Digitális rezsi: ennyit költöttünk 2022-ben a videojáték- és tartalomfogyasztási szolgáltatásokra

Digitális rezsi: ennyit költöttünk 2022-ben a videojáték- és tartalomfogyasztási szolgáltatásokra

mcmackoGéczy Attila2022.12.21. 16:30

Ahogy az általános rezsi nő, úgy egyre érzékenyebb az ember a többi költésére is. Itt az idő, hogy megnézzük a gamerek és sorozatrajongók, valamint a zenei tartalomfogyasztók átlag költését - lássuk be, ha mindent látni akarunk, mélyre kell nyúlni a pénztárcában!

A számításokat a nap végén kétféle módon fogjuk összegezni. Van a Power User, a minden tartalmat fogyasztásra előjegyző erő, akinek nem elég egy filmes előfizetés, akinek három konzol csücsül otthon a nappali környékén, és szeret zenét is magas minőségben hallgatni. És ott van a Számolós Geek, aki megelégszik 1-1 előfizetéssel, és próbál a kínált csomagok között is zsebszámológépével lavírozni. Lássuk hát mire mentek hőseink idén, 2022-ben a digitális rezsi szempontjából.

Az áraknál fontos látni, hogy nem foglalkozunk a "beetetést" jelentő egy-két hónapos ingyenes próbaidővel, nem foglalkozunk a karácsonyi akciókkal, hanem úgy számolunk, ahogyan azt tényleges éves/havi normálással kell számolni.

Az EUR váltást is a könnyebbség kedvéért 400 Ft körüli összeggel próbáljuk megoldanii, de ha valakit ez megnyugtat, akkor nyugodtan dobjon rá még 5%-ot az Euróból kalkulált árakra. Szeretnénk azt is megjegyezni, hogy cikkünk nem szponzorált tartalom; sajnos ezekről a dolgokról nem lehet anélkül beszélni, hog nevén ne neveznénk a gyereket!

VIDEOJÁTÉK, VIDEOJÁTÉK MINDENÜTT!

Számunkra itt a Gamer365-ön talán ez a legfontosabb tényező. Imádunk játszani, ez a fő hobbink, így ezen a szemüvegen keresztül próbáljuk megközelíteni a digitális rezsi kérdését is.

Ebbe a halmazba tartozik bele a Microsoft Game Pass Ultimate, amelyik PC-n, Xbox-on és streamingen keresztül szolgáltat 100+ játékot, valamint az EA Play lehetőségét is kínálja. Értéke és alapjai egyedülállóak a piacon (A LIVE Gold szolgáltatás már beépült a Game Pass-ba, önmagában nincs sok értelme szerintünk már a használatának, így ki is hagyjuk a merítésből.) Sajnos rosszat is kell mondanunk az előfizetési modellről: a Game Pass Ultimate hirdetése a legkevésbé transzparens a lenti összes árat egybefoglalva. A Microsoft a beetető időszak költségeit hozza fel szinte minden platformon először. Aztán ott a Sony PS Plus előfizetés, amely hármas felosztásával szintén izgalmas kezdeményezésnek bizonyult. A PS Plus újrakeverése idén próbálta meg felkavarni az állóvizet, prémium platform-exluzívjaival, retro-kínálatával, Ubisoft+ hozzáférésekkel és szokásos multiplayer lehetőségekkel. A Nintendo itt is különutas. Online szolgáltatása azonban tartogat multiplayert és retro-könyvtárat is, ami önmagában elviszi hátán a programot. Rátekintünk a két legnagyobb mobil-platform szolgáltatására is. A Netflix gaming részét kihagyjuk, a Google Stadia-ról pedig már nincs értelme beszélni.

Nézzük a pőre számokat.

A Game Pass Ultimate árai:

Fontos látni, hogy a GP-ből van PC és konzol specifikus verzió, de nem akartunk ilyen szinten elveszni a részletekben. Azt is érdemes látni, hogy a Microsoft hivatalos oldalán nehéz a részleteket megtalálni, az előfizetési feltételek például angol nyelvű oldalra visznek át.

A PlayStation Plus árai:

  • Essential: 2.700 Ft
  • Essential éves: 18.000 Ft | 1.500 Ft/hó
  • Extra: 4.200 Ft
  • Extra éves: 30.000 Ft | 2.500 Ft/hó
  • Premium havidíj: 5.100 Ft
  • Premium éves előfizetés: 36.000 Ft | 3.000 Ft/hó

A PlayStation Plus csomagokból az Essential mellé havi ajándék játékok, multiplayer és akciós kedvezmények járnak. Az Extra csomagban már hozzáférhet az ember a Game Pass-hez hasonlatos (attól azért elmaradó) játékkínálathoz és az Ubisoft+ klasszikusokhoz, Premium mókában pedig a retró játékok, a demók és a streamelhető játékok is bekerülnek.

