[Teszt] Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

mcmackoGéczy Attila2024.05.05. 16:00

Az Endless Ocean (Japánban: Forever Blue) utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert az Endless Ocean: Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Előreúsztam? Lehet, de akkor menjünk vissza az elejére, és lássuk, hogyan is indul a nagy csobbanás!

Az Endless Ocean játékok mindig a felfedezés öröméről szóltak, relaxációs gameplay mellett, apró, japán konzoljátékos mechanikákkal megszórva. A "relax" fontos címke a játék mellett - a Luminous is ezzel hirdeti magát, amire valljuk be, sokszor szükségünk is van felfordult világunkban. Búvárként tehát a ringató vizeken kell ismerkednünk az élővilággal, szkennelgetnünk a lényeket, valamint a jelen játék vezérfonalát jelentő ősi világ nyomait kutathatjuk. A sztorimód rövid, már-már viccesen aprócska szeleteket kínál, mintegy tutorialként a nagyobb úszásokhoz. A nyílt vízi felfedezés közben pedig akár több száz egyedet is belistázhatunk a szenzorunkkal, gyűjthetjük a kincseket, vagy rátalálhatunk ritka, olykor misztikus lényekre, esetleg az ősi kultúra maradványaira.

A sztoriban való haladást a kutatómunkánk is segíti - a pályákat ugyanis idővel csak bizonyos mennyiségű szabadmerülés során listázott jószág után tudjuk továbbvinni. Ezek a mesterséges, haladást gátló kapuk nem igazán kívánatosak, de értjük, hogy a "terepre" akarnak a fejlesztők vinni minket, mert a sztoriban és a küldetésekben nem sok kakaó van. Jó pont a közös merülés. A meghatározott elemekből random generált térképek kódokkal megoszthatóak, de az épp adott merülési eseményeknek is van kódsora, amivel haverokat csábíthatunk magunk mellé chillezni.

Hangulat szempontjából tényleg egy lazulós, felfedezős tenger alatti világ tárul a szemünk elé, viszont a mechanikák annyira felszínesek, hogy bármilyen mélyre úszunk is, hamar kifullad a felfedezősdi. A játék inkább hosszú távon, ritka elővételekkel marad szórakoztató. Ha valaki gyorsan akar benne haladni, akkor pontosan ilyen tempóban fog motivációt is veszteni. Ráadásul az elődök ismeretében sok mindent hiányolhatunk. A vékonyka fejlődési réteg és a kincskeresés sem pótolja a korábbi részek "szárazföldi" részeit, vagy a második rész újítani akaró apró mechanizmusait. A nemrégiben tesztelt [Loddlenauts]() is például "nintendósabb" és komplexebb volt játékmenete tekintetében, mint az EOL, ez pedig sokat elmond az Arika új kiadványáról.

Mint ahogy az a meglepő fordulat is is, hogy a játék mindenféle kezdőképernyők helyett egy "Mission 01" jellegű felirattal, és in medias res úszkálással fogadott. A játék felhasználói felülete ilyen pórias, és sajnos a Wii időket idézi. A letisztultság viszont sokszor inkább "szuper egyszerűnek", urambocsá primitívnek hat már, mintsem a japános mérnöki precizitás tükrének. A játék látványa is elmarad az elvárásoktól. A legjobb pillanataiban tud megkapó lenni, de amint a lényeket, a búvárt vagy a bevilágítást kezdjük el részleteiben nézni, rájövünk, hogy egy 3D-s mobiljáték szintjét hozza csak a program. Eskü, megnéztem 1-2 emulátoros videót a korábbi címekből, amelyek nagyfelbontáson gyanúsan hasonló látványt kínáltak.

Sajnos a játék edukatív részével sem tudunk itthon mit kezdeni. Az 500 féle faj leírása, részletes elemzése komoly érték, de nem itthon. A változatos nevű halak és puhatestűek listájáról úgy is csak maréknyi nevet tudtam elhelyezni a világképemben, hogy harminc éve része az aktív nyelvhasználat az életemnek. Érthető viszont, hogy fordítást egy ilyen niche cím nem kaphat Magyaroszágon... A prezentáció mércéje a minket kísérő AI asszisztens is, aki szerintem tényleg felolvasógéppel nyomja a betáplált szöveget, így az ismeretterjesztés gépi monotonitása tökéletes összhangba kerül a sűrű kékségbe vesző összképpel.

Persze kérdezhetitek, hogy akkor minek van egyáltalán ez az egész, ha ennyire sekélyes az Endless Ocean: Luminous? A társas merülés, a nyugis felfedezés és a tengeri élővilág iránti vonzalommal azért derűsebben szemlélhető a játék. De minden jószándék ellenére sem tudok mást írni, minthogy az Arika munkája a közepes szintet sem éri el egy átlag felhasználó számára. Bluggy.

PLATFORM Nintendo Switch (tesztelt) KIADÓ Nintendo FEJLESZTŐ Arika MEGJELENÉS 2024. május 02. ÁR 25 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

11 órája

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

12 órája
1

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

1 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

2 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

2 napja
6

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

2 napja
2

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

2 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

2 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

3 napja
1

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

3 napja
2

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

3 napja

Dread Delusion – Morrowind rémálomföldén

Még szerencse, hogy az indie csapatok jóval bevállalósabbak az átlagnál, és nem restek bedobni játékosaikat a mélyvízbe, ahogy azt a korai hozzáférésből mostanában kilépő Dread Delusion példája is jól mutatja. Teszteltük a nagyon furcsa kinézettel bíró szerepjátékot.

3 napja
3

60 millióhoz közelít a PS5, rekorder a Helldivers 2

Üzleti évet zárt a Sony is és összességében elégedettek lehetnek az eredményekkel.

3 napja
15

Game Pass: mozgolódás május második felében

Premier áradat, nagy nevek és izgalmas független fejlesztések. Senua’s Saga: Hellblade II. Lords of the Fallen. Chants of Sennaar.

4 napja
2

Bemutatkozik az új Assassin's Creed, stratégiát vált a Square Enix – ez történt hétfőn

Továbbá: Sony Interactive Entertainment, Monster Hunter, Big Helmet Heroes, INDIKA, Fabledom, Shin Megami Tensei V.

4 napja
20

Heti megjelenések

5 napja
2

Final Fantasy 16: The Rising Tide

A Final Fantasy 16 második letölthető tartalma megérkezett, azt adva, amit vártunk tőle. De elég lesz ez a nagy többségnek? Teszteltük a Rising Tide-ot!

5 napja
3

Heading Out - kerék a nyakamon

Pár napon belül ez a második cikkünk egy lapozgatós könyvről, ami persze ferdítés, hiszen a Heading Out egy autós, narratív, roguelike kalandjáték akar lenni... aminek a lényegi része valójában egy lapozgatós könyvhöz hasonló rétegben nyer formát. Lássuk, mennyire váratlan élményként hatott a Saber gondozásában megjelent különleges csemege.

6 napja
2

Ian Livingstone - Az óriások árnyéka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak új kötetével.

7 napja
3

God of War Ragnarök PC pletyka, Microsoft mobiljáték bolt - ez történt pénteken

Továbbá: Lightforge Games, Senua’s Saga: Hellblade II, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – Sweep the Board!, CI Games, Marathon, Eternal Threads, The Rogue Prince of Persia.

7 napja
25

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==