[Teszt] WRC 10

WRC 10

StingerCsere Krisztián Gábor2021.09.22. 20:30

Menetrend szerinti rendszerességgel csusszant be a FIA WRC szériáját jegyző francia Klyotonn Games rally szimulátora, amely több szempontból is jubilál: a sorozat egyrészt elérte a bűvös 10-es számot, másfelől a Nemzetközi Automobil Szövetség legendás versenysorozatának ötvenedik évfordulóját is idén ünneplik.

Inkább kíváncsisággal, mintsem nagy elvárásokkal ültem le a franciák legújabb autóversenyzős játéka elé, hiszen az eseményeket követve nagyjából tiszta volt, hogy mire számíthatok: a 2021-es FIA WRC sorozatot feldolgozó WRC 10 ugyanis a tavalyi év egyenes ági leszármazottja, így a fejlődést inkább az apróságokban célszerű majd keresni. Az se tántorítson el senkit, hogy a jól ismert KT Racing előtt immár nem a Bugbear, hanem a NACON logója díszeleg - ez ugyanis csak kozmetikai változás. A lesquin-i kiadó valójában az egyszerűsítés érdekében csak nevet váltott, azaz: egyáltalán nem kell aggódni, hogy bármi is esetleg hátrányosan érintette volna a Racing csapat ázsióját emiatt.

Sőt! Inkább megtámogatták őket mindenféle hangzatos marketing kampánnyal, amely üzenete egyértelműen a WRC 50. évfordulóját helyezte előtérbe. Gondolhatnánk, hogy a játék tartalmi összetételét tekintve a kontent is főként erre a nevezetes eseményre fókuszál, de kizárólagosságról szerencsére (?) nincs szó. A tartalmi összetétel alapvetően ugyanúgy gazdagnak mondható, amelyhez az évforduló alkalmából csatlakozott egy ún. 50th Anniversary Mode - ez rejti az összes jóságot, már ami a legendás versenyekkel kapcsolatos tartalom. A WRC 10 ezen szeglete egyfajta alternatív karrier módként funkcionál, amely teljes egészében a rally történelemkönyv legemlékezetesebb pillanatainak szenteli a tartalmat.

A WRC 10 időgépe különböző kihívás csomagokat rejt (mint pl. az emlékezetes ‘73-as Akropolisz rally-t és a nyertes Renault Alpine A110 párost), amely időrendi sorrendben listázza a piszkos versenyeket, emlékezetes időfutamokat, helyszíneket, kocsikat, pilótákat, archív felvételeket és ezek színes-szagos keverékeit is. Kiváló kikapcsolódás, ha megfáradtunk a mai modern benzinfalók keltette mámorban, mert az akkori járművek és versenycsíkok még abból az aranykorból származnak, ahol nem voltak olyan szigorú szabálykövetések, mint mostanság - ez pedig érződik is rajtuk.

Ugyanakkor a beharangozott tartalommal összefüggő valós tartalom némi magyarázatra adhat okot: a NACON ugyanis a tavalyihoz képest négy új rally eseményt, hat (korábban még nem látott) történelmi bajnokságot és több klasszikus járgányt is ígért a 2021-es WRC 10-hez, amely nos… nem egészen így alakult a megjelenés pillanatában. A hat hisztorikus event tulajdonképp csak hat speciális pálya - tegyük fel, van a legendás görög akropolisz futam, ebből van egy 1973-ból, 1987-ből és 1993-ból is, többek közt pl. ellentétes irányban, más időjárási körülmények és esetleg eltérő tájbéli környezet közepette, amely… néhol sajnos elég érdekes időzavarba kerül, mert... ugyan mit keresnek egy ‘80-as évekbeli versenynél 2010-es járgányok az út szélén ? Mindegy - engedjük el, rójuk fel ezt a pandémia kárára, hiszen az újrahasznosítás efféle módja nem ismeretlen az ilyen helyzetekben - de felettébb illúzióromboló, ha ennyire nyíltan kerülnek a vágóasztal nyesedékei vissza a játékba.

Sajnos nincs ez másképp a beígért autókkal sem: ígéretesnek tűnt, mikor a Nacon belengette, hogy végre a Subaru és a Mitsubishi korábbi modelljeit is felveszi a gépparkba néhány további legendás négykerekűvel együtt, de a végére ez is csak egy ötösfogattá avanzsált: egy-két Lanciától és Auditól eltekintve vagy előrendelési ajándékként, vagy későbbi DLC-k formájában végezték, mint ahogy a két nagy rivális, a Lancer vagy az Impreza is tette.

