[Teszt] Sand Land

Sand Land

dracoo2024.05.16. 09:00

A Sand Land számomra hirtelen a semmiből jött, és ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Mint amikor kisiskolásként, szombat reggelente, soha véget nem érő rajzfilm-sorozatok epizódjait néztem a televízió képernyőjén.

Elég csak egy pillantást vetni a képekre, hogy nyilvánvaló legyen (a nemrégiben váratlanul eltávozott) Akira Toriyama kéznyoma. A Sand Land a mester rövidke mangájának adaptációja, melyet az ezredfordulón alkotott (az eredeti széria a Shonen Jump lapjain jelent meg 2000. májusától augusztusig). Igazi szerzői mű ez, ami a kezdeti Dragonball-hoz hasonló, nemcsak külsejében, de karaktereiben, azok jellemében és a történetvezetésben is. Amolyan vissza az alapokhoz tónusú, az ekkorra már tapasztalt és magabiztos alkotó mellékes ujjgyakorlata.

Az elmúlt években aztán kapott egy szép löketet ez a sztori is: tavaly nagy film, idén streaming sorozat (hulu / disney+), majd egy könnyed akció-rpg jelent meg a témában. Habár maga a mese elég egyszerű, a fiatal korosztályt célozza, pont olyan fura kettősség jellemzi, mint a Dragonball-t. A meglehetősen komoly, sötét témák (háború, kizsákmányolás) tálalása viszonylag komolytalan, hiszen főhősünk Belzebub, a démon herceg még gyerek. Démon? Mégis pozitív karakter, értékrendjét sok idősebb szereplő megirigyelheti. A (nyitott) világ, kalandjaink helyszíne nagyrészt sivatagos, a legnagyobb kincs természetesen a víz. Ebben a miliőben keresi a legendás forrást a katonatisztből kóbor renegát seriffé lett Rao, mikor találkozik hősünkkel, hogy aztán rávegye, hogy együtt folytassák a kalandot. Hozzájuk csapódik Thief (egy köz-démon), a hármas pedig eldönti, hogy meglovasít egy tankot a könnyebb boldogulás reményében. Lelövöm a poént, megtalálják, de közben a királyság hadserege is üldözőbe veszi őket, valamint fény derül egy még nagyobb turpisságra, ami megmagyarázza, miért sivatagosodott el a vidék.

Kár lenne többet felfedni, a lényeg úgyis inkább a játékélmény. Ami meglepően gördülékeny. Még akkor is, ha belegondolva jól ismert elemeket kever, cseppet sem érezhetjük közben az újdonság varázsát. A fő játékmenet a már unalomig csiszolt felfedezős, bunyózós stílus képviselője, amit később (a tank megszerzését követően) a járműves összecsapások egészítenek ki. Kisebb eseményekkel tarkítva, például lesz szerencsénk lopakodós részekhez, vagy szimpla platforminghoz. Ami szép, hogy egyáltalán nem akadályoz minket a haladásban a Sand Land, minden vajsimán csúszik benne. Egyáltalán nem nehéz, vagy túlbonyolított, tehát ki-ki kedve szerinti tempóban szelheti át a homokdűnéket. A harcrendszer persze lehetne mélyebb, a fejlesztés (legyen szó akár a karakterünkről, akár a járművekről) összetettebb, de valahogy mindvégig pont megfelelően adagolja a program az új élményeket.

Belzebub kalandjai során útitársain kívül jó néhány mellékszereplővel is összeismerkedik, kisebb-nagyobb missziókat teljesít. Egy ponton eljutunk vele egy kihalófélben lévő településre (Spino), amit aztán bázisként használhatunk. A későbbiekben ide invitálva a kóborlásaink során fellelt embereket, démonokat és egyebeket, igazán fellendíthetjük a gazdaságot, mondhatni kivirágzik a hely a sok új telepestől - egyúttal a mi lehetőségeink is bővülnek. A helyi garázsban aztán felszakad kreativitásunk gátja, a Bulma-pótlék Ann (akivel szintén útközben találkoztunk) ugyanis zseniális gépész, képes mindent megjavítani. Főleg járműveket. A tankon kívül még vagy fél tucat egyéb eszközünk is lehet: motor, ugráló mecha, terep-buggy... Mind különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, sőt, fejleszthetőek, alakíthatóak egytől egyig! Szóval bár nem viszi túlzásba a tartalmat a Sand Land, mindig találunk majd magunknak egy kis extra időtöltést a fő sztorivonal mellett is.

A játék tehát közel tökéletes összhatással bír. A látvány pazar, ami a grafikai stílustól elvárható, és pont ez segíti a teljesítményt is: a programmal töltött kb. 25 órám alatt végig zökkenőmentesen futott minden. A kezelés egyszerű, a harcok és a közlekedés során egyaránt. A nehézséget optimális szintre lőtték be a fejlesztők. Az audiovizuális részleggel is maradéktalanul elégedett vagyok, a zenei aláfestés nem tolakodó, a hanghatások illenek a játékba, a szinkronhangok professzionálisak. Hibaként csak a stílus jellegéből fakadó dolgokat tudom felhozni. A nyílt világban a gyűjtögetés egy idő után bizony fárasztó tud lenni, a mezei harcok unalmassá válnak, az npc diskurzusok ismétlődőek. Ami viszont hatalmas pozitívum, hogy Toriyama mester zsenije süt az egész játékból, én pedig vénember létemre folyamatosan vigyorgok, miközben irányítom a kis pink méregzsákot.

PLATFORM Xbox Series X|S, PS5, PC (Steam)
KIADÓ Bandai Namco FEJLESZTŐ ILCA MEGJELENÉS 2024. április 26. ÁR 25990 Ft

A tesztverziót a Sand Land hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította, köszönet érte!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

54 perce

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

10 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==