[Teszt] MSI GF66 gamer notebook - Katana a karmaink közt

MSI GF66 gamer notebook - Katana a karmaink közt

mcmackoGéczy Attila2022.06.27. 15:41

A PC piac alaposan felfordult az elmúlt évtizedben. Mára simán elfogadható teljesítményt lehet kicsiholni hordozható laptopokból, a gaming notik így saját jogon is szárnyalnak, és a Steam Deck is befutott idő közben, ami a platform hordozhatóságát tovább fokozza. A szerkesztőségünkben járt egy MSI Katana GF66 gaming notebook, amivel eltölthettünk egy bő hetet. Nem szokványos laptopbemutató következik - méretes összehasonlító táblázat-hegyeket ne is keressetek (még ha ilyen is lesz a cikkünkben), hanem általánosságban tekintjük át, hogy milyen is a PC-játékos élet 2022 nyarán, egy ilyen MSI gaming notebook társaságában.

A pontos modellmegjelölés szerint a tesztelt vas az MSI Katana GF66 12UD keresztséget kapta, amely az adott konfigurációban egy combos Intel Core i7-12700H processzorral lett felszerelve. Az Alder Lake alapú CPU veszedelmes jószág (4,7 GHz-ig tud felpörögni és Xe grafikus magot is tartalmaz), ráadásul a 12. generációs Intel architektúrának köszönhetően rengeteg okossággal van felszerelve, ami a multi- és a szimpla szálas teljesítményt is fokozza. Ez nem az ultrabookok finomkodó akkukímélője, a 45 W teljesítményéhez valóban bika számítási képesség társul.

A Katana ezen felül 16 Giga DDR4 RAM-ot, és egy 141 PPI-s, 1080p-s IPS képernyőt kap, aminek a fő tulajdonsága, hogy 144Hz-en képes frissíteni a vizuált. Nagyon fontos a monitor sebes paramétertere a további értékelések szempontjából - a képernyőhöz pedig egy Geforce RTX 3050 laptop GPU lett párosíva, ami bizonyos szempontból csúcs dolgokra képes, más szempontok alapján viszont nem ő a falkavezér.

KATANA A KÉZBEN

De ne menjünk ennyire előre - lássuk, hogy milyen a gép esztétikai megjelenése! A Katana köré szőtt vizualitást Tsuyoshi Nagano illusztrátor készítette (ezt láthatjátok is a fenti reklámképen és a gép gyári desktopján is). A Katana GF66 már az előző generációban is egyfajta belépő szintet képviselt a küllemével a gamer világban, amivel sok negatívat azért nem mondunk, mert a masina letisztult és hoz egy bizonyos minőségi szintet. A Katana simán elmegy egy gaming parti kellős közepén, de mivel semmi tiritarka, színpompás diszkólámpa nincs rátervezve, egy üzleti tárgyaláson is simán előkapható mindenféle megrökönyödés nélkül. A hordozásra azért vigyázzunk, a burkolat kicsit hajlékony, de ebben az árkategóriában nem vártam trükkös ötvözetházat. Magassága sem a soványka vonalat képviseli, és a kicsit több mint két kilós súlya is mutatja, hogy itt nem a formatényező minimalizálására ment el a design mérnökök fizetése. De a Katanát nem is mondjuk az XPS-ek mellé tesszük, hanem egy másik, játékosabb halmazba.

Ami a "kemény" hardver szempontjából nagyon tetszetős, hogy a billentyűzet kellemesen pattogós membránt kapott, amivel (angol leosztásban) jól lehet gépelni, van némi feedback érzés minden egyes lenyomás után. A tapogató is rendben van, de semmi különös élményt nem tartogat. A tapipad körüli rész és a csuklótámasz a legintenzívebb akció közben is hűs marad, köszönhetően annak a design szemléletnek, ami a gép farába helyezi a hőelvezető bordákat és kifúvó légcsatornákat. A hátsó részre viszont nem jutott egy csati se. Ez számomra elég nagy gond, még akkor is, ha tudom, hogy ez sok modellnél így van manapság. Az oldalsó 3 db USB és az egy USB-C (na meg a fejhallgató, Ethernet és HDMI2.0b) kötelező körein felül más nincs a kávákon. Megmondom őszintén, szerintem íróasztalon, egy nagy teljesítményű gamer géphez magasított dokkoló dukál a szellőzéshez. Meg úgy általában egy USB-C elosztó a portok szaporításához mindig javasolt, azt meg necces az egér oldali irányból, onnan is a szélső káva közepéről bedugni, legalábbis az én munka- és játékkörnyezetemben. Viszont az tényleg jó a hátsó véget elfoglaló, úgynevezett Cooler Boost 5 nevezetű megoldásban, hogy a kezem ügyébe kerülő felületek és a billentyűzet maga sem melegszik úgy, mint sok más gaming notinál - pláne ezekben a nyári hónapokban.

ÉLESLÁTÁS

A képernyő minőségére sem lehet panasz, az 1080p egy tökéletes kompromisszum ilyen GPU mellé. Annyi biztos, hogy nem ezzel a display-jel fogod a fotós szakmád beindítani, és a feketék is kissé világosak, de összességében az árkategóriához méltó szintet hozza a kijelző.

