[Teszt] Crow Country - varjúdombi rémmesék

Crow Country - varjúdombi rémmesék

dragCsető Zsolt2024.05.18. 09:00

Bár a konzolos “indie-robbanást” valahova a 2000-es évek végére szokás elhelyezni, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a független játékfejlesztés ne létezett volna már korábban is ezeken a platformokon. Elég csak visszarepülni mondjuk a PS1-érába, ahol - legalábbis a kor információáramlásához viszonyítva - egészen nagy figyelmet kaptak a Net Yaroze logó alatt futó címek, amiket ultramenő fekete devkiteken ügyeskedtek össze a hobbisták, hogy aztán a legérdekesebb darabok publicitást is kapjanak mindenféle demólemezeken. Hogy miért pont ez a korszak jutott most eszembe? Nos, főleg azért, mert a Crow Country egy-az-egyben ezeket a játékokat idézi meg - szerencsére azonban nem elavult, sokkal inkább nosztalgikus értelemben.

Az úgynevezett “demake”-elés egyre gyakoribb trend lett az elmúlt években, a Crow Country azonban nem egy PlayStation szintűre lebutított alkotás, hanem inkább a generáció általános esztétikáját igyekszik visszaadni az alacsony poligonszámmal és látótávolsággal, valamint a marionettbábú-szerű karakterekkel. Éppen ezért az összkép sem a “szándékosan elavult” kategóriába illik: akkor és ott egyetlen PS1-játék sem nézhetett volna ki így - már csak azért sem, mert a Crow Country teljesen 3D-s, a helyszínek pedig tele vannak apró részletekkel. A több generációval ezelőtti játékok mindig sokkal szebben festenek emlékeinkben, mint a valóságban, az SFB Games túlélő-horrorja pedig hibátlanul ragadja meg ezt a jelenséget - tökéletesen átjön a “valami ilyesmi volt a PS1-korszak” érzés, csak épp az éra technológiai limitációból adódó kellemetlenségek nélkül.

A játékmenet talán még ennél is régimódibb: a készítők lényegében egyáltalán nem nyúltak a klasszikus Resident Evil-recepthez. Avagy lassú, tárgykeresgéléssel, fejtörőkkel és backtrackinggel (ezzel együtt pedig váratlan meglepetésekkel) teli felfedezés vár ránk hátborzongató környezetben, miközben mindenféle szörnyek is igyekeznek az életünkre törni. A harc az analógkaros, térbeli célzás lehetőségével együtt is esetlen, pont úgy, ahogy annak lennie kell, a limitált mennyiségű muníció miatt pedig nem is igazán praktikus leállni csatázni minden szembejövő mutánssal. Ez tetszett, és összességében jól is működik, ám azt, hogy valami item box-jellegű rendszer helyett egyszerűen csak limitálja a játék, hogy egyféle tárgyból (legyen az lőszer vagy életerőcsomag) mennyi lehet nálunk maximum, kissé rossz dizájndöntésnek érzem. Nem amiatt, mert bármilyen módon elrontaná ez a játékegyensúlyt, inkább csak azért, mert fura, hogy egy ennyire sablonok mentén építkező zsánerjátékból éppen az eszköztármenedzselést hagyták ki - spórolni persze így is kell, szimplán csak kevesebb a döntési szituáció és a dilemma, ami azért mindig is hozzátett ezekhez a játékokhoz. Aki egyébként a háta közepére sem kívánja ezeket, és inkább csak a hangulat vonzza, az örülhet, a Crow Country ugyanis végtelenül játékosbarát: nemcsak a tank-irányítást nem erőlteti ránk, de a szörnyeket is teljes egészében ki lehet venni belőle, így “felfedező módban” is végigjátszható.

Ez utóbbit persze így is csak keveseknek ajánlom, hiszen ahogy a legtöbb túlélő-horrorban, úgy itt is a veszélyérzet, az előrehaladás elbukásának esélye az, amiből a feszültség igazán gyökerezik. Maga az atmoszféra pedig teljesen rendben van: az évek óta elhagyatott, szörnyű titkokat rejtő vidámpark a klisékkel együtt is jól működik, a tipikusan logikátlan (már a játékvilágon belüli létjogosultságukat tekintve) fejtörőket is emészthetőbb kontextusba helyezi, a történetmesélés pedig jó érzékkel lett párhuzamosítva a párbeszédekkel, valamint a feljegyzésekből összeollózható háttérsztorival. Félreértés ne essék: Mara Forest nyomozása rettenetesen B-filmes - de jó értelemben. Plusz pont jár emellett azért is, hogy az 1990-be helyezett settinggel nagyon kreatív módon játszadoznak egy-egy ponton a fejlesztők.

Vannak játékok, amik egy centivel sem szeretnék előrevinni az általuk képviselt műfajt, hanem egyszerűen csak tisztelegni szeretnének előtte. Ez azonban csak akkor tud sikeres lenni, ha tudják, mitől működik igazán az adott zsáner, a Crow Country pedig szerencsére hibátlanul pipálja ki a régisulis túlélő-horrorok azon alkotóelemeit, amik hozzák ezt a sajátos és összetéveszthetetlen bájt - már amennyire lehet bájos egy horrorjáték.

A Crow Country iszonyatosan niche alkotás, amit igazán azok fognak csak értékelni, akiknek a szívében a mai napig jut hely a klasszikus túlélő-horrorok számára. Ha te közéjük tartozol, akkor ne habozz: az SFB Games játéka egy letisztult, nagy műértéssel összerakott nosztalgiatrip, ami mentes bármiféle erőltetett ambíciótól. Ez utóbbi jókora negatívum kellene, hogy legyen - itt mégsem az, mert a koncepció pont attól lett sikeres, mert nem akar több lenni annál, ami: egy 5-6 órás szeletnél a múltból.

PLATFORM PC, PS5 (tesztelt), Xbox Series
KIADÓ SFB Games FEJLESZTŐ SFB Games
MEGJELENÉS 2024. május 9. ÁR 7 090 Ft / €19,50

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

29 perce

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

10 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==