Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

dragCsető Zsolt2023.03.23. 18:00

Március 24-én, vagyis holnap megjelenik a Resident Evil 4, amire minden bizonnyal sokan rárepültök majd már a premier napján, éppen ezért úgy gondoltuk, kisegítünk benneteket néhány hasznos tippel, hogy felkészülten vághassatok neki a végigjátszásnak. Nyugalom, a cikk teljesen spoilermentes!

1 | VÁLASSZ MEGFELELŐ NEHÉZSÉGI FOKOZATOT!

A Resident Evil 4 már rögtön az indításnál ki tud szúrni veled, a leírások szerint ugyanis a „Standard”, vagyis a normál nehézségi fokozat azoknak szól, akik nem játszottak a 2005-ös eredetivel – akik igen, azoknak a „Hardcore” szintet javasolja. Dilemmába is estem, hiszen alapvetően minden játékot normálon tesztelek, itt viszont az utóbbi kategóriába tartozom, de végül nagyon örülök, hogy a „Standard” mellett döntöttem, mert úgy is teljesen egészséges szintű kihívást nyújtott, hogy lényegében fejben le tudnám pörgetni az originál változatot, szobáról szobára. Tény: az eredeti ismerete bizonyos helyszíneken tud némi támpontot adni a megfelelő stratégiára (meg egyáltalán arra, hogy mire számíts az ellenfelek tekintetében), de összességében rengeteg ponton változott. A „Hardcore” ennek megfelelően sokkal jobban illik egy második végigjátszáshoz – elsőre bizony még a harcedzett veteránok gyomrát is meg tudja feküdni, hiszen kőkemény erőforrás-menedzselésre van szükség, pláne a játék első harmadában. Aki ezt is abszolválja, az utána nekimehet az autosave nélküli „Professional” fokozatnak is, akik pedig még csak ismerkednek a túlélő-horror műfajjal, azok nyugodtan válasszák az „Assisted” módot!

2 | A PÁNIK PAZARLÁSHOZ VEZET!

Ahogy az eredeti, úgy a remake sem egy klasszikus ijesztgetős horror, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek benne feszült pillanatok. Sőt, tele van ilyenekkel, ilyenkor pedig az ember könnyen pánikba tud esni, ami itt duplán hátrányos tud lenni. Hiába akciódús ugyanis a Resident Evil 4, ettől még túlélő-horrorként kell játszani, így darálás helyett lassú, taktikus és pontos lövöldözésre, illetve jó helyezkedésre ösztönöznénk mindenkit. Még konkrétabban: ismerjétek fel, hogy melyik ellenféllel szemben mi a megfelelő stratégia (a mezei Ganadók például szépen lelassíthatók láb- vagy fejlövéssel, ami sokszor melee-támadásra is ablakot nyit), és használjátok a teljes fegyverrepertoárotokat! Csábítónak hangzik, hogy a shotgunnal az egyszerű ellenfelek többsége egy-két lövéstől megfekszik, ám érdemesebb a söréteket megtartani a durvább tömegjelenetekre vagy a pajzsos ellenfelekre. Ugyanez igaz a gránátokra: bizonyos szituációkban szó szerint életet tudnak menteni, a villanógránátok pedig rögtön elpusztítják a gonoszokból kikelt parazitákat. Próbáljatok spórolni tehát, még a legstresszesebb szituációkban is, mert később, amikor tényleg szükségetek lesz a durvább harceszközökre, akkor bánni fogjátok, ha elpazaroltátok őket. Egyébként ilyen szempontból is kiválóan sült el a remake balanszírozása a fegyverek tekintetében – az eredetiben a pisztolyok hatásfoka például elég nagyot esett a végigjátszás második felére, itt azonban az endgame fázisban is óriási haszna lesz egy maxra tuningolt Red 9-nak vagy Matildának. Használjátok tehát őket, amikor csak lehet, hiszen ezekhez kapjátok a legtöbb muníciót!

3 | KÉSEK, KÉSEK, KÉSEK!

