Darius Cozmic Collection - Arcade & Console

mcmackoGéczy Attila2020.06.30. 20:22

A Darius sorozat megkerülhetetlen alapvetés, ha az ember a shooter játékok műfajában akar okosodni. A balról-jobbra scrollozós shoot 'em up stílus egyik legütősebb sorozatának hírnevét eleinte a furcsa, többképernyős árkád-kabinetek öregbítették, később a konzolos kiadások révén nyugatra és a nagyobb közönség számára is eljött a Taito céllövöldéje. Most a fenti vonal mentén, konzolos és árkád gyűjtemény formájában vehetjük kézhez a korábbi műveket.

Tudjuk le a kötelező köröket: a Switchen tesztelt játékcsomag álomszerű dupla (Console, Arcade) gyűjteményes kiadást kapott. A pixelpontos emulációk mellett a kötelező nagyított, szűrőmódokkal megtarkított látvány hozza a kötelezőt - a hátterek, árkád kabinet matricák, extra infók, boss-HP számlálók és apró figyelmességeknek köszönhetően abszolút kényeztetve éreztem magam, még egy-egy minőségi Capcom-féle kollekció szintje után is. Ez a sok extra adalék főleg az árkád kiadásnál jön elő, és különben is, ebben vannak a JOBB Darius játékok. Az első három CRT képernyőre méretezett Darius csodaszerű élményt ad Switchen kézben tartva, de a két képernyőre redukált folytatás is baromi szórakoztató - pláne a széles horizontális játéktér miatt. Az épp aktuálisan ledöbbentő csúcs mégis a 32-bites konzolokat és PC platformot is megjárt Gaiden epizód volt, amely önmagában is elvinné a csomagot a hátán. A sorozatra jellemző Outrun-szerű elágazások, zseniálisan animált, sokrétű főnökharcok, értelmes támadási mintázatok, mindig-változó hátterek, többrétegű szintek és a sorozattól szokatlan sikerélmény-faktor garantálja, hogy a Gaidennel nagyon sokáig elmaszatolj majd. A dobálható kreditek ellenére sem lesz könnyű dolgod, de rám most olyan friss benyomást gyakorolt a játék, amire STG címek esetében ritkán van példa. Az árkád csomag amúgy a Darius árkád, új és bővített (kvázi 1.0, 1.1, 1.2) verzióit, a Darius 2 árkád kiadását, a Saggaia japán árkád V1 és V2 verizókat tartalmazza.

A Console kiadás kapcsán vártam amúgy a nagyobb szórakoztatási tényezőt, ehhez képest koppantam azért egy kicsit az elém húzott pixelfalon - egész egyszerűen a konzolos portok nem tudnak az árkád verziók nyomába érni. Van itt Darius II (Mega Drive) és ezek Genesis-Master System portjai. Itt van az amúgy a maga konzolos generációjának elején nagyot durranó Darius Twin japán és nyugati kiadása. A Darius Force / Super Nova, ami brutál nehéz kihívást tartogat. Valamint a PC Engine-s Alpha és Plus epizódok Japánból. Akárhogy akarom viszont ezeket szeretni, hamarabb lepattanok róluk, mint az árkádos eredetikről. A ROM-ok itt is csodásan vannak prezentálva, de egész egyszerűen a nehézség és az árkádhoz képest érezhető technikai butítások miatt nekem ez a pakkos történetileg, nem pedig szórakoztatás miatt tűnik fontosnak.

Muzeológiai tanulmányként viszont luxus árat kérnek a kollekciókért - a Console csomagot 55 Euróért, az Arcade gyűjteményt 40 Euróért mérik. Az utóbbi mellé tenném a voksom, ha ár-érték arányban nézném a lehetőségeket. Az Inin és a Taito párosa azonban ismét túlgondolja a játékaik értékét. Persze, történetileg megkerülhetetlen remekművekről van szó, de valójában 6 és 4 sokszor elsütött, és sokszor látott játékot árulnak újracsomagolva, kvázi aranyáron. A legutóbbi Darius tesztemnél is ez verte le nálam biztosítékot, és most is ez az egyetlen ellenszenves dolog a fenti sok jóban. Oké, hogy elitista műfajról beszélünk, és rendben van, hogy ezt a kollekció tudja is magáról. De ahogyan a gamerek 99 százaléka soha az életben nem tudta egy kredittel befejezni bármely komolyabb STG játék első pályáját sem, úgy a potenciális vásárlók hasonlóan jelentős részarányát is elfordítja magától a két kollekció ára.

