[Teszt] GTA Trilogy - Nintendo Switch: a marokra fogott trilógia

GTA Trilogy - Nintendo Switch: a marokra fogott trilógia

mcmackoGéczy Attila2021.11.28. 23:15

A "kézikonzolos GTA" nem újekeletű fogalom. GBA-n, DS-en, PSP-n, de a fenti definíciót kicsit kiforgatva még okostelefonon is elérhető a GTA-élmény így-vagy úgy. Igaz ennek a feelingnek mindig a kissé butább, kissé egyszerűbb változatát kaptuk hordozható kiadásban, de annak idején ezzel nem törődtünk - örültünk annak, amit marokra tudtunk fogni.

Épp ezért is izgalmas, hogy Nintendo Switch-en a klasszikus GTA Trilogy felújított, "Definitive" kiadása is megjelenik. Emlékszem, a PSP-s Liberty City Stories-t tátott szájjal indítottam el, de később a mobilos/tabletes San Andreason is dobtam egy hátast. Hiába, az ezredforduló után a GTA III-Vice City-San Andreas trió letarolt mindent, és a szabadság hasonló illúziója igen nagy dolognak számított ezeken a gyengébb hordozható masinákon is.

Persze a GTA Trilogy sirámjait megénekeltük mi is elégszer, és legutóbb a nagygépes verzió tesztjében is összefoglaltuk, hogy mi a baj ezzel a slendrián, a maga módján nagyképű, pénzéhes átirattal. Sajnos a Switch változat sem lett jobb összességében.

Sőt. A bugok ugyanúgy jelen vannak, a játék felbontása és FPS mutatói mai érzékelésünkhöz mérten nevetségesek, és a felújítás esztétikai hiányosságai, művészeti csonkításai is ugyanolyanok, mint a nagykonzolos kiadásoknál. Ráadásul a Switch verzió még olyanokat is "tud", mint amit a nagyok nem. A bithalmazában jól elrejti a környezeti árnyékokat, az SSAO effektust. Lejjebb hangolja a textúra minőséget, a forgalmat pedig felezi-harmadolja. És olykor erőszakosabban tapossa le a framemutatót, mint bármely más kiadás. A helyzeten az 1.03-as patch sem finomított sokat, de néhány bázikus probléma legalább kikerült a hordozható kiadásból.

Valahogy azonban mégsem tudok annyira haragudni erre a változatra. Tudjátok miért nem? Mert a maga korában a PSP-s játékok is kompromisszumosak voltak. Custom FW és CPU túlhajtás nélkül botrányosan futottak. El tudjátok ezt képzelni ma? Ráadásul tele voltak azok is bugokkal. A DS kiadás? Nem mert és nem is tudott az izometrikus nézetből kitörni. És amióta Switchezek, hozzá vagyok szokva, hogy erre a gépre sincs igazán technikailag kompromisszummentes játék, még a tízpontos csodák sem azok, legyünk bármennyire is szemellenző Switch fanatikusok.

Rendben, a GTA Trilogy talán kicsit túl sok kompromisszummal is bír - és ezt nem lehet a torkunkon keserű íz és darabos érzet nélkül letolni. De valahogy más az ember hozzáállása, amikor a 7'-os kijelzőn látja ugyanazt, mint előtte egy ötvencolos oleden. Talán nem annyira gáz a látvány pőresége, vagy a nokedlisszaggatás. Sőt, olykor pár effekten meg is lepődik az ember, hogy "Jé, ezt is tudja a Switch port?". Én sok mindent láttam a pályafutásom során kézben hordható masinákon, és bár lehet hogy van valamilyen nyakatekert megoldás magaddal vinni a Grand Theft Auto trilógiát más formában... Itt és most ez viszont egy kézikonzolhoz mérten vállalható kiadás, ami hosszú-hosszú időre leköt majd - pláne, ha először játszod ezeket a mérföldkőnek tekinthető címeket. És szerintem a Nintendo fanok között sok ilyen játékost lehet találni.

Ha meg eleget handheldeztél az elmúlt 20 évben, akkor tudod miről beszélek, amikor a kompromisszumokról beszélek. Persze lesz hamarosan egy alternatíva - a minden fórumon isteni origóként hivatkozott, szanaszét moddolt eredeti változatokat talán normális sebességgel futtatni képes Steam Deck.

