Icabod2010.10.22. 20:12

Singularity Teszt

Egy megkésett teszt.

Singularity Teszt (PS3)

A Raven a Wolfeisten után, ismét egy FPS-el próbálkozik, de sajnos, csak próbálkozik. Az időmanipulálós játékoktól már a hócipőnk tele van, az enyém már biztosan. Ha egy időutazós játékot a kezembe veszek az csak olyan, hogy tényleg odab*sz. A Singularity-t is valami, ilyesmi gondolatokkal vettem magamhoz, és hát, nem teljesen sikerült megfelelnie az elvárásaimnak, vagyis, inkább semmit nem sikerült rám erőltetni, abból, amit elvártam volna. A cím, ami nem igazán jött be. Mi az, hogy Singularity?! Ilyen, hülye címet.

Ezt hallgassátok (!):Technológiai szingularitásnak (röviden szingularitás vagy különösség) nevezzük a tudományos-fantasztikus irodalomban és a jövőkutatásban azt a lehetséges jövőbeli eseményt, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenése miatt a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan módon és sebességgel változtatva meg a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni vagy megbízhatóan megjósolni. (Ekkora baromságot. Nem?)

Azt hinnéd, hogy vége? Hát nem, ezt figyeld (!):Gravitációs szingularitásról akkor beszélünk, amikor a gravitációs mezőt leíró modellben a koordinátarendszertől függetlenül végtelen mennyiségek jelennek meg. Másképp megfogalmazva: ott lép fel gravitációs szingularitás, ahol a gravitáció egyenletének matematikai szingularitása van.

A szinguláris szó jelentése: egyedi, kivételes, különleges viselkedést vagy szabálytalanságot mutató. A szingularitás egy szinguláris hely. ( ??????????)

Mi a f*sz ez?

Az egyik okos így fogalmazott erről: „Definiáljunk egy ultraintelligens gépet úgy, mint egy olyan gép, amelynek intellektuális tevékenysége túlmutat a legintelligensebb emberekén is. Mivel a gépek tervezése az egyike ezen gép intellektuális tevékenységeinek, egy ultraintelligens gép még jobb gépek tervezésére lenne képes, ezáltal egy 'intelligencia robbanást' hozva létre, amely gyorsan maga mögött hagyná az ember intelligenciáját. Emiatt az ultraintelligens gép lenne az utolsó találmány, amit az embernek létre kéne hoznia.

( Mi az úristen ez? Mondja már el valaki ezt nekem érthetőbben!)

Na eleget okosodtunk, nem kínozlak titeket tovább.

A bonyolult sztori.

Hát, ez, az, ami nem igaz. A sztori egyik része kő buta, de tényleg. Felvázolnám. A ruszkik lépést akarnak tartani az amerikai hadiipar fejlődésével. Így különböző gyilkos anyagokat keresnek, hogy a jó öreg amcsi népet írtsák. - A történet első fele még nem is annyira gáz, de a második, hát arról ne is beszéljünk. - Ekkor az oroszok rátalálnak az E99-ra. Amin kísérleteket végeznek. Az egyik ilyen, pl. egy reaptor, ami szingularitáson alapszik vagy azzal csinál valamit. Igazából fogalmam sincs, hogy mi a fészkes fenét jelent a szingularitás. Ha kíváncsi vagy a teszt elején olvashatsz róla. Ekkor mentem fel a netre és néztem meg a jelentést. Hiába olvastam, néztem, szenvedtem végig 10-20 oldalt, még most sem igazán tudom, hogy mit jelent. (Pedig általánosban és középiskolában is 4-es volt Fizikából.)

Ekkor jönnek a fejesek és mondják, hogy a kísérletek során vissza tudtak menni a múltba. (Hú, de jó lenne. Annyi mindent megváltoztatnék.) Erre rájönnek a jó hamburgerzabálók, egy férfit küldenek a szigetre, hogy derítse ki, mi az ég is történt ott most azzal az anyaggal. Mire odaérünk, vagy inkább zuhanunk, már elszabadul a pokol. Az egész szigetet mutáns lények lakják, akik a gyilkos méreg miatt lettek kicsit különlegesek. A történetről többet nem is lőnék le, de annyit elárulok, hogy már a 30 percben rá fogunk jönni, hogy mi a fitty is folyik itt.