Az aerodinamikai erőhatásokat, a felfüggesztés viselkedését és az ütközés-modellezést is továbbfejlesztettük (Alain Jairnou, WRC 10 direktor)

Ha ez az időutazás dolog lefutott, akkor jöhet a klasszikus értelemben vett autókázos élmény (a WRC3-2-1 és a Junior kategória, illetve a) karrier mód, amelyből kettő is elérhető: az egyik a gyártói, a másik a privát irányvonal, amelyből utóbbi a hagyományos self-menedzsment alapokra épül: itt saját magad terelgeted a csapatod, adhatod-veheted a kocsikat és akár fel is cicomázhatod őket az új dizájn szerkesztővel, az ún. Livery Editorral. Bár a csapat menedzsment rendkívül jól építkezik, ugyanez a dizájn szerkesztőről nem mondható el. Döcögősen fut, legalábbis egyelőre: a szokásos márka- ill. szponzor matricázás ugyan működik benne, de eléggé statikus módon. A formák szabad elhelyezésére, méretezésére sem ad lehetőséget és a felhelyezett logók nem is láthatóak a matricázás során, így mialatt a dizájnon dolgozunk, nem igazán lehet számolni az előzőleg felaggatott díszítőelemek elhelyezkedésével - már ha épp nem fotografikus a memóriánk.

Sébastien Loebbel tudtuk tesztelni az új fejlesztéseink eredményét.
#Alain Jairnou

Hasonló átgondolatlanságot sugall a gumiválasztás procedúra is: ez egy kvázi új dolog a WRC szériában, hogy a futamok előtt kell végérvényesen gumiabroncs típust választani az eseményre, de! Egyfelől remek, hogy ilyen téren is fejlődik a sorozat, másfelől ebben a formációban totálisan felesleges az egész, ha a szakasz leírás nem részletezi előre, hogy milyen az útburkolat összetétele - ezen pedig az sem segít, hogy a csapatban van jó képességű időjós, mert az nem igazán mondja meg, hogy mitévő legyél ilyen esetben, maximum az esőt tudja nagyobb valószínűséggel jobban behatárolni.

A csapat menedzsment modul viszont kiválóan működik: ez már a WRC9-ben sem volt rossz, de itt valahogy átláthatóbbá vált az összkép: a mérnökök és egyéb akkreditálható csapattagok statisztikája könnyebben megérthető, ezáltal a várható teljesítmény és a szponzori bevétel illetve reakció is jobban megjósolható, ergo technikai vagy emberi erőforrásokból származó előny is szépen tervezhető, a rendelkezésre álló pénzmag függvényében. Kerültek be új szerepek, mint a logisztikai, vagy PR manager és a szponzor kapcsolatokért felelős kolléga - de kitekintést jelent a szponzorokkal való e-mailes kapcsolattartás, vagy a szintlépés közben a csapat számára megnyitható perkek sokasága is. Utóbbit szvsz a WRC10-ben sikerült erőteljesebbre belőni, mert sokkal markánsabb hatása van a valós teljesítmény változására, ez pedig alapos mérlegelésre ad okot, hogy milyen irányba javítsuk a csapatunkat a szintlépések után.

Az egyenes útszakaszok a gyors kocsikért, a kanyarok a száguldó pilótákért születnek.
#Colin McRae

Ez egyébként arra is jó ilyenkor, hogy teszteljük a változásokat: például az újonnan bevezetett gyors lefolyású teszt szakasz, a Shakedown erre kiváló alkalom - többszöri nekifutásra is variálható az adott beállítás, hogy a végleges szakasznak már az ideális setuppal vágjunk neki. A kép eddig tehát inkább pozitív irányba billen, de legyünk biztosak is benne: a WRC 10 ugyanis nagyon sok fronton brillíroz a korábbiakhoz képest, még ha a fentiek elsőre nem is ezt sugallják. Ezek jellemzően apróságok, de van, amiben már most jobb, mint az etalonnak számító DiRT Rally 2.0 - még akkor is, ha a Klyotonn Racing célja alapvetően inkább egy simcade irányvonal, mint kőkemény szimulátor.

Elismerésre méltó, hogy rajongói visszajelzések alapján hozzá mertek nyúlni az előző epizódnál kifogásolt technikai hiányosságokhoz, így a gumik úthoz kapcsolódó viszonya, a kaszni, vagy a differenciálmű működése, a fékek illetve az elektromos berendezések finomítása is célt ért végre. A NACON-nak jelenleg ez az utolsó előtti esélye, hogy WRC szériában elérje a csúcsot, mert 2023-tól a franchise jogai teljes egészében a Codemastershoz kerülnek, így egy kézben egyesül majd a FIA RallyCross és a FIA WRC is egy olyan csapatnál, amelyet idén ráadásul felvásárolt az EA, így a financiális háttér is biztosítottá válik a jobb minőségű munkavégzés mögé.

