[Teszt] Falcon Age

Falcon Age

mcmackoGéczy Attila2019.05.31. 13:32

Fogadjunk, hogy videojátékban nem solymászkodtál még! Most majd fogsz, a Falcon Age ugyanis az utóbbi idők egyik legérdekesebb játéka, az pedig csak hab a tortán, hogy a móka az egyre nagyobb sikereket elérő PSVR platformra jelent meg. A környezetvédelem tematikáját az őslakos-kultúrával keverő játék fejlesztői egy nagyon helyes kis RPG-akció keverékkel próbálnak innoválni. A siker nem marad el, mi pedig vigyorogva fogunk bő három, szűk négy órán keresztül sólyomreptetéssel és robotvadászattal foglalkozni.

Telepesként kezdjük a történetet egy olyan bolygón, amelyet látszólag robot-bányászok uralnak. Az ércbányász mindennapok között egy pici sólyomfiókával hoz minket össze a sors, a kissé unalmas felvezetés után pedig megnyílik a táj, és lázadóként küzdünk majd a GladOS unokatestvérei által uralt bányászbolygón. Ebben lesz segítségünkre a sólyom, aki nagyjából a második fejezet elején már eléri a jól megtermett formáját. A két Move irányító a kezünknek felel meg. Szánkhoz tartott irányítóval füttyenthetünk a madárnak, aki leszáll a praclinkra, megsimogatjuk őt, kraftolt kajákkal etethetjük, cicomázhatjuk… Majd nekiiramodunk a következő előőrsben tanyázó robotok módszeres szétszedésének.

Ilyenkor bal kezünkkel mutogatva a sólyomnak célt adhatunk, a jobb kezünkkel pedig egy lézerlasszóhoz hasonló eszközt kezelhetünk, ami közelharcra, és távolsági manipulációra is alkalmas. Az ellenfelek taktikát igényelnek: a sólyom elkapja például a két lábon járó robotot, akinek a gyenge pontját utána könnyűszerrel tudjuk szétcsapni. Persze az állomásokon van légvédelem is, mellette drónok járőröznek és a terepen elszórt robotpók-tartályokkal is meg fog gyűlni a bajuk. A lényeg a szisztematikus megközelítésen van, de mindezt a VR keretein belül is kellemes irányítással és tempóval hajthatjuk végre. A sólymunkkal amúgy más módon is közreműködhetünk, pl. azáltal, hogy a kis tollassal EMP bombákat eregetünk, ha feltartjuk a kezünket, vagy csőrébe adjuk a bumm-golyót például ilyen manőverekre is használhatjuk a madarat.

A játék térképe kellemesen méretes, találkozunk majd NPC-kkel és kisebb településekkel is. A felszedett gyümiket farmolhatjuk, sőt, a terepen vadászhatunk is a csőrössel. Mindez arra lesz jó, hogy buffokat kraftoljunk a tanyákon található fritőzökben, amivel gyógyíthatjuk és tápolhatjuk a madarat. A puszta népe apró figyelmességeket, jópofa dialógusokat és mini animációkkal jutalmazó bónusz tárgyakat tartogat nekünk, érdemes tehát mindenkivel leállni egy kis cseverészésre.

Grafikailag a Falcon Age nem durrant nagyot, de ami van, az stilizált mivoltában is egyedi és stabil. A madár látványa és az interakció a tollas jószággal pedig egészen varázslatos pillanatokat tud hozni. (Ne mondjátok, hogy az első dolgotok nem a „csirke-giroszkóp” effektus kipróbálása volna hasonló esetben. Én így jártam, és röhögtem is jó nagyot - persze pozitív értelemben.) Sajnos a szinkron nem teljes, olykor Nintendósan pörögnek a csendes feliratok - de valahogy az egésznek a látvány mellett ez, a tárgyhasználat és a látvány is kölcsönöz valami kis minimális Zeldás jelleget. A megjelenéskor amúgy sok apró hiba miatt kapta az ívet a program - szerencsére az irányítás és a madár kezelése alapos ráncfelvarráson esett át a megjelenés óta, így ezekkel a mostani tesztkör alatt már nem találkoztam.

A Falcon Age legnagyobb problémája, hogy tarthatna háromszor ennyi ideig is. Úgy egy kiemelkedő, a PSVR játékok korlátait átlépő akció-RPG címmel lehetnénk gazdagabbak. Így csak egy tömör, kicsit rövidke, de annál szórakoztatóbb, újszerű élményt kapunk a játéktól. Mindezeket összevetve a Falcon Age simán ott van a top 5 PSVR kedvencem között, úgyhogy a platform birtokosaként minden sisaktulajnak csak ajánlani tudom a kalandot.

8/10

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PlayStation Plus: a márciusi négyes

Ezúttal szinte minden műfajt sikeresen lefedtek a szolgáltatás belépő szintjén. Verekedünk. Vezetünk. Szomszédolunk. Boszorkányt üldözünk.

