Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

dragCsető Zsolt2023.03.23. 18:00

Március 24-én, vagyis holnap megjelenik a Resident Evil 4, amire minden bizonnyal sokan rárepültök majd már a premier napján, éppen ezért úgy gondoltuk, kisegítünk benneteket néhány hasznos tippel, hogy felkészülten vághassatok neki a végigjátszásnak. Nyugalom, a cikk teljesen spoilermentes!

1 | VÁLASSZ MEGFELELŐ NEHÉZSÉGI FOKOZATOT!

A Resident Evil 4 már rögtön az indításnál ki tud szúrni veled, a leírások szerint ugyanis a „Standard”, vagyis a normál nehézségi fokozat azoknak szól, akik nem játszottak a 2005-ös eredetivel – akik igen, azoknak a „Hardcore” szintet javasolja. Dilemmába is estem, hiszen alapvetően minden játékot normálon tesztelek, itt viszont az utóbbi kategóriába tartozom, de végül nagyon örülök, hogy a „Standard” mellett döntöttem, mert úgy is teljesen egészséges szintű kihívást nyújtott, hogy lényegében fejben le tudnám pörgetni az originál változatot, szobáról szobára. Tény: az eredeti ismerete bizonyos helyszíneken tud némi támpontot adni a megfelelő stratégiára (meg egyáltalán arra, hogy mire számíts az ellenfelek tekintetében), de összességében rengeteg ponton változott. A „Hardcore” ennek megfelelően sokkal jobban illik egy második végigjátszáshoz – elsőre bizony még a harcedzett veteránok gyomrát is meg tudja feküdni, hiszen kőkemény erőforrás-menedzselésre van szükség, pláne a játék első harmadában. Aki ezt is abszolválja, az utána nekimehet az autosave nélküli „Professional” fokozatnak is, akik pedig még csak ismerkednek a túlélő-horror műfajjal, azok nyugodtan válasszák az „Assisted” módot!

2 | A PÁNIK PAZARLÁSHOZ VEZET!

Ahogy az eredeti, úgy a remake sem egy klasszikus ijesztgetős horror, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek benne feszült pillanatok. Sőt, tele van ilyenekkel, ilyenkor pedig az ember könnyen pánikba tud esni, ami itt duplán hátrányos tud lenni. Hiába akciódús ugyanis a Resident Evil 4, ettől még túlélő-horrorként kell játszani, így darálás helyett lassú, taktikus és pontos lövöldözésre, illetve jó helyezkedésre ösztönöznénk mindenkit. Még konkrétabban: ismerjétek fel, hogy melyik ellenféllel szemben mi a megfelelő stratégia (a mezei Ganadók például szépen lelassíthatók láb- vagy fejlövéssel, ami sokszor melee-támadásra is ablakot nyit), és használjátok a teljes fegyverrepertoárotokat! Csábítónak hangzik, hogy a shotgunnal az egyszerű ellenfelek többsége egy-két lövéstől megfekszik, ám érdemesebb a söréteket megtartani a durvább tömegjelenetekre vagy a pajzsos ellenfelekre. Ugyanez igaz a gránátokra: bizonyos szituációkban szó szerint életet tudnak menteni, a villanógránátok pedig rögtön elpusztítják a gonoszokból kikelt parazitákat. Próbáljatok spórolni tehát, még a legstresszesebb szituációkban is, mert később, amikor tényleg szükségetek lesz a durvább harceszközökre, akkor bánni fogjátok, ha elpazaroltátok őket. Egyébként ilyen szempontból is kiválóan sült el a remake balanszírozása a fegyverek tekintetében – az eredetiben a pisztolyok hatásfoka például elég nagyot esett a végigjátszás második felére, itt azonban az endgame fázisban is óriási haszna lesz egy maxra tuningolt Red 9-nak vagy Matildának. Használjátok tehát őket, amikor csak lehet, hiszen ezekhez kapjátok a legtöbb muníciót!

3 | KÉSEK, KÉSEK, KÉSEK!