A Nintendo Online árai:

  • Éves egyéni: 12.000 Ft | 1.000 Ft/hó
  • Éves családi (8 fő): 16.300 Ft | 1.350 Ft/hó

A Nintendo-ra egyébként sajnos jellemző, hogy a cikk megírásának pillanatában a hazai árazás nem is volt elérhető a hivatalos websiteról. De az is vicces (a szó pozitív értelmében), hogy nyolcfős családdal az éves előfizetésből 170 Ft havi árral lehet számolni. (Persze itt lehet több munka lemenedzselni a csatlakozókat, mintsem az embernek maga befizetni az egész összeget.) Az expanziót most nem számítjuk be, mert az N64 és a Genesis/Mega Drive árak, és a letölthető DLC-k nem feltétlen igazolják a több mint kétszeres árat. (Családi csomagban persze ez is elmehet.)

A mobilos rendszerek előfizetései:

Számoljunk akkor. Van a Power User-ünk, neki mindhárom konzolt etetni kell az előfizetésekkel. Fizeti a havi Game Pass-t, persze bedobja magát éves előfizukkal egy prémium PS+, egy Nintendo előfizetésre is, és a mobilos platformon sem marad ki a jóból, igaz egy platformot támogat. Így havi ~9.500 Ft-al rövidül meg a pénztárcája. A szerényebb Számolós Geek játszik az éves előfizetésekkel, próbál akciós csomagokat behúzni Xbox-ra, családozik Nintendo-n, és megelégszik az Extra PS Plus-szal (az Essential PS+-t az XBL Gold mellé helyezi ő is). Ezzel spórol, de nem sokat - 5.580 forint körül költ, ha három géppel variál. Értelemszerűen a költség két nagygépre is kb 4.000 Ft (ennyi azért a mai felhozatalban sokaknál előfordul, pláne, ha gyerekes a család), de a spórolás miatt a mobilos platformok teljes egészében kimaradnak.

FILMEK ÉS SOROZATOK

A fránya tartalomgyártók tesznek azért, hogy ne legyen elegendő egy filmes/sorozatos streaming szolgáltatásra előfizetnünk, ha a fontos dolgokkal lépést akarunk tartani. A hazai szolgáltatók többféle megoldást is kínálnak. A legnépszerűbb platformokat vesszük át tehát.

Bátran mondhatjuk, hogy a Netflix népszerűsége és hosszú távú beágyazódása erős itthon, a HBO Max-nak pedig idén megvoltak a kérdéses tartalmi átrendeződései. De a Disney+ is igen fontos tényező: a Star Wars-tól kezdve a klasszikus mesefilmeken át minden generációnak tartogat valami FONTOSAT a csatorna. Az Apple felhasználóbázisán túl is sok tartalmat hoz a cég, ezt pedig az Apple TV+ kínálatából követhetjük nyomon.

Lássuk a havidíjakat!

A Netflix árai:

  • Alap: 2.490 Ft
  • Standard (Full HD): 3.490 Ft (2 főre)
  • Prémium (4k): 4.490 Ft (4 főre)

A HBO Max árai:

  • Alap 2.390 Ft
  • Éves előfizetés: 18.990 Ft/év | 1580 Ft/hó

A Disney Plus árai:

  • Alap 2.490 Ft
  • Éves előfizetés: 24.990 Ft/év | 2100 Ft/hó

Az Apple TV Plus árai:

  • 2.790 Ft/hó

A fentiek alapján mondjuk azt, hogy a magányos "Power User" barátunk befizet mindenre. Nem telhetetlen, és igazából megéri neki éves előfizetésre befizetnie, szóval meg is teszi. De így is körülbelül 12.700 Ft-ot csenget egy hónapban azért, hogy mindhárom csatornát tudja követni. A visszafogottabb Számolós Geek megelégszik két csatornával, és próbál optimalizálni, családtagokat bevonni, így egy Netflix + Disney kombót be tud húzni havi 3.200 Ft-ból. Érdekes, hogy ez az összeg jelentősen alacsonyabb, mint amit a gaming-re kell költenie.

ZENE FÜLEINKNEK

A zenei szolgáltatók többféle módon értékelik saját portékájukat - jellemző, hogy a reklámmentes felhasználás miatt fizetünk elő a "prémium szolgáltatásra", de van olyan is (pl. a Tidal), ahol a többletet akár a Master-Quality jellegű ultrahifi minőség hozza el. Most nem megyünk bele abba, hogy a hangi részletezés milyen mércét üt meg - csak a puszta számokra fókuszálunk.

Feltételezzük, hogy a felhasználó már nem diák, és azt, hogy a reklámmentes felhasználásra törekszik.

A felhasználót megint kétfelé szedjük: az egyik a már fentebb bemutatott power user, aki egyéni rókaként fogyaszt, a másik pedig aki összekaparja a családi csomagokra a haverokat vagy a tényleges családot.

