[Teszt] MADiSON VR

MADiSON VR

sQrNagy Csaba2024.05.15. 13:30

A mindössze néhány fős argentin stúdió hat év fejlesztést követően végül önerőből juttatta a digitális piacterekre debütáló alkotását 2022-ben. A MADiSON kedvező kritikai fogadtatással, korrekt eladási adatokat generálva, egy rendkívül lelkes rajongói réteggel a háta mögött lépett be az addigra erősen telített szub-zsáner képviselői közé. Egy belső nézetes pszichológiai horrornál persze a következő logikus lépés mindezt átültetni a virtuális valóságba! Az eredmény? Konstans hidegrázás. Hevesen lüktető pulzus. Félóránként verejtékezve félretett headset.

A MADiSON (VR) története fokozatosan, jó ütemben adagolja az információkat és ügyesen fűz bele az eseményekbe néhány mellékszálat a különböző idősíkokon keresztül. Nem végtelenül rétegelt vagy úttörően kreatív, de végig magabiztosan építkezik az ismerős elemekből. Már az első jelenet kíméletlenül a mellkasunkra nehezedik. Az éppen csak 16 éves Luca bőrébe bújva, szédelegve térünk magunkhoz. Semmire nem emlékszünk az elmúlt napok történéseiből. Száradt vérrel színezett kezeink között megcsonkított végtagokról készült polaroid képeink vannak, apánk pedig a zárt ajtón dörömböl, üvöltve, hogy mit tettünk a család többi tagjával. Megőrültünk vagy más irányított? A cím egyszerű szójátéka talán árulkodó. A születésnapunkra kapott fényképezőgép ugyanis minden jel szerint egy démoni entitás által kísértett sorozatgyilkos nőé (Madison Hale) volt.

Az elsőre átlagosnak tűnő polaroid kamera nem csupán az események mozgatórugójaként szolgál, de a játékmenet központi eleme is egyben. Harc vagy folyamatos bujkálás ugyanis abszolút nincsen, a fényképezőnk vakuja biztosít csupán pillanatnyi kibúvót ha esetleg sarokba szorít valami - bár ha megöl(elget)nek sincs retorzió. Ugyancsak ennek segítségével kaphatunk képet (szó szerint) a szabad szemmel nem látható természetfeletti dolgokról és mozdíthatjuk előre a környezeti puzzle feladványok egy részét. A hangsúly egyértelműen ez utóbbin van. A játék helyszínéül szolgáló családi ház gyakorlatilag szabadulószobák sora, amin korlátozott tárgyhasználattal kell keresztülverekednünk magunkat - próbálva valami logikát találni az olykor egészen furcsa gondolatmenetet követő akadályokban.

A játékidő második felében ráadásul már több probléma megköveteli, hogy újra és újra bejárjuk az egész épületet - ami nem könnyű feladat, ha már a következő sarkon is remegő lábakkal fordul be az ember. Naivan azt hittem a Baker ház és a kelet-európai kis falu már megedzette az idegeimet, a MADiSON VR-nak viszont sikerült folyamatos rettegésben tartania. Olykor csak a polaroid gépem vakujának villanása mutatta az utat a sötétben vagy egy pislákoló öngyújtó halvány fénye. Tereptárgyak rendeződtek át a hátam mögött. Körülöttem furcsa zajokra kaptam fel a fejem. Majd félóránként verejtékezve téptem le magamról a headsetet. Bár a stúdió nem nélkülözte a primitív "jump scare" megoldásokat, abszolút nem ez van túlsúlyban. A történet a feszültségkeltés számos eszközét használja tudatosan és eredményesen.

A hagyományos képernyő előtt messze nem ért el az alapjáték hasonló hatást, így akár egy újrajátszás is indokolt lehet a rajongók számára - még ha plusz tartalommal nem is szolgált a stúdió. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a VR adaptáció tökéletesen sikerült. Vannak ügyes megoldásai, mint a polaroid képek rázása előhíváshoz vagy a headset rezgőmotorjának használata szédülésnél, de picit így is kötött és kiforratlan bizonyos elemeiben. Az ajtók és fiókok nyitása nem érződik teljesen természetesnek, hajlamos beakadni. A legtöbb környezeti elem teljesen statikus maradt. Bizonyos mozdulatsorok és interakciók pedig továbbra is csupán gombnyomásra elinduló fix animációk.

