Darius Cozmic Collection - Arcade & Console

mcmackoGéczy Attila2020.06.30. 20:22

A Darius sorozat megkerülhetetlen alapvetés, ha az ember a shooter játékok műfajában akar okosodni. A balról-jobbra scrollozós shoot 'em up stílus egyik legütősebb sorozatának hírnevét eleinte a furcsa, többképernyős árkád-kabinetek öregbítették, később a konzolos kiadások révén nyugatra és a nagyobb közönség számára is eljött a Taito céllövöldéje. Most a fenti vonal mentén, konzolos és árkád gyűjtemény formájában vehetjük kézhez a korábbi műveket.

Tudjuk le a kötelező köröket: a Switchen tesztelt játékcsomag álomszerű dupla (Console, Arcade) gyűjteményes kiadást kapott. A pixelpontos emulációk mellett a kötelező nagyított, szűrőmódokkal megtarkított látvány hozza a kötelezőt - a hátterek, árkád kabinet matricák, extra infók, boss-HP számlálók és apró figyelmességeknek köszönhetően abszolút kényeztetve éreztem magam, még egy-egy minőségi Capcom-féle kollekció szintje után is. Ez a sok extra adalék főleg az árkád kiadásnál jön elő, és különben is, ebben vannak a JOBB Darius játékok. Az első három CRT képernyőre méretezett Darius csodaszerű élményt ad Switchen kézben tartva, de a két képernyőre redukált folytatás is baromi szórakoztató - pláne a széles horizontális játéktér miatt. Az épp aktuálisan ledöbbentő csúcs mégis a 32-bites konzolokat és PC platformot is megjárt Gaiden epizód volt, amely önmagában is elvinné a csomagot a hátán. A sorozatra jellemző Outrun-szerű elágazások, zseniálisan animált, sokrétű főnökharcok, értelmes támadási mintázatok, mindig-változó hátterek, többrétegű szintek és a sorozattól szokatlan sikerélmény-faktor garantálja, hogy a Gaidennel nagyon sokáig elmaszatolj majd. A dobálható kreditek ellenére sem lesz könnyű dolgod, de rám most olyan friss benyomást gyakorolt a játék, amire STG címek esetében ritkán van példa. Az árkád csomag amúgy a Darius árkád, új és bővített (kvázi 1.0, 1.1, 1.2) verzióit, a Darius 2 árkád kiadását, a Saggaia japán árkád V1 és V2 verizókat tartalmazza.

A Console kiadás kapcsán vártam amúgy a nagyobb szórakoztatási tényezőt, ehhez képest koppantam azért egy kicsit az elém húzott pixelfalon - egész egyszerűen a konzolos portok nem tudnak az árkád verziók nyomába érni. Van itt Darius II (Mega Drive) és ezek Genesis-Master System portjai. Itt van az amúgy a maga konzolos generációjának elején nagyot durranó Darius Twin japán és nyugati kiadása. A Darius Force / Super Nova, ami brutál nehéz kihívást tartogat. Valamint a PC Engine-s Alpha és Plus epizódok Japánból. Akárhogy akarom viszont ezeket szeretni, hamarabb lepattanok róluk, mint az árkádos eredetikről. A ROM-ok itt is csodásan vannak prezentálva, de egész egyszerűen a nehézség és az árkádhoz képest érezhető technikai butítások miatt nekem ez a pakkos történetileg, nem pedig szórakoztatás miatt tűnik fontosnak.

Muzeológiai tanulmányként viszont luxus árat kérnek a kollekciókért - a Console csomagot 55 Euróért, az Arcade gyűjteményt 40 Euróért mérik. Az utóbbi mellé tenném a voksom, ha ár-érték arányban nézném a lehetőségeket. Az Inin és a Taito párosa azonban ismét túlgondolja a játékaik értékét. Persze, történetileg megkerülhetetlen remekművekről van szó, de valójában 6 és 4 sokszor elsütött, és sokszor látott játékot árulnak újracsomagolva, kvázi aranyáron. A legutóbbi Darius tesztemnél is ez verte le nálam biztosítékot, és most is ez az egyetlen ellenszenves dolog a fenti sok jóban. Oké, hogy elitista műfajról beszélünk, és rendben van, hogy ezt a kollekció tudja is magáról. De ahogyan a gamerek 99 százaléka soha az életben nem tudta egy kredittel befejezni bármely komolyabb STG játék első pályáját sem, úgy a potenciális vásárlók hasonlóan jelentős részarányát is elfordítja magától a két kollekció ára.

***Darius Cozmic Collection Arcade/Console | Platform: Nintendo Switch (tesztelt), PS4 |

Kiadó/Fejlesztő: Taito/M2/Inin |

Megjelenés: 2020. június 16. ***

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

11 órája
8

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
3

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

1 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

1 napja
3

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

1 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

1 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

2 napja

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

2 napja
21

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

2 napja
6