De milyen is ez a "simcade" ? A Klyotonn szép lassan taposta ki az ösvényt a tökéletes, büntető-jellegű realizmus és az árkádos csúszkálás között: ez jól látszik a több, mint tizenöt féle ország által biztosított pályaszakaszok összetételén is, mert a kocsikat mozgató engine kiválóan illeszkedik a megváltozott körülményekhez. Szinte mindenféle időjárás, napszak, vagy útburkolat típus esetén megteremti a megfelelő reakciót, amely nem árkád-jellegű, de még nem is tűéles szimulátor élmény. Igaz, a kocsit mozgató fizikai kód főként a front- és a négykerék meghajtású verdáknál tűnik a legoptimálisabbnak, a hátsó kerekeknél érezhetően stabilnak tűnik az autó, amely nem épp a valóságot tükrözi.

Szintúgy régi stigma, hogy valahogy nem igazán sikerült eltalálni az aszfaltcsíkon kívüli fizikai reakciót az évek során, mert a sziklás, masszív oldalfalaknak történő csapódás következtében ugyanis még mindig átírja a játék a newtoni törvényeket. Engedjük el, a simcade műfaja tipikusan ilyen megengedő jellegű - a lényeget a kanyarvételre és a csúszkálásra helyezi, a kocsi viselkedése kritikus esetekben inkább másodlagos. Picit elnagyolt egyes autók viselkedése is: a jól bevált márkák ugyan elkülöníthetően viselkednek, de egy klasszikus Renault Alpine azért jól durvább vezetési stílust igényelne, mint egy átlagos fronthajtású autó (gyanítom, a fejlesztők itt az elképzeléseikre hagyatkoztak - egy Alpine A110-et még tesztvezetés szempontjából is necces felhajtani manapság…)

A sebességgel nem volt semmi gond... csak a kanyar volt túl szűk.
#Juha Kankkunen

A jó időzítés azért a simcade esetében itt is fontos, de a megfelelő beállítások mellett egy-két könnyebb baki azért belefér a lendületbe: kevésbé sérülékeny a futómű és a kihasználható falak illetve akadályok lepattanóira azért számos emlékezetes kanyart, emelkedőt, vagy épp útszéli szakaszt tartalmaz, mint a rivális CM sorozat. Ami nagyon adja a WRC 10-ben, az a landscape részletessége: igaz, hogy olykor kicsit elnagyoltabb minőségben, de rendkívül változatos és szép a WRC 10 pályán kívüli környezete: rengeteg új épület, tereptárgy, benzinkút, gazdasági épület, (gazdasági) járművek, szélkerekek és az adott országra jellemző tájkép-kirakós díszíti a játékteret - egy-egy klasszikus kelet-európai helyszín látványa totálisan hihető, beleértve a színes és toldozott-foltozott rossz utakat, a kocsit dobáló kátyúkat, a kikopott vagy zanócos útpadkát és így tovább.

Darabokban zúzhatod le a fa oszlopokat, a drótkerítéseket és ha átmész egy-egy kisebb cserjén, vagy bokron, nem csak statikus mozgást észlelhetsz - lehullik a falevél, behajlik a gerenda, ahogy a valóságban is elvárható. A életszerűség illúziója szép lassan így végre az út mentén is kiteljesedik - ha egyszer valaki komolyan veszi végre a nézőközönséget is, akkor újfent nagyot léphet a műfaj a realizmus felé. Ami viszont még mindig hiányzik, az a behajoló / beszaladó közönség a beláthatatlan kanyarokban, vagy DiRT-féle kasztni súlyos és vibráló rezgése. Az utat elhomályosító poros bevilágítások, vagy a mozgó állatok és fák lengedezése szintén hiányérzet - ezekből néhány már ugyan fel-felbukkant a DiRT sorozatban, de eléggé úgy érzem, hogy a kettő ötvözése lenne az végső megoldás.

Emiatt azonban kár lenne leírni a WRC 10-et: az újító ötletek, a simcade irányvonal és az évfordulós meglepetések árnyékában egy kifejezetten kellemes rally játékba fektet be az, aki a megvásárlás mellett dönt. Nem kell feltétlen minden erővel a DiRT Rally sikereit hajszolni, egy alternatív útvonalon is lehet szép sikereket elérni. Mi, porbetyárok viszont csak jól járhatunk azzal, hogy egyszerre két kiválóság is létezik a piacon. Arra azonban kíváncsi leszek, hogy mennyi hajlandóság maradt még a Klyotonn srácaiban az elkövetkezendő egy esztendőre, hogy kivágják a rezet az utolsó, általuk készített hivatalos WRC játékkal - addig is: don’t cut the edges!

