[Teszt] Pacific Drive - zónatúrás négykeréken

Pacific Drive - zónatúrás négykeréken

KharexSzőllősi Kristóf2024.02.29. 10:00

Nem mindenki kedveli a túlélőjátékokat. Én sem annyira. Könnyen meglehet, hogy bennem van a hiba, de ezek a gyűjtögetésre és szűkös erőforrások menedzselésére épülő mechanikák engem sosem tudtak túlzottan bevonzani vagy hosszabb ideig lekötni. Amit viszont egyenesen imádok, az a misztikumba hajló sci-fi, így talán mondanom se kell, hogy a Pacific Drive komoly dilemma elé állított, hiszen az Ironwood Studios legelső alkotása pont a fenti két koncepciót keveri nagyjából fele-fele arányban. Némi tépelődés után azért így is rábólintottam a játék tesztelésére, és bár az élményeim nem voltak száz százalékban pozitívak, összességében roppant kellemeset csalódtam.

De ne rohanjunk ennyire előre! A Pacific Drive története egy alternatív múltba kalauzol el minket, ahol az USA kormánya a 20. század közepén vad kísérletezésbe kezdett a Washington államban található Olympic-félszigeten, ez pedig olyan jól sikerült, hogy a környéket végül teljesen ki kellett üríteniük, miután a helyiek egyre furcsább és furcsább anomáliákra kezdtek panaszkodni. A háttérsztori alapján ez a terület azóta is egy külvilágtól elzárt Zóna, ahová tilos a belépés, és amit egy hatalmas fal vág el az Egyesült Államok maradékától.

Erre a szívderítő helyre érkezünk meg mi is a kampány legelején. A történet szerint egy névtelen futárt alakítunk, aki nem akar mást, csak kiszállítani néhány csomagot a Zóna szomszédságába, azonban talán mondanunk sem kell, hogy emberünk a feladata teljesítése közben túl közel kerül a tiltott területhez, és egy véletlen baleset folytán a félszigetet lezáró fal rossz oldalán találja magát. Innentől kezdve pedig adott a feladatunk: fel kell térképeznünk a halálos anomáliákkal és egyéb veszélyekkel teletömött vidéket, hogy aztán a Zóna középpontjáig hatolva megtalálhassuk a kiutat ebből a rémálomból. Külön fontos kiemelni, hogy a legtöbb túlélőjátékkal ellentétben a történet itt kimondottan nagy hangsúlyt kapott, avagy az Olympic-félsziget nem csak egy hangulatos háttér a különféle nyersanyagok gyűjtögetéséhez, hanem egy élő és lélegző világ a maga tragikus meséivel, melyek mind csak arra várnak, hogy felfedezzük őket.

Ha a sztori összefoglalóját olvasva felmerült bennetek, hogy ezzel az alapfelállással mintha már találkoztatok volna valahol, az egyáltalán nem véletlen, hiszen a Pacific Drive érezhetően nagy kanállal merít a S.T.A.L.K.E.R. és a Piknik az árokparton hangulatából, azonban eközben nem fél a saját szája íze szerint megcsavarni ezen művek koncepcióját. Hogy mást ne mondjunk, itt például nem gyalogosan kell szembenéznünk a Zóna veszélyeivel, hanem kapunk egy kocsit, ami ritka sok karbantartást igényel ugyan, de cserébe meg is véd minket, ahogy egyre veszélyesebb vidékekre tévedünk a kiút utáni hajszánk során.

A Pacific Drive játékmenete ennek megfelelően autónk folyamatos foltozgatására és fejlesztésére épít. Még a kampány legelején hozzájutunk egy garázshoz, ami egyike a Zónában kiemelt ritkaságnak számító biztonságos helyeknek, a küldetések során pedig innen indulhatunk környezetünk felderítésére. A fejlesztők kisebb, önálló térképekre bontották a játékteret, melyek mind egyedi veszélyekkel és módosítókkal várnak ránk, a mi feladatunk pedig az lesz, hogy bejárjuk ezeket a vidékeket, összegyűjtsük, amit tudunk (vagy amire az épp aktuális küldetésünk teljesítéséhez szükségünk van), majd visszameneküljünk a főhadiszállásunkra, lehetőleg még azelőtt, hogy a valóság végleg összeomlana körülöttünk. Az összegyűjtött erőforrásainkból ezek után elláthatjuk a kocsinkat pl. strapabíróbb karosszériaelemekkel vagy masszívabb fényszórókkal, ha pedig ezzel megvagyunk, már mehetünk is vissza a vadonba elölről kezdeni az egész körforgást.

