Stadia HUN2022.11.21. 10:40

Desta: The Memories Between

A Netflix nagy dobása kis képernyőkön - vigyázat, nyomokban RÚZST tartalmaz!

Néha a legváratlanabb helyről jönnek a legjobb játékok. Aktuális felfedezettem az ustwo games (Monument Valley, Alba: A Wildlife Adventure) alkotása, ami Netflix-exkluzívként jelent meg szeptemberben kizárólag mobil platformokra! A stúdió eddigi legambíciózusabb játéka nem aprózza el: a Desta: The Memories Between egy karakterközpontú rouge-like kidobós, körökre osztott stratégiai játékmenettel, magával ragadó történettel, és nem-bináris főszereplővel. Hogy mi van?

A játék főhőse Desta, aki minden este egy rejtélyes álomvilágba csöppen, ahol múltbeli barátaival, ismerőseivel találkozik, és egy kidobós labdajátékon keresztül újraéli emlékeit és feldolgozza problémáit: egy családtag elvesztésének fájdalmát, elhanyagolt barátok, volt szerelmi kapcsolat rendbetételét, valamint saját identitásának felfedezését. Kalandjai során egyre több barát csatlakozik hozzá, és egyre tovább jut álombéli felfedezéseiben - míg végül szembe nem kerül a végső főellenséggel, aki a legfontosabb személy az életében. Desta egy manchester-i alsó-középosztálybeli fiatal, a játék pedig kiválóan mutatja be a munkásosztály fiatal felnőtteinek lelki világát és gondolatait. A sztori fontos eleme a nemi identitás, szexualitás és queer barátságok/kapcsolatok. A játék még külön jelzi is a szereplők által preferált névmásokat, sőt, az egyik történeti szál pont ebből indul ki, ugyanis az egyik karakter félrenevezi (misgendering) Destát, mivel még nem coming out-olt neki nemi identitásáról - szuper-érzékeny virágszál játékosok bekapcsolhatják a cenzúrázott módot, ahol nem kell efféle sértéseket olvasniuk. :)

A tényleges játék nagyon szép pasztell színvilágú dioráma-szerű pályákon játszódik, ahol körökre osztott "tactics"-stílusú stratégiában kidobósozhatunk. Csapatunk egyre bővül, minden karakter eltérő képeségekkel rendelkezik, és rendkívül változatos stratégiákat lehet kitalálni az ellenfelek legyőzésére. A rouge-like formula miatt az elhalálozás tényleges game over-t jelent, és kezdhetjük előről egy új álomban, viszont néhány képesség és fejlettség megmarad, így idővel egyre könnyebb lesz a játék, és pár próbálkozás után viszonylag problémamentesen teljesíthető. Szerencsére nem kell egyhuzamban letolni a sztorit - mobil cím lévén bármikor kikapcsolható és onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk. A sztori teljesítése után megnyílik a Challenge Mode, ahová hetente érkeznek új pályák, érdekes feladatokkal.

A játék kellő kihívást nyújt, ugyanakkor rendkívül élvezetes. Könnyed hangvétele miatt a Netflix nem-játékosok (a készítők szavaival: "normális" emberek :) számára is elérhetőnek szánja, és akár kedvcsináló is lehet "komolyabb" stratégiai játékokhoz. De önmagában is egy zseniális alkotás. A gameplay nagyon mély, nagyon izgalmas kidolgozni a stratégiákat, és még nagyobb öröm látni, amikor egy bombajó kombóval szétdobáljuk az ellent. Végigjátszás után is vissza-visszatérünk, nem csak a heti kihívásokhoz (3 "szezon" várható, így hónapokig el leszünk látva új pályákkal), hanem a fő sztorihoz is: újrajátszáskor bizonyos párbeszédek variálódnak, és újabb képességeket, fejlesztéseket szerezhetünk meg. Érdekes története, szimpatikus karakterei, gyönyörű dizájnja és fenomenális soudtrack-je (remélhetőleg hamarosan külön is elérhető lesz az OST) egy igazán kellemes élménnyel gazdagítja a különlegességekre nyitott játékosokat. A játék jelenleg Androidon és iOS-en érhető el (Netflix-előfizetéssel), de jövőre érkezik Steam-re és Switch-re is. Akárhogy is, ezt a játékot mindenkinek ki kell próbálni. Modern "tactics" klasszikus lesz ez, kérem szépen!

[10]

Netflix játék-ajánló

A streaming-óriás játékkínálatában meglepő módon rengeteg kiváló cím érhető el. Személyes ajánlóm a legjobbakról!

Into the Breach
Ha a Destát túl könnyűnek találtad, jöhet valami komolyabb stratégiai cím! Az Into the Breach már bizonyított szinte minden platformon, végül mobil eszközökre is ellátogatott. Több száz óra körökre osztott móka garantált!

Immortality
Az FMV nyomozós zsáner csúcsa ez a rejtélyes thriller, ahol kideríthetjük, mi is történt Marissa Marcel színésznővel.

This is a True Story
Ez a narratív puzzle játék Afrika gyönyörű, kézzel festett vidékeire kalauzol, igaz történetek alapján. Egy újabb szociálisan érzékeny Netflix-cím.

Stadia HUN
Piko Collection 3

9 órája

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2023

5 napja
6

drag
2022 legjobb filmjei - szerintem

9 napja
5

p34c3
Mennyire drága a PS VR2?

2023.03.05.
9

CHASE
Re-blog:

2023.03.05.
6

Necroman Mk2
Sakura Swim Club

2023.02.14.
8

Stinger
Így építs C64 hardvert

2023.02.06.
11

Comedian
Batman: Préda

2023.01.22.

Stadia HUN
Stadia - Game Over

2023.01.17.
9

p34c3
Nyakunkon a PlayStation VR2

2023.01.15.
32

pendrivedealer
Tartalmat gyártok, tehát vagyok!

2023.01.13.
5

Necroman Mk2
Antichamber

2023.01.07.
2

Malleus
The Gate of Firmament(軒轅劍外傳 穹之扉)

2023.01.05.

Stadia HUN
Morphcat Games Coll. 1

2023.01.04.
1

Necroman Mk2
2022. év dala

2022.12.30.
3

Necroman Mk2
Far Cry 3 Blood Dragon

2022.12.08.
1

Burzum
A Jó, a Rossz és a Gonosz

2022.11.26.
6

Comedian
Nyugaton a helyzet változatlan

2022.11.25.
1

Stadia HUN
Desta: The Memories Between

2022.11.21.
14

p34c3
Volt egyszer 1 Kollektorz Edisön

2022.11.20.
9