Ha már harc: a kések szerepe jelentősen felértékelődött a remake-ben. A nagy különbség, hogy itt nem állandó alapkellék, hanem bizony el tud használódni – mind az alap Combat Knife, mind pedig a világban fellelhető egyéb (kevésbé strapabíró és erős) pengék. Előbbit érdemes folyamatosan javítgatni-fejleszteni, onnantól ugyanis, hogy kifogysz a késekből, jelentősen megcsappan a védelmi repertoár. Ha például megragad egy ellenfél, akkor egyetlen gombnyomással (és így kevés életerő-veszteséggel) ki tudsz törni a szorításból, ha van nálad ilyen. De ennél is fontosabb a vadonatúj parry-mechanika, ha ugyanis van késed, akkor egy megfelelő pillanatban lenyomott L1 / LB gombbal ki tudsz védeni egy csomó támadást, ami óriási segítség, amikor messziről dobálnak vagy lőnek téged, vagy ha feléd ront egy durvább ellenfél. Érdemes tehát kitanulni (maga a parry-ablak szerencsére elég baráti – kivéve „Professional” fokozaton), hatalmas támasz ugyanis, hogy a szorult szituációkból is van lehetőség kitörni egy-két jól időzített parry-melee kombóval. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy legyen nálad kés, így ha biztosra akarsz menni, javítsd meg szépen a Merchant-pajtásnál, mert a többi bizony fogyóeszköz!

4 | HASZNÁLD A TÉRKÉPET!

Bár az ellenfelekkel szemben mit sem ér, a térképed így is legalább olyan hasznos segéd lesz a végigjátszás során, mint a fegyvereid. Alapból is látható rajta minden olyan felvehető tárgy, ami mellett véletlenül elmentél (a széttörhető dobozok viszont nem, szóval ettől függetlenül nézz át alaposan minden szobát!), igazán esszenciális funkciót azonban onnantól fog ellátni, hogy befizetsz a különleges kincses térképekre (erre is a Merchantnál van lehetőséged). Ezek szerencsére egyáltalán nem drágák, cserébe viszont jelölnek minden felszedhető ereklyét és drágakövet, amiket aztán el tudsz adni – így nemcsak a térkép ára jön vissza, hanem fegyvertuningolásra is sokkal több keret jut (már csak azért is, mert térkép nélkül a kincsek egy részét nagyon nehéz kiszúrni). A helyszínek kipucolása egyébként azért is hasznos, mert a kombinálható tárgyak értéke jelentősen megnövelhető. Az eredetivel ellentétben ráadásul a remake-ben az is számít, hogy mennyi különböző drágakövet illesztesz be a fellelhető értékes lootokba, ha azonban nem gyűjtesz össze mindent, akkor ilyen téren meglehetősen szűkös lesz a mozgástered. Úgyhogy kutakodj szorgalmasan, használd a térképet, és ha valahol backtrackelési lehetőségre lelsz (vannak zárak, melyek kinyitásához kis kulcsok vagy egyéb key itemek szükségesek), akkor élj vele egyből, hiszen érhetnek váratlan meglepetések!

5 | TAKARÉKOSKODJ A SPINELLEKKEL!

A végigjátszás során gyűjthetőek speciális drágakövek is (Spinel), melyek itt-ott a világban is fellelhetőek, de elsősorban az opcionális küldetések teljesítésével szerezhetőek. Ezek a Merchantnál válthatóak be mindenféle extrára a „Trade” menüpontban, a repertoár pedig nagyon széles: akadnak itt ereklyék, az említett kincses térképek, különféle erőforrások, de vadonatúj fegyverek és fegyvertuningok is. Lényeg a lényeg: könnyű a bőség zavarába esni, de mielőtt nagyon bevásárolnál, fontos tudnod, hogy mindenre nem lesz „pénzed” egy végigjátszáson belül, a spinellek összmennyisége ugyanis erősen limitált. Ne szórd el tehát őket az első adandó alkalommal: gyűjtögesd inkább őket, hogy meg tudd venni a valóban esszenciális dolgokat. Egy új pisztoly? Csábító, de biztos, hogy annyival jobb, mint a mostani? Sárga gyógynövény vagy lőpor? Hasznos dolgok, de ezekből elszórva is találsz majd épp eleget. Egy új ereklye? Kiváló instant bevételi forrás, de biztos, hogy annyira hiányzik most az a pár ezer peseta? Spoilerezni nem fogok, de azt tanácsolom, hogy spórolj össze 30-at minél előbb ezekből a spéci kövekből – hálás leszel nekem és magadnak érte, ezt garantálom!

