Digitális rezsi: ennyit költöttünk 2022-ben a videojáték- és tartalomfogyasztási szolgáltatásokra

Digitális rezsi: ennyit költöttünk 2022-ben a videojáték- és tartalomfogyasztási szolgáltatásokra

mcmackoGéczy Attila2022.12.21. 16:30

Ahogy az általános rezsi nő, úgy egyre érzékenyebb az ember a többi költésére is. Itt az idő, hogy megnézzük a gamerek és sorozatrajongók, valamint a zenei tartalomfogyasztók átlag költését - lássuk be, ha mindent látni akarunk, mélyre kell nyúlni a pénztárcában!

A számításokat a nap végén kétféle módon fogjuk összegezni. Van a Power User, a minden tartalmat fogyasztásra előjegyző erő, akinek nem elég egy filmes előfizetés, akinek három konzol csücsül otthon a nappali környékén, és szeret zenét is magas minőségben hallgatni. És ott van a Számolós Geek, aki megelégszik 1-1 előfizetéssel, és próbál a kínált csomagok között is zsebszámológépével lavírozni. Lássuk hát mire mentek hőseink idén, 2022-ben a digitális rezsi szempontjából.

Az áraknál fontos látni, hogy nem foglalkozunk a "beetetést" jelentő egy-két hónapos ingyenes próbaidővel, nem foglalkozunk a karácsonyi akciókkal, hanem úgy számolunk, ahogyan azt tényleges éves/havi normálással kell számolni.

Az EUR váltást is a könnyebbség kedvéért 400 Ft körüli összeggel próbáljuk megoldanii, de ha valakit ez megnyugtat, akkor nyugodtan dobjon rá még 5%-ot az Euróból kalkulált árakra. Szeretnénk azt is megjegyezni, hogy cikkünk nem szponzorált tartalom; sajnos ezekről a dolgokról nem lehet anélkül beszélni, hog nevén ne neveznénk a gyereket!

VIDEOJÁTÉK, VIDEOJÁTÉK MINDENÜTT!

Számunkra itt a Gamer365-ön talán ez a legfontosabb tényező. Imádunk játszani, ez a fő hobbink, így ezen a szemüvegen keresztül próbáljuk megközelíteni a digitális rezsi kérdését is.

Ebbe a halmazba tartozik bele a Microsoft Game Pass Ultimate, amelyik PC-n, Xbox-on és streamingen keresztül szolgáltat 100+ játékot, valamint az EA Play lehetőségét is kínálja. Értéke és alapjai egyedülállóak a piacon (A LIVE Gold szolgáltatás már beépült a Game Pass-ba, önmagában nincs sok értelme szerintünk már a használatának, így ki is hagyjuk a merítésből.) Sajnos rosszat is kell mondanunk az előfizetési modellről: a Game Pass Ultimate hirdetése a legkevésbé transzparens a lenti összes árat egybefoglalva. A Microsoft a beetető időszak költségeit hozza fel szinte minden platformon először. Aztán ott a Sony PS Plus előfizetés, amely hármas felosztásával szintén izgalmas kezdeményezésnek bizonyult. A PS Plus újrakeverése idén próbálta meg felkavarni az állóvizet, prémium platform-exluzívjaival, retro-kínálatával, Ubisoft+ hozzáférésekkel és szokásos multiplayer lehetőségekkel. A Nintendo itt is különutas. Online szolgáltatása azonban tartogat multiplayert és retro-könyvtárat is, ami önmagában elviszi hátán a programot. Rátekintünk a két legnagyobb mobil-platform szolgáltatására is. A Netflix gaming részét kihagyjuk, a Google Stadia-ról pedig már nincs értelme beszélni.

Nézzük a pőre számokat.

A Game Pass Ultimate árai:

Fontos látni, hogy a GP-ből van PC és konzol specifikus verzió, de nem akartunk ilyen szinten elveszni a részletekben. Azt is érdemes látni, hogy a Microsoft hivatalos oldalán nehéz a részleteket megtalálni, az előfizetési feltételek például angol nyelvű oldalra visznek át.

A PlayStation Plus árai:

 • Essential: 2.700 Ft
 • Essential éves: 18.000 Ft | 1.500 Ft/hó
 • Extra: 4.200 Ft
 • Extra éves: 30.000 Ft | 2.500 Ft/hó
 • Premium havidíj: 5.100 Ft
 • Premium éves előfizetés: 36.000 Ft | 3.000 Ft/hó

A PlayStation Plus csomagokból az Essential mellé havi ajándék játékok, multiplayer és akciós kedvezmények járnak. Az Extra csomagban már hozzáférhet az ember a Game Pass-hez hasonlatos (attól azért elmaradó) játékkínálathoz és az Ubisoft+ klasszikusokhoz, Premium mókában pedig a retró játékok, a demók és a streamelhető játékok is bekerülnek.

