[Teszt] Nova-Box: Along The Edge, Seers Isle

Nova-Box: Along The Edge, Seers Isle

Gamer3652020.10.14. 22:38

Japánban igen népszerűek a vizuális novellák, ellenben Európában nincsen nagy hagyománya ennek a stílusnak. Egy pici francia stúdió próbál ezen változtatni, és remélem sikerül is nekik áttörést elérni. A 2007-ben alakult bordeaux-i stúdió eddig személyi számítógépeken mutatta be számos remekét, most a Switch népszerűségének hála a konzolos társadalom felé is nyitottak. Ők a „japános-otakus” megközelítés helyett az európai klasszikus novella és regény vonalon indultak el, teszik ezt a francia eleganciával, művészi érzékkel, amelyet ők interaktív grafikus novella elnevezéssel illettek.

Miről is szól a fáma? Élénk színekkel festett állóképekkel illusztrált könyvek a játékaik, melyekben a döntéseiddel alakítod a történetet, a szereplő kinézetét, hangulatát, az emberekkel való kapcsolatát. A zenei aláfestés legtöbbször nyugtató zongoraművek, melyeket zaklató, sejtelmes, pszichedelikus zajok követnek, míg néhol csak a környezet, mint a madarak csicsergése, vagy a kis faluk moraja festenek alá. Mindegyik lentebb elemzett játékuk nagyjából 500 féle kézzel festett képpel rendelkezik, és körülbelül 60 féle befejezéssel kecsegtet, és a 28 megnyitható trófea lehetőség is adott. 4 fajta szimbólum segít abban, hogy az adott döntés milyen irányba tereli a történet alakulását. Ha egy kérdésre választ adsz, azon már később nem tudsz módosítani, mert mindent ment a játék, így jól meg kell fontolnod mi a következő lépés. A mostani tesztelt novellák témájában egy picit felnőttesebbek, melyekben az okkultizmus kiemelt szerepet kap. A tesztelés közben végig picit zaklatott állapotban voltam, mert nagyon feszült hangulata és varázsa van a történetvezetésnek. Minden egyes választ sorsdöntőnek éreztem, szóval tudnak valamit ott Délnyugat-Franciaországban.

Első tesztalany az Along The Edge középpontjában a harmincas éveiben járó fiatal nő, Daphné Delatour áll, akinek a szemszögéből éljük meg a kalandot. Az élete nagy fordulóponthoz érkezett. Párjával elvesztették meg nem született gyermeküket, amely a kapcsolatukra is közönyt, bánatot, elhidegülést hozott. Szeretne kicsit kiszakadni a megszokott körforgásból, így elfogadja a nagymamája által hátrahagyott örökséget, így vidéken egy ódon kastélyba költözik. Egy nyugodt matekhelyettes tanári állást vállal a faluban, bízva a lelki nyugalom mielőbbi megtalálásában. Sajnos az idilli állapot rövid időn belül megtörik, mivel a városlakokból árad az ellenszenv, a nyugtalanság a családja miatt, és ezt nem rejtik véka alá. Rejtély van a családi örökségen, illetve furcsaságok lebegnek a falut megkérdőjelezhető módszerekkel irányító Malterre família körül is. A történetről többet nem mondok, mert jobb, ha Te ismered meg.

Röviden azért annyit elárulok, hogy döntéseidnek köszönhetően megélheted Daphné evolúcióját, melyben akár boszorkányság, átkok, kelta legendákhoz hasonló folklór is társul. A kapcsolat a többi szereplővel, a gondolatai, felfedezései, meggyőződése mind rajtad múlik. Egyes személyek a szövetségeseid, barátaid lesznek, míg mások elhanyagolnak vagy az ellenségeid sorát gyarapítják. Romantikus kapcsolatokat, egyéjszakás kalandokat is kialakíthatsz, de akár szűzies frigid is lehetsz. A főszereplő külsője, habitusa is rajtad áll. Újra játszás alkalmával nagyon kellemes érzés az, hogy egyes helyzetek és események mennyire drasztikusan megváltoznak, így érdemes többször visszatérni hozzá. Nagyjából az első végigjátszás másfél óra, de többszöri újrázással ez a szám jóval magasabb. Kedveltem ezt a francia kisvárosi faunát, illetve a boszorkányos misztikum is elvarázsolt.

8/10

A másik tesztalanyt, a Seers Isle-t, a viking kor fantázia világa ihlette. 7 fiatalból álló csoport egy gályán tart a „Látnokok szigetére”. Mindegyik szereplőnek megvan a maga motivációja, de mindenkinek azonos a célja, azaz a sziget által nyújtott akadályokat venni, majd a törzsük sámánjává válni. Hamar kiderül, hogy a szigeten nincsenek egyedül. Furcsa, gyerekekre hasonlító lények lakják azt, illetve egy rejtélyes agancsos fiatal lány, Rowan is figyeli az árnyékban a csoportot.

A szereplők és Rowan közötti kapcsolat mélyebb, mint bárki gondolná, de ennek feltérképezéséhez a mi döntéseink jelentik a kulcsot. A válaszainktól függ, hogy mennyi figyelmet kap az adott karakter, ennek hatására mélyül el a szereplők háttértörténete, alakul kapcsolatuk a többi szereplővel, illetve a történet is ennek alapján gördül tovább. Megbízol benne? Döntésed hatására elhagyja a szigetet? Meghaljon egy küzdelem során? Követed az utad során a totemeket ahogyan a tanításban szerepel, netán kíváncsi természet vagy, kockázatot vállalsz és a misztikus gyermeki lények után mész? Rengeteg halál van a játékban, így egyik karaktered sincsen biztonságban, így dönts bölcsen!

