Outriders

ne5hVáradi Dániel2021.04.08. 15:00

We appreciate power, mondja a Grimes dala, a People Can Fly pedig okkal választotta legújabb játéka mottójának, az Outriders-ben ugyanis mi is biztosan értékelni fogjuk a kezünkbe adott erőt. A teljes kiaknázásához vezető út azonban rögös és tartogat néhány komoly buktatót.

A lengyel stúdió looter-shootere a zsáner klasszikusabb megközelítését alkalmazza, így nem a manapság népszerű szolgáltatás alapú modellre épít. Ez egyben azt is jelenti, hogy azon elemeire fektettek nagyobb hangsúlyt, amit a mérleg másik serpenyőjének képviselői kicsit háttérbe szorítottak. Az Outriders története bár nem váltja meg a világot, egy kellően jól kidolgozott sci-fi alapra épít, ami aztán a benne való előrehaladás során a végére elég szépen összeáll.

A prológus és az első fejezetek kicsit egyhangú, erőtlen felvezetése után a történet második fele érezhetően rákapcsol, elkezd érdekesebb karaktereket és eseményeket felvonultatni. Ez sajnos a játékmenetről nem mondható el, az Outriders viszonylag hamar kiteríti az összes lapját, cserébe legalább az elejétől fogva nem árul zsákbamacskát. Dacára annak, hogy a történet az idegen bolygó kolonizálásának nehézségeiről és viszontagságairól szépen formálódik a játékórák során, a tennivalónk mindig ugyanaz lesz. Hol kisebb, hol nagyobb területeken végezni a ránk törő ellenfelek hadával.

Ez így önmagában meglehetősen kevés, ezt a készítők is érezték, ezért a folyamatos harc ütőkártyájának a karakterünk speciális képességivel való zsonglőrködést szánták, ez pedig ha nem is hibátlanul, de kétségkívül működött. Az Outriders-ben a felszerelésünk és a fejlesztéseink mind-mind azt a célt szolgálják, hogy az aktuálisan használt 3 különleges képességünket minél gyakrabban és minél jobb hatékonysággal tudjuk alkalmazni.

TRÜKKÖK, KÜTYÜK, LÁNGOK

Az Outriders négy választható kasztot kínál a játékosoknak, melyek bár alapjaiban egyeznek, mégis merőben más megközelítést igényelnek. Mindegyik kaszt egyedi gyógyulási mechanizmussal rendelkezik, valamint az elérhető 8 különleges képességük is más mechanikára épít. A Trickster az időmanipulálás mestere, legtöbb mozdulata az ellenfelek lelassítására épít. A Pyromancer szó szerint a tűzzel játszik és könnyen lángokba boríthatja a környéket. A Devastator egy valóságos mozgó hegyomlás, fókuszban a minél nagyobb védelemmel. A Technomancer pedig az egyszemélyes hadsereg, köszönhetően a megannyi megidézhető lövegnek és egyéb fegyverzetnek.

Mindegyik kaszt három jelentősen eltérő ággal rendelkező képességfán keresztül erősíthető és szabható személyre, az egyes irányok között pedig kisebb-nagyobb átjárhatóság gondoskodik róla, hogy megannyi hibrid felépítést lehessen megalkotni.

Ha pedig éppen nem valamelyik földöntúli mozdulatunkat vetjük be, a különböző extra tulajdonságokkal ellátott fegyverekkel tarthatjuk kordában az életünkre törő vadakat és hadakat. A két oldalt a játék fejlesztési rendszere köti össze, a ruháinkba pakolható modok gondoskodnak róla, hogy a képességeinket a leginkább a stílusunkhoz igazíthassuk, miközben a túlélési esélyeinket is növeljük. A fegyverek terén eszközölhető változtatásoknak hála pedig akkor is a harctér urai lehetünk, amikor éppen a gyorsan visszatöltődő képességek újbóli aktiválására várunk.

Az Outriders a fejlődésünk során ugyan 8 különböző képességet ad a kezünkbe, de ezek közül csak hármat tudunk menet közben használni. Szerencsére a köztük való váltás bármikor megtehető, akár még harc közben is. Így a számunkra ideális karakter kialakítása, finomhangolása, átalakítása akár egyik percről a másikra is történhet. Hasonlóan szabadon bánhatunk a szintlépések után kapott képességpontokkal, amiket bárhol, bármikor újraoszthatunk mindenfajta extra költség vagy büntetés nélkül.