***Darius Cozmic Collection Arcade/Console | Platform: Nintendo Switch (tesztelt), PS4 |

Kiadó/Fejlesztő: Taito/M2/Inin |

Megjelenés: 2020. június 16. ***

Atomic Heart: RTX bemutató

Látványos RTX és DLSS erődemonstráció a Mundfish és az NVIDIA együttműködésének hála. Megjelenési dátum mondjuk továbbra sincs.

42 perce

Project: MARA és a realizmus hajszolása

A Ninja Theory videónapló sorozatának harmadik felvonása a kísérleti projekt mögött megbújó technológiával foglalkozik.

57 perce

Curved Space: bejelentés

Egy klasszikus formula újragondolása. Avagy old-school twin-stick lövölde készül egy kanadai házaspár otthonában.

2 órája

Balan Wonderworld: érkezik a demo!

Alig egy hét múlva masszív főpróbát tart a Sonic the Hedgehog alkotóinak színes társulata. Lássuk mi vár minket a függöny mögött!

2 órája
2

A Generáció Igazolatlan Hiányzói

A nyolcadik konzolgeneráció lezárása után úgy gondoltuk érdemes lehet óvatosan megemelni a szőnyeg szélét és megnézni mit sepert alá az elmúlt pár évben a videojáték-ipar! Jelentjük az igazolatlan hiányzókat!

17 órája
17

Game Pass: január második fele

Egyre csak gyülekező japán bűnözők, régóta várt pixelharcosok, kiváló vadnyugati stratégák és a nagy Series X|S exkluzív.

20 órája
8

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning Switchre is

A Switch tulajok újabb 100+ órás szerepjátékkal gazdagodnak. Mondjuk a jó hírt? Erre nem is kell sokat várniuk!

20 órája
1

The Shore: Lovecraft szörnyei, sorakozó!

Érj partot, járj mezítláb a fekete vulkáni homokban, élvezd a szellőt, majd nézz farkasszemet Dagonnal meg egy Shoggoth-tal!

1 napja
8

Buried In Ice: a Dolog elszabadul

Újra játékot ihletett Carpenter remekműve. A cél ezúttal is túlélni az idegen lényt!

1 napja
6

Így rajtol az Everspace 2 korai hozzáférése

Kellemes trailert kapott a gyönyörű űrshooter.

1 napja

Gamer365 Ünnep (Chicken Police (X))

Az ünnepi hangulat sokszorosan fokozott - elrajtolt a nextgen, jön a karácsony, és végül itt az évek óta várt Gamer365 Next. Masszív nyereményjátékkal készültünk!

1 napja
396

Apex Legends: a múlt aranya

Dupla újdonsággal szolgál a Stories from the Outlands friss epizódja.

1 napja
1

Hitman III

Pár napon belül újabb megbízatásokat kap kedvenc kopasz bérgyilkosunk. Itt az utolsó mozgókép az eligazítás előtt.

1 napja
3

The Pedestrian: konzolos megjelenés

Napra pontosan egy évvel a PC-s debütálása után PlayStation konzolokra költözik az egyedi 2.5D logikai platformer.

2 napja
3

S.T.A.L.K.E.R. 2: információ-morzsák

A rövid, de hangulatos kedvcsináló trailer után most néhány új információt osztott meg velünk a kijevi fejlesztőcsapat.

2 napja
7

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

2 napja
7

Override 2: Super Mech League

Szeretjük a mechákat, szeretjük a kaidzsukat is, így magától értetődő lehet, hogy szeretjük az Override-ot is, amely sorozattá válva a második epizódnál tart jelenleg. Tesztlaborba vittük a lelkes folytatást.

2 napja
1

Heti megjelenések

Egy kopasz ügynök visszatér, azonban rajta kívül is akad néhány friss megjelenés a héten.

2 napja
5

Everspace 2

Küszöbön az Early Access verzió, ezért bekuncsorogtuk magunkat a most zajló zárt bétába. Nem bántuk meg, ugyanis félkész stádiuma ellenére is nagyon biztató a gyors űrlövöldék koronázatlan királyának örököse, az Everspace 2!

2 napja
5

Star Wars Battlefront 2: túl sok új játékos

Megfektette a Star Wars: Battlefront 2 szervereket az Epic Game Store irányából (ingyenjáték, hééé!) beözönlő játékosok hada - az EA sietve kompenzál.

2 napja
6