Digitális rezsi: fontos vagy fontoskodó az Xbox környezettudatos frissítése?

Digitális rezsi: fontos vagy fontoskodó az Xbox környezettudatos frissítése?

mcmackoGéczy Attila2023.01.15. 23:00

A minap az Xbox Wire blogja mutatta be részletesebben az Xbox platform szénkibocsátás-tudatosságának következő állomását, amely az Insider programban részt vevők számára már a legutóbbi frissítéssel elérhetővé vált. Karbonkibocsátás? Karbontudatosság? Zöld ötlettár, vagy zöldre mosott marketing? Körbejárjuk az Xbox legutóbbi update-bejelentése körüli kérdéseket!

Ha az Xbox konzol rá van kötve a konnektorra, csatlakozik az internethez, és rendelkezésre állnak a regionális szén-dioxid kibocsátási adatok, az Xbox az éjszakai karbantartási ablakban meghatározott időpontokra ütemezi a frissítéseit, ami alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet. Miért? Mert a villamosenergia nagyobb arányban származhat ilyenkor az elektromos hálózat alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású forrásaiból. (Ezt a Windows-nál is elsüttötte már a Microsoft).

A lépés csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és a CO2-kibocsátást - állítja a vállalat. A lehetőséget az Insiderek már tesztelhetik a "Shutdown (power off)" módot beállítva. Így a gép 0.5 W környéki fogyasztásra áll be kikapcsolt állapotban.

Eszerint a konzol kikapcsolt állapotban kevesebbet fogyaszt, úgy, hogy közben a háttér frissítéseket-letöltéseket képes továbbra is kezelni, a megadott órákban. A távoli ébresztéstől azonban elbúcsúzhatunk. Kérdés persze, hogy a világ hálózatának hány százalékáról lehet karbon-tudatos információkat összeszedni valós időben.

A programban a sajtóközlemény egy további dolgot emelt ki: az Aktív órák fogalomrendszerét az Alvó mód használata mellett. Azok, akik továbbra is az Alvó módot választják a kikapcsoláshoz, megadhatják a konzol "aktív óráit". Az Xbox ebben az időszakban gyorsabban bekapcsol, illetve távoli felébresztésre is van lehetőség az aktív időszakban. A régi Xbox One gépeken ezt meg kell adnunk manuálisan, a Series gépek azonban megtanulják ezeket az aktív időszakokat a felhasználói szokások mentén.

Jó hír, hogy idővel az Xbox One konzolok is elérik majd ezeket az energiagazdálkodási lehetőségeket, köztük a teljes leállítás (energiatakarékos) módot. A funkció tesztelése jelenleg is zajlik, az Xbox One játékosok visszajelzését külön várja a cég.

A Microsoft szerint így a konzol az "Alvó módhoz" képest hússzor kevesebb energiát igényel. Ez komoly számnak tűnhet bármilyen mérnöki számítást is vegyünk figyelembe.

A sajtóközlemény azt is írja, hogy a Microsoft 2030-ra szeretné elérni a karbon-negatív, vízpozitív és hulladékmentes szintet, ezért az Xbox üzletág a termékek tervezési, építési és felhasználási folyamatait is igyekszik újragondolni, a játékosoknak szánt, energiatakarékos működési üzemmódokkal együtt.

FONTOS EZ?

Igen, az. Ez az első alkalom, ahol egy konzol gyártó megpróbál figyelmet szentelni annak, ami a világunk jövője szempontjából nagyon nem mellékes szempont: az energiatudatosságra.

Azt is érdemes látni, hogy itt a fejlesztések mögött ötletes megoldások sorakoznak fel, nem ám csak arról van szó, mint ahogy nyáron beszélték, hogy a frissítések a bootidőkkel, meg hasonló másodpercekkel variálnak. Itt tényleg számít, hogy égetsz-e folyamatosan egy 15W-os izzót, vagy csak 0.5 W-on áll készenlétben a konzolgéped.

Emellett az ember életében nem csak minden egyes fillér számít, hanem mi is egyetértünk abban, józan paraszti ésszel, hogy ha csak pár Wattal kevesebb a fogyasztásunk, az éves, vagy több éves szinten, esetleg velünk párhuzamosan több százezer, vagy több millió berendezést tekintve igenis tud szignifikáns jelentőségű lenni. Világszinten. De akár a környezetünket tekintve is.

