[Teszt] Dredge

Dredge

VegaNagy-Sz. Ferenc2023.04.10. 22:00

A Cthulhu mitológia H.P. Lovecraft írásainak egyik központi eleme, amelyben ősi és hatalmas istenek, az ún. Nagyok, uralják az univerzumot. Ezen istenek közül is kiemelkedik Cthulhu, aki a víz alatt ébred és általában a tengerrel és a vízzel kapcsolják össze. A mítoszban a tenger mélyén rejtőző városok, eltemetett szörnyek és régi kultuszok jelennek meg, amelyek között Cthulhu kultusza is fontos szerepet kap. A kultusz tagjai hiszik, hogy istenük egy nap felébred, hogy újra uralma alá vonja a világot. Összességében tehát a tenger a Cthulhu mitológiában egyfajta kaput jelent a kozmosz és az ősi istenek között, és a tengeri környezet általában fontos szerepet játszik a Lovecraft által teremtett univerzumban.

A Dredge gyakorlatilag pont a fent leírt kapcsolatra épít: első blikkre horgászós játéknak gondolhatnánk, ám ez a szó szoros értelmében csak a felszín, a mélyben ugyanis nem csak halak, hanem rég elfeledett kincsek és kimondthatatlan szörnyűségek bújnak meg. Ebből persze az indulásnál még nem sokat sejtünk, hajónk egy tengeri közösség szigeteinél ér partot meglehetősen lerongyolódott állapotban, még a javíttatást sem tudjuk kifizetni. Sebaj, cserében elvállaljuk, hogy minden hajnalban kihajózunk és halakkal látjuk el a közeli városkák lakóit. Hiába központi eleme a horgászás a Dredgenek, önmagában csak egy nagyon egyszerű minijáték, amit ha elrontunk, akkor is ki tudjuk fogni a halakat, csak lassabban és kevesebbet. A lényeg sokkal inkább az, ahogy kinyílik a körülöttünk lévő világ.

Ez magában foglalja egyrészt azt, hogy hamar megismerkedünk a szigetvilág sötét oldalával. Horgunkra időnként mutáns halak akadnak, ha pedig este sokáig maradunk kint a vizeken, látomások kezdenek el gyötörni minket, furcsa hangokat kezdünk el hallani, néha pedig olyan érzés kerít hatalmába, mintha szörnyű erők támadnák meg a hajót. A szigetlakók is egyre furább kérésekkel bombáznak minket, van, aki elveszett kincsek felkutatására ösztönöz minket, mások a szörnyű halált halt korábbi halászról beszélnek zagyva mondatokban. Egy kicsit mindenki őrültnek tűnik, amikor utazásaink során egy kutyát veszünk fel a hajónkra, szinte felüdülésnek tűnik, annyira normális mindenki máshoz képest...

De ahogy egyre alaposabban szippantjuk be ezt a zavaros tengeri levegőt, úgy nyílnak meg a lehetőségeink a játékmenetet tekintve is. A Dredge ugyanis egy ritkán látható alapossággal tervezett fejlesztős játék, ahol minden mindennel összefügg, és ahogy egyre több eszközhöz férünk hozzá, úgy leszünk egyre ügyesebbek a vizeken, és ahogy egyre jobbá válunk a munkánkban, egyre több eszközt érünk el. A Dredge tele van apró kis elemekkel, amelyek mindegyike tökéletesen illeszkedik abba a loopba, amit az első perctől kezdve játszunk. Fejlesztjük a hajót, így egyre távolabb jutunk, új felszereléseket fejlesztünk, amelyek segítségével más halakat fogunk ki, ezekből egyre több pénzhez jutunk, amit újra vissza tudunk forgatni az eszközeinkbe. És közben nincs olyan, hogy valamit rosszul csinálunk: ha csak a pecázás érdekel, annak segítségével is tudunk fejlődni, ha inkább a világot fedeznénk fel, abból is profitálhatunk, ha a küldetésekkel haladnánk, az is új lehetőségeket nyit meg.

