Digitális rezsi: fontos vagy fontoskodó az Xbox környezettudatos frissítése?

Digitális rezsi: fontos vagy fontoskodó az Xbox környezettudatos frissítése?

mcmackoGéczy Attila2023.01.15. 23:00

A minap az Xbox Wire blogja mutatta be részletesebben az Xbox platform szénkibocsátás-tudatosságának következő állomását, amely az Insider programban részt vevők számára már a legutóbbi frissítéssel elérhetővé vált. Karbonkibocsátás? Karbontudatosság? Zöld ötlettár, vagy zöldre mosott marketing? Körbejárjuk az Xbox legutóbbi update-bejelentése körüli kérdéseket!

Ha az Xbox konzol rá van kötve a konnektorra, csatlakozik az internethez, és rendelkezésre állnak a regionális szén-dioxid kibocsátási adatok, az Xbox az éjszakai karbantartási ablakban meghatározott időpontokra ütemezi a frissítéseit, ami alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet. Miért? Mert a villamosenergia nagyobb arányban származhat ilyenkor az elektromos hálózat alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású forrásaiból. (Ezt a Windows-nál is elsüttötte már a Microsoft).

A lépés csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és a CO2-kibocsátást - állítja a vállalat. A lehetőséget az Insiderek már tesztelhetik a "Shutdown (power off)" módot beállítva. Így a gép 0.5 W környéki fogyasztásra áll be kikapcsolt állapotban.

Eszerint a konzol kikapcsolt állapotban kevesebbet fogyaszt, úgy, hogy közben a háttér frissítéseket-letöltéseket képes továbbra is kezelni, a megadott órákban. A távoli ébresztéstől azonban elbúcsúzhatunk. Kérdés persze, hogy a világ hálózatának hány százalékáról lehet karbon-tudatos információkat összeszedni valós időben.

A programban a sajtóközlemény egy további dolgot emelt ki: az Aktív órák fogalomrendszerét az Alvó mód használata mellett. Azok, akik továbbra is az Alvó módot választják a kikapcsoláshoz, megadhatják a konzol "aktív óráit". Az Xbox ebben az időszakban gyorsabban bekapcsol, illetve távoli felébresztésre is van lehetőség az aktív időszakban. A régi Xbox One gépeken ezt meg kell adnunk manuálisan, a Series gépek azonban megtanulják ezeket az aktív időszakokat a felhasználói szokások mentén.

Jó hír, hogy idővel az Xbox One konzolok is elérik majd ezeket az energiagazdálkodási lehetőségeket, köztük a teljes leállítás (energiatakarékos) módot. A funkció tesztelése jelenleg is zajlik, az Xbox One játékosok visszajelzését külön várja a cég.

A Microsoft szerint így a konzol az "Alvó módhoz" képest hússzor kevesebb energiát igényel. Ez komoly számnak tűnhet bármilyen mérnöki számítást is vegyünk figyelembe.

A sajtóközlemény azt is írja, hogy a Microsoft 2030-ra szeretné elérni a karbon-negatív, vízpozitív és hulladékmentes szintet, ezért az Xbox üzletág a termékek tervezési, építési és felhasználási folyamatait is igyekszik újragondolni, a játékosoknak szánt, energiatakarékos működési üzemmódokkal együtt.

FONTOS EZ?

Igen, az. Ez az első alkalom, ahol egy konzol gyártó megpróbál figyelmet szentelni annak, ami a világunk jövője szempontjából nagyon nem mellékes szempont: az energiatudatosságra.

Azt is érdemes látni, hogy itt a fejlesztések mögött ötletes megoldások sorakoznak fel, nem ám csak arról van szó, mint ahogy nyáron beszélték, hogy a frissítések a bootidőkkel, meg hasonló másodpercekkel variálnak. Itt tényleg számít, hogy égetsz-e folyamatosan egy 15W-os izzót, vagy csak 0.5 W-on áll készenlétben a konzolgéped.

Emellett az ember életében nem csak minden egyes fillér számít, hanem mi is egyetértünk abban, józan paraszti ésszel, hogy ha csak pár Wattal kevesebb a fogyasztásunk, az éves, vagy több éves szinten, esetleg velünk párhuzamosan több százezer, vagy több millió berendezést tekintve igenis tud szignifikáns jelentőségű lenni. Világszinten. De akár a környezetünket tekintve is.