Ha összefoglaljuk fejben a fenti információkat, akkor egy úttörő irányzat kibontakozását láthatjuk magunk mögött, ami a Game Pass után egy újabb "Elsők voltunk"-plecsnit hozhat a Microsoftnak. Pláne egy olyan környezetben, ahol évtizedes kérdés a konzolgépek gyártási és üzemeltetési körülménye, ugye Kiotó?

VAGY CSUPÁN FONTOSKODÁS AZ EGÉSZ?

Valahol az is. A marketing imádja mostanában a "greenwashing", azaz a zöldre mosott kommunikációt, persze nem a pejoratív megközelítés oldaláról. A tusfürdő mikroműanyag-mentes, az elvivős kajatároló már nem polisztirol, [persze attól még a papír alatt ott a műanyag is, amitől szegény teki ugyanúgy elpatkol.

A fenti törekvések bár előremutatóak, de lehet melléjük gyönyörű infografikákat, zöld leveles logókat meg hasonlókat tervezni. És a cég portfóliójában megjelenik a karbon-tudatosság, mint világmegváltó fogalom. A zöldre festés mellett pedig egy Series X (és persze a konkurencia gépei is) simán nagyot zabál menet közben, a mellé rakott tévét és házimozirendszert nem is számolva.

Az igazi változások eléréséhez tehát érdemes lesz a következő generációs, vagy a köz-generációs frissítésnél tovább optimalizálni a konzol fogyasztás/számítási teljesítmény igényeit is.

Lássuk továbbá, hogy nem elég az, hogy egy konzolgép nyolc év alatt egy tonna szénemisszióért lehet felelős, de mondjuk a felhő alapú játék, vagy a Game Pass szolgáltatások komoly szerverkapacitásokat igényelnek, és mondanunk sem kell, hogy egy Xbox One konzolon futó Cloud session mekkora többlet fogyasztással is tud járni. A Polygon és korábban a BBC is foglalkozott a dologgal. Utóbbiak cikkében például külön kiemelték, hogy a Cloud játék alapvetően 17%-al több energiát igényel, mint a helyi lokális fogyasztás (ami eleve 100+ Watt nagyságrendbe esik). Ha valaki tudományos mélységekbe szeretne leásni, érdemes elolvasni Marsden és tsai. cikkét is a témában.

Az Xbox közlemények elültetett fákkal és egyebekkel is példálóznak. Ezek egyelőre csak statisztikai varázslatok - tessék erdőt ültetni, és figyelni rájuk. A környezettudatosság nem csak a fák számában, de egy erdő ökoszisztémájában mérendők.

EGY NAGY LEVEGŐ... NAGY, TISZTA LEVEGŐ!

Badarság lenne a Microsoftra kenni a zöldesdi hátulütőit (hiszen épp ők kezdtek valami logikus átszerveződésbe), és érdemes látni, hogy esetleg ezekben az irányokban a többi cégnek is igazán fontos lesz a jövőben lépéseket tenni. Például a működés tiszta, zöld energiákra való állításával, az áramigény csökkentésével, a gyártás, a szervergéppark (és az otthoni eszközök) fogyasztásának további optimalizálásával.

Mit javasol az Xbox brand azoknak, akik nem részesei az Insider programnak? Azt, hogy maguk is mélyüljenek el a jelenlegi lehetőségekben, tehát nézzék át a menüben, hogy milyen lehetőségek vannak, és bátorítanak mindenkit a tudatosabb működésre és működtetésre.

Azok, akik nem tagjai az Insider programnak, de már a frissítés előtt szeretnék átállítani konzoljaikat, megtalálják ezeket az opciókat a Beállítások > Általános > Energiagazdálkodási lehetőségek menüponton belül. Ez segít energiát megtakarítani, és lehetővé tenni a környezettudatos frissítéseket Xbox konzolon.

Innentől már csak az a kérdés, hogy mi személyesen mit tartunk szignifikáns megtakarításnak és mit tartunk saját és a környezetünk szempontjából fontos és jelentős tudatos viselkedésnek. Valami azonban elindult. Ha nem is akarunk "fát ültetni", azért tegyük csak meg a magunk részéről felelős lépéseket, és nézzünk rá a fenti frissítésre, amint lehet.

További olvasnivaló: KATT!

Képek forrása: Xbox.com (Xbox Wire), Grist.org

További cikkeink a témában:

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

1 órája
1

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

11 órája
2

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==