[Teszt] Chivalry II

Chivalry II

GhzSzabó Ákos2021.06.18. 21:00

Cowboyok és indiánok, lovagok és hercegnők, pisztolyok, kardok, pajzsok, lándzsák és íjak. Egy teljesen átlagos nap az ovi udvarán. Üvöltözés, kiabálás, véres csaták és harcok. Hősök és áldozatok mindenütt.

Majd felnövünk és bár pár balatoni nyaralás során, csutka részegen csinálunk hasonlókat, egyszerűen a felnőttekre már teljesen más szemmel néz a szomszéd Marika néni, így ez már sajnos nem ugyanaz. Nos, szerintem a hiányzó élmények miatt találta ki a Torn Banner Studios a Lovagiasság első részét még 2012-ben, ami egész nagyot ment Steamen. Valószínűleg sokkal nagyobbat mint arra a stódió számított, így jó pár évvel később készült el csak a folytatás, immáron minden (szinte) létező platformra.

A második rész pont olyan mint az első, egy őrült, véres, középkori csata szimulátor, ahol nincs más dolgunk mint a kedvenc fegyverünkkel, talpig páncélban egy harci üvöltés kíséretében bevágódni a tömegbe és… hát, nos, másodperceken belül meghalni. Legalább is az első 100+ alkalommal. Valószínűleg a valóságban is hasonló volt az arány. Na nem az újrakezdéssel, hanem a meghalásokkal. Aki valami mély és tartalmas egyszermélyes, lovagos, mesés, felfedezős játékot vár, az nyugodtan keresgéljen tovább, mivel a Tökös Lovag 2 nem erről szól. Ez kérem szépen kizárólag egy többjátékos módokkal teletűzdelt online játék - a jobbik fajtából.

A három fő mód nem fog sok meglepetéssel szolgálni, bár az utolsó nagyon szórakoztatóra sikeredett. A sima mindenki, mindenki ellen és a csapathalál mérkőzés módokon kívül van nekünk egy ostrom csatánk is, ami messze a legizgalmasabb buli. Itt egy rendes ostromot kell elképzelni, ahol vagy támadunk vagy védekezünk és mindenféle védő fegyvert és környezeti barikádot fel kell használnunk ahhoz, hogy elpusztítsuk az ellent. Hatalmas köveket dobálhatunk a várfalról, vagy égő katapult lövedékeket küldhetünk az ellenfelek nyakába. A lehetőségeket csak az adott korban elérhető pusztító eszközök elérhetősége korlátozza le, de így sem fogunk unatkozni. Természetesen ettől függetlenül a játék igazi sztárja maga a közvetlen harc, amihez egy igazi fegyverarzenál áll a rendelkezésünkre, különböző kardok, pajzsok, kalapácsok és dárdák formájában. Az alap támadások mindenhol ugyanazok, viszont természetesen egy rövidebb karddal másképp fogunk lesújtani, mint egy lándzsával. Van sima és erősebb ütés ami mellett tudunk blokkolni, kontrázni, visszavágni és hárítani is - sőt, még a fegyvert is eldobhatjuk, hogy a távolabbi ellenfelek is kapjanak a jóból. A kitérésekkel, ütésekkel és rúgásokkal kombinálva a Chivalry 2 meglehetősen széles repertoárt nyújt az ellenséggel való párbajozásra, ami meg is hálálja magát, mivel a gyilkolások és kivégzések nagyon jók, szinte tényleg úgy érezzük, hogy mi csaptunk egyet oda.

Természetesen azért nem kell egy szuper komplex rendszerre gondolni és mivel sajnos a mechanikák nem nagyon változnak attól függően, hogy a 4 választható kaszt (amiknek még 3 készségfája is van) közül kivel csapatjuk, azért jó pár meccs után eléggé kiismerhető lesz a játék. Mivel ugyanazok a mozdulatok és praktikák lesznek a leghatékonyabbak, ha ráérzünk a lényegre, elég hamar monotonná tud válni a kaszabolás. Viszont ebben segít a csorda szelleme, hiszen ha valamit akkor a Tökös Lovag 2-őt mindenképpen arra találták ki, hogy egy szombat estét bedurrantsunk a haverokkal és az összes elképzelhető idegesítő tücsök pöcsét, akivel összefújt a szél a mindennapokban (főnök, anyós, munkatárs, szomszéd stb.) oda képzeljük az ellenfél sisakja alá és egy jó mozdulattal a lehető legmesszebb gurítsuk a micsodájukat. Ebben kiemelkedően jó a játék. Repülnek a végtagok, ömlik a paradicsomlé, szakad ott még az is amiről nem is tudtuk, hogy tud.

Meg a látványban is. Nem nagyon lehet belekötni, főleg a jelenlegi konzolokon és PC-n. Brutál jól néznek ki a pályák, jók az animációk, a hangok és mindezt nagyon stabilan kezeli a játék még 64 főnél is, ebbe nem nagyon tudok belekötni. Ahogy a hangulatba sem. Valószínűleg (hiszen erre már senki sem emlékszik) tényleg ilyenek voltak ezek a csaták. Brutális, véres, hangos, mocskos összecsapások ahol pillanatok alatt hullottak a katonák mint a legyek. Őszintén mondom, hogy nem szívesen éltem volna át egy ilyet “élőben”. Így szimulátorként viszont szó szerint nagy élmény, teljesen elhittem, hogy a társaimmal a hazám védelmében rohanok éppen a halálba.

A Chivalry 2 nem fogja megreformálni a többjátékos mókák piacát és igazából nem is törekszik rá. Amit viszont csinál, azt nagyon jól csinálja, látszik, hogy sokat tanultak az első részből és remélhetőleg mindenhol tudtak annyit fejleszteni, hogy mind az ős-fanok, mind pedig az új belépők elégedettek lesznek. Itt pont azt kapod ami a borítón van, egy féktelen, brutális, elég kevés gondolkodást igénylő “tömeg kaszabolós” játékot, amivel ha a megfelelő társaság rendelkezésre áll, szinte végtelen időt el lehet tölteni. Ezért is készülnek már az ingyenes DLC-k (Egri csata, hm? - mcmacko) és ígértek rendszeres tartalmi bővítéseket a fejlesztők. Nem is tudom tovább fényezni már ezt a páncélt, nincs más hátra mint előre, a biztos halálba.

Köszönjük a Magnew-nak a biztosított tesztpéldányt!

Chivalry 2 | 8/10
Torn Banner, Tripwire Interactive, Deep Silver | PC, Xbox, PS | 2021. 06. 08.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Rainbow Cotton - a pamutboszi visszatér

A Cotton játékok gyakorlatilag új életre keltek az elmúlt években, és nem telt el sok idő, hogy az obskúrus Rainbow Cotton is megkapja a maga felújítását. A Dreamcast-éra játékai a gyönyörű SEGA-árkád életérzést hozták, és a Success 3D-s pamutboszija is tele volt szívvel-lélekkel. Lássuk a cukorkát, induljon a tea-parti!

3 órája
3

Kaszál a Microsoft és a Remedy - ez történt kedden

Továbbá: Nintedo és EA üzleti jelentés, Don’t Kill Them All, Hades II, Wholesome Direct, Rocksmith+.

16 órája
10

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

1 napja

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

1 napja
1

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

1 napja
53

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

1 napja
7

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

1 napja
9

Heti megjelenések

2 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

3 napja
1

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

4 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

5 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

6 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

6 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

7 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

7 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

7 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

8 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

8 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

8 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

8 napja
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==