[Teszt] EQQO

EQQO

kevinyCsángó Kornél2020.03.10. 08:20

A látvány a videojátékokban esszenciális. Nincs ebben semmi meglepő, a külső ingereink 83%-át a szemeinken keresztül észleljük, meg hát a videojáték ipar is lassan már csak ebbe az irányba lesz képes fejlődni. Mekkora poén lenne ebben a nagy vizuálpornográf világban egy vak protagonistát szerepeltetni, nem? Persze esetünkben ez aligha hat az újdonság erejével: a témát már a kilencvenes évek végén kóstolgatta az Kenji Eno, (Real Sound: Kaze no Regret - 1997, Saturn - gyakorlatilag TV nélkül is játszható, úgynevezett audio game) legutóbb a Perception c. túlélőhorror támaszkodott az erősen limitált vizuális észleléssel rendelkező főhősre. De miként lehetne mindezt valahogy igazán hitelesen előadni? Erre a kérdésre ad választ az EQQO.

A történet egy vak kisfiúról, Eqqo-ról szól, aki egy nap valahogy elkeveredett az anyukája mellől. Vagyis…sokkal inkább az anyukáról szól, arról ahogy ő megéli és elmeséli a sztorit. Tulajdonképpen a főszereplő sokkal inkább az anya, aki a csillagokon keresztül látja a fiat és egyengeti az útját. A történet a nem túl gyakran szerepeltetett etióp folklórból merit: a nyughatatlan, kapzsi, vérszomjas ember lemészárolja a kígyó képében ábrázolt istent, aki az utolsó erejével a vak gyermekre bízza a mindvégig védelmezett tojását és megkéri, hogy vigye haza a templomába. Majd Eqqo vidáman feltöri a tojást, rittyent belőle egy kiváló rántottát, itt a mese vége, hétpont. Neeeeeem, szerencsére nem.

Akkor ez most olyan mint az ICO? Vagy az ICO az értelmi, az EQQO meg az érzelmi intelligenciáról szól? (bocsi) Nos, a hasonlóság mondhatni tapintható: mind megjelenésében, művészeti stílusában, mind a játékmenet terén meghúzható néhány párhuzamos a két játék között. A kisfiú és a tojás szobáról szobára haladnak a templomban és megoldják a helyszíni fejtörőket, amik a továbbjutáshoz vezetnek. Oké, de hogy lesz ez hiteles? Egy vak gyerek hogy oldana már meg a puzzle-öket?? Úgy, hogy a jókedélyű játékos a csillagokon kereszül szemlélődő, beavatkozó és amúgy kiválóan narráló anyukát alakítja. Mondok példát: ha megkopogtatod a földet, akkor Eqqo tudja, hogy oda kell menni. A legrövidebb úton fog odamenni és ettől agynemiszervet fogsz kapni, de ez így hiteles. [kapcsolódó tag-ek: oltárok; áldozatok] Emellett a drága mama képes bizonyos objektumokat is mozgatni (ezt már nehezebb megmagyarázni… ez van) meg a falakról lekaparni a port, meghúzni bizonyos karokat. Röviden: ők ketten szép kis triót alkotnak.

“Petit?? Eladtad a döglött madaramat egy vak kisfiúnak?? Dehát… Petinek feje sem volt! - Nyugiii, visszaragasztottam.”

Ami a leginkább aggaszt egy indie puzzle játékkal kapcsolatban, hogy a feladványok a rövid időn belül elkezdik ismételgetni magukat és ha sikerül is meg-megugraniuk az önmaguknak felállított mércét, utána képtelenek egy-egy lépcsőt feljebbjutva megtenni ezt újra. És sajnos az EQQO sem lóg ki igazán a sorból, bár tegyük hozzá, sokszor igazán jól csinálja azt, amit kell. Például egy nyugisabb szoba után jön egy pörgősebb, ahol nem mindegy milyen tempóban oldod meg a feladványt. És anyuka végig mesél, nem csak az aktuális eseményekről, hanem korábbi történeteket is, amik kapcsolódnak a kurrens cselekményhez. És ami a legjobb: ezek a kis sztorifoszlányok szórakoztatóak és hitelesek, jó tempóban adagoltak, nem érzed azt, hogy na most már igazán elkussolhatna.

Az egyedüli szívfájdalmam az irányítás. Handheld módban működik a legjobban (a játékot mobilokra tervezték): a tapi irányítással és a gyro-s kamerakezeléssel élvezhető leginkább a produktum. (mondjuk buszon cinkes a dolog, mert ha kanyarodik a jármű, azt is mozgásnak érzékeli a gép) Viszont sajnos az inputok nem mindig úgy sülnek el, ahogy azt elképzelted: rápöccintenél egy másik csillagra (ami ugye egy másik kameraállást, perspektívát jelent) és van a közelben egy platform, a játék pedig nem ritkán úgy értelmezi, hogy odakopogtattál és Eqqo már meg is indul. Ez különösen idegesítő, amikor valamelyik feladványt időre kéne megoldani. Ezt leszámítva amúgy a program nagyon egyben van, jól is néz ki és a 60 f/s-es képfrissítés is nagyon ritkán döccenik meg.

