[Hype] 5 ok, amiért a Dave the Diver az év videojátékos csobbanása!

5 ok, amiért a Dave the Diver az év videojátékos csobbanása!

mcmackoGéczy Attila2023.10.15. 23:00

A Dave the Diver minden szempontból az idei év egyik meglepetése. Az árnyékból érkezett koreai csapat húzta be a nyár slágerét, amely PC-s (és most októberben Switches) megjelenésével meleg hájban, pardon, tengervízben fürdette a kritikusokat és a játékosokat.

Az év egyik legjobb játéka? Minden kétséget kizáróan! Az év egyik legnagyobb balfogása, hogy a megjelenésekor elúsztunk felette? Töredelmesen bevalljuk, igen! De úgy éreztük, hogy a Switch változat közeledtével mesélünk a friss élményeinkről, és összefoglaljuk rendhagyó anyagban, hogy miért is lesz az év végi GOTY listákon stabil pozíciókon ez a csobbanás.

A Dave the Diver komplexitásánál csak egyszerűsége érdekesebb: alapvetően egy búváros-felfedezős-lootolós-harcolós 2D játékot kell elképzelnünk. Az úszkálás futamokra van szétszórva, és minden futam kicsit más. Mondhatnánk, hogy roguelite, de felesleges, mindennemű zsiványos összefüggést elfelejtesz majd a második merülésed után. A kifogott kincsekből-halakból pedig az éjszakai szusibárt menedzseled majd, ami pedig az ilyen-olyan clicker (idle-RPG) játékok és mobilokra készült, szuperáramvonalas menedzsmentekre hajaz. Namost az egyes alapelemek sokakat már a leírásukkal messzire kergetnének, együtt viszont annyira jól működik minden, hogy azt tényleg látni kell!

A TÖKÉLETES SZUSI

Képzeljetek el egy olyan játékmenetet, amiben minden a mikro-élményekről és az egymásra rétegzett hajszálvékony mechanikákról szól. Pont, mint egy ízes maki szusi. Sok-sok apró rizsszem, ami összetapad egy egésszé. Ezen vékony réteg wasabi, majd a tökéletes gondossággal ráhajtogatott halhús. Esetleg egy kis szezám, vagy algaszalag, hogy az egész egyben maradjon. Rengeteg apró alkotó, mindegyik csak épp akkora mennyiségben, hogy az egyik ne nyomja el a másikat. A Dave the Diver folyamatosan adagolja a mechanikáit. Nincs két futam, ami során ne történne valami, nem tudsz elmenni a géptől anélkül, hogy a játék ne csábítana még egy körre, hogy lásd, mi lesz a kifutása az új elemnek. Sajnos ez egy hátránya is a játéknak. A Dave nem hagyja az embert csak úgy lazulni, mindig ott ül a tenger kisördöge a válladon, hogy tritonvillájával a következő minifeladat felé terelgessen. Mondhatni a játék minden szabad felületeden horgot akaszt beléd.

A TENGER SZAVA

Hát igen, aki tovább tudott menni nyaralásai során a kötelező tengerparti körökön, az észrevehette, hogy rengeteg népség kultúrájának központi részévé emeli a tengert magát. Dave és kis csapata is a tengerből él, és bár szüreteli annak gyümölcseit, az alázatuk és tiszteletük átszövi a játékot. A fejlesztő is eköré építi a misztikumot, valamint az egyszerű események köré fonódó komplexebb történetet. Ráadásul a halak változatossága, az egyes szusiételek köré pakolt mangásan "over-the-top" kultusz tovább fokozza az áhítatot. Hogy itt se maradjunk ellenpont nélkül, a Dave kicsit korán felfedi az egyik olyan titkát, amit sokáig húzva-halasztva, a felfedezésvágy-faktort még tovább csavarhatta volna. De valószínű ezt a hamari felvezetést a mai közönség igényeire lőtték. Mondjuk ki, nem bírunk úgy magunkkal már, mint annak idején, ha titkokról és misztikumról van szó!

MATEKBÓL JELES

Amennyire egyszerűnek tűnhet néhány mechanika a játék mögött, ezek összjátéka annyira sima és polírozott, hogy az előtt csak meghajolni lehet. Az alapvetően determinisztikus számokra és véletlenszerű jelenségekre építő játékmenet soha nem válik fárasztóvá, nem tántorít el bennünket nehézségi tüskékkel. Ha a főszál kihívást hoz a látótérbe, az mindig leküzdhető, ha pedig gyorsítani akarunk dolgokon, akkor előbb-utóbb lesz lehetőségünk olyan fejlesztéseket alkalmazni, vagy teljesen új mechanikákat behozni, amivel a szöszmötölésből, fárasztó farmolásból gyököt vonhatunk. Itt jönnek be a félig-meddig idle-RPG-kre hajazó mechanikák, és mindezt csak azért csinálja a játék, hogy az előtted álló feladatokra tudj összpontosítani.

