[Teszt] Puzzle Bobble Everybubble!

Puzzle Bobble Everybubble!

KennyKern Péter2023.06.07. 10:15

Bub és Bob, avagy a buborék sárkányok kalandjai már gyerekkorom óta követnek gaming utamon. A játéktermekben, valamint Commodore 64-en és Sega Master System rendszereken rongyosra játszottam a Bubble Bobble játékukat, de jól szórakoztam a folytatásokkal, így a Rainbow Island és egyéb spin off kalandokkal, mint például a Bust-a-Move-al is.

Ez utóbbi Japánban Puzzle Bobble néven jelent meg egy tetris szerű puzzle game formájában, melyben a buborék fújó képességet kamatoztatva kell eltűntetni az azonos színű buborékokat. 1995-ben a Neo Geo alapokon nyugvó játéktermi automata a 2. legnépszerűbb masina volt a világon, de az otthoni Super Nintendo-s változat is sok rajongót szerzett magának.

Sokáig nem hallatott magáról a Puzzle széria, így egészen az első Bubble Bobble 35. születésnapjáig kellett várnunk, ekkor ugyanis VR only címként Oculus és PS VR fanok örülhettek a sárkányok 3 dimenziós kalandjának. A klasszikus igazi folytatás a Puzzle Bobble Everybubble! személyében jelent meg, Switch exkluzívként. Lássuk miként sikerült a folytatás!

Az új játék alapjaiban nem változott. Most is alulról felfelé kell lövöldözni úgy, hogy 3 vagy több azonos színű buborék kerüljön egymás mellé. Ilyenkor kipukkadnak és célunk az összes eltűntetése azelőtt, mielőtt még a képernyő aljáig elérnének. Minél hamarabb végzünk, annál jobb értékelést kapunk, melyeket csillagokkal jutalmaznak. Érdemes minden pályán 3 csillagot szerezni, mert ezzel több extra pálya nyitható meg.

A gameplay-t olyan speciális támadások színesítik, mint a bomba, amely nagy robbanást eredményez és majd a negyed pályát kitisztítja, de a buborékok irányát mutató vonalka is felszedhető képesség. A story mód aranyos mese formájában mutatja be a kissé bugyuta történetet, melyben Rainbow Island szegmenseit járhatjuk be. Ez a mód játszható egyedül és lokálisan 4 játékossal is. Amennyiben nincsen társunk, akkor az AI. is beállítható, és úgy tapasztaltam elég jól együttműködnek velünk. Az online mód sajnos csak VS. módban, azaz az egymás elleni csatákban van kizárólag. Ezt játszhatjuk 1 vs. 1 és 2 vs. 2 meccsekkel is. Ilyenkor a nagyobb egyszerre több objektumot lebontó láncok az ellenfél pályáját rakja tele buborékkal.

A játékban elérhető egy survivor opció is, ami a Baron’s Tower névre hallgat. Itt végtelen ideig jönnek a buborékok és a túlélés mellett a legmagasabb pontszám elérése a cél. A legutolsó játékmód a Space Invaders crossover, amiben csak függőlegesen tudunk célozni dinóinkkal, és ugyanaz a feladatunk, mint az alap klasszikusban, azaz a lefelé érkező űrhajókat kell eliminálni, mielőtt azok a földre szállnának. Itt az a nehezítés, hogy arra is figyelnünk kell, hogy nehogy kilőjenek a betolakodók. Ez a mód is végtelen ideg tart, és szintén a magas pontszám begyűjtése van fókuszban. Ezt a minijátékot is játszhatjuk többletmagunkkal, akár négyen is. Kinézetében és zenéjében funkcionális az alkotás, talán ezek a leggyengébb aspektusai a játéknak.

Tartalmára nem lehet panaszunk, és igen addiktív is a cucc. Én nagyon élveztem a tesztelést, mivel elég változatosak a pályák felépítései, és kellően jól adagolják a nehézséget is. Volt, amikor egy pályán 10-20 percig is elszöszöltem, de valahogy mégsem tudott egyszer sem felbosszantani. Nem tudtam abbahagyni és mindig kíváncsian vártam az újabb feladványt. Valahol pont ez a lényege a klasszikus videojáték-élménynek, nemde?

PLATFORM Switch (tesztelt)

KIADÓ United Games Entertainment GmbH | FEJLESZTŐ Taito

MEGJELENÉS 2023. május 23. ÁR 16.000 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

7 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

11 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

23 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

6 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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