Icabod2010.10.10. 16:38

Dead Rising 2 - Teszt

Teszteltem a Dead Rising 2-őt.

Dead Rising 2 - Teszt

,, Ahány ember, annyi szokás¨ - tart a mondás. Ez igaz szerencsejáték közben is. Valaki miközben az osztó éppen lapod ád, elküldi a pincért egy koktélért vagy egyéb szeszes italért. Valaki egy finom cigarettára gyújt rá. Valaki meg csak, a hátsóját vakarja, de Chuck Greene nem. Ő egy osztás közben 100-200 zombit hentel le. Hát, ha valakinek nincs nyerőszériája, valahol le kell vezetni a feszkót, és mi lehet jobb megoldás, mint élőholtakat darálni?

A Capcom nagyon ért a horror játékokhoz. Ezt bebizonyította mind a Resident Evil sorozatokkal, mint a Dead Rising első részével. Elég, ha így, a teszt elején azt mondom, hogy most igazán mellé nyúltak…

Végre! Mivel az első rész Xbox exklúzív volt, mi PS-esek vagy PC-sek, nem fonhattuk a játék köré a kezeinket. Ezért, ahogy én is, egy haveromnál toltam végig a játékot. Mikor a fejlesztők bejelentették az második részt, olyan boldog voltam, mint egy kutya, aki éppen csontot kapott. Bár mielőtt belevágtam a játék kipörgetésébe, elolvastam néhány tesztet. Ez a mondat igazán megfogott az egyikben:,, Ez a játék csak élőhalottaknak!˝ Ajjaj, ez már rosszul kezdődik. Ennyi pozitív teszt elég is volt. Inkább játszunk! Viszont hogy effektív ilyen folytatást vártam volna, hát… Váááá! Itt egy zombíí! Persze zombi úr, ilyen folytatásra vártam, ennél jobban el sem lehetett volna készíteni.

Elment? Hú, végre. Na most, hogy lelépett ez a végtagokat zabáló izé kitérnék a játék hibáira, illetve erősségeire.

A játék sztorija 5 évvel játszódik az első rész után, és hárommal a Case Zero (erről majd később) után. Mikor megtudtam, hogy Frank nem lesz benne, a játékban, komoly trauma ért, de hát mit lehet tenni? Fogni egy baltát és kiadni a feszültséget, és higgyétek le, hogy itt aztán pazarul ki lehet adni a feszkót. A helyzet semmit sem változott (ez nagy vonalakban, így a játékról is elmondható), újra zombik mindenütt , és a mi feladatunk lesz, hogy megállítsuk a gonoszt. Chuck izzítja a motorját az esti versenyre. Közben a kislánya társaságát élvezi. A motor csak úgy repeszteni tudna, ha a szőke hajú úriember végre felszállna rá. Chuck csak az esti versenyen fog a kétkerekűjére ráhuppanni. A történet szerint Fortuna City-ben éppen egy extrem motoros sportverseny zajlik, csak, hogy itt nem, dombokon ugratnak, hanem a járműre erősített láncfűrésszel zombikat irtanak, jó pénzért. (Hogy gyorsan felvilágosítsalak, van egy lezárt kalitka, amiben zombik sétálnak, szaladnak, oszlanak össze-vissza. Amilyen sokat tudsz megadott időn belül, a másvilágra küldeni, annyi pontot, a végén pedig, annyi zsetont fogsz hazavinni, a munkád elvégzéséért. Csak, hogy (egy zombi fejjel a kezemben) tényleg haza fogsz e vergődni? Ez itt a kérdés. Ez csak rajtad és (főként) a fegyvereiden múlik, amiből annyi van, hogy listát kellene vezetnem.

Az első trauma, ami minket ér, az a motorvezetés. Valami katasztrófa, de tényleg. A következő pofon, az első egy, másfél óra múlva azon kapjuk magunkat, hogy egy kérdést teszünk fel a lelkiismeretünknek.: Ez most egy második rész? Igen, ez egy teljes értékű második rész. Ha, valaki már játszott vele tudja, hogy mire gondolok. Szinte a textúrák, a grafika javításán kívül, semmi változás nem érte a programot. Ami azért 2010-ben komoly visszafejlődés a Capcom-tól. Mintha a Lost Planet 2. részével játszottam volna, ezt csak így példaként hoztam fel. Mert ott is alig volt valami változtatás. Most attól, hogy a grafika szebb lett (azért 2010-hez képest, ez is elég gyengus) még nem éreztem magam a Dead Rising 2-ben. Hát azért több változtatást vártam volna el, mert akkor nem kapcsoltam volna ki 2 óra után a játékot, hogy most ez elég!