A hangszereink

A fegyverek sem lettek túl spilázva. Az átlag csúzlikat kaptuk meg. Itt gondolok a pisztolyra, a shoutgun-ra, a gépfegyverre és a mesterlövész puskára. Van még egy-két különleges fegyver, de az egész játékban körülbelül 2-3-szor fordultak meg a kezeim között, és valjuk meg annyira nem is különlegese, inkább csak a ritkaságuk miatt használtam a ˝különleges˝ szót.

Még nem mondtam, de szerintem nyilvánvaló, hogy a játék FPS nézetben zajlik, azaz belső nézetes lövölde. Szerettem volna, ha idén több FPS hozza el nekem azt az örömöt, amit tavaly a Killzone 2, de idén eddig talán csak a B:BC 2 az, mai hozta az elvárható szintet, ja és az új Fallout, de arról még nem beszélek, majd a tesztben. A sima lövöldözős rész egész jó lett, de hát, ez manapság édes kevés, hogy egy játék jó legyen. Erre jön még a másik kezünkön helyet kapó E99-ből készített TMD ˝kesztyű˝ mondjuk így, amivel tárgyakat tudunk újjáépíteni, illetve szétroncsolni ládákat, kapukat, embereket (az különösen érdekes). A kesztyűt egyszerre a fegyverekkel nem használhatjuk, el kell dönteni, hogy most Yoda mester módjára mindenkit a kezünkel küldünk a másvilágra, vagy esetleg Rambo bőrébe bújnánk. A legjobb, ha kombinálod a kettőt. Sajnos viszont ennyiben ki is merül a bal kezünk, (nem, nem azért amire gondoltok, nem a ricsi-recsi miatt) a pár láda ide-oda emelés, összetiprás, egyéb tárgyak mozgatása, elektronikai berendezések megjavítása, ennyi. Ezt azért kicsit jobban kiaknázhatták volna. Ez a TMD nekem, olyan dejavu érzéseket keltett. Megvan! Bioshock, mikor az adamot löveltük ki a kezünkből. Itt most belegázolnék a fejlesztők lelki világába az egész játékon, látszik a lopás. Innen, onnan összelopták a dolgokat. Van benne Bioshock, ami látszik azon is, hogy, ha teljesen szeretnéd megérteni a történetet, hangszalagokat kell keresned, és ez is a Bioshock-ra emlékeztet, mikor ott meg a magnókat kerestük. A világ, pedig a Metro 2033 gondolatokat ébreszt bennem, de annál azért a játék kicsivel jobb. A lövöldözés, pedig egyértelműen a Call of Duty. A játék szinte semmi eredetiséget nem tudhat magának.

Vissza a jövőbe.

Nem említettem, hogy a jövőben is megfordulunk a kézi ketyerénk segítségével. Ilyenkor egy kerek átlátszó kapu jelenik meg, ami ide-oda dobál minket a téridő kontériumba, de egy helyen ezt is sikerült elbaltázni. Az első pályán megmentünk egy fickót, majd egy Sztálin szobor elé lefektetjük, de mire feleszmélünk már egy másik diktátor, vagy ahhoz hasonló személyiség képe díszeleg a szobor alján. Ekkorra már sikerült teljesen lelőni a nagy csavart a sztoriba. Erről ennyit. Az ellenfelek nem túl okosak, de ettől még nem mindig sikerült élve megúsznom a skuló csatát. Inkább a mennyiség, ami néha zavaró. A ellenfelekből nincs túl sok, de abból a kevésből mindig sok lesz (érted?). Vannak a mezei szörnyektől a láthatatlanná váló izékig (amik meglehetősen gecik, de tényleg). Lesznek ember haragosaink is, akiket nem lesz túl nehéz a másvilágra küldeni. Ami még néha zavaró, hogy nem egyszer jártam úgy, hogy töltényhiányba szenvedtem. Ilyenkor követtem a hasznos ,, Fuss amerre látsz˝ elvet. A játék agyon van scriptelve, ami néha komoly godnokat okoz. Volt, olyan, hogy egy katonának kellett volna fejbe ütni, de lemaradt, így nem következett be az, aminek kellett volna.