A Nintendo Online árai:

 • Éves egyéni: 12.000 Ft | 1.000 Ft/hó
 • Éves családi (8 fő): 16.300 Ft | 1.350 Ft/hó

A Nintendo-ra egyébként sajnos jellemző, hogy a cikk megírásának pillanatában a hazai árazás nem is volt elérhető a hivatalos websiteról. De az is vicces (a szó pozitív értelmében), hogy nyolcfős családdal az éves előfizetésből 170 Ft havi árral lehet számolni. (Persze itt lehet több munka lemenedzselni a csatlakozókat, mintsem az embernek maga befizetni az egész összeget.) Az expanziót most nem számítjuk be, mert az N64 és a Genesis/Mega Drive árak, és a letölthető DLC-k nem feltétlen igazolják a több mint kétszeres árat. (Családi csomagban persze ez is elmehet.)

A mobilos rendszerek előfizetései:

Számoljunk akkor. Van a Power User-ünk, neki mindhárom konzolt etetni kell az előfizetésekkel. Fizeti a havi Game Pass-t, persze bedobja magát éves előfizukkal egy prémium PS+, egy Nintendo előfizetésre is, és a mobilos platformon sem marad ki a jóból, igaz egy platformot támogat. Így havi ~9.500 Ft-al rövidül meg a pénztárcája. A szerényebb Számolós Geek játszik az éves előfizetésekkel, próbál akciós csomagokat behúzni Xbox-ra, családozik Nintendo-n, és megelégszik az Extra PS Plus-szal (az Essential PS+-t az XBL Gold mellé helyezi ő is). Ezzel spórol, de nem sokat - 5.580 forint körül költ, ha három géppel variál. Értelemszerűen a költség két nagygépre is kb 4.000 Ft (ennyi azért a mai felhozatalban sokaknál előfordul, pláne, ha gyerekes a család), de a spórolás miatt a mobilos platformok teljes egészében kimaradnak.

FILMEK ÉS SOROZATOK

A fránya tartalomgyártók tesznek azért, hogy ne legyen elegendő egy filmes/sorozatos streaming szolgáltatásra előfizetnünk, ha a fontos dolgokkal lépést akarunk tartani. A hazai szolgáltatók többféle megoldást is kínálnak. A legnépszerűbb platformokat vesszük át tehát.

Bátran mondhatjuk, hogy a Netflix népszerűsége és hosszú távú beágyazódása erős itthon, a HBO Max-nak pedig idén megvoltak a kérdéses tartalmi átrendeződései. De a Disney+ is igen fontos tényező: a Star Wars-tól kezdve a klasszikus mesefilmeken át minden generációnak tartogat valami FONTOSAT a csatorna. Az Apple felhasználóbázisán túl is sok tartalmat hoz a cég, ezt pedig az Apple TV+ kínálatából követhetjük nyomon.

Lássuk a havidíjakat!

A Netflix árai:

 • Alap: 2.490 Ft
 • Standard (Full HD): 3.490 Ft (2 főre)
 • Prémium (4k): 4.490 Ft (4 főre)

A HBO Max árai:

 • Alap 2.390 Ft
 • Éves előfizetés: 18.990 Ft/év | 1580 Ft/hó

A Disney Plus árai:

 • Alap 2.490 Ft
 • Éves előfizetés: 24.990 Ft/év | 2100 Ft/hó

Az Apple TV Plus árai:

 • 2.790 Ft/hó

A fentiek alapján mondjuk azt, hogy a magányos "Power User" barátunk befizet mindenre. Nem telhetetlen, és igazából megéri neki éves előfizetésre befizetnie, szóval meg is teszi. De így is körülbelül 12.700 Ft-ot csenget egy hónapban azért, hogy mindhárom csatornát tudja követni. A visszafogottabb Számolós Geek megelégszik két csatornával, és próbál optimalizálni, családtagokat bevonni, így egy Netflix + Disney kombót be tud húzni havi 3.200 Ft-ból. Érdekes, hogy ez az összeg jelentősen alacsonyabb, mint amit a gaming-re kell költenie.

ZENE FÜLEINKNEK

A zenei szolgáltatók többféle módon értékelik saját portékájukat - jellemző, hogy a reklámmentes felhasználás miatt fizetünk elő a "prémium szolgáltatásra", de van olyan is (pl. a Tidal), ahol a többletet akár a Master-Quality jellegű ultrahifi minőség hozza el. Most nem megyünk bele abba, hogy a hangi részletezés milyen mércét üt meg - csak a puszta számokra fókuszálunk.

Feltételezzük, hogy a felhasználó már nem diák, és azt, hogy a reklámmentes felhasználásra törekszik.

A felhasználót megint kétfelé szedjük: az egyik a már fentebb bemutatott power user, aki egyéni rókaként fogyaszt, a másik pedig aki összekaparja a családi csomagokra a haverokat vagy a tényleges családot.