A fegyverek, annyi van, mint a rettenet, de ne hidd azt, hogy én itt most lőfegyverekre gondoltam. Nem, itt gondoltam a plüssmackóra, a cserepes virágra, az asztalra. A játékban szinte, minden tárgy fegyverként használható, ezt most szó szerint értsd! Volt, hogy az egyik boltban, találtam egy kosárlabdát, amit hozzávágtam a zombi fejéhez. Ezek a tárgyak nem a túl élést fogják segíteni, hanem inkább csak a vicc, a szórakozás kedvéért vannak. Találkozunk még az úgynevezett kombókártyákkal is. Amikben különböző tárgyakat lehet összepárosítani, mint pl: megint a plüssmacit hozom fel, a mackó kezébe, gépfegyvert rakunk. Amit aztán a terem egyik pontján a földre helyezünk, és a maci csak úgy ontja az skulót.

Amire még érdemes kitérni az a hatalmas nyitott világ. Mivel ez a játék egy ízig, vérig sandbox alapú mű. Hatalmas nyitott területe járhatunk be. Most is egy plázában vagyunk, sok üzlet, terem, kaszinó lehet a zombik irtására, és minden helyen lehet találni legalább egy olyan tárgyat, amit a halottak ellen lehet használni. A boltokban ruhát, illetve sapkát (hát, végül is, ez is ruha) lehet cserélni. Voltam pizsiben, női ruhába, atlétában, hogy csak a legviccesebbeket említsem. A terület, amit összehoztak a fejlesztők nagyon hangulatos, egy tökéletes környezet a szörnyetegek likvidálásához. A kaszinóban még játszani is lehet, amit igazán megéri, mert a nyert zsetonból, gyógyszert vehetünk a kislányunknak. Hogy miért? Arról lentebb olvashatsz. Emellett még több dolog is van, amire érdemes költeni.

A mi kis szívünk csücske. Sokat gondolkoztam, hogy milyen is lehet egy igazi apa, lánya viszony, és arra jutottam, hogy biztos olyan, mint a Dead Rising 2-ben. A kislányunkért bármit feláldoznánk, nem? A főszereplőnk pont ezt teszi. Míg a csemeténk a zombi mentes helyen tartózkodik, nekünk Zombrex nevű gyógyszert kell szereznünk, mert szegényt a fertőzött anyja megharapta. A Zombrex, mint említettem egy gyógyszer. Ami képes eltolni az átváltozás időpontját, 24 órával. Szemfülesnek kell lenni, mert a játékban egy-két helyen elszórva lehet találni, ilyen ampullákat, amiben a gyógyi van. Persze, ha valaki nem túl ügyes a keresgélésben máshogy is szerezhet. A túlélők megmentéséért is lehet kapni, illetve, ha nem ilyet, akkor kombókártyát kapunk egy szereplő életben maradásáért. Még vásárolni is tudunk pár helyen, de ezekért elég súlyos összegeket kell kiperkállni. Ha, csak nem játszottál a kaszinóba és nyertél egy halom pénzt. Sok ember képes magát megvédeni a túlélők köreiben, de lesznek olyanok, akik csak púpok a hátunkon. Valaki akkor hajlandó csak velünk tartani, ha visszük a táskáját, vagy egyéb idióta feladatok megoldását szorgalmazzuk.

A főszál, illetve a túlélők megmentésén kívül lehet csak hentelni is, de ekkor minden elveszik . Ha mondjuk, először elakadnál, mert túl nehéz a játék, a három napot öldösd végig, így elég sok szintet fogsz fejlődni, és, ha már letelik a 72 óra, főcím, stáblista után, újra new game és akkor már a felfejlődött karaktereddel tudod végéig vinni a történetet. Így könnyebb lesz. Mert a DR2 egy igazi hardcore game, de komolyan. Lesz olyan mikor, 4-5 feladatot kell megoldani egyszerre. Ilyenkor idő limit is van. Én nem egyszer kezdtem előről az egész játékot, mert egyszerűen nem tudtam megcsinálni az adott feladatot. Valamikor már majdnem a kontrollert, neki vágtam a tv-nek, olyan ideggörcs kapott el. Pedig én magam, mindig egy jó játékosnak gondoltam. Visszatérve erre a fejlődésre. Ha lekaszabolunk, mondjuk egy pár százat az ellenből, vagy ha, feladatokat oldunk meg jutalom pontokat kapunk. Minél több a pont, annál gyorsabbak, erősebbek vagyunk, illetve az életerőnk is tovább bírja.