A grafika sem tud túl sok jó szót kapni tőlem. Az Unreal Engine 3 fut a program alatt, de ez a motor már annyira divatja múlt. A textúrák néhol rettenetesen néznek ki. A legeslegrosszabbak az ajtók. Valamelyik ajtótó komolyan a hányinger kerülgetett. Nem is tudom, hogy 2010-ben, hogy tudtak ilyen grafikát piacra dobni, mikor 2008-ban is már láttunk szebbet. Komolyan nem értem a Raven-t. Valamit remekül meg tudtak csinálni (erre még később kitérek), valamit meg annyira elrontottak, hogy az szánalmas. Sok tesztet olvastam, amik egytől-egyig dicsérték a stuffot. Persze nem mind, de a legtöbb elég pozitívan beszélt erről az FPS-ről. De, ha egyszerűen semmi, olyan dolgot nem ad a játék, amit egy játékos elvárna tőle. Pedig én tényleg úgy ültem le a játék elé, hogy ezzel most remekül fogok szórakozni, de nem.

Multi, mert ilyen is van ám, ha eddig nem húztam le a játékot, akkor most kapni fog. Legalább félórát kellett várnom, hogy találjak egy szervert. Erre azon csak ketten voltunk, így halálosan unalmas volt a multi. Elraktam egy-két órára állni, hátha mire visszajövök már, többen lesznek online. Ott dekkoltam megint félórát a képernyő előtt, hogy végre kipróbálhassam a többszereplős opciót, erre most meg csak 4-en voltunk fenn. Nem baj, nem zavar. Csak jászak már, mert megérdemlem a sok várakozás miatt. Annyi szent, hogy a kasztok remekül meg lettek csinálva. A karakterek, fegyverek, képességek az egyszemélyes kampányból lettek átemelve. Lehetünk emberekkel és szörnyekkel, míg az embereket FPS nézetből irányítod, addig a szörnyeket már TPS-ből. Ha összegyűlik egy komoly kis társaság elég taktikus csatákat, lehet ám folytatni, de erre kell társ. A szokásos módokat játszhatjuk végig, amik sajnos nem túl szórakoztatóak.

Na, de most mondok valami jót is a programról, (gondolom már alig vártátok) a hangulat egészen jó. Néha, de csak néha eléggé a gatyámba csináltam, főleg az elején. Kúszok a szellőző rendszerben aztán a mögöttem fekvő mutáns egyszer csak rámugrik, vagy az elhagyatott házban egyszer csak egy gumilabda esik le az emeletről. Ezek azért remek kis borzongást biztosítanak. A hangok is, úgy ahogy rendben vannak. A fegyvereké legalábbis, a szereplők hangjai eléggé felejthetőek. A játék hossza, olyan 8-10 óra, amiből a főellenfelek sok időt elvonnak. Szám szerint három nagyobb ellenfél típus van. Ezekre nem térek ki lássátok őket ti. A játékidő szerintem eléggé rendben van, mert a mai FPS-ek 4-5 órásak szoktak lenni. Az irányításról még ejtenék szót. Semmi extra. A szokásos lövöldözős irányítás,5-6 perc múlva bele lehet szokni.

Összegezve, a Singularity egy eléggé felejthető játék. A singleplayer eléggé lineáris pályavezetést kapott, de a hangulat azért üt. A szereplők nem lettek túl emlékezetes figurák, ahogy a sztori és az egész játék sem. A muli is elég gyatra egy valami lett. Csak az szerezze be, aki már a megjelenést is nemzeti ünnepként várta.

Grafika: Közepes

Játszhatóság: Jó

Hangulat: Jó

Szavatosság: Jó

Zene/Hang: Közepes

Összesen : 6 pont

Másvélemény: Dead is megszólal.

Nem értek egyet Icabod-al. Szerintem elég jó kis játék lett a Singularity. Nekem tetszett a Single is, persze voltak hibái, a multi szerintem is eléggé, finoman fogalmazva gáz lett. A fegyverek, úgy ahogy rendben vannak. A hangulat meg a tetőket verdesi. Szerintem Icabod kollégám most is nagyon szigorúan értékelt. Hát ő már csak ilyen. Én egy 7-es pontot adtam volna rá.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
12

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==