[Teszt] The Rewinder (山海旅人) - Előről-hátra, hátulról-előre

The Rewinder (山海旅人) - Előről-hátra, hátulról-előre

HazbuNyári Norbert2024.06.04. 11:41

Mostanában egyre több kínai fejlesztő célozza meg a világpiacot egyszemélyes játékaikkal. Ehhez a Gamera Games nyújtott az elmúlt időkben segítő kezet, a kiadó az Xbox-szal szövetkezve már fel is tűnt egy iD@Xbox eseményen, rajta keresztül több stúdió címét is próbálják nemzetközi színtérbe juttatni. Most a fő projektjük a The Rewinder (山海游人), ami Májusban az Xbox Gamepass játékai között landolt. Ne tévesszen meg minket: a játékot már 2021-ben kiadták, a Steamen azóta folyamatosan elérhető. Most azonban kapott még egy löketet - nézzük meg hogy a puzzle műfajban mire lehet tőlük számítani!

A The Rewinder története a klasszikus taoista hiedelemvilágon alapul, ahol az időt 4 őrző istenség (si zhi gong zao四值功曹) őrzi székel . Az istenek olyan gyermekeket választottak ki, akik megkapták az idő visszatekerésének képességét. Amikor a lelkek elszabadulnak, vagy a túlvilágra áthaladást valami akadályozza, akkor őket hívják segítségül hogy visszaállítsák az egyensúlyt, mind az élők, mind pedig a holtak világában. A játék története szerint már sok idő eltelt, azóta, hogy egy Rewinder beavatkozzon, azonban az egyik falunál baj van: a túlvilági kapu nem tudja befogadni a lelkeket. Ekkor a két őrző, Mr. Black és Mr. White főhősünket Yun-t és segítőjét Lightot keresi fel, hogy vizsgálja meg mi állhat az akadályozás hátterében. Előzetes információjuk szerint mitikus kínai szörny, egy yaoguai (妖怪) is megbújik a dolgok mögött. A lényt természetesen nekünk kell majd megfékezni. A játék során kirajzolódik körülöttünk a falu élete és hogy az embereket hogyan érte el a rontás. Ahhoz, hogy előre haladjunk a történetben különböző fejtörőket kell megoldjunk, emellett pedig néha gyors reakciókészségünkre is szükség lesz, mert a puzzle szegmenseket QTE elemekkel gazdagították.

A The Rewinder a kulturális részében a legerősebb: elénk tár egy olyan vallási és hiedelemvilágot, ami egy átlagos nyugati számára teljesen idegen. A játék külön kitér az egyes fejtörők kulturális vonatkozásaira, ha valamit szeretnénk jobban megismerni akkor lehetőség van egy játékon belüli naplóban utána olvasni a különböző eseményeknek, misztikus elemeknek és személyeknek. Látványvilágában is erősen merítkezik a klasszikus kínai festmények stílusából; a játék egy kicsit olyan is mintha benne járnánk egy-egy ilyen alkotásban. Egyértelműen benne van a részletes megmunkáltság (gongbi工笔) és a tusfestészeti technikákat (shuimo水墨) idéző látvány, az évszázados hagyományos kínai festészet alappillérei. A játékélményt azonban a stílus nem befolyásolja, a pixeles stílust képviselő játékmenet nem folyik össze a háttérben lévő elemekkel látvánnyal, vizuális nehézségek nem akadnak a játékban. A fejtörők is nagyon kreatívak, attól még hogy még valami mélyen bele van ágyazva a kínai gondolkodásba, számunkra sem lekövethetetlen, több sikertelen próbálkozás esetén pedig a játék elkezdi sugallani a játékos felé, hogy milyen irányban lehet elindulni, merre találunk megoldást.