Azt gondolnánk, hogy egy horgászós játék hamar képes repetitívvé válni, de szó sincs erről, mert mindig találhatunk valami olyan kihívást, ami abban az öt percben minden másnál fontosabbá válik. A munkánk ugyanis nem könnyű. A rendelkezésünkre álló tárhely mindig szűkös, ezért a Resident Evil pakolgatós inventorymenedzselése itt percenként ellát minket feladaokkal. Nagy nehezen kicsörlőztünk két motort elsüllyedt hajókból, ami szuper lesz a fejlesztésekhez? Oké, de elfoglal szinte minden helyet, ha pedig hal nélkül térünk vissza, kevés lesz a bevétel. De fordulhatunk akár többször is, viszont akkor előbb-utóbb beesteledik, és nem csak a látomások veszélyeztetik a biztonságos hajózást, hanem a szó szoros értelmében nem látunk semeddig. Oké, tegyünk fel a hajóra nagyobb lámpát, de még így is állandóan neki fogunk ütközni a váratlanul megjelenő szikláknak. És ha a hajótest sérül, akkor nem elég az, hogy meg kell javítani sok pénzért, de még annak az árunak is búcsút mondhatunk, ami a megrongálódott random slotra volt elhelyezve. Talán ennyiből is látszik, hogy nincs igazából két egyforma kör, ez pedig garantálja, hogy a 15 órás utazás végig tartalmas legyen.

Aki esetleg aggódik amiatt, hogy a cthulhus történetek mára nagyon elcsépeltté váltak, ne ijedjen meg. Itt ez a körítés egyrészt a hangulatot adja, másrészt ahogy fent is említettem, folyamatosan bekúszik a játékmenetbe is, szervesen a kihívás részévé válva. Egy dolgot nem csinál, és ez sokak számára pozitívum, másoknak negatívum lesz, nem mesél el semmilyen összetett történetet. Az elejétől lehet sejteni, hogy mire megy ki a játék, a küldetések és a beszélgetések pedig folyamatosan löknek ebbe az irányba, de itt inkább az atmoszféra mesél, nem a szereplők: kidolgozott háttértörténet valójában nincs. De így is az enciklopédiát fogod bújni állandóan, csak éppen azt kutatod, hogy egy adott halhoz vajon horogra, hálóra vagy varsára van szükség, és megpróbálod úgy összeállítani a felszerelést, hogy minél rövidebb körben, minél kevesebb pénzt veszítve tudjál egyszerre tarolni a mocsárban, a partmenti vizeken és a mélytengereken. Akkor is taktikázol, amikor ezt észre sem veszed.

Sajnos a nyelvünkben nem igazán honosodott meg a "core game loop" és a "flow" kifejezés magyar verziója, pedig ebben a kettőben érhető tetten, miért lesz a Dredge az idei év egyik legnagyobb indie szenzációja. Egyszerűen minden egyes játékeleme végtelenül át van gondolva és minden összefügg mindennel (ha nagyon hibát akarnék találni, talán csak a kontrolleres menükezelést tudnám megnevezni, érződik, hogy egérre lett első körben megálmodva). Minden egyes napod úgy fog kezdődni, hogy elhagyod valamelyik kikötőt, és úgy fog végződni, hogy behajózol, de ami a kettő között történik, az mindig más. És közben a világa úgy tud végtelenül egyedi maradni, hogy a mára kicsit megkopott fényű lovecrafti alapokra épít, alig van benne történet és több időt töltünk benne halakkal, mint emberekkel. Mestermű.

PLATFORM PC, PlayStation 5 (tesztelt), Switch, Xbox Series X
KIADÓ Team17 | FEJLESZTŐ Black Salt Games
MEGJELENÉS 2023. március 30. ÁR 8.700 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

11 órája

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

19 órája
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

23 órája
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

1 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

2 napja
19

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

2 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

2 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

Családi rejtély ügyében nyomoz Detective Pikachu

A dinamikus duó személyes érintettség miatt járja Ryme City utcáit.

7 napja

Sajátosan bír mozgásra a WarioWare: Move It!

Ha a Ring Fit gyakorlatait már unnánk, érkezik a vérfrissítés.

7 napja

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