Ha már harc: a kések szerepe jelentősen felértékelődött a remake-ben. A nagy különbség, hogy itt nem állandó alapkellék, hanem bizony el tud használódni – mind az alap Combat Knife, mind pedig a világban fellelhető egyéb (kevésbé strapabíró és erős) pengék. Előbbit érdemes folyamatosan javítgatni-fejleszteni, onnantól ugyanis, hogy kifogysz a késekből, jelentősen megcsappan a védelmi repertoár. Ha például megragad egy ellenfél, akkor egyetlen gombnyomással (és így kevés életerő-veszteséggel) ki tudsz törni a szorításból, ha van nálad ilyen. De ennél is fontosabb a vadonatúj parry-mechanika, ha ugyanis van késed, akkor egy megfelelő pillanatban lenyomott L1 / LB gombbal ki tudsz védeni egy csomó támadást, ami óriási segítség, amikor messziről dobálnak vagy lőnek téged, vagy ha feléd ront egy durvább ellenfél. Érdemes tehát kitanulni (maga a parry-ablak szerencsére elég baráti – kivéve „Professional” fokozaton), hatalmas támasz ugyanis, hogy a szorult szituációkból is van lehetőség kitörni egy-két jól időzített parry-melee kombóval. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy legyen nálad kés, így ha biztosra akarsz menni, javítsd meg szépen a Merchant-pajtásnál, mert a többi bizony fogyóeszköz!

4 | HASZNÁLD A TÉRKÉPET!

Bár az ellenfelekkel szemben mit sem ér, a térképed így is legalább olyan hasznos segéd lesz a végigjátszás során, mint a fegyvereid. Alapból is látható rajta minden olyan felvehető tárgy, ami mellett véletlenül elmentél (a széttörhető dobozok viszont nem, szóval ettől függetlenül nézz át alaposan minden szobát!), igazán esszenciális funkciót azonban onnantól fog ellátni, hogy befizetsz a különleges kincses térképekre (erre is a Merchantnál van lehetőséged). Ezek szerencsére egyáltalán nem drágák, cserébe viszont jelölnek minden felszedhető ereklyét és drágakövet, amiket aztán el tudsz adni – így nemcsak a térkép ára jön vissza, hanem fegyvertuningolásra is sokkal több keret jut (már csak azért is, mert térkép nélkül a kincsek egy részét nagyon nehéz kiszúrni). A helyszínek kipucolása egyébként azért is hasznos, mert a kombinálható tárgyak értéke jelentősen megnövelhető. Az eredetivel ellentétben ráadásul a remake-ben az is számít, hogy mennyi különböző drágakövet illesztesz be a fellelhető értékes lootokba, ha azonban nem gyűjtesz össze mindent, akkor ilyen téren meglehetősen szűkös lesz a mozgástered. Úgyhogy kutakodj szorgalmasan, használd a térképet, és ha valahol backtrackelési lehetőségre lelsz (vannak zárak, melyek kinyitásához kis kulcsok vagy egyéb key itemek szükségesek), akkor élj vele egyből, hiszen érhetnek váratlan meglepetések!

5 | TAKARÉKOSKODJ A SPINELLEKKEL!

A végigjátszás során gyűjthetőek speciális drágakövek is (Spinel), melyek itt-ott a világban is fellelhetőek, de elsősorban az opcionális küldetések teljesítésével szerezhetőek. Ezek a Merchantnál válthatóak be mindenféle extrára a „Trade” menüpontban, a repertoár pedig nagyon széles: akadnak itt ereklyék, az említett kincses térképek, különféle erőforrások, de vadonatúj fegyverek és fegyvertuningok is. Lényeg a lényeg: könnyű a bőség zavarába esni, de mielőtt nagyon bevásárolnál, fontos tudnod, hogy mindenre nem lesz „pénzed” egy végigjátszáson belül, a spinellek összmennyisége ugyanis erősen limitált. Ne szórd el tehát őket az első adandó alkalommal: gyűjtögesd inkább őket, hogy meg tudd venni a valóban esszenciális dolgokat. Egy új pisztoly? Csábító, de biztos, hogy annyival jobb, mint a mostani? Sárga gyógynövény vagy lőpor? Hasznos dolgok, de ezekből elszórva is találsz majd épp eleget. Egy új ereklye? Kiváló instant bevételi forrás, de biztos, hogy annyira hiányzik most az a pár ezer peseta? Spoilerezni nem fogok, de azt tanácsolom, hogy spórolj össze 30-at minél előbb ezekből a spéci kövekből – hálás leszel nekem és magadnak érte, ezt garantálom!

Adhatnánk még rengeteg tippet a fentieken túl is, de a meglepetéseket és a felfedezés örömét sem szeretnénk elvenni tőletek. Nincs más hátra tehát, mint hogy sok szerencsét kívánjunk nektek. Good luck, stranger!