WRC 10 | 8/10
NACON - KT Racing | Multiplatform | 2021. szeptember 9. | 12-15000 Ft.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Cotton 100%: SNES és MD újrakiadások jönnek

Emellett PS4 és Switch változatokat is kap a pamutboszi 1994-es játéka.

10 órája

Gleylancer

Hogy mit keres 2021 piacán egy 1992-es MegaDrive shooter? Friss közönséget! A Ratalaika jóvoltából jött vissza a pixelmúltból a játék, amit tényleg érdemes lehet minden shoot 'em up rajongónak újra, vagy elsőre végigpörgetni. Teszt!

10 órája

Jövő héten újra State of Play!

Ismét új adással jelentkezik a PlayStation műsora, ami ezúttal a külsős fejlesztők korábban már látott és eddig be nem jelentett alkotásaira koncentrál.

15 órája

Advance Wars 1+2: csak 2022 tavaszán

A Re-Boot Camp alcímmel ellátott felújítás nem tudta tartani a decemberi megjelenési dátumot. Leghamarabb jövő év tavaszán láthatjuk.

15 órája
1

CD Projekt x The Molasses Flood

A botrányok ellenére egyre növekedő lengyel fejlesztő és kiadó rátette a kezét a The Flame in the Flood és a Drake Hollow fejlesztőire.

15 órája

NetEase Games x Grasshopper Manufacture

Kínai tőkével megy tovább a No More Heroes fejlesztőcsapata. A nyilatkozatok szerint a stúdió működését nem befolyásolja.

16 órája

Focus Entertainment x Douze Dixiemes

A francia kiadóóriás nem áll meg! A Dotemu és a Streum On Studio után most felvásárolta a Shady Part of Me helyi fejlesztőcsapatát is.

16 órája

Among Us: év végén minden konzolra!

Az őrült népszerűségnek örvendő apró független fejlesztés végre az otthoni konzolokra is megérkezik. Készülhetnek a barátok és az ellenségek!

16 órája

Gran Turismo 7: a startvonalnál

Kazunori Yamauchi áhítattal mesél az autóskultúra területeiről és arról, hogyan igyekeznek mindezt átültetni a jövő év elején megjelenő következő részbe.

16 órája
2

Megjelenési dátumot kapott a Grand Theft Auto: The Trilogy - Definitive Edition

Nem egyszerre érkezik a digitális és a lemezes változat a gyűjteményes kiadásból.

1 napja
23

Fény derült a következő The Dark Pictures játék címére

A Man of Medan, a Little Hope és a House of Ashes után jön a The Devil in Me.

1 napja

Elindult a Behind the Beyond Kickstarter kampánya

A csapat szerény, de esszenciális összegért kalapol a közösségi finanszírozós felületen.

1 napja

Jövő év elején jöhet a King Arthur egypontnullás verziója

A sötét lovagsztori megjelenési dátuma mellé egy friss trailert is kaptunk.

1 napja
1

Panorama Cotton: ál 3D-ben is tarol a pamutboszi

Október végén jelenik meg a klasszikus shooter újrakiadása.

1 napja
1

Ilyen lett volna eredetileg a Mass Effect 3 sokat vitatott befejezése

Most először, tíz évet követően megtörténik a nagy leleplezés...

1 napja
5

Life is Strange: True Colors Wavelengths DLC

Röviddel az alapjáték megjelenése után gyorsan megérkezett a Life is Strange: True Colors DLC-je is.

1 napja
3

A múlt hamvaira épít az Apex Legends új szezonja

A Titanfall 2 ismert pilótájával és egy veszélyes vadállatokkal teli szigettel jön az új etap.

2 napja

Új játékmódot hoz a Doom Eternal 6.66-os frissítése

Fény derült a jövő héten érkező ördögi update részleteire: a fő attrakció a Horde Mode lesz.

2 napja

Több módon lesz bővíthető az újgenerációs Xbox

A Microsoft bejelentette, hogy érkeznek a 2 TB-os és 512 GB-os Expansion Cardok az Xbox Series X és S masinákhoz.

2 napja
6

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes - tűzben edzve

A Supermassive sorozata új rémmesével zörgeti rá az ajtót az októberi szezonra. A House of Ashes egy ősi sumér templom titkait kínálja véres, sötét és akcióval teli formában. Teszteltük az epizódot!

2 napja
7