Ennél kicsit szigorúbb a felszerelésünk átalakításáért felelős rendszer. A megkötés leginkább a modolás területén érhető tetten. Azon tárgyaink esetében ugyanis, amik 1-nél több ilyen kiegészítővel rendelkeznek, csak az egyiket tudjuk lecserélni, azt viszont később bármennyiszer módosíthatjuk. Ez a szabály fegyverek és ruhák esetén is jelen van. Ez a megoldás ügyesen tartja fenn a műfajra jellemző farmolás intézményét, ugyanakkor ad annyi könnyítést, hogy hamarabb megalkothassuk a számunkra ideális leosztást. Azt azonban szem előtt kell tartanunk, hogy új modot csak egy meglévő tárgyunk bezúzásával szerezhetünk - igaz utána végtelen alkalommal használhatjuk fel az így szerzett modot -, illetve azt is, hogy a tárgyainkon lévő passzív bónuszokat (több élet, erősebb sebzés, gyorsabb képességtöltés, stb.) csak erősíteni tudjuk, változtatni nem.

Dacára annak, hogy a játék megjelenését néhány hónappal elhalasztották és előtte egy folyamatosan, a visszajelzések alapján javítgatott demó is érkezett belőle, az Outriders sem tudta megoldani, hogy hibátlanul jelenjen meg. Az első napok egyik legfájóbb pontja volt a játék titkos főellensége, a bármikor, bárhol észrevétlenül lecsapó

Internet Connection Error.

De rajta kívül a mai napig előfordul, hogy nem lehet belépni a játékba, csak többszöri újraindítás után, hajlamos a legrosszabb pillanatokban összeomlani, illetve a multiplayer is elviselne még néhány kisebb-nagyobb tapaszt. Hasonlóan frusztráló tud lenni, hogy fedezékrendszer tereptárgyai közül nem mindet tudjuk átugrani, hogy karakterünk egy fűszálban is képes elakadni, illetve a néhol erőteljesen hullámzó nehézség. Utóbbira megoldást jelenthet az Outriders skálázható nehézségi beállítása, a World Tier rendszer, azzal azonban számolnunk kell, hogy ha egy küldetés adott pontján visszaveszünk az aktuális World Tierünkből, akkor ez a küldetés végén kapott jutalmak szintjére és ritkaságára is hatással lesz, függetlenül attól, ha menet közben vissza is váltunk az eredeti nehézségre.

Az Outriders nem hoz forradalmat a looter-shooterek világába, inkább csak a mások által már kitaposott úton halad tovább a saját módján. Teszi mindezt egy kerek történettel, nagy szabadságot nyújtó fejlesztési rendszerrel, a kampány és az endgame során egyaránt megtalálható skálázható nehézséggel, valamint ismételhető küldetésekkel a jobb loot érdekében. Illetve a mindezeket megfejelő, változatos képességhasználatra építő harcrendszerrel. Már csak a technikai oldalról kéne kicsit gatyába rázni a játékot, és ezen részét is jobban tudnánk élvezni. Mert az erőt már a kezünkbe adták. Azt pedig értékeljük. We appreciate power.

Pontosan
8
PC, PS4, PS5, One, Series S/X, Stadia
Kiadó: Square Enix | Fejlesztő: People Can Fly
Megjelenés: 2021. április 1.
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

Age of Empires: Fan Preview összefoglaló

Az idén megjelenő negyedik rész bemutatója mellett egyéb finomságokat is kap az AoE-közösség!

9 órája
3

Sugiyama 90!

A videojáték történelemnek vannak legendás, megkerülhetetlen alakjai. Koichi Sugiyama vitathatatlanul egyike ezeknek. Az elképesztő karriert befutott komponista, akit a szélesebb videojátékos közönség a Dragon Quest sorozat zeneszerzőjeként ismeri. A 90 éves mester köszöntjük!

10 órája
13

The Fabled Woods

Egy szépséges erdő, egy rejtély, RTX és DLSS - nagyjából ezzel reklámozza magát a The Fabled Woods, amely a horror-sétaszimek közé próbálja magát pozícionálni. Szeretjük a horrort, szeretjük a sétaszimeket - ideális talajon próbál megállni tehát a játék. Teszt!

1 napja

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

1 napja
13

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

1 napja
10

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

1 napja
4

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

1 napja
8

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

1 napja
5

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

2 napja
43

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

2 napja

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

2 napja
2

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

2 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

2 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

2 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

3 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

3 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

3 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

3 napja
7

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

3 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

3 napja
21