Az ellenfelekről még nem beszéltem. Akik a zombik. Vannak sima emberekből átváltozott, illetve, vannak a szihopaták, akik jóval erősebbek, mint a többi alap ellenfél. Őket csak akkor hívjuk táncba, ha már elég edzettek, illetve felfejlődtünk egy adott szintig. Sajnálatos módon némelyik alap zom (én csak így hívtam őket) annyira hülye. Volt olyan, hogy egy percig, ismétlem egy percig megállás nélkül a falnak sétált. Csak úgy fogtam a fejem.

Vannak co-op opciók is a multiban. Ezek is annyira gázosak, hogy azt sem tudom, hol kezdjem. Csak elkezdem az elején. Ha az egyik játékos belép a főmenübe, vagy csak a térképre kukkant rá, a másik játékos is a főmenüt bámulja, a helyett, hogy hentelne. A másik, ha egy hatalmas terület van, és én mondjuk a kaszinóból, átlépek a konyhába, a játék tölt. Érted? Egy sandbox játék tölt, mikor az egyik helyről a másikba lépsz, és nem ám ilyen 10-20 másodpercet, a fenét, 3-4 perceket. Ezzel nincsen vége ám! Ha egy co-op mecsben, mondjuk elérkezünk egy pszichóhoz, és úgy döntünk, elmentjük az állást -hiszen semmi kedvünk nincsen az elejéről kezdeni az egészet, ahogyan a szintlépéseinket sem-, akkor azzal a kellemetlen meglepetéssel fogunk találkozni, hogy minden mentés után kidobja a vendég játékost a program. Aki ekkor elveszti minden egyes fegyverét is, ami nála volt. Azt hinnétek vége, mi? Hát, nem! Mikor egy játék csak arról szól, hogy minél többet hentelj, ki a fene figyeli, hogy a társa éppen mi a szöszt csinál. Ha véletlen a szerencsétlen ott van melletted mikor egy, hatalmasat suhintasz a baltával, ő is sebződik, de nem ám, csak a mutiba, a single-ben is.

A következő hibák, ezek most az egyszemélyes kampányból valók. A játék annyit tölt, hogy az, valami katasztrófa. A 15 órás kampányból szerintem, úgy 2 óra biztos, hogy töltés. Ha az egyik helyszínről átlépsz a másikba, 2 perc töltés. Ha vége a videónak, 3 perc töltés. Ez a kurva sok töltés, valami hajat tépő. A másik a rettenetes mentési rendszer. Nincs normális mentés. Csak ha, találsz egy budit, ott lehet menteni, de miért pont a budiban? Az illemhelyek is közben legalább 20-30 percekre vannak egymástól. A lőfegyverek is szánalmasak. Gyengék, unalmasak és szarok, Sőt, néha még a Resident Evil 5 is visszaköszönt, mert egyszer kétszer csak álló helyzetből tudtam tüzelni. Az idő limit. Igen, minden egyes küldetés időre megy. Ami néha már annyira frusztráló, hogy legszívesebben mondtam volna Chuck órájának, meg az egész idős baromságnak, hogy kapd be!! A legnagyobb feketepontot azért kapja a Capcom, mert ez a játék szint teljesen ugyan olyan, mint az első. Alig van változás, ha pedig van az elég gagyi. A legnagyobb marketing szöveg volt a motorozás, ami szintén halálosan idegesítő. A mocikat eszméletlen nehéz vezetni. Úgy gondolom, hogy, ha a fejlesztők egy kicsivel többet törődnek a játékkal, jobb lehetett volna, de így csak egy középszerű alkotás lett.

Egyedül a hangulat és a humor (itt gondolok a fegyverekre) ami elviszi a hátán a programot. A többi dolog valami katasztrófa. Illetve, mégsem. A történet is úgy, ahogy rendben volt. Nem tudom, hogy mit is mondjak erről a játékról. Nem lett túl jó, de nem is való a zs kategóriába. Azt mondom, hogy akinek tetszett az első rész, esetleg a videók alapján jött be a játék, az szerezze be. Ja, és remélem eléggé jól nyomod a gamepad-ot, mert itt szükséged lesz a tapasztalatra. Ha pedig nem jön be a játék ,legfeljebb elcseréled, de az biztos, hogy ezt a három napot kibírni, nagyon nehéz lesz…

Grafika: 7

Hang/Zene: 7

Hangulat :8

Szavatosság: 8

Játszhatóság: 7

Összesen: 75%

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
12

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==