A többszöri végigjátszás során számos meglepetés ért. Meglepődtem egyes karakterek kilétén, sőt egyszer egy intimebb eseménybe is botlottam két női karakterrel a főszerepben. Volt, amikor egy medvetámadást izgultam végig, illetve az egyház aljas papjaival kerültem szembe. Itt is nagyjából elsőre körülbelül 1-2 óra alatt végzel, olvasási sebességtől függően, de a karakterek számossága miatt sokszor nekivágsz majd. A 4 szimbólum itt is segít majd abban, hogy egy másik irányba indulj, de persze lesznek események, amik ismétlődni fognak, így sajnos sokszori újrakezdés után már csak olvasás nélkül nyomkodjuk a továbblépés gombját, várva az eddig nem látott cselekményt. Tetszett ez a kaland is, a sziget misztikuma is magával ragadott, de az Along The Edge-t valahogy jobban magaménak éreztem, illetve itt talán többször ismétlődtek az események. Amennyiben egy kis nyugalomra és könnyed (olykor nyomasztó) kikapcsolódásra vágysz, egyikkel sem jársz rosszul. Érdemes adni nekik egy esélyt, még ha elsőre borsosnak is tűnik az áruk. Megjegyzem, egy keménykötetes képregény sem olcsóbb, és az csak egyszeri kaland…

7/10

Kenny

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

One Hand Clapping: bájos éneklős platformer, decemberi megjelenéssel

A platform a te hangod!

4 órája

Végre megjelenik a harminc éve elveszett Clockwork Aquario

A pixelart stílus itt nem csak formalitás...

4 órája
2

GTA Trilogy - Definitive Edition

A GTA Trilogy vállalta, hogy Ő lesz három klasszikus játék definitív kiadása - nem sikerült, de hééé, ezen a szinten a bukás is eredmény valahol.

7 órája
2

A GTA Trilogy képfrissítési problémái nem újkeletűek

Az emlékek sok mindent megszépítenek - az eredeti játékok sem muzsikáltak valami fényesen.

1 napja
19

Bitang kontenttel érkezik a Monster Hunter Rise PC verziója

Minden post-launch Switch tartalmat megkap a játék pécés átirata.

1 napja

Az Amazon elkészítené a Mass Effect TV sorozatot

A fejlesztők pedig kivennék a részüket a projektből.

1 napja
2

Brutálisat rajtoltak a legújabb Pokémon-játékok

Megérkezett a Pokémon Brilliant Diamond / Shining Pearl páros, amely mind Japánban, mind az Egyesült Királyságban remekül fogyott.

1 napja
5

Rendezőjét vesztette a Dragon Age 4

Matt Goldman távozott a BioWare-től és ezzel a játéknál betöltött posztjától is.

1 napja
5

Exo One

Mi az univerzum titka? Egy képletbe összezsúfolható paraméterhalmaz? A nagy semmi vagy maga Isten? Az életünkben erre valószínű egzakt választ nem fogunk kapni, de az Exo One lehetőséget nyújt arra, hogy a kérdést egy adott művészeti szemszögből vizsgálva magunk értelmezhessük újjá.

2 napja
1

Minden idők legjobb játékát is megválasztották az idei Golden Joystick díjátadón

22 kategóriában díjazták a legjobbakat - és nem csak a 2021-es esztendőre vonatkozóan.

2 napja
37

Új platformokra látogat a Twelve Minutes

A Nomada idén megjelent interaktív thrillerje PS5, PS4 és Switch platformokra is átköltözik, méghozzá még az idei esztendő folyamán.

3 napja
7

Fortnite fejlesztő lesz a zenés játékok koronázatlan királyából

Az Epic Games bejelentette, hogy felvásárolták a Harmonix csapatát

3 napja
3

Games with Gold: az év utolsó játékai

Szökés tervezgetés. Orkok elleni végtelen ütközetek. Idegen bolygók felfedezése. Esetleg egy banánköztársaság vezetése? Ünnepi programajánló!

3 napja
13

Régi motorosok kegyeire pályázik a Pac-Man Museum

14 játékkal támad az ős-játékhős gyűjteményes kiadása.

3 napja
2

A Zelda: Ocarina of Time korai demóját álmodta újra pár rajongó

A Spaceworld Beta Experience 1997-ből utazik a jelenbe.

3 napja

Hitman 3: szárnyaló számok, izgalmas jövőbeli tartalmak

Az IO elégedett lehet a sorozat számaival - cserébe jövőre is tolja a tartalmat a kopasz bérgyilkos alá.

3 napja
2

A Witcher, a Battlefield és a Half Life 2 is miniatűr bábszínházként éled újra

Flurdeh Youtube felhasználó kreatív energiái és a tilt-shift effektus csodákra képesek.

4 napja
1

VR-mód bújkál a GTA Trilogy kódhalmazában

Egy Unreal-paranccsal hívták elő az érdekes lehetőséget a Grand Theft Auto felújításában.

4 napja

Jöhetnek a Hideo Kojima nevével fémjelzett filmek és TV sorozatok?

Új produkciós irodát nyitott a tengerentúlon a géniusz.

4 napja
3

Megjelent a Disco Elysium: The Final Cut fizikai kiadása

Trailert is tudunk mutatni a megjelenéshez, nameg a brutál gyűjtőire is csorgathatjuk a nyálunkat.

4 napja