[Teszt] MADiSON VR

MADiSON VR

sQrNagy Csaba2024.05.15. 13:30

A mindössze néhány fős argentin stúdió hat év fejlesztést követően végül önerőből juttatta a digitális piacterekre debütáló alkotását 2022-ben. A MADiSON kedvező kritikai fogadtatással, korrekt eladási adatokat generálva, egy rendkívül lelkes rajongói réteggel a háta mögött lépett be az addigra erősen telített szub-zsáner képviselői közé. Egy belső nézetes pszichológiai horrornál persze a következő logikus lépés mindezt átültetni a virtuális valóságba! Az eredmény? Konstans hidegrázás. Hevesen lüktető pulzus. Félóránként verejtékezve félretett headset.

A MADiSON (VR) története fokozatosan, jó ütemben adagolja az információkat és ügyesen fűz bele az eseményekbe néhány mellékszálat a különböző idősíkokon keresztül. Nem végtelenül rétegelt vagy úttörően kreatív, de végig magabiztosan építkezik az ismerős elemekből. Már az első jelenet kíméletlenül a mellkasunkra nehezedik. Az éppen csak 16 éves Luca bőrébe bújva, szédelegve térünk magunkhoz. Semmire nem emlékszünk az elmúlt napok történéseiből. Száradt vérrel színezett kezeink között megcsonkított végtagokról készült polaroid képeink vannak, apánk pedig a zárt ajtón dörömböl, üvöltve, hogy mit tettünk a család többi tagjával. Megőrültünk vagy más irányított? A cím egyszerű szójátéka talán árulkodó. A születésnapunkra kapott fényképezőgép ugyanis minden jel szerint egy démoni entitás által kísértett sorozatgyilkos nőé (Madison Hale) volt.

Az elsőre átlagosnak tűnő polaroid kamera nem csupán az események mozgatórugójaként szolgál, de a játékmenet központi eleme is egyben. Harc vagy folyamatos bujkálás ugyanis abszolút nincsen, a fényképezőnk vakuja biztosít csupán pillanatnyi kibúvót ha esetleg sarokba szorít valami - bár ha megöl(elget)nek sincs retorzió. Ugyancsak ennek segítségével kaphatunk képet (szó szerint) a szabad szemmel nem látható természetfeletti dolgokról és mozdíthatjuk előre a környezeti puzzle feladványok egy részét. A hangsúly egyértelműen ez utóbbin van. A játék helyszínéül szolgáló családi ház gyakorlatilag szabadulószobák sora, amin korlátozott tárgyhasználattal kell keresztülverekednünk magunkat - próbálva valami logikát találni az olykor egészen furcsa gondolatmenetet követő akadályokban.

A játékidő második felében ráadásul már több probléma megköveteli, hogy újra és újra bejárjuk az egész épületet - ami nem könnyű feladat, ha már a következő sarkon is remegő lábakkal fordul be az ember. Naivan azt hittem a Baker ház és a kelet-európai kis falu már megedzette az idegeimet, a MADiSON VR-nak viszont sikerült folyamatos rettegésben tartania. Olykor csak a polaroid gépem vakujának villanása mutatta az utat a sötétben vagy egy pislákoló öngyújtó halvány fénye. Tereptárgyak rendeződtek át a hátam mögött. Körülöttem furcsa zajokra kaptam fel a fejem. Majd félóránként verejtékezve téptem le magamról a headsetet. Bár a stúdió nem nélkülözte a primitív "jump scare" megoldásokat, abszolút nem ez van túlsúlyban. A történet a feszültségkeltés számos eszközét használja tudatosan és eredményesen.

A hagyományos képernyő előtt messze nem ért el az alapjáték hasonló hatást, így akár egy újrajátszás is indokolt lehet a rajongók számára - még ha plusz tartalommal nem is szolgált a stúdió. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a VR adaptáció tökéletesen sikerült. Vannak ügyes megoldásai, mint a polaroid képek rázása előhíváshoz vagy a headset rezgőmotorjának használata szédülésnél, de picit így is kötött és kiforratlan bizonyos elemeiben. Az ajtók és fiókok nyitása nem érződik teljesen természetesnek, hajlamos beakadni. A legtöbb környezeti elem teljesen statikus maradt. Bizonyos mozdulatsorok és interakciók pedig továbbra is csupán gombnyomásra elinduló fix animációk.

Érdekes az inventory kezelés is: tíz tárgyat tudunk egyszerre magunknál tartani a körénk vont felületen, függetlenül annak méretétől és súlyától. Igen, egy százas szeg pont annyit foglal el belőle, mint a betontömb vagy a kakukkos óra. Eldobni nem tudjuk őket. Kizárólag a néhány elszórt vörös széfbe tudunk bármit kipakolni később, ha egyszer már felvettük. Technikai oldalról azonban nem lehet okunk panaszra. A PlayStation VR2 változat éjsötét OLED feketével, stabil 90 képkockát hajtva, reprojection nélkül mozgatja a realista látványvilágot és a térbeli hangzás is kiváló. Egyedül a főszereplő állandó monológja érződik olykor erőltetettnek és amatőrnek.

A MADiSON VR tehát messze nem hibátlan koncepció, zsánerhatárokat feszegető történet vagy kimondottan kreatív szabadulószoba. Még csak nem is egy problémamentes VR adaptáció. Viszont a természetfeletti horror rajongóinak könnyen soha nem tapasztalt, libabőrt okozó, rémálmokban visszatérő élmény lehet ebben a formában. Szóval bármin is dolgozik jelenleg a BLOODIOUS GAMES párfős csapata, remélem a következő véráztatta kalandjukat már a premier napján headsettel a fejemen élhetem át!

PLATFORM PlayStation VR2 (tesztelt), SteamVR KIADÓ BLOODIOUS GAMES FEJLESZTŐ BLOODIOUS GAMES MEGJELENÉS 2024. május 2. ÁR 13.190 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

48 perce

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

10 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==