Ha összefoglaljuk fejben a fenti információkat, akkor egy úttörő irányzat kibontakozását láthatjuk magunk mögött, ami a Game Pass után egy újabb "Elsők voltunk"-plecsnit hozhat a Microsoftnak. Pláne egy olyan környezetben, ahol évtizedes kérdés a konzolgépek gyártási és üzemeltetési körülménye, ugye Kiotó?

VAGY CSUPÁN FONTOSKODÁS AZ EGÉSZ?

Valahol az is. A marketing imádja mostanában a "greenwashing", azaz a zöldre mosott kommunikációt, persze nem a pejoratív megközelítés oldaláról. A tusfürdő mikroműanyag-mentes, az elvivős kajatároló már nem polisztirol, [persze attól még a papír alatt ott a műanyag is, amitől szegény teki ugyanúgy elpatkol.

A fenti törekvések bár előremutatóak, de lehet melléjük gyönyörű infografikákat, zöld leveles logókat meg hasonlókat tervezni. És a cég portfóliójában megjelenik a karbon-tudatosság, mint világmegváltó fogalom. A zöldre festés mellett pedig egy Series X (és persze a konkurencia gépei is) simán nagyot zabál menet közben, a mellé rakott tévét és házimozirendszert nem is számolva.

Az igazi változások eléréséhez tehát érdemes lesz a következő generációs, vagy a köz-generációs frissítésnél tovább optimalizálni a konzol fogyasztás/számítási teljesítmény igényeit is.

Lássuk továbbá, hogy nem elég az, hogy egy konzolgép nyolc év alatt egy tonna szénemisszióért lehet felelős, de mondjuk a felhő alapú játék, vagy a Game Pass szolgáltatások komoly szerverkapacitásokat igényelnek, és mondanunk sem kell, hogy egy Xbox One konzolon futó Cloud session mekkora többlet fogyasztással is tud járni. A Polygon és korábban a BBC is foglalkozott a dologgal. Utóbbiak cikkében például külön kiemelték, hogy a Cloud játék alapvetően 17%-al több energiát igényel, mint a helyi lokális fogyasztás (ami eleve 100+ Watt nagyságrendbe esik). Ha valaki tudományos mélységekbe szeretne leásni, érdemes elolvasni Marsden és tsai. cikkét is a témában.

Az Xbox közlemények elültetett fákkal és egyebekkel is példálóznak. Ezek egyelőre csak statisztikai varázslatok - tessék erdőt ültetni, és figyelni rájuk. A környezettudatosság nem csak a fák számában, de egy erdő ökoszisztémájában mérendők.

EGY NAGY LEVEGŐ... NAGY, TISZTA LEVEGŐ!

Badarság lenne a Microsoftra kenni a zöldesdi hátulütőit (hiszen épp ők kezdtek valami logikus átszerveződésbe), és érdemes látni, hogy esetleg ezekben az irányokban a többi cégnek is igazán fontos lesz a jövőben lépéseket tenni. Például a működés tiszta, zöld energiákra való állításával, az áramigény csökkentésével, a gyártás, a szervergéppark (és az otthoni eszközök) fogyasztásának további optimalizálásával.

Mit javasol az Xbox brand azoknak, akik nem részesei az Insider programnak? Azt, hogy maguk is mélyüljenek el a jelenlegi lehetőségekben, tehát nézzék át a menüben, hogy milyen lehetőségek vannak, és bátorítanak mindenkit a tudatosabb működésre és működtetésre.

Azok, akik nem tagjai az Insider programnak, de már a frissítés előtt szeretnék átállítani konzoljaikat, megtalálják ezeket az opciókat a Beállítások > Általános > Energiagazdálkodási lehetőségek menüponton belül. Ez segít energiát megtakarítani, és lehetővé tenni a környezettudatos frissítéseket Xbox konzolon.

Innentől már csak az a kérdés, hogy mi személyesen mit tartunk szignifikáns megtakarításnak és mit tartunk saját és a környezetünk szempontjából fontos és jelentős tudatos viselkedésnek. Valami azonban elindult. Ha nem is akarunk "fát ültetni", azért tegyük csak meg a magunk részéről felelős lépéseket, és nézzünk rá a fenti frissítésre, amint lehet.

További olvasnivaló: KATT!

Képek forrása: Xbox.com (Xbox Wire), Grist.org

További cikkeink a témában:

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

7 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

11 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

23 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

6 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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