[Teszt] Under the Waves

Under the Waves

mcmackoGéczy Attila2023.09.05. 12:00

A tenger mélyén a határ azúr, és mindenhol a víz azúr... kezdődhetne a "Hullámok Alatt" című naiv költeményem, ha én lennék a kötelező közhelyek költője, de nem fárasztom a kedves olvasót, inkább átnyargalok egy paralel vonalra. Pontosabban a Parallel Studios legújabb anyagára, az Under the Waves-re. A játék azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Quantic Dream zászlaja alatt jelent meg, szélesítve David Cage-ék portfólióját. Bár David nevét mi is leírtuk, ehhez a játékhoz nem túl sok köze van a csapatának, ám az Under the Waves önmagában is elég érdekes ahhoz, hogy emlékezetes tengeralatti kalandként emlékezzünk rá.

A játék iránt érzett vonzalmat nálam nagyban megtolta, hogy rettentően vonzódom a tengeralatti cuccokért már az Ecco óta. Bár a vízalatti pályák és dungeon-ök nem nagy kedvenceim, a tengeri felfedezés olyan kapcsolókat billent be nálam, amire kevés más téma képes. Az ominózus Aquanox reboot-tal is tök jól elvoltam, de az Ecco miatt vettem elő nyáron ismét a Dreamcast-et is. Igazából az Under legjobb részének is a tenger alatti poroszkálást tartom. De nem szaladok, oppá, úszok ennyire előre, mert azért a mélység rejt még váratlan titkokat.

Parallel-ék kalandjátéka amúgy tök egyedi keverék, ilyen arányban és formában nem láttunk még elegyedést. A sztori végigjátszása során láthatunk séta(úszó)szimekre emlékeztető elemeket, lesznek merengős narratív részek, elmét bontó lázálmok, némi QTE, minimális gyűjtögetős/kraftolós elemek, és egy sajátos collect-a-thon, amihez egy kábé 4x4 kilométeres tenger alatti területet járhatunk be amolyan mini-open world jelleggel.

Sajnos az Under the Waves narratív tapasztalásként, aminek elsősorban szánták, elég laposka. A depressziós, múlt árnyait feldolgozni képtelen hős eléggé elcsépelt és hiteltelen ilyen környezetben (== való világtól elzárt, klausztrofób munkavégzésben). Teljesen életszerűtlen, hogy ilyen figurákat küldjenek egy tenger alatt tevékenykedő vállalat területének és technológiáinak karbantartására. A missziók és a fordulatok sem túl jók. Fetch quest-ek, ide-oda úszkálások, és a vége felé fokozódó nagy fondorlat sem hoz annyi érzelmet, ami miatt amúgy érdemes lenne a játék előtt tölteni azt a 7-8 órát, ami alatt, némi kirándulást beiktatva, ki lehet pörgetni a főbb tartalmakat.

Grafikailag is olyan vegyes az összkép. A karaktermodellen és néhány emberi kézhez köthető díszleten (pl. építmények) egy kicsit kellett volna még dolgozni, hogy ne üssön el az egyébként gyönyörű és megkapó víz alatti világhoz képest. A vízi terület ugyanis vertikalitásával, mozgalmas élővilágával és trükkös titkaival talán a legjobb tengerábrázolás, amit eddig játékban láttam. Ezt remek ambiens hangokkal fokozzák a francia fejlesztők. Egy jó fejhallgató nagyot dob a játékélményen, és bár a szinkronhangok sem rosszak, a felderítés közben elhangzó ismétlődő egysorosok idővel bosszantóvá váltak.

Számomra az menti meg a hullámok fullasztó oszlopaitól az UtW-t, hogy a felfedezés és a nyílt világ gyűjtögetős megvalósításában megtaláltam a flow-t és az esti kikapcsolódást Ahogy a sztori annyira nem tudott megfogni, úgy ezzel az aprócska, felfedezésre váró nyitott világgal kaptam valami maradandót a játéktól. Érdekes módon egyébként az Under gyűjtögetős acsijait nagyon kevesen nyitogatták meg, és több kritikában is az open-world mihasznaságára panaszkodtak. Engem napról-napra lelazított a gyönyörű vizekben való úszkálás. Vagy a roncsok keresgélése, a szonárral való szkennelgetés, a fotógyűjteményből hiányzó cápafaj felkutatása, a polipok titkainak kifürkészése. (Ha követjük őket, akkor nehezen észrevehető járatok felé vezetnek minket.)

Apropó, a játék szinte teljesen békés, leszámítva az elménk háborgását. Hiába van tele cápával az öböl, itt ők csendes társaink az úton. A kraftoláshoz szükséges alapanyagokat az összeharácsolt tengeri szemétből állítjuk össze. A legnagyobb szörnyeteg pedig az emberi természet. A játékban valós horrorelemeket nem fogunk találni, és ahogy haladunk előre, a lassú, megfontolt történetmesélés is próbál néhány érzelmesebb húzással komolyabb érzelmeket kiváltani.

Ha már se költő, se futuretro-búvár nem vagyok, a játéknak köszönhetően mégis elvesztem a lírai kékségben. Megismerhettem néhány érdekes információt az amúgy Téglás Zoli (ex-Ignite) által is propagált Sea Shepherd munkájáról, vagy a Surfrider Foundation küldetéséről. Úszkálhattam néhány órát olyan mélységekkel és magasságokkal megrakott, valós vertikalitást kínáló virtuális terepen, amelyeket valószínű soha nem fogok látni az életben. És ha már ennyit kaptam az Under The Waves-től, akkor alapvető elégedettséggel zárom a kritikámat is.

PLATFORM PC, PS5, Xbox Series
KIADÓ Quantic Dream FEJLESZTŐ Parallel Studio
MEGJELENÉS 2023. augusztus 29. ÁR 30 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

1 órája
2

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

8 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

10 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==