[Teszt] Thirsty Suitors - Bollywood a házban, avagy Savitri Pilgrim gonosz exei

Thirsty Suitors - Bollywood a házban, avagy Savitri Pilgrim gonosz exei

mcmackoGéczy Attila2023.11.18. 22:00

Vannak azok a játékok, főleg indie vonalon, amelyeket bátran nevezhetünk "alkotói" címeknek. Mert tartalmukban, vizualitásukban egy erőteljes fejlesztői személy vízióját tükrözik. Az Outerloop neve főleg a Falcon Age kapcsán maradt meg sokunkban, Chandana Ekanayake főokos pedig már akkor szimpatikus fazonként került fel a Twitter falamra. Most hosszas készülődés után kinn a következő játéka, a Thirsty Suitors, amely az egyik legegyedibb, legviccesebb és legokosabban megírt játék, amivel mostanában találkoztam.

A fejlesztőcsapat központi részének indiai gyökereit nem szükséges sokáig részletezni, a Thirsty Suitors maga az ámerikásba oltott Bollywood. Egy sajátos Scott... bocsi, Savitri Pilgrim újraértelmezés, amely a habkönnyed RPG-k szűkös műfajában próbál innovációt hozni. És valóban! Hősünk környezetét gördeszkával járja. A dialógusok stílusa a jobb visual novel-eket idézi, de hatással van a karakterfejlődésre az, amit mondunk. Főzhetünk anyukánkkal buffkajákat. Harcolhatunk körökre osztott, beszólogatós csatákban. Emellett az X darab gonosz (?) exünkkel és családunkkal is többrétegű viszonyt kell ápolni, miközben próbáljuk megfejteni a nyugati álom rágógumijába ragadt padukánk lélektani vonatkozásait.

A fentiek bizarr katyvasznak tűnhetnek, és a játék tényleg nem kímél minket. Szinte kultúrsokk, amit az első fél órában a fejünkre zúdít a Thirsty Suitors. A harcok már-már Devolveresen abszurd humorral operálnak Bollywood teátrális stílusában. A deszkázás a 80-as évek VHS effektjével próbál a szemünk ellen merényletet elkövetni. Az exek sorába pedig belelátni mindazt, amit a nagyközönség egy része a Netflix szemére hány az erőltetett diverzifikációt tekintve.

Mégis nagyon jól működik a dolog. Épp annyira komoly, vagy komolytalan a játék, amennyire kell lennie. Épp annyira mély minden mechanika, amennyire egy ilyen játékot szolgálni kell általuk. A harc olykor persze elnyújtott, és idővel a QTE-áradatba is bele lehet fásulni. Sajnos túl sok időzítéses gombnyomkodást kínál a program, ami miatt pl. cloud gamingen keresztül nem optimális az élmény. Szerencsére a parádésan megírt, okos, éles dialógusok jönnek és megmentik a napot.

Öniróniával és sok-sok szívvel meglocsolt különlegesség lett Chandana Ekanayake legújabb játéka, amely az Annapurna-felhozatalba tökéletesen illeszkedő, különc darab. Az biztos, hogy a komolyabb lapok foglalkoznak majd sokat vele. A Thirsty Suitors bár nem lett játékmenetét tekintve hibátlan, de tartalmával, művészi/szocio-mondanivalójával sokak fantáziáját megbirizgálja majd.

PLATFORM Nintendo Switch , PC, PlayStation, Xbox (tesztelt) KIADÓ Annapurna Interactive FEJLESZTŐ Outerloop Games MEGJELENÉS 2023. november 2. ÁR 30 EUR

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Grand Theft Auto VI: az első trailer

6 órája
23

Laika: Aged Through Blood - az első motorvania konzolokra költözik

A megjelenés pedig szinte azonnali!

16 órája
1

Pacific Drive: autós kirándulás a zónába

Misztikus autó-rpg-thriller készülget. Trailert is tudunk mutatni.

20 órája
1

Flintlock: The Siege of Dawn - így küzdesz majd a hamis istenek ellen

Puskapor-punk, akció és mágia - friss trailer érkezett Új-Zélandról.

20 órája
2

A Banjo-Kazooie rajongók kiáltásait Phil Spencer Xbox fővezér is hallja

Lehet visszatérnek hamarosan a híres Rare-franchise-hoz?

20 órája
5

A Time magazin már elő is állt 2023 legjobb játékainak listájával

Game of the Year - a Time-nál ezek a GOTY játékok.

20 órája
33

Heti megjelenések

22 órája
5

Lake: Season’s Greetings DLC – Ünnepi andalgás

A fejlesztők 2021-ben debütált, Lake című alkotásában egy postást alakítva sétálhattunk komótos tempóban Providence Oaks kies városában, miközben a helyiek ügyes-bajos dolgaiban is elmerülhettünk. Most visszatérünk az 1980-as évekbe, és megnézzük, egykori hősünk apja hogy teljesít a karácsonyi hajrában.

1 napja
7

Dredge: The Pale Reach - Ez nem narvál!

Az idei év egyik legjobb indie címe a Dredge, efelől nincs kétsége annak, aki kipróbálta a játékot. A Team 17 / Black Salt párosától érkező hajózós RPG most friss tartalommal bővül, ami a jeges vizekre csábítja a ködben megrészegült hajókapitányokat.

2 napja
3

Egy váratlan fordulattal TikTok videón szivárgott a GTA VI

Még váratlanabb, hogy valószínű egy gyerekcsínyről lehet szó.

2 napja
15

Itt az új Fallout trailer

Mármint nem egy új játéké, hanem a sorozaté. Teljesen korrektnek tűnik első látásra.

2 napja
6

Super Crazy Rhythm Castle

A Super Crazy Rhythm Castle minden összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy egy szuper szórakoztató és bájos ritmusjáték legyen. Tényleg az lett? Tesztben jártunk utána.

2 napja
2

Sokat ígér az új Cyberpunk frissítés

Metró, újrajátszható versenyek és minden más - teljesen ingyen.

2 napja
9

Baldur's Gate 3 gigapatch érkezett kibővített befejezéssel

Végre megkaptuk az epilógust, amit érdemeltünk, és egy csomó mást is!

2 napja
3

25 éves a Thief: ünnepeljünk új kiegészítővel!

A Looking Glass Studios legendás tolvajos játéka nem hivatalos kiegészítést kapott.

2 napja
2

Resident Evil: újra újrázás

A Capcom nem száll le a remake-vonatról.

2 napja
7

Kedden jön a GTA VI trailer

Vége az évtizedes várakaozásnak.

2 napja
8

Assassin’s Creed Nexus VR

Az Assassin’s Creed Nexus VR a Ubisoft első kísérlete arra, hogy saját szemszögbe, és ugyanazzal a lendülettel a virtuális térbe helyezze a szériát. Az eredmény meglepő.

3 napja
14

Új tartalmakat kap az Atari 50 kiadvány

Hivatalos Atari 2600 játékok, prototípusok, homebrew finomságok jönnek a platformra.

3 napja

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

4 napja
4

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