Az összegzésnél azt is figyelembe kell venni, hogy általában egy előfizetés elegendő egy felhasználónak. Ritka az, aki több platformot is átfog.

Az Apple Music árai:

  • Diák: 899 Ft
  • Egyéni 1.790 Ft
  • Családi 2.790 Ft (hat hozzáférés)

A Spotify árai:

  • Diák: 2,5 EUR (~1.000 Ft)
  • Egyéni: 4.99 EUR (~2.000 Ft)
  • Duo: 6.49 EUR (~2.600 Ft)
  • Családi: 7.99 EUR (~3.200 Ft) (hat főre)

A Youtube Music árai:

  • Diák: 790 Ft
  • Egyéni: 1.490 Ft
  • Családi: 2.290 Ft (öt főre)

A Tidal árai:

  • Diák: 50% kedvezmény mindenből
  • Egyéni: 1.499 Ft
  • Egyéni Hi-Fi Plus: 2.999 Ft
  • Családi: 2.249 Ft (hat főre)
  • Családi Hi-Fi Plus: 4.499 Ft (hat főre)

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy nagyon közel vannak egymáshoz a zenei szolgáltatók. Rövid fejszámolás után a Power User körülbelül 2.000 Ft-ot költ egy hónapban a zenére, míg a Számolós Geek500 Ft-ból, vagy durvább esetben 750 Ft-ból megoldja az ultra minőségi zenehallgatást, ha családi csomagot harácsol maga köré.

DC, MARVEL és a többiek

Az addicionális dolgok közé olyan dolgokat soroltunk be, mint például a Marvel Unlimited vagy a DC Infinite, esetleg a Dark Horse saját képregényes platformjai, ahol több ezer füzet tekinthető át az előfizetések után, digitális formában. A Marvel Unlimited ára például 69 Dollár évente, mindenféle akciók nélkül. Ez éves szinten 26.000 Ft, ami havi bontásban 2.150 Ft-ra jön ki. Tegyük fel, hogy ezt csak a legkeményebb rajongók tolják itthonról, révén egyes szolgáltatások hivatalosan el sem érhetőek, úgyhogy ennek költségét csak a Power User engedi meg magának.

A TÉNYLEGES REZSI

A fentiekhez természetesen hozzájárul az, hogy az embernek nincs ingyen sem az áram, sem az internet előfizetés. Vannak aztán a cloud-tárhely előfizetések is, különböző vastagságú filcekkel mérve. Ezt nem szeretnénk azonban a tartalomfogyasztási költségekhez hozzászámolni. Hogy miért? Mert egész egyszerűen az árammal működik a hűtő, az internet és a mobiltelefon előfizetés kellhet a munkához, a levelezéshez, a korlátlan kommunikációhoz... A fenti szórakozásunk pedig csak része ennek az egésznek. Ha valaki nagyon kíváncsi arra, hogy a gaming oldalról pl. milyen áramfogyasztással kell számolni, akkor nyugodtan keveredjetek át arra a cikkünkre, ahol ezt számolgattuk!

ÖSSZEGEZZÜNK!

Van tehát a két jómadár. Power User mindenhol ott van, ahol lehet, ezzel körülbelül 26.000 Forintot költ egy hónapban, az éves szinten 314.000 Ft! A Számolós Geek is igyekszik jelen lenni, de kénytelen lemondani dolgokról, és emellett szervez-ügyeskedik, hogy a családi csomagokat is megoldja. Így ő havi szinten kb. 8000 Forintot fizet, ami éves szinten 96.000 Ft, tehát a harmadára tudta csökkenteni a költést, kisebb igények mentén.

Konklúzió? Több is van. Egy részről az ember könnyelműen legyint egy havi pár ezer forintos költésre, de egy ilyen hobbinál éves szinten akár több százezer forintos sommáig viheti a költekezést. Az sem mindegy, hogy az ember mindenre befizet, vagy egy kicsit próbál odafigyelni - így akár felezheti-harmadolhatja is a költséget, és közben releváns is tudott maradni, már ami az aktuális tartalomfogyasztást tekintve.

És persze a fenti számok alá is be lehet menni, ha nagyon akarunk, a kérdés már csak az, miből akarunk kimaradni?

A családi csomagok gyerekek, vagy szélesebb körű családon belüli megosztása tovább árnyalja a spórolási lehetőségeket. És a jövő is tartogathat további meglepetéseket. Jöhet a Game Pass reklámokkal megtűzdelt, olcsósított kiadása, a Netflix is pedzegeti a hasonló elképzeléseit. Aztán a családi modelleket lehet megszüntetik, de hogy ezek helyére mi kerül majd... erre jövő ilyenkor tudunk nagy valószínűséggel pontos választ adni.

Ha pedig úgyis ennyit fizetünk mindenféle digitális tartalmakért, szolgáltatásokért, akkor ne felejtsétek el, hogy a Patreonon keresztül minket is támogathattok!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

4 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

16 órája

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

20 órája
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

1 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

8 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==