[Teszt] Various Daylife

Various Daylife

V. Miki2022.10.02. 09:00

A Various Daylife jól behúzott a csőbe. Teljesen szimpatikus kis JRPG-nek tűnt, a Bravely Default assetjeit használó játék, amely dizájnban is megidézte a Nintendo Switch egyik legjobb JRPG-jét. A marketing szöveg még rá is erősített erre, hisz BD mellett az Octopath Travellert emlegette mint referencia pontot. Te jó ég, mekkora tévedés!

Nem kerestem rá, mert akkor tudtam volna, hogy mi a dörgés. Ha azt mondom egy mobilis JRPG konzolos (PS4, Switch) portjáról van szó (eredetileg Apple Arcade-re jött ki), akkor tulajdonképpen már értékeltem is a játékot, a cikket be is fejezhetjük, mindenki lépjen tovább. Nem szeretek nagyon negatív lenni, tényleg mindig próbálom azoknak a helyzetében beleképzelni magam, akiknek egy játék szólhat, de a VD egyszerűen annyira más célközönségnek készült, hogy nagyon nehéz beleélnem magam. Itt most azokra a játékosokra gondolok, akik még életükben egyetlen átlagos JRPG-vel sem játszottak, de belekóstolnának az egészbe. Nekik szól ez a játék, minden egyszerűségét, és monotonitását ez magyarázza. El is merengtem azon a kérdésen, hogy egy mobilra készült, annak a közönségnek szánt játékot vajon érdemes-e áthozni konzolra.

A sztori a szokásos fantasy klisék halmaza, amelyet faék egyszerűsége okán a játékmenet meg se próbál menteni. A megszokott JRPG kellékek, érdektelenebbé megoldások jellemzik. Alapvetően nappal és éjszaka ciklusában válik élesen ketté. Küldetéseket kell elvállalnunk, amelyek biztosítják a fejlődést, pld. újabb és újabb kasztok és foglalkozások érhetőek el. Vannak megnyitható kasztok, tuningolható karakterek. Igazán borzasztóvá a térképet elhagyva vált számomra a helyzet. Kint ugyanis egy egyenes vonalon haladva megindulnak hőseink a cél felé, közben pedig időközönként harcolni kell, miközben egy vonal jelzi, hogy mennyit teljesítettünk az adott szintből. Mint egy rossz bábszínház! Képzeljétek csak el ez mennyire repetitív tud lenni egy idő után, amit csupán néha tud feledtetni egy-két jobb kombó. A küzdelmek körönként zajlanak, ám a harci rendszerben különösebb mélységet ne keressünk. Ráadásul a harcban csak az interfészt látjuk a karaktereket nem, amin már a Dragon Quest is túllépett 2005-ben. Az olyan apróságokat már nem is említem, hogy szinkron nincs, a grafika pedig a 3DS idők elejét idézi.

A VD frusztrálóan primitív, végtelenül unalmas és érdektelen játék. A sztori súlytalan, a világépítés érdektelen, a játékmenet pedig semmilyen formában nem hasonlít egy modern JRPG-re. Tartalom az mondjuk van benne, tehát ha mégis megtetszene, akkor el lesz vele az ember. Még azt se mondom, hogy akik soha nem játszottak JRPG-vel és 5 évesek próbálják ki, mert nem lenne szerencsés, ha valakinek ez a játék jelentené élete első JRPG élményét. Annyi kiváló JRPG van ma a piacon, miért is ezzel kínozzuk magunkat?

Pontosan
4
Platform: PS4, Switch
Kiadó / Fejlesztő: Square Enix / DokiDoki Groove Works
Megjelenés: 2022. szeptember 13. | Ár: Kb. 29 euro
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Leépít a Supermassive Games, bajban a Die Gute Fabrik – ez történt hétfőn

Továbbá: Ender Magnolia: Bloom in the Mist, Tekken 8, No Rest for the Wicked, Passkey, Reynatis, Stardew Valley, Sea Fantasy, Between Horizons, Taxi Life: A City Driving Simulator.

7 órája
4

Heti megjelenések

1 napja
2

Mario Vs. Donkey Kong

Az 1994-es Donkey Kong egy mágikus cím volt, ami a Game Boy Pocket és a Super Game Boy megjelenését követte. Utána jött tíz évre rá egy Game Boy Advance epizód, amit most a Nintendo felújított Switch platformra. Időhúzás vagy egy újabb zseniális téma a Nintendo-trezorból? Teszt!

