszó Pac-Man 256-ot is, amelyben akár 4 fős kooperatív mókázásra is lehetőség van. Ez utóbbi verzió különösen érdekes, ugyanis az eredeti epizód lvl256 glitch-jére építő gyilkos-képernyős endless runnerjeként köszön vissza, dermesztően nagy addikció-faktorral.

A múzeumot egyébként az Unity hajtja, ennek megfelelően a sajátosságai itt is megfigyelhetőek: egy-egy kisebb reccenés, frame-rate drop és v-sync problémák is akadnak benne, de a játékok maguk szerencsére tökéletesen futnak - némelyikük ráadásul nem is emulátor frontendbe van ágyazva, hanem az eredeti forráskódból került újrafordításra, így még szinte autentikusnak is tekinthető, szoftveres szempontból. A gyűjteményben variálhatunk a grafikai beállításokon is, de ezt annyira nem erőltetném: a CRT filtereket valahogy nem igazán sikerült eltalálni, így a legjobb talán ezek mellőzése - persze ez egy szubjektív gondolat, érdemes azért végigkattintgatni őket. Játékok tekintetében elfért volna még néhány, különösen a DX, vagy a Ms.Pac-Man epizódok, de utóbbi például egészen érdekes módon a karakter jogi hercehurcái miatt nem került végül fel a korongra - szomorú, hogy még egy ilyen ikon esetében is, mint Pac-Man, az emberi korlátoltság, vagy kapzsiság az akadályozó tényező, de ezzel nem lehet mit tenni (emiatt a játékokban felbukkanó Ms. Pac-Man pl. Pac-Mom néven szerepel). Érdekesség még, hogy a Pac-in-Time, a Pac 'n Roll és a Pac-Motos az eredeti változaton kívül még sehol sem szerepelt hivatalosan gyűjteményben, sem újrakiadásban.

Na de miért is jó mindez? Mert ha csak néhány perces kikapcsolódásra vágysz, vagy a gyerkőcnek szeretnéd ismételten megmutatni, hogy régen mindenjobbvót’ fijam’/lányom, arra tökéletesen megfelel. A legtöbben legyintenének rá, hogy ez is csak egy újabb retro lehúzás, de nem is tévedhetnének ennél nagyobbat: a Pac-Man Museum ugyanis egy mikrotranzakció, dlc- és FPS-mentes vegytiszta retro élmény a mai 30-40-es korosztály számára abból a korszakból, amelyben még lehetett pár percben is mérni a nagyszerűséget.

Platform: PC, PS4, PS5, One (X) (tesztelt), Series S/X, Xbox Cloud, Xbox Gamepass, Switch | Kiadó: Namco | Fejlesztő: Namco | Megjelenés: 2022. május 27. | Ár: ~6000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

7 órája
13

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

23 órája
6

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==