Ennyit fogyaszt a PC és a videojáték-konzol: itt a gamer rezsi-kiszámoló!

Ennyit fogyaszt a PC és a videojáték-konzol: itt a gamer rezsi-kiszámoló!

mcmackoGéczy Attila2022.11.25. 23:00

2022 sok szempontból felforgatta a mindennapjainkat, és ahogy a hűvösebb időszak beköszönt, a rezsi kérdés is sokaknál előtérbe került. A hobbink sem marad ki a jóból, révén minden eszközünk árammal működik, úgyhogy gyorsan csináltunk egy kis fejszámolást, hogy kemény Forintokban értelmezve mibe is kerül nekünk most télen a hobbink működtetése. Még jó hogy nem steampunk géppark formálja az aktuális idősíkot, ami a gázfogyasztásunkat tolná meg, de azért jobb így is észnél lenni.

A számoláshoz összeszedtük a hazai családoknál előforduló konzolmasinákat a Nintendo Switch-től a legerősebb PlayStation 5/Xbox Series vonalig. Mellécsaptuk a PC-s felhozatal háromféle megközelítését, és a végén megnéztük azt is, hogy a különböző kijelzők hogy módosítják a fogyasztást.

Ehhez a legegyszerűbb számításokat végeztük a kommersz módon csak „energiafogyasztás”-ként megnevezett, Watt [W] alapú teljesítmény értékek alapján (nem számolva semmilyen további finomhangolást).

A Watt-okat időbeli skálán a fogyasztás során is értelmezett kWh értékre, azaz „kilowattóra” elektromos munkára számoljuk át, amiből következik a fogyasztás költségvonzata is.

A REZSIALAP

Mivel a kalkulációkat többféle megközelítésben is el lehetne végezni, mi az általános „A1” – egy zónaidős, lakossági, általános definícióval számolunk, a megszokott Ft/kWh alapú vonatkoztatásban. Ebben nincsenek benne a két zónaidős felhasználók, az időszakos elszámolások, helyi specialitások, az adott esetben megújuló forrásból nyert támogatások. A rendszerhasználati díjat és az áfát pedig beleszámoltuk a Ft/kWh bruttó összértékbe, amivel a lenti számértékek jönnek ki.

Ezek alapján a rezsicsökkentett alapot 36 Ft/kWh-ban vettük fel. Forrás 1; Forrás 2.

A rezsicsökkentés nélküli, átlag feletti fogyasztást 70,1 Ft/kWh-ban értelmeztük. Forrás 2

KONZOLOK ÉS PÉCÉK

A kalkulációkhoz a következő gép- és konzoltípusokat vettük figyelembe.

  • Xbox One S (Forrás 3)
  • Xbox One X (Forrás 4)
  • Xbox Series S (Forrás 5)
  • Xbox Series X (Forrás 6)
  • Playstation 4 (két féle változatban: CUH-1016A, CUH-22XX) (Forrás 7)
  • Playstation 4 Pro (CUH-72XX) (Forrás 7)
  • Playstation 5 (CFI-1116A) (Forrás 7)
  • Nintendo Switch kézben és dokkolva (Forrás 8; Forrás 9)
  • Steam Deck kézben és töltőről (saját mérések alapján)
  • Egy gaming PC becsült 500 W fogyasztású „modell konfigurációval” (Forrás 10)
  • Egy gaming laptop (Dell Alienware, 180 W-os tápegységgel)

Ezek alapján a következő fogyasztási táblázatot állíthatjuk fel, természetesen a fentebb is említett Watt-ban értelmezve a fogyasztást. A kikapcsolt állapot során is fogyasztanak a berendezéseink, emellett természetesen van egy kvázi idle-állapot, amikor a gép bekapcsolva van, de legfeljebb csak valami kis könnyű tevékenységet végzünk rajta (pl. office használat, böngészés, vagy menüben lépkedés). A teljes iram pedig értelemszerűen azt jelenti, hogy a masina teljes erekéből az épp aktuális csúcsjátékot futtatja.

Megjegyzés: A Nintendo Switch OLED változata egy picivel kevesebbet fogyaszt, de abban maradunk, hogy a tömegében jobban elterjedt régi masinát vesszük alapul. Ugyanígy, az Xbox gépeknek létezik különféle energiamegtakarító lehetősége, de ez főleg a standby/kikapcsolt állapotok fogyasztására, és a bootolásra vonatkozik, úgyhogy nem kavartunk bele extra lehetőségeket, maradtunk a klasszikus rögzített eseteknél.

SZÁMOLJUK KI A FOGYASZTÁST!