Ezek a mechanikák önmagukban is teljesen működőképesek és korrektek, ami azonban igazán különlegessé teszi a Pacific Drive-ot, az a játék hangulata és látványvilága. A sztori ugyan kicsit könnyedebb stílusban tálalja az egész misztikus sci-fi szálat, mint tette azt például a S.T.A.L.K.E.R., de cserébe az egész programnak van egy bitang erős atmoszférája, ami lényegében az első képkockától ránk telepszik, és nem is enged minket addig, míg a kampány végére nem értünk.

Erre pedig a környezetünk kinézete is rátesz egy nagy lapáttal, ami egyszerre lett elképesztően stílusos és a maga módján lehengerlően gyönyörű. Az Olympic-félsziget zord fenyvesei remek hátteret biztosítanak a fizikára és a józan ész szabályaira egyaránt fittyet hányó anomáliáknak, míg a fák között kavargó köd mélyén baljóslatúan felcsendülő hangok akármikor képesek ránk hozni a frászt. Az pedig, mikor a különféle akadályokat kerülgetve száguldunk az adott térkép kijárata felé, miközben körülöttünk mindent elnyel az összeomló valóság, egy felejthetetlen élmény, ami a sokadik menekülésünk alkalmából pont akkorát üt, mint amikor legelőször megtapasztalhatjuk.

Remek hangulat ide, hangsúlyos sztori oda, azt nem árt észben tartani, hogy a Pacific Drive a velejét tekintve így is egy túlélőjáték. Ennek megfelelően a kampány legnagyobb részét nyersanyagok gyűjtögetésével és kocsink istápolásával fogjuk eltölteni, nem ritkán akár húsz-harminc percig gubbasztva a garázsunkban, miközben egy hosszabb útra próbálunk felkészülni. Ez persze nem kimondottan gond, inkább csak műfaji sajátosság, de azért ha valakit nagyon taszít a túlélőjátékok zsánere, az valószínűleg itt se találja majd meg a számítását, hiába a történetközpontúság vagy a sci-fi vonal.

Mindenki másnak azonban abszolút érdemes lehet egy próbát tennie az Ironwood Studios alkotásával, a Pacific Drive ugyanis egy gyöngyszem, ami nagyszerű történettel és remekbeszabott hangulattal rendelkezik, és a játékmenetét tekintve se hagy sok kívánnivalót maga után. Kisebb bugok persze akadnak benne, és az UI se sikerült a legletisztultabbra, de ha ezeken túl tudunk lépni, akkor egy abszolút egyedi és izgalmas élményben lesz részünk, mely garantáltan velünk marad azután is, hogy magunk mögött hagytuk az Olympic-félsziget Zónáját.

PLATFORM PC (tesztelt), PS5 | KIADÓ Kepler Interactive FEJLESZTŐ Ironwood Studios | MEGJELENÉS 2024. február 22. ÁR 30 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

1 órája

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

22 órája

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

1 napja
17

Heti megjelenések

1 napja
1

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

3 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

4 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

5 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

5 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

5 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

5 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

5 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

6 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

7 napja
8

Heti megjelenések

8 napja
1

Bulwark: Falconeer Chronicles - az Ursee úttörői

A Bulwark egy különleges, teljesen egyedi világlátást közvetítő, művészi városépítő játék, amely egy egyszemélyes fejlesztő kreatív csatornáinak teljes keresztmetszetében kínálja az áramlást a játékosok irányába. Tesztlaborba vittük az egész Urseet.

8 napja
1

Dragon Quest producer váltás, Stellar Blade DLC-k - ez történt pénteken

Továbbá: Gears of War 6, Star Wars Outlaws, Sam Lake a Kojima Productions-nél.

2024.04.06.
3

Llamasoft: The Jeff Minter Story

2024.04.05.
1

Eternal Strands bossfight, Tameem Antoniades leköszönt- ez történt csütörtökön

Továbbá: Flint: Treasure of Oblivion, C-Smash VRS, Pinball FX, Crypt of the NecroDancer, Divine Rush.

2024.04.05.
1

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Aloy visszatér, hogy másodjára is felrázza a PC-s zsiványokat! A Horizon: Forbidden West - Complete Edition maga a megtestesült blockbuster, PlayStation-gúnyában, a mesterplatformon. Lássuk a Nixxes képes volt-e újra beváltani ígéreteit! Teszt!

2024.04.05.
1

Open Roads - Sétaszimulátor teljes gázzal

A Gone Home és a Tacoma mögött álló Fullbright emberei saját bevallásuk szerint már 2018-ban megkörnyékezték az Annapurnát egy utazásra épülő sétaszimulátor ötletével, a 2020-as bemutatkozás után pedig szinte fű alatt jelent meg a játék. Miért? Hogyan? Lássuk!

2024.04.04.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==