2 órája

The Mobius Machine

Az indie tengeren járva újra apró zsákmány akadt a horogra: a Moebius Machine egy parányi Metroidvania. Tesztlaborba vittük és megnéztük, mire jutunk egy ilyen koncepcióval.

8 órája
3

Perel a Nintendo, leépít a PlayStation – ez történt kedden

Továbbá: Pokémon Legends: Z-A, Pokémon TCG Pocket, F1 24, Rise of the Ronin, Paranormal Acticity: Found Footage, TMNT Arcade: Wrath of the Mutants, Balatro, Playdead, Rise of Industry 2, Reel Fishing: Days of Summer.

13 órája
6

Last Train Home: Legion Tales DLC - Retúrjegy

A Last Train Home a tavalyi év egyik indie gyöngyszeme volt, mely a Frostpunkból ismerős súlyos döntéseket vegyítette a modern világháborús RTS-ek mechanikáival és egy igencsak izgalmas történelmi háttérrel. Teszteltük a DLC-t.

1 napja
2

PlayStation Studios: a masszív leépítési hullám a Sony belsős csapatait is utolérte

Nagyjából 900 főtől válnak meg, ami a teljes munkaerő mintegy 8 százaléka. Több stúdió érintett.

1 napja
30

Leépít a Supermassive Games, bajban a Die Gute Fabrik – ez történt hétfőn

Továbbá: Ender Magnolia: Bloom in the Mist, Tekken 8, No Rest for the Wicked, Passkey, Reynatis, Stardew Valley, Sea Fantasy, Between Horizons, Taxi Life: A City Driving Simulator.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
2

Mario Vs. Donkey Kong

Az 1994-es Donkey Kong egy mágikus cím volt, ami a Game Boy Pocket és a Super Game Boy megjelenését követte. Utána jött tíz évre rá egy Game Boy Advance epizód, amit most a Nintendo felújított Switch platformra. Időhúzás vagy egy újabb zseniális téma a Nintendo-trezorból? Teszt!

3 napja
5

Vasárnap szervert költöztetünk

4 napja
7

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában miként lifeg a Lara Copf!

4 napja
15

Suicide Squad eladások, Rise of the Ronin kaszabolás - ez történt pénteken

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, Bo: Path of the Teal Lotus, Dungeons of Hinterberg, Age of Mythology: Retold, Age of Empires II: Definitive Edition.

4 napja
5

Contra - Operation Galuga: demonstráció kibeszélő

5 napja
1

Még mindig Palworld, szülinapos PS VR2 - ez történt csütörtökön

Továbbá: Mortal Kombat 1, 2XKO, Unicorn Overlord, NieR: Automata, Elden Ring, Dead by Daylight.

5 napja
6

Egy éves lett a PlayStation VR2

Néhány izgalmas címmel és egy nagy bejelentéssel ünnepelték az évfordulót. Még idén kompatibilissé válhat PC-vel a headset!

6 napja
27

Megérkezett a Borderlands előzetese, újraindul az Elden Ring-őrület – ez történt szerdán

Továbbá: Final Fantasy VII Rebirth, The Forever Winter, Flintlock: The Siege of Dawn, Turbo Kid, The Plucky Squire, Prison Architect 2, Little Devil Inside, Beholder: Conductor, Wild Bastards, Harold Halibut, Marvel's Spider-Man 2.

6 napja
11

Kiderült, mikor költözik más konzolokra az első négy Xbox-játék

Jönnek a Grounded, a Hi-Fi Rush, a Pentiment és a Sea of Thieves PlayStation és Switch verziói.

6 napja
6

Ender Lilies-folytatás, Epic Mickey-újrázás – Nintendo Direct összefoglaló

A legújabb Nintendo Direct kiadás a külsős kiadók és fejlesztők portékájára fókuszált: lássuk, milyen újdonságokkal szolgált a szerda délutáni Partner Showcase adás, melynek tartalma nem csak a Switch-tulajok számára lehet érdekes!

6 napja
15

Keleti újhullám: Kína előretörése a játékiparban

Egyre többet látjuk a videójátékiparban Kína előretörését nem csak befektetési szinten, hanem a fejlesztői világban is. A szektor nagyságára már nem csak az E-sport figyelt fel, hanem a nagyobb videójáték cégek is egyre többször kacsintanak az ország felé. De honnan jön ez a nagy lendület?

6 napja
11

Nyár elején érkezik az Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Az első előzetes mellé néhány friss részletet is kaptunk a kiegészítőről.

6 napja
3

Képeken a Borderlands-film, gépfegyverrel írja át a történelmet a Kingmakers – ez történt kedden

Továbbá: Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Sifu, Gigantic: Rampage Edition, Killer Klowns from Outer Space, Need for Speed Unbound, Temtem: Swarm, Dragon Ball Z: Kakarot.

7 napja
5