[Teszt] Dredge

Dredge

VegaNagy-Sz. Ferenc2023.04.10. 22:00

A Cthulhu mitológia H.P. Lovecraft írásainak egyik központi eleme, amelyben ősi és hatalmas istenek, az ún. Nagyok, uralják az univerzumot. Ezen istenek közül is kiemelkedik Cthulhu, aki a víz alatt ébred és általában a tengerrel és a vízzel kapcsolják össze. A mítoszban a tenger mélyén rejtőző városok, eltemetett szörnyek és régi kultuszok jelennek meg, amelyek között Cthulhu kultusza is fontos szerepet kap. A kultusz tagjai hiszik, hogy istenük egy nap felébred, hogy újra uralma alá vonja a világot. Összességében tehát a tenger a Cthulhu mitológiában egyfajta kaput jelent a kozmosz és az ősi istenek között, és a tengeri környezet általában fontos szerepet játszik a Lovecraft által teremtett univerzumban.

A Dredge gyakorlatilag pont a fent leírt kapcsolatra épít: első blikkre horgászós játéknak gondolhatnánk, ám ez a szó szoros értelmében csak a felszín, a mélyben ugyanis nem csak halak, hanem rég elfeledett kincsek és kimondthatatlan szörnyűségek bújnak meg. Ebből persze az indulásnál még nem sokat sejtünk, hajónk egy tengeri közösség szigeteinél ér partot meglehetősen lerongyolódott állapotban, még a javíttatást sem tudjuk kifizetni. Sebaj, cserében elvállaljuk, hogy minden hajnalban kihajózunk és halakkal látjuk el a közeli városkák lakóit. Hiába központi eleme a horgászás a Dredgenek, önmagában csak egy nagyon egyszerű minijáték, amit ha elrontunk, akkor is ki tudjuk fogni a halakat, csak lassabban és kevesebbet. A lényeg sokkal inkább az, ahogy kinyílik a körülöttünk lévő világ.

Ez magában foglalja egyrészt azt, hogy hamar megismerkedünk a szigetvilág sötét oldalával. Horgunkra időnként mutáns halak akadnak, ha pedig este sokáig maradunk kint a vizeken, látomások kezdenek el gyötörni minket, furcsa hangokat kezdünk el hallani, néha pedig olyan érzés kerít hatalmába, mintha szörnyű erők támadnák meg a hajót. A szigetlakók is egyre furább kérésekkel bombáznak minket, van, aki elveszett kincsek felkutatására ösztönöz minket, mások a szörnyű halált halt korábbi halászról beszélnek zagyva mondatokban. Egy kicsit mindenki őrültnek tűnik, amikor utazásaink során egy kutyát veszünk fel a hajónkra, szinte felüdülésnek tűnik, annyira normális mindenki máshoz képest...

De ahogy egyre alaposabban szippantjuk be ezt a zavaros tengeri levegőt, úgy nyílnak meg a lehetőségeink a játékmenetet tekintve is. A Dredge ugyanis egy ritkán látható alapossággal tervezett fejlesztős játék, ahol minden mindennel összefügg, és ahogy egyre több eszközhöz férünk hozzá, úgy leszünk egyre ügyesebbek a vizeken, és ahogy egyre jobbá válunk a munkánkban, egyre több eszközt érünk el. A Dredge tele van apró kis elemekkel, amelyek mindegyike tökéletesen illeszkedik abba a loopba, amit az első perctől kezdve játszunk. Fejlesztjük a hajót, így egyre távolabb jutunk, új felszereléseket fejlesztünk, amelyek segítségével más halakat fogunk ki, ezekből egyre több pénzhez jutunk, amit újra vissza tudunk forgatni az eszközeinkbe. És közben nincs olyan, hogy valamit rosszul csinálunk: ha csak a pecázás érdekel, annak segítségével is tudunk fejlődni, ha inkább a világot fedeznénk fel, abból is profitálhatunk, ha a küldetésekkel haladnánk, az is új lehetőségeket nyit meg.

Azt gondolnánk, hogy egy horgászós játék hamar képes repetitívvé válni, de szó sincs erről, mert mindig találhatunk valami olyan kihívást, ami abban az öt percben minden másnál fontosabbá válik. A munkánk ugyanis nem könnyű. A rendelkezésünkre álló tárhely mindig szűkös, ezért a Resident Evil pakolgatós inventorymenedzselése itt percenként ellát minket feladaokkal. Nagy nehezen kicsörlőztünk két motort elsüllyedt hajókból, ami szuper lesz a fejlesztésekhez? Oké, de elfoglal szinte minden helyet, ha pedig hal nélkül térünk vissza, kevés lesz a bevétel. De fordulhatunk akár többször is, viszont akkor előbb-utóbb beesteledik, és nem csak a látomások veszélyeztetik a biztonságos hajózást, hanem a szó szoros értelmében nem látunk semeddig. Oké, tegyünk fel a hajóra nagyobb lámpát, de még így is állandóan neki fogunk ütközni a váratlanul megjelenő szikláknak. És ha a hajótest sérül, akkor nem elég az, hogy meg kell javítani sok pénzért, de még annak az árunak is búcsút mondhatunk, ami a megrongálódott random slotra volt elhelyezve. Talán ennyiből is látszik, hogy nincs igazából két egyforma kör, ez pedig garantálja, hogy a 15 órás utazás végig tartalmas legyen.