A fenti feltételek mentén elvégezzük a számítást, napi 4 óra játék esetére, ahol a gép folyamatosan pörgeti a kedvenc játékunkat. A hónapos értéket 30 napra értelmezzük, ahol minden nap azonosan 4 óra igénybevételnek van kitéve a gép.

Az eredmények önmagukért beszélnek. Az Xbox-PlayStation vonal nagyságrendileg hasonló eredményeket produkál, de érdemes közelebbről is megnézni a költségeket, amelyek nagyjából 250 és 1700 Ft között mozognak.

Az Xbox Series S és One S gépek verik az alap konzolok mezőnyét, ahová még becsatlakozik a PS4 Slim is a maga mérsékelt fogyasztásával. Rezsi átlag alatt ezek a konzolok körülbelül havi 300-600 Ft költséget jelentenek önmagukban. A masszívabb gépek éhségét pedig 600-1700 Ft köré lőhetjük be, ahol a PS5 a csúcstartó. Érdekes látni, hogy körülbelül 2x-es szorzó van Series S és Series X gépek között, de ugyanez egy picit hangsúlyosabban elmondható a Slim PS4 és a PS5 között is.

Ezután jön a döbbenet, a Nintendo Switch és a Steam Deck kézikonzolok nagyjából az egy csomag rágógumi, vagy egy automatás kávé költségébe kerülnek havi bontásban, napi 4 óra játékot számítva. A „kézben hordott” Switch és Deck persze nem valós fogyasztási eseteket mutatnak, hiszen a konzolokat utána fel kell tölteni, de dokkolva vagy töltőről általában ezek a masinák többet esznek, mintha csak simán feltöltenénk és fogyasztanánk őket. A Switch dokkolva 77 Ft/151 Ft költségét csak kicsit tetézi a Steam Deck a maga „vaskosabb” 108 Ft/210 Ft-jával. A pláne? Ezekben a gépekben van beépített kijelző, hangfal, tehát nincs további járulékos költség, és a fogyasztást tovább lehet csökkenteni különböző trükkökkel. Vannak háztartások, ahol az utolsó fillért is fogni kell, a hordozható móka energiaigénye és az ebből fakadó rezsiköltség a mai átlagárakat tekintve szinte minimális. (A teljesség igénye nélkül mondjuk ezt, a Switch konzol- és a játékok átlag árát, tehát egyfajta bekerülési költséget most nem számítva…)

Ezekkel szemben a Gaming PC kiveri a plafont. Direkt nem is ábrázoltuk a tetejét, annyira torzítana az ábra a kisfogyasztású eszközökkel szemben. A Gaming PC 2100 Ft/4200 Ft fogyasztást zúz be, ami nagyjából most egy vastagabb menüvel behúzott mozizásnak felel meg, a nagyságrendeket tekintve. A gaming laptop teljesen egy kategóriába esik a konzolokkal a maga 750 Ft/1500 Ft körüli nagyságrendjével.

Természetesen a számok lineárisan skálázódnak, ha ettől több/kevesebb órát játszunk. Tehát ha napi 1 óra a jellemző játék, akkor a fenti ábra értékeit a 4 órához képest néggyel kell osztani. Ha napi 8 órát pörgetjük a konzolt (speciális esetben, de elképzelhető olyan családoknál, ahol a gyerekek adják egymásnak és a szüleiknek a kontrollert), akkor kétszerezni kell a fenti számokat.

A nyugis standby és idle értékeket nem részletezzük külön, legyen elég annyi, hogy az átlag napi költség a kikapcsolt (standby állapotnak) 1 Ft körül van (havi szinten az 30 Ft). Ha idle módban járatjuk a gépeket a napi fogyasztás megáll 20 Ft körül (PC-n jellemzően ez már szignifikáns, napi 80 Ft körüli költséggel jár) – a rezsicsökkentés nélküli árakat feltételezve.

KIJELZŐVEL EGYÜTT

A teljesség kedvéért a játék mellé hozzászámoltuk a monitor/televízió fogyasztásigényét is, ezt külön ábrán prezentáljuk lentebb.

A fogyasztási értékeket az adatlapi „worst-case”, azaz a legenergiaigényesebb esetekre számoltuk, az értékek ettől jellemzően lehetnek alacsonyabbak is.

Az elvi kalkulációkhoz választottunk egy random 24”-os monitort, amely a Samsung F24T350 típus lett. Ennek elvi fogyasztása 25 W. A televízióknál két kategóriát is kiválasztottunk. Egyrészről egy Sony Bravia Smart LED televíziót 108 cm (~43 inch) átmérővel (KD43X72K), és egy LG Oled tévét 140 cm (azaz 55 coll) átmérővel (OLED55C12LA) Az előbbi fogyasztása 54 W speciális esetben, az utóbbi 171 W-ot is képes felvenni, ha HDR módban ketyeg.