Érdekes az inventory kezelés is: tíz tárgyat tudunk egyszerre magunknál tartani a körénk vont felületen, függetlenül annak méretétől és súlyától. Igen, egy százas szeg pont annyit foglal el belőle, mint a betontömb vagy a kakukkos óra. Eldobni nem tudjuk őket. Kizárólag a néhány elszórt vörös széfbe tudunk bármit kipakolni később, ha egyszer már felvettük. Technikai oldalról azonban nem lehet okunk panaszra. A PlayStation VR2 változat éjsötét OLED feketével, stabil 90 képkockát hajtva, reprojection nélkül mozgatja a realista látványvilágot és a térbeli hangzás is kiváló. Egyedül a főszereplő állandó monológja érződik olykor erőltetettnek és amatőrnek.

A MADiSON VR tehát messze nem hibátlan koncepció, zsánerhatárokat feszegető történet vagy kimondottan kreatív szabadulószoba. Még csak nem is egy problémamentes VR adaptáció. Viszont a természetfeletti horror rajongóinak könnyen soha nem tapasztalt, libabőrt okozó, rémálmokban visszatérő élmény lehet ebben a formában. Szóval bármin is dolgozik jelenleg a BLOODIOUS GAMES párfős csapata, remélem a következő véráztatta kalandjukat már a premier napján headsettel a fejemen élhetem át!

PLATFORM PlayStation VR2 (tesztelt), SteamVR KIADÓ BLOODIOUS GAMES FEJLESZTŐ BLOODIOUS GAMES MEGJELENÉS 2024. május 2. ÁR 13.190 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Kaku: Aincent Seal (卡库远古封印)

A kínai játékláz következő állomása a Kaku: Ancient Seal, amely megpróbál a nyílt világú akció-kalandjátékok vonalán alkotni. Vetettünk néhány pillantást a Bingobell fejlesztőcsapat első játékára.

18 órája
1

Hunt: Showdown 1896 leleplezés, újabb S.T.A.L.K.E.R. 2 késés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Dark Light: Survivor, PlayStation VR2 App, The Game Kitchen, Stellar Blade, Iron Meat, Deathbound, Armored Core VI: Fires of Rubicon.

23 órája
2

Nintendo World Championships: NES Edition

A NES időszak egyik nagy durranása a Nintendo World Championships volt, amely elvitte a videójátékokat az emberek közé, és emellett az e-sport előfutáraként látványos versengésre sarkallta a legügyesebb játékosokat. A Nintendo ezt a szellemet próbálja megidézni új címével.

1 napja
1

Battle pass nélküli Concord, Rise of the Ronin demó - ez történt szerdán

Továbbá: Bleak Faith: Forsaken, Shadows of the Damned: Hella Remastered, Bleach: Rebirth of Souls.

1 napja
10

City Bus Manager: Márpedig az én buszaimon lesz klíma!

A menedzser játékokat és tycoonokat talán nem kell bemutatni senkinek, hiszen már az ősidők óta létezik a műfaj. A City Bus esetében azonban - nem dolgozókat vegzálunk, és - kevésbé a telephely menedzselése a fontos, sokkal inkább minden egyéb - például a tömegközlekedés - lesz prioritás.

2 napja
2

Nagy Helldivers 2 frissítés, Modern Warfare III a Game Pass-ben - ez történt kedden

Továbbá: Truckful, Zoochosis, Skautfold: Into the Fray, DEVIATOR, Railroads Online, The Run: Got Next.

2 napja
2

The Operator - Összeesküvés a biliben

A The Operator hasonlóval próbálkozik, mint Sam Barlow. Visszatér a Her Story desktop nézetéig, a sztorit egy fiktív FBI-iroda küldetéstámogató operátorának nézőpontjába helyezi, a hangulathoz pedig hozzácsap némi összeesküvés-elméletesdit, X-Aktákat és egy notórius hekkert.

3 napja
3

Targeted: maffiás anomália kereső játék, hazai fejlesztőktől

Hamarosan megjelenik a Glitchy Frame Studio első játéka, a Targeted, ennek kapcsán számolunk be a hazai játék fejleményeiről.

3 napja
10

Over Horizon x Steel Empire

Ebben a konzolgenerációban szinte minden korábbi címet kiadnak gyűjtemény formában, mivel kis anyagi ráfordítással, nagy bevételt lehet elérni. Az Over Horizon x Steel Empire is így készült? Lássuk!

3 napja
2

EVO trailerhalom, új Game pass szintek - ez történt hétfőn

Benne: Tekken 8, Guilty Gear: Strive, Street Fighter 6, Granblue Fantasy Versus: Rising, Player First Games, Skull and Bones.

3 napja
17

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

4 napja
3

Heti megjelenések

4 napja
1

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

5 napja
2

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

6 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

6 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

7 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

8 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

9 napja
9

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

9 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

9 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==