[Teszt] Outriders

Outriders

ne5hVáradi Dániel2021.04.08. 15:00

We appreciate power, mondja a Grimes dala, a People Can Fly pedig okkal választotta legújabb játéka mottójának, az Outriders-ben ugyanis mi is biztosan értékelni fogjuk a kezünkbe adott erőt. A teljes kiaknázásához vezető út azonban rögös és tartogat néhány komoly buktatót.

A lengyel stúdió looter-shootere a zsáner klasszikusabb megközelítését alkalmazza, így nem a manapság népszerű szolgáltatás alapú modellre épít. Ez egyben azt is jelenti, hogy azon elemeire fektettek nagyobb hangsúlyt, amit a mérleg másik serpenyőjének képviselői kicsit háttérbe szorítottak. Az Outriders története bár nem váltja meg a világot, egy kellően jól kidolgozott sci-fi alapra épít, ami aztán a benne való előrehaladás során a végére elég szépen összeáll.

A prológus és az első fejezetek kicsit egyhangú, erőtlen felvezetése után a történet második fele érezhetően rákapcsol, elkezd érdekesebb karaktereket és eseményeket felvonultatni. Ez sajnos a játékmenetről nem mondható el, az Outriders viszonylag hamar kiteríti az összes lapját, cserébe legalább az elejétől fogva nem árul zsákbamacskát. Dacára annak, hogy a történet az idegen bolygó kolonizálásának nehézségeiről és viszontagságairól szépen formálódik a játékórák során, a tennivalónk mindig ugyanaz lesz. Hol kisebb, hol nagyobb területeken végezni a ránk törő ellenfelek hadával.

Ez így önmagában meglehetősen kevés, ezt a készítők is érezték, ezért a folyamatos harc ütőkártyájának a karakterünk speciális képességivel való zsonglőrködést szánták, ez pedig ha nem is hibátlanul, de kétségkívül működött. Az Outriders-ben a felszerelésünk és a fejlesztéseink mind-mind azt a célt szolgálják, hogy az aktuálisan használt 3 különleges képességünket minél gyakrabban és minél jobb hatékonysággal tudjuk alkalmazni.

TRÜKKÖK, KÜTYÜK, LÁNGOK

Az Outriders négy választható kasztot kínál a játékosoknak, melyek bár alapjaiban egyeznek, mégis merőben más megközelítést igényelnek. Mindegyik kaszt egyedi gyógyulási mechanizmussal rendelkezik, valamint az elérhető 8 különleges képességük is más mechanikára épít. A Trickster az időmanipulálás mestere, legtöbb mozdulata az ellenfelek lelassítására épít. A Pyromancer szó szerint a tűzzel játszik és könnyen lángokba boríthatja a környéket. A Devastator egy valóságos mozgó hegyomlás, fókuszban a minél nagyobb védelemmel. A Technomancer pedig az egyszemélyes hadsereg, köszönhetően a megannyi megidézhető lövegnek és egyéb fegyverzetnek.

Mindegyik kaszt három jelentősen eltérő ággal rendelkező képességfán keresztül erősíthető és szabható személyre, az egyes irányok között pedig kisebb-nagyobb átjárhatóság gondoskodik róla, hogy megannyi hibrid felépítést lehessen megalkotni.

Ha pedig éppen nem valamelyik földöntúli mozdulatunkat vetjük be, a különböző extra tulajdonságokkal ellátott fegyverekkel tarthatjuk kordában az életünkre törő vadakat és hadakat. A két oldalt a játék fejlesztési rendszere köti össze, a ruháinkba pakolható modok gondoskodnak róla, hogy a képességeinket a leginkább a stílusunkhoz igazíthassuk, miközben a túlélési esélyeinket is növeljük. A fegyverek terén eszközölhető változtatásoknak hála pedig akkor is a harctér urai lehetünk, amikor éppen a gyorsan visszatöltődő képességek újbóli aktiválására várunk.

