[Teszt] Nine Sols - Taopunk a négyzeten

Nine Sols - Taopunk a négyzeten

KharexSzőllősi Kristóf2024.06.29. 20:01

A tajvani illetőségű RedCandleGames életútja enyhén szólva is kacifántosan alakult a csapat 2015-ös megalakulása óta. Első címük, a Detention, még kimondottan szép sikereket ért el mind a kritikusoknál, mind a pénztáraknál, második alkotásukkal, a Devotionnel, viszont már belefutottak egy igen csúnya pofonba, a játék ugyanis tartalmazott egy micimackós easter egget, ami miatt a kínaiak 2019-ben leszedették a programot a digitális boltok polcairól. Ez a botrány azonban szemlátomást nem szegte a fejlesztők kedvét, hiszen nemrég előrukkoltak a Nine Solsszal, ami a taoizmus tanait keveri a soulslike és metroidvania zsánerek mechanikáival, méghozzá irigylésre méltó magabiztossággal.

A stúdió legújabb alkotása egy ismerős, de mégis idegen világba kalauzol el minket, ahol az emberek törzsi közösségekben élnek középkori körülmények között, míg a hatalom a háttérben meghúzódó rejtélyes lények, az úgynevezett solok, kezében összpontosul. A kampány során mi is egy ilyen solt irányíthatunk a legendás Yi nagyúr képében, a célunk pedig az lesz, hogy először felkutassuk a régi szövetségeseinket, akik anno elárultak minket, aztán végezzünk velük. És bár tény, hogy ez az alapszituáció nem a legeredetibb, a RedCandleGames csapata azonban így is meglepően sokat ki tudott hozni belőle. A karakterek például mind kellően összetettek és szerethetőek (vagy épp utálhatóak), valamint a sztoriban is bőven van annyi lendület, hogy kitartson egészen a játék végéig.

A legnagyobb sztár ezen a téren azonban kétségkívül a háttérvilág, ami valami elképesztően egyedire sikeredett. A fejlesztők saját szavaival élve a Nine Sols egy taopunk cím, és valóban, a futurisztikus technológiák és az ősöreg keleti tanok összeolvadása mindenhol jelen van a programban, legyen szó a világ történelméről, az egyes szereplők életfelfogásáról vagy a kampány során bejárandó helyszínek kialakításáról és funkciójáról. Mindez ad egy kissé filozófikus, kissé elmerengős hangulatot a RedCandleGames alkotásának, aminek hála a Nine Sols bosszúnk beteljesedése után is sokáig megragadhat a gondolataink között.

A remek háttérvilág mellé ráadásul remek mechanikák is társulnak. Ahogy már a bevezetőben is pedzegettük, ez a játék egyfajta átmenetet képez a soulslike és a metroidvania zsánerek között, ez a mix pedig legalább olyan jól működik itt, mint ahogy a Blasphemous vagy a Salt and Sanctuary esetében tette. Ami az alapokat illeti, azok nem fognak meglepni senkit, avagy a Nine Solsban is kőkemény összecsapások és kicentizett ügyességi szakaszok várnak ránk, miközben menteni csak fix pontokon tudunk, életerőnk újratöltése erősen limitált, amikor pedig fűbe harapunk, akkor minden tapasztalatunk és aranyunk a gyilkosunkhoz kerül, akit meg kell ölnünk, ha vissza akarjuk szerezni azt, ami a miénk.

Talán már a fenti rövid összegzésből is érződik, hogy a Nine Sols nem újít túl sokat a zsánermix bejáratott formuláján, erre azonban nincs is szüksége, a fejlesztők ugyanis egy nagyon korrekt játékot húztak fel a biztos alapokra. Az ellenfeleink támadásainak visszaverésére épülő összecsapások dinamikusak és izgalmasok, a platformozás embert próbáló, de még pont nem frusztráló, a fokozatosan megnyíló pálya pedig remekül lett felépítve, és mindig tartogat valami meglepetést azoknak, akik nem restek alaposan átvizsgálni a különböző zugait.

Egyedül a térkép hagy némi kívánnivalót maga után: a fejlesztők lényegében csak elnagyolt kockákkal jelzik, hogy épp merre járunk a világban, így pedig közepesen nehéz orientálódni, vagy korábban meglátogatott, de teljesen fel nem fedezett szobák pontos pozíciójára visszaemlékezni. A helyzet azért annyira nem tragikus, avagy a Nine Sols természetesen nem lesz egy ilyen apróságtól játszhatatlan, inkább csak arról van szó, hogy ez a megoldás kicsit elnagyoltnak érződik például a Prince of Persia: The Lost Crown módszeréhez képest.

Végezetül pedig szót érdemel a játék technikai oldala is, amire abszolút nem lehet semmi panaszunk. A grafika a maga rajzfilmes módján gyönyörű, a képregényes átvezetők stílusosak, a teljesítmény pedig olyan stabil, amennyire csak lehet. Egyedül az irányítás az, ami helyenként kicsit nehézkesnek érződik (karakterünk például néha a világ minden kincséért sem ragadná meg a plafonról lógó köteleket, hiába ugrunk egyenesen rájuk), de az összképbe ez se rondít bele olyan nagyon.

Mindent összevetve a Nine Sols egy újabb nagyszerű alkotás lett a RedCandleGames csapatától, ami magabiztos kézzel vegyíti egymással a soulslike és a metroidvania zsánerek mechanikáit. Az összecsapásai kíméletlenek, de nem lehetetlenek, a pályája összetett, a története és a háttérvilága pedig kimondottan egyedi és izgalmas, főleg akkor, ha valakit érdekelnek a taoizmus alapjai. Épp ezért a Nine Sols mindenkinek nyugodt szívvel ajánlható, aki nem retten vissza a nehezebb címektől, hiszen a Devotion körüli hercehurcából felállva a RedCandleGames fejlesztőinek ismét sikerült valami maradandót letenniük arra a bizonyos asztalra.

PLATFORM PC KIADÓ REDCANDLEGAMES FEJLESZTŐ REDCANDLEGAMES MEGJELENÉS 2024. május 29. ÁR 29 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

1 órája

Heti megjelenések

14 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
1

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

5 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==