Adhatnánk még rengeteg tippet a fentieken túl is, de a meglepetéseket és a felfedezés örömét sem szeretnénk elvenni tőletek. Nincs más hátra tehát, mint hogy sok szerencsét kívánjunk nektek. Good luck, stranger!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

21 órája
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

1 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

1 napja
1

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

2 napja
5

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

2 napja
5

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

2 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

2 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

3 napja
8

Heti megjelenések

4 napja
1

Bulwark: Falconeer Chronicles - az Ursee úttörői

A Bulwark egy különleges, teljesen egyedi világlátást közvetítő, művészi városépítő játék, amely egy egyszemélyes fejlesztő kreatív csatornáinak teljes keresztmetszetében kínálja az áramlást a játékosok irányába. Tesztlaborba vittük az egész Urseet.

5 napja
1

Dragon Quest producer váltás, Stellar Blade DLC-k - ez történt pénteken

Továbbá: Gears of War 6, Star Wars Outlaws, Sam Lake a Kojima Productions-nél.

6 napja
3

Llamasoft: The Jeff Minter Story

7 napja
1

Eternal Strands bossfight, Tameem Antoniades leköszönt- ez történt csütörtökön

Továbbá: Flint: Treasure of Oblivion, C-Smash VRS, Pinball FX, Crypt of the NecroDancer, Divine Rush.

7 napja
1

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Aloy visszatér, hogy másodjára is felrázza a PC-s zsiványokat! A Horizon: Forbidden West - Complete Edition maga a megtestesült blockbuster, PlayStation-gúnyában, a mesterplatformon. Lássuk a Nixxes képes volt-e újra beváltani ígéreteit! Teszt!

7 napja
1

Open Roads - Sétaszimulátor teljes gázzal

A Gone Home és a Tacoma mögött álló Fullbright emberei saját bevallásuk szerint már 2018-ban megkörnyékezték az Annapurnát egy utazásra épülő sétaszimulátor ötletével, a 2020-as bemutatkozás után pedig szinte fű alatt jelent meg a játék. Miért? Hogyan? Lássuk!

8 napja
5

Ubisoft Forward a láthatáron, bemutatkozott a Windblown – ez történt szerdán

Továbbá: NeoSprint, Castaway, Age of Water, SaGa Emerald Beyond, Kamaeru: A Frog Refuge, Timothy and the Tower of Mu, TriggerHeart EXELICA.

8 napja
1

Pepper Grinder - Kicsi a bors, de őröl!

A Devolver Digitalra mindig lehet számítani, ha izgalmas címekről van szó - most itt van például egy platformer, amiben pont ugrálni nem kell, de mégis a műfaj klasszikus képviselőihez áll közelebb.

9 napja
6

Contra: Operation Galuga

Hosszú idő után a Konami leporolta a népszerű run-and-gun játékukat, így egy újabb Contrával örvendeztették meg a nagyérdeműt. Sajnos rengeteg gyenge próbálkozás volt korábban, melyek rombolták a sorozat renoméját, de most a trailerek és a minden platformon elérhető demó után bizakodók lettünk.

9 napja
5

Bemutatkozott az Eternal Strands, megnyugszik az Embracer – ez történt kedden

Továbbá: MechWarrior 5: Clans, Dragon's Dogma II, Class of Heroes, Square Enix, Pathless Woods.

9 napja
8

PlayStation Game Catalog: dupla indie premier

A Dave the Diver és a Tales of Kenzera: Zau is a szolgáltatás részeként debütál PlayStation platformon a hónap második felében!

2024.04.02.
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==