[Teszt] Marsupilami: Hoobadventure

Marsupilami: Hoobadventure

mcmackoGéczy Attila2021.12.01. 23:14

Képregény, mesesorozat, 16-bites játék, modernizált rajzfilm, élőszereplős film és CG animáció - egyiket sem láttam, mégis rávetettem magam a fenti felsorolásban szereplő Marsupilami új játékára. Hogy miért? Egyrészt a francia mesehőst messziről mindig egy jópofa figurának tartottam, másrészről pedig a Marsupilami: Hoobadventure egy ígéretes Donkey Kong Country klónnak ígérkezett.

Mondom a szuper híreket. A Microids úgy tűnik komoly lendületett kapott el a friss megjelenéseivel mostanában, és a Hoobadventure is ennek a pozitív sorozatnak a része. Kéremszépen, a játék tényleg egy DKC-klón, és mint olyan, örvendetes bővítése a 2D platformerek kínálatának. Szinte érthetetlen, hogy a DKC-formát miért nem vették még át a Rare és a Retro után mások is (az egy szem Yooka Laylee epizódot kivéve). A Marsupilami végre a majmok mechanikáihoz mer nyúlni és jól is ügyeskedik a bevált alapokkal.

A főhős dinamikus mozgatása azonnal ismerős lehet, ha a fentebb említett ihletforrással játszottál. A játékban van pontos ugrabugra, van begurulós lendületvétel (és támadás), és van peremről legurulós ugrás. A pályák felépítése is követi a DKC/Rayman vonalat (azok egyfajta ötvözetét hozza). Akadnak újrafelhasznált ötletek, mint például a "kilövős hordók", akik itt épp tarka madarak formájában köpik ki a hősünket, vagy a 100 gyümölcsként életet adó almagyűjtögetés. És vannak újdonságok is, főleg az ellenfelek és a terepek terén, na meg a farokkal való mozgó platformokra való kapaszkodás mechanikájában. Alapvető fontosságú elem a pontos és flow-szerű ugrabugra, amit tényleg érezetek a fejlesztők. Ennek örömére lehet idő-trial futamokat is indítani a pályákon, ha sztori módban végigvittük már őket.

Ami a vén rókáknak viszont ellentmondásos lehet: a Marsupilami gyerekjáték. Nem azoknak készült, akik a DKC újabb részeit, vagy az Impossible Lair-t kimaxolták. Minden picit egyszerűbb, nincsenek túlgondolva a kihívást idéző szakaszok. Bár amit letettek az asztalra, arra nem lehet azt mondani, hogy ne lenne tűpontosan egy fiatalabb generáció igényére szabva.

Sajnos azonban a könnyítés mellett a mechanikák terén is vannak hiányzó elemek. Például a második játékos becsatlakozása, egyszerre két pályán lévő karakter közötti dinamika, a levegőben való extra ugrás lehetősége, vagy a három játszható erszényes közötti elkülönülő mozgáskészletek megléte. Ezek nélkül a Marsupilami, "csak" egy DKC-light, de annak nagyon jó. Még úgy is, hogy három óra alatt egy profi végigér a három sziget kínálta pályák kellemes ívén.

Nem hibátlan, nem hiánytalan - de egy kifejezetten kellemes, gyerekek számára is ajánlható platformer a Marsupilami: Hoobadventure. A játék külleme csinos - még Switchen is jól néznek ki a hátterek és jól is fut a játék (igaz csak 30 FPS-sel). A hangulata parádés - mindenből sugárzik a jókedv. A játékmechanikái pedig kikönnyítve kínálják a Donkey Kong Country eszközeit. Ez számomra már önmagában nagy dolog, az Ocellus Studio pedig felírta magát a jövő nagy reménységei közé nálam.

Pontosan
7
Marsupilami: Hoobadventure
Platform: PC, Xbox One, PS4, Nintendo Switch (tesztelt)
Kiadó: Microids | Fejlesztő: Ocellus Studio
Megjelenés: 2021. november 16. | Ár: 45 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tcGF0cmVvbi1tcHVcIj5cbjxhIGhyZWY9XCJodHRwczpcL1wvcGF0cmVvbi5jb21cL2dhbWVyMzY1XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZ1wiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxzdHlsZT5cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tcGF0cmVvbi1tcHUgaW1ne1xuXHR0cmFuc2l0aW9uOiBhbGwgLjNzO1xuXHRwb3NpdGlvbjphYnNvbHV0ZTtcblx0dG9wOjA7IGxlZnQ6MDtcbn1cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1IGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigycHgpO1xuXHR0cmFuc2Zvcm06IHNjYWxlKDEuMSk7XG59XG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMCk7XG5cdHRyYW5zZm9ybTogc2NhbGUoMSk7XG59XG48XC9zdHlsZT4iLCJpbWFnZXMiOltdLCJ1cmwiOiIifQ==

Horizon Forbidden West: vár a nyugati part!

