Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

dragCsető Zsolt2023.03.23. 18:00

Március 24-én, vagyis holnap megjelenik a Resident Evil 4, amire minden bizonnyal sokan rárepültök majd már a premier napján, éppen ezért úgy gondoltuk, kisegítünk benneteket néhány hasznos tippel, hogy felkészülten vághassatok neki a végigjátszásnak. Nyugalom, a cikk teljesen spoilermentes!

1 | VÁLASSZ MEGFELELŐ NEHÉZSÉGI FOKOZATOT!

A Resident Evil 4 már rögtön az indításnál ki tud szúrni veled, a leírások szerint ugyanis a „Standard”, vagyis a normál nehézségi fokozat azoknak szól, akik nem játszottak a 2005-ös eredetivel – akik igen, azoknak a „Hardcore” szintet javasolja. Dilemmába is estem, hiszen alapvetően minden játékot normálon tesztelek, itt viszont az utóbbi kategóriába tartozom, de végül nagyon örülök, hogy a „Standard” mellett döntöttem, mert úgy is teljesen egészséges szintű kihívást nyújtott, hogy lényegében fejben le tudnám pörgetni az originál változatot, szobáról szobára. Tény: az eredeti ismerete bizonyos helyszíneken tud némi támpontot adni a megfelelő stratégiára (meg egyáltalán arra, hogy mire számíts az ellenfelek tekintetében), de összességében rengeteg ponton változott. A „Hardcore” ennek megfelelően sokkal jobban illik egy második végigjátszáshoz – elsőre bizony még a harcedzett veteránok gyomrát is meg tudja feküdni, hiszen kőkemény erőforrás-menedzselésre van szükség, pláne a játék első harmadában. Aki ezt is abszolválja, az utána nekimehet az autosave nélküli „Professional” fokozatnak is, akik pedig még csak ismerkednek a túlélő-horror műfajjal, azok nyugodtan válasszák az „Assisted” módot!

2 | A PÁNIK PAZARLÁSHOZ VEZET!

Ahogy az eredeti, úgy a remake sem egy klasszikus ijesztgetős horror, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek benne feszült pillanatok. Sőt, tele van ilyenekkel, ilyenkor pedig az ember könnyen pánikba tud esni, ami itt duplán hátrányos tud lenni. Hiába akciódús ugyanis a Resident Evil 4, ettől még túlélő-horrorként kell játszani, így darálás helyett lassú, taktikus és pontos lövöldözésre, illetve jó helyezkedésre ösztönöznénk mindenkit. Még konkrétabban: ismerjétek fel, hogy melyik ellenféllel szemben mi a megfelelő stratégia (a mezei Ganadók például szépen lelassíthatók láb- vagy fejlövéssel, ami sokszor melee-támadásra is ablakot nyit), és használjátok a teljes fegyverrepertoárotokat! Csábítónak hangzik, hogy a shotgunnal az egyszerű ellenfelek többsége egy-két lövéstől megfekszik, ám érdemesebb a söréteket megtartani a durvább tömegjelenetekre vagy a pajzsos ellenfelekre. Ugyanez igaz a gránátokra: bizonyos szituációkban szó szerint életet tudnak menteni, a villanógránátok pedig rögtön elpusztítják a gonoszokból kikelt parazitákat. Próbáljatok spórolni tehát, még a legstresszesebb szituációkban is, mert később, amikor tényleg szükségetek lesz a durvább harceszközökre, akkor bánni fogjátok, ha elpazaroltátok őket. Egyébként ilyen szempontból is kiválóan sült el a remake balanszírozása a fegyverek tekintetében – az eredetiben a pisztolyok hatásfoka például elég nagyot esett a végigjátszás második felére, itt azonban az endgame fázisban is óriási haszna lesz egy maxra tuningolt Red 9-nak vagy Matildának. Használjátok tehát őket, amikor csak lehet, hiszen ezekhez kapjátok a legtöbb muníciót!

3 | KÉSEK, KÉSEK, KÉSEK!

