Legend of Keepers

VegaNagy-Sz. Ferenc2021.05.12. 23:00

Azért valljuk be, a Dungeon Keeper formula ("Gonosznak lenni jó") elég sok műfajban bizonyult működőképesnek az elmúlt két és fél évtized során. A Legend of Keepers is sokat merít a Dungeon Keeper / Dungeon Defender vonalból, nyakon öntve azt jó sok humorral és az évek óta folyamatosan népszerű roguelite címek számtalan elemével. És ki ne hagyjuk, kicsit kilúgozva és alaposan leegyszerűsítve átveszi a Darkest Dungeon harcrendszerét is. Így egy olyan egyveleget alkot, ami az elcsent elemek ellenére mégis teljesen egyedi vonásokkal képes kitűnni a tömegből, még a sokadik kör után is.

Nem véletlen az első bekezdésben számtalan alkalommal használt "Dungeon" kifejezés, a Keeperek ugyanis a labirintusok urai és őrzői, nem mellékesen pedig a menedzserei is (igen, a Dungeon Company nevezi ki őket erre a munkakörre, vicc nélkül. Pontosabban nagyon is vicces narrációval indítva el őket az útjukon) - ezek leszünk mi. Három különböző (de a közeljövőben bizonyára bővülő számú) őrző kampányát játszhatjuk végig egyre nehezedő kihívásokkal. Egy-egy menet kb. egy órán át tart (már ha eljutunk a végéig), és gyakorlatilag körökre osztott taktikai játékoktól már-már szokatlanul pörgős minden egyes perc. Az egyik - a gonoszabbik - oldalon állunk játékosként: ott a szeretett labirintusunk, a rendelkezésünkre bocsátott lények maroknyi serege, néhány csapda és varázslat, valamint mi magunk, mint a főboss. Merthogy időről időre jön a másik oldal, az úgynevezett "jók", a hősök, hogy végigverekedve magukat a mi labirintusunkon, kifosszanak bennünket. Na akkor most ki is a jó, ugye?

Az eleinte kb. 40-50, később több hétre osztott menetek úgy épülnek fel, hogy minden egyes ciklusban választhatunk több véletlenszerűen generált esemény közül egyet. Ezek lehetnek egység- vagy csapdafejlesztések, pszichológusnál motiválhatjuk a mentálisan elfáradt szörnyeinket, kiküldhetjük őket valamilyen küldetésre, szerezhetünk új szörnyeket, de a legjobb talán a szimplán csak "Eventnek" nevezett esemény, amiben egy rövidke történet után kapunk több döntési lehetőséget általában pozitív, ritkábban negatív kimenettel. A lényeg, hogy kimondottan humoros körítés mellett fél percenként hozunk kisebb-nagyobb döntéseket, és ezek mindegyike befolyással van a csaták kimenetelére. Nagyjából öt-hat hetente egyszer ugyanis nem apró események közül kell választani, hanem jönnek a betolakodók, és elő kell készíteni számukra a labirintus termeit. Tulajdonképpen a halálukat.

Kezdetben öt-hat (később is csak kicsivel több) szoba áll rendelkezésünkre, ebből két helyszínre a szörnyeinket tudjuk letenni, kettőre a csapdáinkat, egyben valamilyen hatalmas varázslatot lőhetünk el, ha pedig ezek mindegyikét sikerrel vették a "hősök", az utolsó szobában mi magunk küzdhetünk meg velük. A 3v3, illetve 3v1 összecsapások kicsit emlékeztetnek a Darkest Dungeon rendszerére, de lényenként sokkal kevesebb skillből kell gazdálkodnunk, ráadásul a védő és támadó elhelyezkedéseknek jóval kisebb szerep jut, így amit megszokhattunk a támadások előtt (villámgyors döntéshozatal), az ide is átmentődik, egy-egy penetrációt néhány rövid perc alatt teljes egészében vissza tudunk verni. Akár úgy, hogy megsemmisítjük a behatolókat, akár úgy, hogy megfutamítjuk őket - ez utóbbi egy fokkal nehezebb, de más típusú erőforrás is jár érte.

A menedzsment-réteg sok hasonló játékhoz képest kimondottan egyszerű, jól átlátható és kezelhető, és pontosan ez mondható el a játék egészéről: a roguelite címek között is a könnyedebb, de így is kellő mélységgel rendelkezők körébe tartozik a Legend of Keepers, belépőnek ideális választás lehet a random generált élmények világába - de a későbbi "pályákon" még sok tapasztalattal is simán el lehet vérezni (igaz, sokszor ennek az RNG, és nem a rossz döntésünk lesz az oka). Egyébként hiába az egyenként nagyon egyszerű elemek, a játék nagyon ügyesen van összerakva mint "egész". A lények képességei precízen kombóznak a csapdákkal, a ritkán szerzett artifactok óriási hatalommal bírnak, megszerezhetünk óriásszörnyeket is, akik saját termet kapnak onnantól kezdve, de a keeperek saját képességfája is tökéletesen illeszkedik a többi mechanizmushoz. Látszik, hogy hosszú időn keresztül volt Steamen korai hozzáférésben elérhető, a végeredmény ugyanis szépen polírozott lett. Egyedül a Switch-port néhány interface megoldását érheti kritika (nagyon hiányzik az egeres irányítás, és jól látható, hogy az utólag kontrolleresített UI-megoldások néhol nyögvenyelősen működnek csak), illetve az apró betűs szövegek szinte olvashatatlanok - tévén határeset, de handheld módban inkább csak odaképzeljük, amit leírva látunk. Ettől eltekintve minden platformon maximálisan ajánlható ez az egyedi és különös taktikai-roguelite menedzsment gyöngyszem, teljesen mindegy, hogy néhány kört (hetet), néhány órát, vagy még hosszabb időt akarunk vele egyhuzamban eltölteni, ugyanolyan folyékony lesz az élmény.

Pontosan
8
Windows, Linux, Google Stadia, macOS, Nintendo Switch (tesztelt)
Kiadó: Goblinz Publishing, Goblinz Studio | Fejlesztő: Goblinz Studio
Megjelenés: 2021. április 29.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Xbox és Bethesda Games Showcase

31 perce
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

33 perce

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

15 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

15 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

15 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

15 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

20 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

20 órája

Wholesome Direct 2021 nyár összefoglaló

Több mint 70 jókedvet sugárzó játékot mutattak be az év legvidámabb indie-válogatásában.

20 órája
1

Firegirl megmenti a rászorulókat!

A játék alcíme: Hack and Splash! Ez sok mindent elárul!

22 órája
1

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 napja
3

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

1 napja
5