Need for Speed Heat

GhzSzabó Ákos2019.11.15. 16:56

Pár hete az Ubi teljesen váratlanul bejelentette, hogy a “futószalag” sorozatait pihenő pályára küldi pár hónap, esetleg év erejéig, hogy megkapják a megfelelő időt és törődést ahhoz, hogy a játékosok a lehető legjobb élményt kapják a jövőben. Na ez igazából azt jelenti, hogy a Breakpoint bukása arra késztette a stúdiót, hogy egy kicsit átgondolja a jövőbeni stratégiáját. Jelen pillanatban lehetetlen megmondani, hogy mi lesz belőle, de maradjunk bizakodóak, hogy sikerül egy kicsit megújítani az elfáradt sorozatokat. Ez az egész csupán annyiban kapcsolódik jelen cikkünk tárgyához, a Need for Speed Heat-hez, hogy talán a fentebb írt újratervezés erre a sorozatra is ráfért, hiszen olyannyira elhasználták már az amúgy rettentő sikeres és idén 25(!!!) éves brandet, hogy a legújabb üdvöskéjük kis túlzással fű alatt jelent meg. Pedig hosszú idő után talán az egyik legjobb Need For Speed játékról beszélhetünk.

Ha az elmúlt évek próbálkozásainak relatíve kudarcát egy mondatban kéne megfogalmaznom - annyi a probléma, hogy a Forza Horizon létezik. A FH igazából a NFS következő evolúciós ugrása. A baj csak ugye csak annyi, hogy egy sikeres “open world” verseny játék, pláne ha annyira brutálisan minőségi mint a FH elég egy generációnak. Pedig a Heat egyáltalán nem lett rossz, sőt kiválóan szórakoztam vele! Egyszerűen csak az összehasonlításban nem tud előrébb törni.

Ami már rögtön a kissé sablonos történeten is érződik. Kezdők vagyunk, most jöttünk a városba, nem ismer senki, találkozunk egy szimpatikus lánnyal aki egy "badass" versenyző. A kisasszonynak egy legenda az apja és nyomi a bátyja. Megtetszünk neki, alapítunk egy bandát és lenyomunk mindenkit. Lesznek közben “rossz” fiúk és sok korrupt rendőr bácsi is megkeseríti a dolgunkat, de a jó mindig győzedelmeskedik. Kis túlzással egy kötelező opcionális történet az itteni sztori. Túl kell lenni rajta és mehetünk is a világba száguldozni, mert ha valamiben, hát ebben a Heat piszok jó lett. Adott egy jó nagy terület, Tenyérváros (Palm city, b0cs!) ahol jó sok tennivaló van. Vannak szétzúzásért rimánkodó óriásplakátok, sebességcsapdák, elrejtett flamingók és falra festett irka-firka graffitik. Ezeket érdemes megtalálni, összeszedni, mivel értékes alkatrészeket és fincsi új autókat is kapunk értük.

A Heat egyik nagy dobása a nappali és az éjszakai módok közötti választás lehetősége. Nappal pénzt fogunk gyűjteni, este pedig kifestjük a kocsit, a főhősünket, felszereljük a neont a kocsi alá és indulhat is a “riszpekt” gyűjtögetés. Egész jó ez a mechanika és a két mód dinamikája. Pláne úgy, hogy bármikor tudunk közöttük váltogatni. Még külön kis kihívás lista is van, amit mi tudunk kiválasztani attól függően, hogy melyik napszakban szeretnénk csapatni. A legnagyobb különbség abban van, hogy éjszaka ellepik a várost a rend éber őrei. Bármikor és bárhol felbukkanhatnak, egyáltalán nem érdekli őket, hogy esetleg éppen egy verseny közepében vagyunk vagy csak simán gyönyörködünk az éjszakai fényekben, ha gyorsan megyünk akkor ők gátlástalanul le akarnak majd kapcsolni. Minél tovább üldöznek és minél tovább maradunk életben, annál nagyobb lesz a szorzónk és ezáltal a jutalmunk is. No persze csak akkor ha sikerül elmenekülni így megúszni a kis éjszakai hancúrt velük. Mert, kár tagadni, a zsernyákok odateszik magukat rendesen - mint minden hasonszőrű játékban, itt is szépen dróton jönnek utánunk. Mehetsz te akárhogy, ha nem vágod le az utat, vagy bújsz el mindenféle hidak alatt, könyörtelenül utolérnek és elkapnak. Később azért jobb lesz a helyzet, de sok rendőrt magunkra húzni sosem lesz egy túl bölcs dolog.