Az Outriders a fejlődésünk során ugyan 8 különböző képességet ad a kezünkbe, de ezek közül csak hármat tudunk menet közben használni. Szerencsére a köztük való váltás bármikor megtehető, akár még harc közben is. Így a számunkra ideális karakter kialakítása, finomhangolása, átalakítása akár egyik percről a másikra is történhet. Hasonlóan szabadon bánhatunk a szintlépések után kapott képességpontokkal, amiket bárhol, bármikor újraoszthatunk mindenfajta extra költség vagy büntetés nélkül.

Ennél kicsit szigorúbb a felszerelésünk átalakításáért felelős rendszer. A megkötés leginkább a modolás területén érhető tetten. Azon tárgyaink esetében ugyanis, amik 1-nél több ilyen kiegészítővel rendelkeznek, csak az egyiket tudjuk lecserélni, azt viszont később bármennyiszer módosíthatjuk. Ez a szabály fegyverek és ruhák esetén is jelen van. Ez a megoldás ügyesen tartja fenn a műfajra jellemző farmolás intézményét, ugyanakkor ad annyi könnyítést, hogy hamarabb megalkothassuk a számunkra ideális leosztást. Azt azonban szem előtt kell tartanunk, hogy új modot csak egy meglévő tárgyunk bezúzásával szerezhetünk - igaz utána végtelen alkalommal használhatjuk fel az így szerzett modot -, illetve azt is, hogy a tárgyainkon lévő passzív bónuszokat (több élet, erősebb sebzés, gyorsabb képességtöltés, stb.) csak erősíteni tudjuk, változtatni nem.

Dacára annak, hogy a játék megjelenését néhány hónappal elhalasztották és előtte egy folyamatosan, a visszajelzések alapján javítgatott demó is érkezett belőle, az Outriders sem tudta megoldani, hogy hibátlanul jelenjen meg. Az első napok egyik legfájóbb pontja volt a játék titkos főellensége, a bármikor, bárhol észrevétlenül lecsapó

Internet Connection Error.

De rajta kívül a mai napig előfordul, hogy nem lehet belépni a játékba, csak többszöri újraindítás után, hajlamos a legrosszabb pillanatokban összeomlani, illetve a multiplayer is elviselne még néhány kisebb-nagyobb tapaszt. Hasonlóan frusztráló tud lenni, hogy fedezékrendszer tereptárgyai közül nem mindet tudjuk átugrani, hogy karakterünk egy fűszálban is képes elakadni, illetve a néhol erőteljesen hullámzó nehézség. Utóbbira megoldást jelenthet az Outriders skálázható nehézségi beállítása, a World Tier rendszer, azzal azonban számolnunk kell, hogy ha egy küldetés adott pontján visszaveszünk az aktuális World Tierünkből, akkor ez a küldetés végén kapott jutalmak szintjére és ritkaságára is hatással lesz, függetlenül attól, ha menet közben vissza is váltunk az eredeti nehézségre.

Az Outriders nem hoz forradalmat a looter-shooterek világába, inkább csak a mások által már kitaposott úton halad tovább a saját módján. Teszi mindezt egy kerek történettel, nagy szabadságot nyújtó fejlesztési rendszerrel, a kampány és az endgame során egyaránt megtalálható skálázható nehézséggel, valamint ismételhető küldetésekkel a jobb loot érdekében. Illetve a mindezeket megfejelő, változatos képességhasználatra építő harcrendszerrel. Már csak a technikai oldalról kéne kicsit gatyába rázni a játékot, és ezen részét is jobban tudnánk élvezni. Mert az erőt már a kezünkbe adták. Azt pedig értékeljük. We appreciate power.

Pontosan
8
PC, PS4, PS5, One, Series S/X, Stadia
Kiadó: Square Enix | Fejlesztő: People Can Fly
Megjelenés: 2021. április 1.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eladó a Gearbox, leépít a Sega - ez történt csütörtökön

Továbbá: Nine Sols, Predator: Hunting Grounds, Don't Nod, Visions of Mana, The Triple-i Initiative, Witcher 4.

25 perce

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

1 napja
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

2 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

3 napja
9

Heti megjelenések

4 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

6 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

7 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

8 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

9 napja
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==