Az EQQO igazán kellemes meglepetés, egyfelől kvázi hihető módon ábrázolja egy vak kisfiú nem mindennapi kalandját, másfelől mellébeszélés és öncélú időhúzás nélkül prezentál kellemes puzzle feladványokat. Bár a történet körülbelül öt óra alatt végetér, azalatt kiteljesedik, nem marad hiányérzeted. Hat dollárért soha ne kapj rosszabb játékot, szívből kívánom.

7/10

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tcGF0cmVvbi1tcHVcIj5cbjxhIGhyZWY9XCJodHRwczpcL1wvcGF0cmVvbi5jb21cL2dhbWVyMzY1XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZ1wiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxzdHlsZT5cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tcGF0cmVvbi1tcHUgaW1ne1xuXHR0cmFuc2l0aW9uOiBhbGwgLjNzO1xuXHRwb3NpdGlvbjphYnNvbHV0ZTtcblx0dG9wOjA7IGxlZnQ6MDtcbn1cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1IGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigycHgpO1xuXHR0cmFuc2Zvcm06IHNjYWxlKDEuMSk7XG59XG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMCk7XG5cdHRyYW5zZm9ybTogc2NhbGUoMSk7XG59XG48XC9zdHlsZT4iLCJpbWFnZXMiOltdLCJ1cmwiOiIifQ==

Amikor az Angry Video Game Nerd és a Commodore 64 találkoznak

A Nerd éppen a C64 felhozatalt szemelte ki a következő bemutató témájaként.

10 órája

PlayStation-re is jön az art of rally

Direkt írtuk kisbetűvel, bár ez az oldal layoutján nem látszik, így van a hivatalos neve a játéknak.

13 órája
1

Lost Judgment

A Lost Judgment a Yakuza széria mellékága, amely a japán alvilági viszontagságok helyett, egy magánnyomozó életébe enged bepillantást. A második rész folytatja az előd hagyományait, és az anyasorozat rajongóit sem hagyja lógva. Teszteltük a játékot.

14 órája
1

A Netflix új játékában is véresen hentel Kate a méregzsák

A Kate: Collateral Damage az akciódús filmet követi stílusban és játékmenetben.

15 órája
1

Októberben korai hozzáférésben játszható a Shelter alkotói által készített Book of Travels

A játék amúgy a TMORPG címkét kapta a játék zsánerének meghatározásánál.

15 órája

A hét egyik legjobb trailerét hozza a The Plane Effect

A melankolikus narratív kalandjáték igényes videóval ünnepli a megjelenést.

19 órája
3

Samudra: tengeri szeméthegyekre hívja fel a figyelmet a gyönyörű 2D platformer

A játék az Unity ösztöndíjas fejlesztéseként szeptember végén érkezik.

20 órája

A Heroes stílusát keveri zsiványkodással a The Dragoness

Command of the Flame alcímmel készül a játék, amiből demót is tudunk mutatni.

21 órája
3

Konzolokra is megjelent a Gaijin sztalker-pótléka, a Shadow of Kurgansk

Bár a játék inkább kuriózumnak tűnik, mint trónkövetelőnek.

1 napja
1

Szuper összehasonlító traileren az Alan Wake Remastered

A friss változat csap össze az Xbox 360 kiadással.

1 napja
6

Lost in Random

Az EA Originals által felkarolt egyedi játékok sorába tökéletesen simul be a Lost in Random, melyben Tim Burton stílusa elegyedik a valós idejű és körökre osztott harcok keverékével.

1 napja
8

Perfect Dark: Crystal Dynamics x The Initiative

A modern Tomb Raider trilógia és a Marvel's Avengers alkotói segítenek be a Microsoft sztárstúdiójának a Perfect Dark fejlesztésének további munkálataiban.

1 napja
9

Switch Online: N64 és Genesis címekkel?

Feltéve, hogy előfizetünk az Expansion Pack névre keresztelt új előfizetési csomagra. Indulás a tervek szerint még idén októberben.

1 napja
11

A Super Mario Bros. szinkronhangjai

Az animációs film jövő év végén kerülhet a mozikba. Most pedig azt is megtudhattuk, hogy kik kölcsönzik majd a hangjukat kedvenc karaktereinknek.

1 napja
8

Splatoon 3: a Mammalianok visszatérnek

Friss mozgóképpel jelentkeztek az Inkling kutatólaborból, a vizsgált lények pedig szőrösek. Nagyon. Jövőre trilógiává bővül a sorozat!

1 napja

Metroid Dread: a rettegés hangjai

Természetesen a pár napon belül érkező 2D metroidvánia sem maradhatott ki a műsorból. Sounds of Dread címmel hozott új kedvcsináló mozgóképet.

1 napja

Triangle Strategy megjelenési dátum!

A HD-2D látványvilágával érkezik a Final Fantasy Tactics szellemi örököse jövő év márciusában! A próbakör visszajelzéseire reagáltak.

1 napja
1

Hyrule Warriors: Guardian of Remembrance kiegészítő

Alig több, mint egy hónap múlva érkezik az Age of Calamity második tartalmi bővítése új történetszállal. karakterekkel és helyszínekkel.

1 napja

Voice of Cards: a NieR alkotójától

The Isle Dragon Roars alcímmel és Yoko Taro kreatív irányításával érkezik egy kártyákra építő új szerepjáték. A próbakör már most elérhető!

1 napja

Monster Hunter Rise: Sunbreak bejelentés

Masszív kiegészítőt kap az idén márciusban megjelent Switch exkluzív szörnyvadászat jövő nyáron! Itt vannak az első információk.

1 napja