Ahogy lépkedjük a szinteket, úgy lesznek elérhetőek a jobbnál jobb autók. Még példákat sem mondok mert annyi van. De komolyan. És a legszebb, hogy szinte mindent ki- és le tudunk rajtuk cserélni. Minden részegység tuningolható, szinte az alap autóból is egy decens szörnyet tudunk varázsolni. Van kis millió matricázási opció de a legjobb, hogy egy gombnyomással megoszthatod a műved és egy gombnyomással le is töltheted a “kommuniti” által kreáltakat. Akik erre rá vannak gerjedve, azoknak ez egy igazi paradicsom lesz. Természetesen online is csapathatjuk, ahol barátok vagy idegenekkel oszthatjuk meg a világunkat ami mindig is egy jó móka volt és az is marad.

Ami viszont a legnagyobb élvezet a játékban, az a vezetés. Nagyon el lett találva. A szimulátor simogatók persze azonnal fussanak tovább, meg akik annyira profik, hogy a kasztni rengésből megmondják, hogy mi a jó meg mi a nem. Mert ez itt kérem szépen árkádos mulatság, de annak nagyon jó. Méghozzá azért, mert nagyon szépen testre szabhatod minden autónál, hogy hogyan viselkedjen a kanyarokban, beállíthatod a menettulajdonságokat annak fényében, hogy te milyen stílusban vezetsz. Még egy futam közben behívható menü is van, ahol rögtön át is állíthatjuk a főbb dolgokat akár verseny alatt is. A legnagyobb hangsúly a driftelésen van. Ha az nem megy, akkor sajnos sok sikerélmény nem fog minket érni. Egyszerűen muszáj megtanulni és nem szabad feladni, egy - egy beállítás megváltoztatása csodákra képes. Driftelni pedig nagyon jó! Amikor közel maximális sebességénél sikerül egy visszafordító, kvázi hajtűkanyart tökéletes ívben bevenni, az valami olyan tesztoszteron szaggató, két kézzel mellkas-veregető tarzan üvöltős pillanat, amit maximum akkor érez az ember amikor férfiként sikerült elindítani egy mosást.

Grafikailag szerintem, láttunk már szebbet nála, Palm city is egy picit üresnek tűnik néha, viszont amikor egy jobb zene üvölt a fülünkbe, éjszaka szakadó esőben a brutálisan felcicomázott drágaságunkkal éppen móresre tanítjuk a mezőnyt, na akkor abszolúte beütött nálam a régi jó öreg NFS hangulat. Tudjátok, az amit annyira szeretünk és sajnos annyira hiányoltunk az elmúlt években. Most írhatnám, hogy egy jó kis iparos munka a Heat de nem teszem, mivel nagyon rég nem volt olyan, hogy egy este kétszer is csontra kifaggyon egy játék a PS4-en. Tudjátok, az a villanással egybekötött full kék halál. Néha a hangok és a zene veszett össze egy kicsit, nem tudták eldönteni, hogy éppen mikor és mi szóljon, de más problémával nem nagyon találkoztam és remélem ezeket is javítják majd az érkező patchek formájában.

via GIPHY

A Need For Speed Heat nem fogja megváltani a világot és semmiképpen sem taszítja le trónjáról a regnáló Forizon sorozatot, viszont egy nagyon pozitív és reménykedésre okot adó lépés a sorozat életében amit ebben a formában akár egy tovább polírozott második rész is követhet. Sok év után idén először lehet talán nyugodt szívvel ajánlani az aktuális NFS részt, ha az ember nem hatalmas elvárásokkal ül le elé és szeretne egy igazi vérbeli, relatíve tartalmas arcade autóversennyel nyomulni, az garantálom, hogy nem fog csalódni.

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

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

2 órája

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

6 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

6 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

8 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

8 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

23 órája
30

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

24 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

1 napja

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

2 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17