Ha már harc: a kések szerepe jelentősen felértékelődött a remake-ben. A nagy különbség, hogy itt nem állandó alapkellék, hanem bizony el tud használódni – mind az alap Combat Knife, mind pedig a világban fellelhető egyéb (kevésbé strapabíró és erős) pengék. Előbbit érdemes folyamatosan javítgatni-fejleszteni, onnantól ugyanis, hogy kifogysz a késekből, jelentősen megcsappan a védelmi repertoár. Ha például megragad egy ellenfél, akkor egyetlen gombnyomással (és így kevés életerő-veszteséggel) ki tudsz törni a szorításból, ha van nálad ilyen. De ennél is fontosabb a vadonatúj parry-mechanika, ha ugyanis van késed, akkor egy megfelelő pillanatban lenyomott L1 / LB gombbal ki tudsz védeni egy csomó támadást, ami óriási segítség, amikor messziről dobálnak vagy lőnek téged, vagy ha feléd ront egy durvább ellenfél. Érdemes tehát kitanulni (maga a parry-ablak szerencsére elég baráti – kivéve „Professional” fokozaton), hatalmas támasz ugyanis, hogy a szorult szituációkból is van lehetőség kitörni egy-két jól időzített parry-melee kombóval. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy legyen nálad kés, így ha biztosra akarsz menni, javítsd meg szépen a Merchant-pajtásnál, mert a többi bizony fogyóeszköz!

4 | HASZNÁLD A TÉRKÉPET!

Bár az ellenfelekkel szemben mit sem ér, a térképed így is legalább olyan hasznos segéd lesz a végigjátszás során, mint a fegyvereid. Alapból is látható rajta minden olyan felvehető tárgy, ami mellett véletlenül elmentél (a széttörhető dobozok viszont nem, szóval ettől függetlenül nézz át alaposan minden szobát!), igazán esszenciális funkciót azonban onnantól fog ellátni, hogy befizetsz a különleges kincses térképekre (erre is a Merchantnál van lehetőséged). Ezek szerencsére egyáltalán nem drágák, cserébe viszont jelölnek minden felszedhető ereklyét és drágakövet, amiket aztán el tudsz adni – így nemcsak a térkép ára jön vissza, hanem fegyvertuningolásra is sokkal több keret jut (már csak azért is, mert térkép nélkül a kincsek egy részét nagyon nehéz kiszúrni). A helyszínek kipucolása egyébként azért is hasznos, mert a kombinálható tárgyak értéke jelentősen megnövelhető. Az eredetivel ellentétben ráadásul a remake-ben az is számít, hogy mennyi különböző drágakövet illesztesz be a fellelhető értékes lootokba, ha azonban nem gyűjtesz össze mindent, akkor ilyen téren meglehetősen szűkös lesz a mozgástered. Úgyhogy kutakodj szorgalmasan, használd a térképet, és ha valahol backtrackelési lehetőségre lelsz (vannak zárak, melyek kinyitásához kis kulcsok vagy egyéb key itemek szükségesek), akkor élj vele egyből, hiszen érhetnek váratlan meglepetések!

5 | TAKARÉKOSKODJ A SPINELLEKKEL!

A végigjátszás során gyűjthetőek speciális drágakövek is (Spinel), melyek itt-ott a világban is fellelhetőek, de elsősorban az opcionális küldetések teljesítésével szerezhetőek. Ezek a Merchantnál válthatóak be mindenféle extrára a „Trade” menüpontban, a repertoár pedig nagyon széles: akadnak itt ereklyék, az említett kincses térképek, különféle erőforrások, de vadonatúj fegyverek és fegyvertuningok is. Lényeg a lényeg: könnyű a bőség zavarába esni, de mielőtt nagyon bevásárolnál, fontos tudnod, hogy mindenre nem lesz „pénzed” egy végigjátszáson belül, a spinellek összmennyisége ugyanis erősen limitált. Ne szórd el tehát őket az első adandó alkalommal: gyűjtögesd inkább őket, hogy meg tudd venni a valóban esszenciális dolgokat. Egy új pisztoly? Csábító, de biztos, hogy annyival jobb, mint a mostani? Sárga gyógynövény vagy lőpor? Hasznos dolgok, de ezekből elszórva is találsz majd épp eleget. Egy új ereklye? Kiváló instant bevételi forrás, de biztos, hogy annyira hiányzik most az a pár ezer peseta? Spoilerezni nem fogok, de azt tanácsolom, hogy spórolj össze 30-at minél előbb ezekből a spéci kövekből – hálás leszel nekem és magadnak érte, ezt garantálom!

Adhatnánk még rengeteg tippet a fentieken túl is, de a meglepetéseket és a felfedezés örömét sem szeretnénk elvenni tőletek. Nincs más hátra tehát, mint hogy sok szerencsét kívánjunk nektek. Good luck, stranger!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

1 napja
22

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

2 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

2 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

3 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

3 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

4 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

4 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

4 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

4 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

5 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

5 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

5 napja
1

Heti megjelenések

5 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

6 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

8 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

8 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

9 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2024.04.25.
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2024.04.24.
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2024.04.24.
11

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==