2 napja
5

Vasárnap szervert költöztetünk

2 napja
6

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában miként lifeg a Lara Copf!

3 napja
14

Suicide Squad eladások, Rise of the Ronin kaszabolás - ez történt pénteken

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, Bo: Path of the Teal Lotus, Dungeons of Hinterberg, Age of Mythology: Retold, Age of Empires II: Definitive Edition.

3 napja
5

Contra - Operation Galuga: demonstráció kibeszélő

4 napja
1

Még mindig Palworld, szülinapos PS VR2 - ez történt csütörtökön

Továbbá: Mortal Kombat 1, 2XKO, Unicorn Overlord, NieR: Automata, Elden Ring, Dead by Daylight.

4 napja
6

Egy éves lett a PlayStation VR2

Néhány izgalmas címmel és egy nagy bejelentéssel ünnepelték az évfordulót. Még idén kompatibilissé válhat PC-vel a headset!

4 napja
27

Megérkezett a Borderlands előzetese, újraindul az Elden Ring-őrület – ez történt szerdán

Továbbá: Final Fantasy VII Rebirth, The Forever Winter, Flintlock: The Siege of Dawn, Turbo Kid, The Plucky Squire, Prison Architect 2, Little Devil Inside, Beholder: Conductor, Wild Bastards, Harold Halibut, Marvel's Spider-Man 2.

5 napja
11

Kiderült, mikor költözik más konzolokra az első négy Xbox-játék

Jönnek a Grounded, a Hi-Fi Rush, a Pentiment és a Sea of Thieves PlayStation és Switch verziói.

5 napja
6

Ender Lilies-folytatás, Epic Mickey-újrázás – Nintendo Direct összefoglaló

A legújabb Nintendo Direct kiadás a külsős kiadók és fejlesztők portékájára fókuszált: lássuk, milyen újdonságokkal szolgált a szerda délutáni Partner Showcase adás, melynek tartalma nem csak a Switch-tulajok számára lehet érdekes!

5 napja
15

Keleti újhullám: Kína előretörése a játékiparban

Egyre többet látjuk a videójátékiparban Kína előretörését nem csak befektetési szinten, hanem a fejlesztői világban is. A szektor nagyságára már nem csak az E-sport figyelt fel, hanem a nagyobb videójáték cégek is egyre többször kacsintanak az ország felé. De honnan jön ez a nagy lendület?

5 napja
11

Nyár elején érkezik az Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Az első előzetes mellé néhány friss részletet is kaptunk a kiegészítőről.

5 napja
3

Képeken a Borderlands-film, gépfegyverrel írja át a történelmet a Kingmakers – ez történt kedden

Továbbá: Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Sifu, Gigantic: Rampage Edition, Killer Klowns from Outer Space, Need for Speed Unbound, Temtem: Swarm, Dragon Ball Z: Kakarot.

6 napja
5

Helldivers 2 - mitől döglik a bogár

Az első rész után a Helldivers 2 ismét megmutatja, hogy milyen egy dögös-tökös kooperációra építő lövölde. Bedobtunk egy sört, megnéztük a Csillagközi Inváziót, majd nagy lendületettel vetettük alá magunkat a bogárirtásba. Teszt!

6 napja
18

Pokemon Presents: Pokemon Day 2024

Közeledik a nemzetközi Pokemon Day 2024, aminek tiszteletére önálló műsort tűzött ki a The Pokemon Company is.

6 napja
1

Game Pass: mozgolódás február második felében

Tales of Arise. Maneater. Indivisible. Némileg csöndes hetek a Warhammer 40,000: Boltgun és a Diablo 4 érkezése előtt!

6 napja
4

Fallout kollekció érkezik, Nintendo Direct a láthatáron – ez történt hétfőn

Továbbá: Sand Land, Times & Galaxy, PowerWash Simulator, Granblue Fantasy Versus: Rising.

7 napja
10

Nacon Connect 2024

Test Drive Unlimited Solar Crown. GreedFall II: The Dying World. Új Terminator projekt és néhány meglepetés is vár majd az új műsorban!

8 napja
1