HORDOZHATÓ, PIHENTETŐ MÓKA

Megannyi apró mechanika, mint friss ikrák a tartalmas haltekercs tetején. A Dave bár menedzsmenttel és RPG elemekkel is kacérkodik, a játékmenete soha nem érződik soknak, és ez az időzítésein is érződik. Egy nap és egy merülés is eltarthat hosszabb ideig is, de az egyes szegmenseket akár 5-10 percre is előkaphatjuk, mindig haladhatunk valamit a játék egyes rétegeiben. A Switch változat tejesítményéről nem tudunk nyilatkozni, de a Steam Deck változat ügyesen fut, a gép megerőltetése nélkül. Ezzel a kombinációval pedig tényleg hordozhatóvá válik a Dave, kicsit csodáljuk, hogy mobilra (egyelőre) nem jelent még meg a program. A hordozhatóság ára, hogy technikailag különösebb finomságot nem tud a játék felmutatni, a művészeti design, a csodálatos pixelart animációk, és a színes-szagos összkép viszont vastagon kárpótol mindenért.

SZÍNEK, ÍZEK, HAVEROK

A Dave the Diver a sokrétűsége, intelligens öntudata mellett sem akar soha sem többnek látszani annál, mint ami. Vannak üzenetek, természetvédelemről, az emberi természetről, de ezek soha nem nyomják el a kedélyes hangulatot, vagy a játék által csatornázott boldog vidámságot. Magyarul, itt egy játék, amely tudatos komplexitása mellett sem akar művészkedni, vagy olyan dolgokat mondani, aminek a magyarázatára, tartalmas kifejtésére már nem is jutna ideje. Szórakoztat, pici tükröt tart elénk, de leginkább csak az illatos, ízes tenger felé csábít minket, jóbarátok közé, felfedezni, kalandozni. Egy olyan kaland keretein belül, amely 2023 egyik legeredetibb, legjobb játékaként vonul be a históriákba.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

1 napja

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

1 napja
1

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

2 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

3 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

3 napja
6

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

3 napja
2

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

3 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

4 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

4 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

4 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

4 napja

Dread Delusion – Morrowind rémálomföldén

Még szerencse, hogy az indie csapatok jóval bevállalósabbak az átlagnál, és nem restek bedobni játékosaikat a mélyvízbe, ahogy azt a korai hozzáférésből mostanában kilépő Dread Delusion példája is jól mutatja. Teszteltük a nagyon furcsa kinézettel bíró szerepjátékot.

5 napja
3

60 millióhoz közelít a PS5, rekorder a Helldivers 2

Üzleti évet zárt a Sony is és összességében elégedettek lehetnek az eredményekkel.

5 napja
15

Game Pass: mozgolódás május második felében

Premier áradat, nagy nevek és izgalmas független fejlesztések. Senua’s Saga: Hellblade II. Lords of the Fallen. Chants of Sennaar.

5 napja
2

Bemutatkozik az új Assassin's Creed, stratégiát vált a Square Enix – ez történt hétfőn

Továbbá: Sony Interactive Entertainment, Monster Hunter, Big Helmet Heroes, INDIKA, Fabledom, Shin Megami Tensei V.

5 napja
20

Heti megjelenések

6 napja
2

Final Fantasy 16: The Rising Tide

A Final Fantasy 16 második letölthető tartalma megérkezett, azt adva, amit vártunk tőle. De elég lesz ez a nagy többségnek? Teszteltük a Rising Tide-ot!

7 napja
3

Heading Out - kerék a nyakamon

Pár napon belül ez a második cikkünk egy lapozgatós könyvről, ami persze ferdítés, hiszen a Heading Out egy autós, narratív, roguelike kalandjáték akar lenni... aminek a lényegi része valójában egy lapozgatós könyvhöz hasonló rétegben nyer formát. Lássuk, mennyire váratlan élményként hatott a Saber gondozásában megjelent különleges csemege.

7 napja
2

Ian Livingstone - Az óriások árnyéka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak új kötetével.

8 napja
3

God of War Ragnarök PC pletyka, Microsoft mobiljáték bolt - ez történt pénteken

Továbbá: Lightforge Games, Senua’s Saga: Hellblade II, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – Sweep the Board!, CI Games, Marathon, Eternal Threads, The Rogue Prince of Persia.

8 napja
25

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==