Aki esetleg aggódik amiatt, hogy a cthulhus történetek mára nagyon elcsépeltté váltak, ne ijedjen meg. Itt ez a körítés egyrészt a hangulatot adja, másrészt ahogy fent is említettem, folyamatosan bekúszik a játékmenetbe is, szervesen a kihívás részévé válva. Egy dolgot nem csinál, és ez sokak számára pozitívum, másoknak negatívum lesz, nem mesél el semmilyen összetett történetet. Az elejétől lehet sejteni, hogy mire megy ki a játék, a küldetések és a beszélgetések pedig folyamatosan löknek ebbe az irányba, de itt inkább az atmoszféra mesél, nem a szereplők: kidolgozott háttértörténet valójában nincs. De így is az enciklopédiát fogod bújni állandóan, csak éppen azt kutatod, hogy egy adott halhoz vajon horogra, hálóra vagy varsára van szükség, és megpróbálod úgy összeállítani a felszerelést, hogy minél rövidebb körben, minél kevesebb pénzt veszítve tudjál egyszerre tarolni a mocsárban, a partmenti vizeken és a mélytengereken. Akkor is taktikázol, amikor ezt észre sem veszed.

Sajnos a nyelvünkben nem igazán honosodott meg a "core game loop" és a "flow" kifejezés magyar verziója, pedig ebben a kettőben érhető tetten, miért lesz a Dredge az idei év egyik legnagyobb indie szenzációja. Egyszerűen minden egyes játékeleme végtelenül át van gondolva és minden összefügg mindennel (ha nagyon hibát akarnék találni, talán csak a kontrolleres menükezelést tudnám megnevezni, érződik, hogy egérre lett első körben megálmodva). Minden egyes napod úgy fog kezdődni, hogy elhagyod valamelyik kikötőt, és úgy fog végződni, hogy behajózol, de ami a kettő között történik, az mindig más. És közben a világa úgy tud végtelenül egyedi maradni, hogy a mára kicsit megkopott fényű lovecrafti alapokra épít, alig van benne történet és több időt töltünk benne halakkal, mint emberekkel. Mestermű.

PLATFORM PC, PlayStation 5 (tesztelt), Switch, Xbox Series X
KIADÓ Team17 | FEJLESZTŐ Black Salt Games
MEGJELENÉS 2023. március 30. ÁR 8.700 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

20 órája
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

1 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

1 napja
1

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

2 napja
5

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

2 napja
5

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

2 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

2 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

3 napja
8

Heti megjelenések

4 napja
1

Bulwark: Falconeer Chronicles - az Ursee úttörői

A Bulwark egy különleges, teljesen egyedi világlátást közvetítő, művészi városépítő játék, amely egy egyszemélyes fejlesztő kreatív csatornáinak teljes keresztmetszetében kínálja az áramlást a játékosok irányába. Tesztlaborba vittük az egész Urseet.

5 napja
1

Dragon Quest producer váltás, Stellar Blade DLC-k - ez történt pénteken

Továbbá: Gears of War 6, Star Wars Outlaws, Sam Lake a Kojima Productions-nél.

6 napja
3

Llamasoft: The Jeff Minter Story

7 napja
1

Eternal Strands bossfight, Tameem Antoniades leköszönt- ez történt csütörtökön

Továbbá: Flint: Treasure of Oblivion, C-Smash VRS, Pinball FX, Crypt of the NecroDancer, Divine Rush.

7 napja
1

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Aloy visszatér, hogy másodjára is felrázza a PC-s zsiványokat! A Horizon: Forbidden West - Complete Edition maga a megtestesült blockbuster, PlayStation-gúnyában, a mesterplatformon. Lássuk a Nixxes képes volt-e újra beváltani ígéreteit! Teszt!

7 napja
1

Open Roads - Sétaszimulátor teljes gázzal

A Gone Home és a Tacoma mögött álló Fullbright emberei saját bevallásuk szerint már 2018-ban megkörnyékezték az Annapurnát egy utazásra épülő sétaszimulátor ötletével, a 2020-as bemutatkozás után pedig szinte fű alatt jelent meg a játék. Miért? Hogyan? Lássuk!

8 napja
5

Ubisoft Forward a láthatáron, bemutatkozott a Windblown – ez történt szerdán

Továbbá: NeoSprint, Castaway, Age of Water, SaGa Emerald Beyond, Kamaeru: A Frog Refuge, Timothy and the Tower of Mu, TriggerHeart EXELICA.

8 napja
1

Pepper Grinder - Kicsi a bors, de őröl!

A Devolver Digitalra mindig lehet számítani, ha izgalmas címekről van szó - most itt van például egy platformer, amiben pont ugrálni nem kell, de mégis a műfaj klasszikus képviselőihez áll közelebb.

9 napja
6

Contra: Operation Galuga

Hosszú idő után a Konami leporolta a népszerű run-and-gun játékukat, így egy újabb Contrával örvendeztették meg a nagyérdeműt. Sajnos rengeteg gyenge próbálkozás volt korábban, melyek rombolták a sorozat renoméját, de most a trailerek és a minden platformon elérhető demó után bizakodók lettünk.

9 napja
5

Bemutatkozott az Eternal Strands, megnyugszik az Embracer – ez történt kedden

Továbbá: MechWarrior 5: Clans, Dragon's Dogma II, Class of Heroes, Square Enix, Pathless Woods.

9 napja
8

PlayStation Game Catalog: dupla indie premier

A Dave the Diver és a Tales of Kenzera: Zau is a szolgáltatás részeként debütál PlayStation platformon a hónap második felében!

2024.04.02.
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==