LEGO 2K Drive

A LEGO 2K Drive egy meglepően magabiztos kitérőnek tűnik a Visual Concepts sportjátékok uralta portfoliójában. Sajnos a kiadói részleg már nem volt képes hasonlóan kellemes meglepetést okozni a monetizációjával. TESZT!

34 perce
1

Veterán fejlesztők a Netflix AAA csapatában

Joseph Staten. Jerry Edsall. Chacko Sonny. Rafael Grassetti. A streaming szolgáltató egy nagy költségvetésű saját projekten dolgozik.

2 napja
3

PlayStation Plus: a júniusi trió

Aktuális sportjáték, dinoszauruszos stratégia és egy stílusos független fejlesztés alkotja a Sony aktuális kínálatát a belépő szinten.

2 napja
7

Tényleg börtönbe mehet a Sonic szülőatyja

Megszületett a bírósági ítélet Yuji Naka ügyében.

2 napja
1

Sokkal nagyobb lesz a Marvel's Spider-Man 2, mint az első rész

A karakterváltásról is beszéltek a fejlesztők.

2 napja
8

Kiderült, milyen játékokat tartogat a következő Ubisoft Forward

Új leleplezés is várható a június 12-én esedékes élő show-n.

2 napja
11

Meta Quest Gaming Showcase 2023

Idén is visszatér a Meta Quest headsetek kínálatának saját műsora. Talán látjuk végre mozgásban a GTA: San Andreas-t?

2 napja
9

Folytatódik a Hot Wheels Unleashed, jön a HWU 2 Turbocharged

Mától hivatalosan is nyár van, miért ne ugratnánk ki a fűbe?

3 napja
5

The Tartarus Key

Miért kell 2023-ban úgy kinéznie egy friss megjelenésnek, mintha az 1998-as PlayStation kollekcióból húzták volna elő? A The Tartarus Key megadja a választ.

3 napja
2

Game Pass: június első heteinek kínálata

Számos független fejlesztés debütál a következő hetekben is közvetlenül a Microsoft előfizetéses rendszerének kínálatában.

4 napja
6

Games with Gold: a júniusi duó

Meditatív morális és spirituális kaland, valamint egy egészen egyedi élmény, ami csak a hangokra támaszkodik.

4 napja

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Egy új Legend of Zelda játék megjelenése mindig egyfajta gamer-ünnep, mi pedig teli torokból ünnepelünk, miközben a Királyság krokodilkönnyeket hullajt. Nahát, hogy milyenek vagyunk!

4 napja
28

Újabb PS-exkluzív költözik át PC-re

Július végén érkezik a Ratchet & Clank: Rift Apart Steam-verziója.

4 napja
36

Interaktív, de nem játék: bemutatkozott a Silent Hill: Ascension

A közösség dönthet majd a karakterek sorsáról ebben az interaktív sorozatban.

5 napja
3

Do Not Feed The Monkeys 2099: semmit a kéznek!

Folytatódik a disztópikus, nyomozós kukucska-szimulátor.

5 napja

Óriási mérföldkőhöz ért a The Witcher 3

A CD Projekt bejelentette, hogy a harmadik rész eladásai átlépték az 50 milliós álomhatárt.

5 napja
6

Street Fighter 6

Egy új Street Fighter megjelenése nem kicsi esemény - egészen pontosan hét éveket kell mostanában várni rá, a 2009-es konzolos SF4 megjelenése óta. A Street Fighter franchise, tisztelt harcostársak, visszatért - és alaposan körbejártuk, hogy mit is tud a Capcom legfrissebb kiadványa. Teszt!

5 napja
11

Star Trek: Resurgence

A Star Trek videojátékok végső határát bizonyos értelemben a Telltale-mechanikákra épülő kalandjátékok jelenthetik. Gondoljunk bele, milyen más műfaj adhatja át jobban Roddenberry filozófiájának lényegét, mint amelyben mi magunk hozzuk a vízválasztó (sokszor élet-halál) döntések egész sorozatát. Tesztlaborba

5 napja
4

Heti megjelenések

6 napja
8

Forspoken: In Tanta We Trust

Egy némiképp csalódást keltő alapjáték után a DLC-n állna, hogy valamennyire kiköszörülje a csorbát. Az In Tanta We Trust azonban keveset markol, azt is bizonytalanul.

6 napja
5

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