Az 144 Hz-es képernyőfrissítés viszont nagy durranás, még ha kicsit nagyképűségnek érzi az ember (erre utaltam a cikk elején). Oké, hogy egy CS:GO simán 200 FPS felett fut, minden extra grafikai elemet bekapcsolva, de az e-sport sztenderdeken túli, frissebb játékokból ez a szint neccesen facsarható ki. Csak egy példa. A Forza Horizon 5-öt elindítva sehogy az ég egy adta világon nem tudtam 144 FPS-t kihajtani, mert a gép valahol (feltételezhetően GPU és CPU oldalon közösen) falakba ütközött, 120 FPS környékén tetőzött, a látvány ekkor pedig már nagyon alatta volt minden elvárásnak.

Persze a 144 Hz, ahol megy, ott precíz és vajpuhaságú mozgást pakol ki a szemünk elé - ilyet én még nem is nagyon láttam laptopon (még úgy sem, hogy tudom, nem ritka már manapság az ilyesmi). De hangsúlyozom még egyszer, ez leginkább a klasszikus, technikailag ma már nem túl előremutató kompetitív címeknél fog előnyt jelenteni.

ÁLTALÁNOS GAMING TELJESÍTMÉNY

És akkor beszéljünk kicsit a játékok szélesebb körű teljesítményéről is. A vásárló szerencséjére és a chipek okos megválasztásának köszönhetően az 1080p-s, magas szintekre beállított grafikájú játékokkal a legvadabb helyzetekben is tartható a 1080p30 vagy a 1080p60, helyzettől és játéktól függően.

A fentebb is említett Forza Horizon 5-tel simán tudtam a Series X szintje körüli grafikai beállításokon 60+ FPS-t elérni, ami azért már valami. A hetekben tesztelt The Quarry is egy furcsa jószág, ugyanis elég karcos gépigénye van. Az Alienware notimon (2060 RTX, i7-8750H) szeret dici-döcögni, olykor eldobálni frameket. Az új Katana simán vitte a játékot, mindent maxra téve, közel fix 30 FPS mutatóval, mindenféle akadozás nélkül.

God of War pécén? Simán megy, 1080p60 értékek mentén, jócskán a PS4 minőségi mutatói felett. Death Stranding? Itt ha bevetem a DLSS-t, akár 100 FPS fölé is megy a mutató, erősebb opciók mellett is. A Katana kineveti a Vaják kalandjait, és simán hozza a Witcher 3-ban is a 60 FPS értékre szinkronizált látványt, mindent csutkára tekerve. Röviden: ez a gép a 1080p30/60 igényeket a jelenlegi játékoknál simán fogja hozni, ha máshogy nem, minimális kompromisszumokkal, vagy DLSS opció aktiválásával, moderált ray-tracing lehetőségek mellett is. Tehát ha nem egy 4K OLED mellé vásárolod a gépet, akkor a Katana GF66 egy stabil társad lesz, valószínű jó pár évig.

A 3D Mark GPU-nyúzójába is bedobtuk a Katanát. A fentebb vázolt Alienware géppel a Time Spy 5269 pontot ért el, a Katana pedig 5707-et - ennyit jelent néhány eltelt év, meg pár CPU és GPU generáció fejlődés, még akkor is, ha papíron a 2060-as GPU-nak többet kéne nyújtania, mint a 3050-nek.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

Mire lehet még jó egy ilyen gép? A (kezdő vagy középhaladó) mérnöki szakmában sokszor adnak egérutat a gaming laptopok. Egyrészt jóval olcsóbbak, mint a bivaly munkaállomások, másrészről pedig a teljesítményükkel ezen a területen sem lehet panasz. Kutatóként, vagy aktív CAD mérnökként sem lehet rossz választás a Katana - a kétéves gariidejében valószínű jól ki fog szolgálni munkaállomásként is. Hosszabb távú megbízhatóságról viszont sajnos nem tudunk ezen a ponton mit mondani. Az árban ott a kompromisszum, hogy ezeket a gépeket azért nem tíz évig tartó kutatómunkára vagy terepi tervezőmunkára találták ki.

Lássuk az apraját. A már szokásos Hi-Res Audio-s jelfeldogozás mellé érkezik a Nahimic szoftver, ami játék közben talán fokozza a térérzetet, de kicsit hupákolóssá teszi a hangképet, ráadásul a zenehallgatási karakterét is túlgondolja. A gépre telepítve ott tanyázik az MSI Center, ami segít a gép menedzselésében (például a túlhatjás és a frissítések szempontjából). Itt valamilyen mesterséges intelligenciát is emleget a gyártó, ami a használatunk alapján optimalizálja a vasat, de ezt a funkciót ilyen rövid idő alatt nem volt lehetőségünk érdemben kipróbálni.

A masinához tartozó 53,5 Wh-s lipo aksival nem lehet túl nagyot álmodni, már ami az akkuidőt illeti, és ez így is van a gyakorlatban is. Ha mindent maxon pörgetünk (azaz kihasználjuk a gépben lévő lehetőségeket), akkor a Katanát mindenképp fel kell tenni hálózati etetőre. Amúgy visszafogott fogyasztással 3-4 óra irodaidőt bizton eltölthetünk egy kis Office munka mellett.

Az MSI Katana GF66 abszolút meglepett, mivel inkább a középkategóriából érkezik és a sorozat 400-500 ezer Forint körüli árazása alapján a masinát valóban az ár-érték arányban balanszolt polcokról lehet a kosárba pakolni. Ehhez képest a teljesítménye meggyőző, megadott korlátai között korrekt dolgokra képes, és pl. a 144 Hz-es képfrissítésével azért tud felfelé villantani is.

Akárcsak egy hüvelyéből előhúzott, pontos támadásokra kovácsolt Katana.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2 órája
5

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

1 napja
13

Heti megjelenések

2 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

3 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

5 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

5 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

6 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

6 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

7 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

7 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

8 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

8 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

9 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==