Fontosnak tartjuk azt is megjegyezni, hogy a további extra perifériákat, házimozi-rendszert, soundbar egységet nem számoltunk, mert ezek a televízió-kijelző pároson felüli extra igénynek számítanak, nem adnak hozzá a kötelező minimumhoz. Illetve a Gaming PC teljesítményfelvételéhez hozzátartozhat egy headset vagy egy kisebb hangfal is.

A fenti adatokból kiszedtük a Switch és a Steam Deck hordozható lehetőségét, révén ott semmilyen formában nincs szükség külső kijelzőre, a Deck-et és pl. egy laptopot viszont simán kiküldhetünk akár egy nagyképernyős televízióra is, ha úgy hozza kedvünk…

Az eredményekből látszik, hogy a képernyő jelentősen megdobja a költségeket, pláne, ha OLED kijelzővel játszunk, amely az Xbox One S költségét (~500 Ft, átlag feletti rezsivel számolva) feltornássza 1500 Ft-tal, ha az átlag feletti az áramfogyasztásunk. Ez az érték szerencsére konzekvensen áll az összes konzolhoz. Legrosszabb esetben a monitor kb 200 Ft-tal, az LCD televízió kb. 450 Ft-tal, az OLED televízió 1500 Ft-tal nehezíti meg a pénztárcánkat.

ÖSSZEGEZVE

Osztottunk-szoroztunk, és arra jutottunk, hogy a szórakozásunk költsége még akkor is moderált tud lenni, ha valaki a legrosszabb esettel, a Gaming PC-vel kalkulál. De nem minden fekete és fehér.

A konzolok havi költsége legrosszabb esetben is, kijelzővel együtt megáll nagyjából 3000 Ft környékén, ha pedig az együttállás megfelelő, akkor 1500 Ft környékén megússzuk használatukat. A Nintendo Switch és a Steam Deck egyértelműen ár-érték bajnokok, amelyek energia-költsége nagyságrendileg hasonló egy telefonhoz.

A Gaming PC már más kérdés – bár egy laptopot valós szcenárióban megúszhatunk havi 1500-2000 Ft-ból, egy asztali hadihajó már akár 5-6000 Ft környékéig tornászhatja a havi költségeinket.

Természetesen a hobbink egyéb költségeit (SW, előfizetések), és a szórakoztatás többi alternatíváját (streaming előfizetések, mozijegyek, netszolgáltatás) figyelembe véve egy nagyságrendben vagyunk. Ha csak az elemi energiaszükségletet vesszük figyelembe, konzolokkal egy-két kifőzdés ebéd árát kell leszurkolnunk.

De van egy másik megközelítés is, aminek sokan nem fognak örülni.

Jelesül az, hogy a rezsicsökkentett értékek 2523 kWh/év alatt esedékesek. Ez havi 210 kWh-t jelent, ami forintra számítva 7569 Ft - itt billen a számítás alapja. Innen nézve mindjárt nem olyan rózsás a helyzet, ugyanis napi 4 órával számolva, kijelzőt is belekalkulálva a következő arányokat kapunk ehhez az értékhez...

Feltételezve azt, hogy éppen átbillentünk a kereten, napi 4 órával a konzol+tévé párossal simán a keret negyedét felhasználtuk, bizonyos esetben az érték akár 30-40% köré is eshet.

A gaming PC itt is meglepő arányokat képes villantani, de meg egy OLED televízióra dokkolt Switch is komoly fogyasztásnak tűnhet napi négy órában.

Bár elsőre nem tűnik soknak a gépeink és kijelzőink fogyasztása, nem elhanyagolható értékeket kaptunk - ténylegesen számolni kell tehát a videojáték rezsiköltségével. Emellé jön a pincében járatott fagyóláda, az úgy felejtett régi izzók, elektromos fűtőtestek, sütők és egyéb nagyfogyasztók. Csak győzzük kalkulálni...

És még egy gondolat a cikk végére. A téli időszakban a konzolok és pécék által felzabált energia nem elhanyagolható része hővé alakul, ami pedig a fűtésünket könnyíti ki. Ez is valami, nem?

További irodalom: Katt! PS5 FLIR felvétel: Digital Foundry | LG OLED kép: Business Insider/LG | Konzol kép: Insider

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

11 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

23 órája
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==