Hogyan veszi fel a játék a Horizon Zero Dawn történetszálait és vajon mi vár ránk majd a veszélyes új helyszíneken?

18 perce
2

A múlt fővárosa jelenik meg az Eltűnt Budapest projektben

A hobbiprojekt egyre jobban fest.

4 órája
8

Premierdátummal és új előzetessel jelentkezett a The Cuphead Show

Egy hónapon belül újabb népszerű videójáték teszi tiszteletét a Netflixen animációs filmként.

6 órája
4

Aranylemezen az ANNO: Mutationem

Újabb China Hero Project nyerte el végleges formáját a PlayStation támogatásával. Közel a megjelenési dátum is.

6 órája
2

Új platformokra látogat a The Artful Escape

PS5-re, PS4-re és Switch-re is megjelenik a nem mindennapi zenés kaland - és nem is kell rá sokat várni!

6 órája

Kemény durvulást produkál a Cyberpunk 2077 frissen moddolt változata

A napokban debütált videóban több mint ötven mod és a DLSS 2.3 szépíti a játékot.

20 órája
5

Game Pass: január második felének kínálata

Kisebb és nagyobb premier címek, trilógiát összefogó tartalmas kollekció és a tavalyi év egyik legjobb indie játéka is itt van!

20 órája
11

A Microsoft felvásárolta az Activision Blizzardot

Az eddigi iparági rekord sokszorosáért, 70 milliárd dollárért vásárolja fel a Microsoft a kiadóóriást.

1 napja
235

GDC videón mutatkozik be a God of War grafikájának fejlesztése

Az újra felkapott játék korábbi fejlesztői előadását most osztotta meg a konferencia csatornája.

1 napja

A galaxis színeiben pompázik a PlayStation 5 kontrollere

A DualSense irányító friss festés-variánsait már itthon is be lehet szerezni.

1 napja
5

Jó úton jár a Steam Deck, jöhet a februári megjelenés

Február végén jöhetnek az első szállítmányok.

1 napja
15

Továbbra is remekül fogy a Monster Hunter Rise

A PC-verzió megjelenése újabbat lendített a Capcom játékának szekerén, amely el is érte a következő mérföldkövet.

1 napja

A Mecha Tails Unlocked és a DreamCast korszak emléke

A videót egy Twitter művész falán találtuk...

1 napja

Townscaper

A Townscaper egy olyan egyszerű játéknak indult, amit az ember csak úgy elnézegetett a készülése során a fejlesztő, Oskar Stalberg Twitterén, majd aztán a hype felkapta, beállt a projekt mögé a Raw Fury, aztán most ott tartunk, hogy Series X-en, Game Pass-ban nyomhatjuk, akár 4K-s gigatévén is a szerelemprojektnek indult tengeri városépítősdit.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
12

Közeleg a teljes PlayStation visszafelé kompatibilitás?

A napokban új erőre kapott a Sony lehetséges megoldása a régi generációk támogatására.

2 napja
28

Így játszhatsz a GTA 5-tel az eredeti GameBoy konzolon

Természetesen Doomozni is lehet ilyen módon a retro gépen...

2 napja
2

Scarf

A Scarf egy karácsonyra időzített meseszép és relaxáló puzzle-platformer, ami épp olyan egyszerű, mint a címe, pár óra alatt végigjátszható, különösebb kihívás sincs benne, és mégis tökéletes játékos kezdése az évnek. Lássuk, miért!

2 napja
6

Warren Spector és a Deus Ex háborús sztorija

A fejlesztő-legenda a kultikus FPS-RPG-immersivesim megszületéséről regél.

3 napja
10

Az új Nvidia driverrel régi játékokat "remasterelhetsz" egyszerűen

DLDSR, SSRTGI, SSAO, DoF ... tudtok még követni?

3 napja
2