Az összegzésnél azt is figyelembe kell venni, hogy általában egy előfizetés elegendő egy felhasználónak. Ritka az, aki több platformot is átfog.

Az Apple Music árai:

 • Diák: 899 Ft
 • Egyéni 1.790 Ft
 • Családi 2.790 Ft (hat hozzáférés)

A Spotify árai:

 • Diák: 2,5 EUR (~1.000 Ft)
 • Egyéni: 4.99 EUR (~2.000 Ft)
 • Duo: 6.49 EUR (~2.600 Ft)
 • Családi: 7.99 EUR (~3.200 Ft) (hat főre)

A Youtube Music árai:

 • Diák: 790 Ft
 • Egyéni: 1.490 Ft
 • Családi: 2.290 Ft (öt főre)

A Tidal árai:

 • Diák: 50% kedvezmény mindenből
 • Egyéni: 1.499 Ft
 • Egyéni Hi-Fi Plus: 2.999 Ft
 • Családi: 2.249 Ft (hat főre)
 • Családi Hi-Fi Plus: 4.499 Ft (hat főre)

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy nagyon közel vannak egymáshoz a zenei szolgáltatók. Rövid fejszámolás után a Power User körülbelül 2.000 Ft-ot költ egy hónapban a zenére, míg a Számolós Geek500 Ft-ból, vagy durvább esetben 750 Ft-ból megoldja az ultra minőségi zenehallgatást, ha családi csomagot harácsol maga köré.

DC, MARVEL és a többiek

Az addicionális dolgok közé olyan dolgokat soroltunk be, mint például a Marvel Unlimited vagy a DC Infinite, esetleg a Dark Horse saját képregényes platformjai, ahol több ezer füzet tekinthető át az előfizetések után, digitális formában. A Marvel Unlimited ára például 69 Dollár évente, mindenféle akciók nélkül. Ez éves szinten 26.000 Ft, ami havi bontásban 2.150 Ft-ra jön ki. Tegyük fel, hogy ezt csak a legkeményebb rajongók tolják itthonról, révén egyes szolgáltatások hivatalosan el sem érhetőek, úgyhogy ennek költségét csak a Power User engedi meg magának.

A TÉNYLEGES REZSI

A fentiekhez természetesen hozzájárul az, hogy az embernek nincs ingyen sem az áram, sem az internet előfizetés. Vannak aztán a cloud-tárhely előfizetések is, különböző vastagságú filcekkel mérve. Ezt nem szeretnénk azonban a tartalomfogyasztási költségekhez hozzászámolni. Hogy miért? Mert egész egyszerűen az árammal működik a hűtő, az internet és a mobiltelefon előfizetés kellhet a munkához, a levelezéshez, a korlátlan kommunikációhoz... A fenti szórakozásunk pedig csak része ennek az egésznek. Ha valaki nagyon kíváncsi arra, hogy a gaming oldalról pl. milyen áramfogyasztással kell számolni, akkor nyugodtan keveredjetek át arra a cikkünkre, ahol ezt számolgattuk!

ÖSSZEGEZZÜNK!

Van tehát a két jómadár. Power User mindenhol ott van, ahol lehet, ezzel körülbelül 26.000 Forintot költ egy hónapban, az éves szinten 314.000 Ft! A Számolós Geek is igyekszik jelen lenni, de kénytelen lemondani dolgokról, és emellett szervez-ügyeskedik, hogy a családi csomagokat is megoldja. Így ő havi szinten kb. 8000 Forintot fizet, ami éves szinten 96.000 Ft, tehát a harmadára tudta csökkenteni a költést, kisebb igények mentén.

Konklúzió? Több is van. Egy részről az ember könnyelműen legyint egy havi pár ezer forintos költésre, de egy ilyen hobbinál éves szinten akár több százezer forintos sommáig viheti a költekezést. Az sem mindegy, hogy az ember mindenre befizet, vagy egy kicsit próbál odafigyelni - így akár felezheti-harmadolhatja is a költséget, és közben releváns is tudott maradni, már ami az aktuális tartalomfogyasztást tekintve.

És persze a fenti számok alá is be lehet menni, ha nagyon akarunk, a kérdés már csak az, miből akarunk kimaradni?

A családi csomagok gyerekek, vagy szélesebb körű családon belüli megosztása tovább árnyalja a spórolási lehetőségeket. És a jövő is tartogathat további meglepetéseket. Jöhet a Game Pass reklámokkal megtűzdelt, olcsósított kiadása, a Netflix is pedzegeti a hasonló elképzeléseit. Aztán a családi modelleket lehet megszüntetik, de hogy ezek helyére mi kerül majd... erre jövő ilyenkor tudunk nagy valószínűséggel pontos választ adni.

Ha pedig úgyis ennyit fizetünk mindenféle digitális tartalmakért, szolgáltatásokért, akkor ne felejtsétek el, hogy a Patreonon keresztül minket is támogathattok!

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

7 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

11 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

22 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

6 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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