Itt kell megemlítsem, hogy a puzzle-öknek két szintje van: beszélhetünk tradicionális értelemben vett fejtörőkről és egy másik módról, amikor a múltban járunk Yun-nel. Itt kulcsfontosságú eseményeket nézünk meg újra, amik tragédiához vezettek, azonban esélyt kapunk arra hogy a negatív következményeket kijavítsuk. Az időfolyamon adott pontokon „ihletet” gyűjthetünk, amivel hatni tudunk karakterekre, hogy az adott időpillanatban máshogy cselekedjenek. Ha sikeresen kinyertük a megfelelő ráható tényezőt, stimulálni tudjuk a személyeket, aminek hatására módosulni fog az idővonal, kijavíthatóvá válik az ami egyszer elromlott. Az ide vezető részhez külön olyan fejtörő van, amihez az idő folyását mindkét irányból figyelni kell, talán jobban is érezni, hogy a címadás nem csak hangzatos volt, hanem mechanikában is szervesebben előjön.

Azonban ha valaki idegenkedik ettől a kultúrától lehet hogy akár idegennek és taszítónak is hathat a játék egésze. Alapvetően a játék nem tesz le minden háttértudást az ember elé, kell legyen egy kis plusz motiváció az elmélyedéshez. Ha ez hiányzik, akkor inkább azt mondanám, hogy egy frusztráló elemekkel teli puzzlegyűjtemény kapunk a programtól. A legnagyobb probléma nem is a nehézséggel van, hanem a fejtörők kiegyensúlyozatlanságával. A játék sok esetben csak „leteszi” az adott részen található feladványokat és nekünk kell összerakni, hogy mi a következetesség két rejtvény között. Ha elfogynak a sugallat-szerű segítségek akkor maximum a helyi őrző istenséghez Tu Di-hez(土地神) tudunk fordulni, de ő is inkább háttérinformációt oszt meg velünk mintsem megoldásra vezető részletet.

A szegmensek pedig már korán elég nagy kihívást tudnak nyújtani, később meg van, hogy pár pillanat alatt megoldható egy magát komplexebbnek mutató feladvány. Az egyenetlenséghez itt még az is hozzá tartozik, hogy egyszer csak a teljesből kilógó QTE részek törnek ránk. Ez teljesen megtöri a játék alapritmusát, ami alapból egy melankolikus, lassabb világot fest le nekünk. Hirtelen pár esemény erejéig le kell nyomjunk időben pár gombot, utána pedig visszaáll az alaphangulat. Szerintem ez nem is áll jól a játéknak, az alapból beleépített mechanikák nem is adják vissza azt a sebességet, amit egy ilyen eseménnyel teli résznél érezni lehetne.

A kellemetlenségekhez még az irányítás is hozzá tartozik. Mivel Game Pass-os beköszönőről van szó, az a tippem, hogy sokan konzolon próbálják ki a játékot, én is egy Series S-en játszottam vele. Vannak olyan feladványok, amik nagy precíziót igényelnek, viszont az analóg kontrollerrel kell az irányítás nagy részét megoldani. Volt olyan feladvány, amit tudtam, hogy hogyan kellene megcsinálni, de többször is neki kellett fussak egyszerűen azért, mert az érzékenység alapvetően nem úgy van finomhangolva, hogy optimális játékélményt nyújtson a kanapén. Egy nagy hátránya még a Rewinder játékmenetének, hogy puzzle játék révén az újrajátszhatósága elég alacsony. Amiért esetleg érdemes visszanézni azok a játékban gyűjthető virágok, melyeket a túlvilágon meg is lehet tekinteni.

A The Rewinder alapvetően nem egy rossz játék, csak látszik hogy egy kicsi stúdió még nagyon kezdő tapasztalati fázisában jött ki. Azóta már bejelentésre került a The Rewinder 2 is (Steamen kivánságlistázható), lehet a következő részben már kiküszöbölik azokat a kényelmetlenségeket, amik az első részben többször előjöttek. Alapvetően én is élveztem ezt az utazást a misztikus taoista történeti világban, azonban nehezen venném rá magam, hogy még egyszer elő vegyem akár csak azért is, hogy a Gamescore maximális legyen és mindent összegyűjtsek.

PLATFORM PC, PlayStation, Xbox (Game Pass is), Nintendo Switch KIADÓ | FEJLESZTŐ Gamera Studios | Misty Mountain Studios MEGJELENÉS 2021. szeptember 10. (PC) | 2024. 04. 29. (Xbox) ÁR 12,49 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

1 órája
1

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

11 órája
2

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==