[Teszt] Pinball FX

Pinball FX

mcmackoGéczy Attila2023.04.29. 10:55

Nem kis feladat egy olyan múlttal rendelkező sorozatról írni, mint a Zen Studios által készített és gondozott Pinball FX. Az újrakevert, sorszámozatlan kiadvány lényegében folytatja a jól kidolgozott alapokat, de belül egy teljesen átszerelt óramű ketyeg. Így a Pinball FX új is meg nem is. Ami jó, mert az új dolgok szerintem jó irányba iterálják a régi alapokat. A régi dolgok pedig egy olyan hátteret adnak az új szolgáltatásnak, ami a piacon teljesen egyedülállóvá, de kissé ellentmondásossá is teszik a csomagot.

Lássuk először a száraz tényeket. A korábbi rendszert egy új lobbi köré szervezi a játék, amit mindenféle megnyitott trófeákkal díszíthetünk fel. A lobbiban 105 db asztal nyitható meg, kezdve a Zen saját alkotásaitól, a licenszasztalokon át a régi Williams/Bally klasszikusokig. A játék kihívásokkal kecsegtet, amelyeket időszakosan lehet teljesíteni. Akadnak mindenféle kozmetikai lehetőségek is. A játék úgy van felépítve, hogy ezeket (részben) érmével lehessen megnyitni, amit viszont kemény pénzért lehet megvásárolni. Apropó, a virtuális érmékért húzhatjuk be a havi Pinball Pass előfizut is.

A technikai oldalról én csak jót tudok mondani. A látvány egy picit megint csiszolódott köszönhetően az újramasterelt asztalcsomagoknak, és ha van vas, akkor ray-tracing lehetőséget, vagy 4K HDR-t is tudunk PC-n is előcsalni az Unreal motornak köszönhetően. A most Steamre megjelent változatnak szerintem nincsenek nagy hibái, nem találkoztam nagyon komoly bugokkal, és a golyó fizikájáról sincs rossz véleményem, igaz én nem tekintem magam a műfaj profijának.

És valahol ezen a ponton lesz bajban az író... Nehéz pontos és teljes körű leírást adni a játék menetéről, és azokról az apróságokról, amelyeket az egyes fejlesztőkkel folytatott sörözések, beszélgetések során hallott az ember. Úgyhogy ne is várjatok mélyelemzést a laszti viselkedéséről, vagy a Williams asztalok forráshűségéről. Inkább arról mesélek, hogy milyen élmény volt játszani a programmal.

Bevallom, szinte kizárólag Steam Deck-en játszottam a Pinball FX-szel, egyszerűen azért mert teljesen természetesnek éreztem már a PS Vita időkben is a játék hordozható mivoltát. Az árnyékok közepesre állítása után, némi további tweakeléssel többnyire stabil 60 FPS játékmenetet kaptam a kis kézi PC-n, érezhető késleltetés nélkül. Mindezt úgy, hogy a Deck még hivatalosan nem támogatott. A hordozható képernyőn pedig szépen be lehet látni mindent, a ravaszok is kényelmesen végezték a dolgukat. Az asztalok mennyisége (Pass-szal) észveszejtő, egyszerűen a mennyiség zavarában küzd az ember. Garantálom, ti is kihagytatok néhány (sok) frissítést, úgyhogy lehet lubickolni a kiválóbbnál-kiválóbb leosztások között. Találtam nálam kevésbé klikkelő asztalokat is, és biztos vannak olyanok, amelyek bugosabbak, vagy jobban eszik a gépet, mint a másik... de ez természetes ekkora mennyiség esetében. Annyi mondjuk igaz, hogy a netes kapcsolatot keresi a játék - nyilván egy szolgáltatás alapú címnél ezt nem tudjuk kikerülni. Viszont ha van vásárolt asztal, akkor offline is mehet a móka.

Ami még zavart okozott az erőben nálam (és nem csak nálam, ahogy böngészem a fórumokat), az a mikrotranzakciók mivolta. Pass-t nem lehet pénzért venni, csak érméért, ami viszont egy felesleges kör a vásárló szempontjából. A dologra más fényt tud vetni, hogy nyáron minden platformon átívelő kereszt-kompatibilitást kapunk, szóval a store-ok összehangolása más módon nem volt lehetséges. A Pass viszont nem is olcsó mulatság, látszik, hogy az árképzés a fanatikusokra van szabva. Aztán ott vannak a szezonérmék, amelyek megint csak "érmeként" működnek, de nem úgy, mint a fizetős érmék, de ránézésre hasonlítanak egymáshoz. A szezontallérok esetében arra megy ki a móka, hogy rajta maradj a játékon és ne maradj le az így beszerezhető kozmetikai gyűjtögetnivalókról. Oké, nem egy Disney SpeedStorm-szintű zülledék a monetizáció, de a felhasználó oldaláról érthető a vágyakozás az egyszerűbb rendszer irányába. Arról nem is beszélve, hogy valamilyen migrációs lehetőség, vagy felajánlás is jó lett volna a régi vásárlók, ősi fanok kielégítése végett, még akkor is, ha korai hozzáférésben voltak felajánlások az Epic store-nál, és a tervek szerint legacy-leárazások kísérik majd a szolgáltatást. Végül hab a tortán, hogy a Pass-ból hiányoznak konkrét licensz-asztalok is, feltételezhetően a szerződések mivoltából. Értem, hogy minden mögött gazdasági megfontolás áll, de az emberi oldal nem elhanyagolható egy ennyire szuperspecifikus műfaj, és a hozzá tartozó lelkes, évtizedes rajongóbázis esetében.

Ennek megfelelően én megint csak az élményre próbálok fókuszálni, hiszen az árnyoldalt fentebb felvázoltam. Ha elindítasz egy asztalt, garantáltan beszippant az élmény. "Laikusként" élvezet elmerülni a lehetőségekben, az asztalok változatos mivoltában és a feldolgozások easter-egg zuhatagában. Az új asztalok közül a Necrodancer önmagában bemutatja azt a kreativitást, amit az asztaltervezők tesznek az egyes megjelenések mögé. Nekem ezt jelentette egy évtizeddel korábban is a Pinball FX, ilyen téren pedig a golyót sikerült a Zennek továbbpöckölnie. Viszont, ha már a szolgáltatás szisztéma felé mozdult a csapat, akkor érdemes lesz a rajongói sirámokra is hallgatni hosszú távon.

PLATFORM PC (tesztelt), PS5, PS4, Xbox Series, Xbox One, Switch
KIADÓ Zen Studios FEJLESZTŐ Zen Studios
MEGJELENÉS 2023. április 13. ÁR az alap szolgáltatás ingyenes, a teljes tartalom 390 EUR körül van "megtartós" módban, a havi Pinball Pass ára pedig tizenpár EUR körüli értékre jön ki.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

2 órája
1

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

11 órája
2

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==