És ez a helyzet majd sok kérdőjelet felvet. Ez a gép alaposan felforgathatja majd a Nintendo hardveres lezserségét a Switch kapcsán. De még nem tartunk ott - akkor is, addig is ez marad a natív konzolos változat, amit varázslás nélkül magaddal tudsz vinni a metrón, a hétvégi kiruccanásra, vagy épp az unalmas egyetemi előadásra. Ennek függvényében értékeld a GTA Trilogy Nintendo Switch kiadását.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tcGF0cmVvbi1tcHVcIj5cbjxhIGhyZWY9XCJodHRwczpcL1wvcGF0cmVvbi5jb21cL2dhbWVyMzY1XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZ1wiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxzdHlsZT5cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tcGF0cmVvbi1tcHUgaW1ne1xuXHR0cmFuc2l0aW9uOiBhbGwgLjNzO1xuXHRwb3NpdGlvbjphYnNvbHV0ZTtcblx0dG9wOjA7IGxlZnQ6MDtcbn1cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1IGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigycHgpO1xuXHR0cmFuc2Zvcm06IHNjYWxlKDEuMSk7XG59XG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMCk7XG5cdHRyYW5zZm9ybTogc2NhbGUoMSk7XG59XG48XC9zdHlsZT4iLCJpbWFnZXMiOltdLCJ1cmwiOiIifQ==

A múlt fővárosa jelenik meg az Eltűnt Budapest projektben

A hobbiprojekt egyre jobban fest.

4 órája
8

Premierdátummal és új előzetessel jelentkezett a The Cuphead Show

Egy hónapon belül újabb népszerű videójáték teszi tiszteletét a Netflixen animációs filmként.

5 órája
4

Aranylemezen az ANNO: Mutationem

Újabb China Hero Project nyerte el végleges formáját a PlayStation támogatásával. Közel a megjelenési dátum is.

6 órája
2

Új platformokra látogat a The Artful Escape

PS5-re, PS4-re és Switch-re is megjelenik a nem mindennapi zenés kaland - és nem is kell rá sokat várni!

6 órája

Kemény durvulást produkál a Cyberpunk 2077 frissen moddolt változata

A napokban debütált videóban több mint ötven mod és a DLSS 2.3 szépíti a játékot.

19 órája
5

Game Pass: január második felének kínálata

Kisebb és nagyobb premier címek, trilógiát összefogó tartalmas kollekció és a tavalyi év egyik legjobb indie játéka is itt van!

19 órája
11

A Microsoft felvásárolta az Activision Blizzardot

Az eddigi iparági rekord sokszorosáért, 70 milliárd dollárért vásárolja fel a Microsoft a kiadóóriást.

1 napja
228

GDC videón mutatkozik be a God of War grafikájának fejlesztése

Az újra felkapott játék korábbi fejlesztői előadását most osztotta meg a konferencia csatornája.

1 napja

A galaxis színeiben pompázik a PlayStation 5 kontrollere

A DualSense irányító friss festés-variánsait már itthon is be lehet szerezni.

1 napja
5

Jó úton jár a Steam Deck, jöhet a februári megjelenés

Február végén jöhetnek az első szállítmányok.

1 napja
15

Továbbra is remekül fogy a Monster Hunter Rise

A PC-verzió megjelenése újabbat lendített a Capcom játékának szekerén, amely el is érte a következő mérföldkövet.

1 napja

A Mecha Tails Unlocked és a DreamCast korszak emléke

A videót egy Twitter művész falán találtuk...

1 napja

Townscaper

A Townscaper egy olyan egyszerű játéknak indult, amit az ember csak úgy elnézegetett a készülése során a fejlesztő, Oskar Stalberg Twitterén, majd aztán a hype felkapta, beállt a projekt mögé a Raw Fury, aztán most ott tartunk, hogy Series X-en, Game Pass-ban nyomhatjuk, akár 4K-s gigatévén is a szerelemprojektnek indult tengeri városépítősdit.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
12

Közeleg a teljes PlayStation visszafelé kompatibilitás?

A napokban új erőre kapott a Sony lehetséges megoldása a régi generációk támogatására.

2 napja
28

Így játszhatsz a GTA 5-tel az eredeti GameBoy konzolon

Természetesen Doomozni is lehet ilyen módon a retro gépen...

2 napja
2

Scarf

A Scarf egy karácsonyra időzített meseszép és relaxáló puzzle-platformer, ami épp olyan egyszerű, mint a címe, pár óra alatt végigjátszható, különösebb kihívás sincs benne, és mégis tökéletes játékos kezdése az évnek. Lássuk, miért!

2 napja
6

Warren Spector és a Deus Ex háborús sztorija

A fejlesztő-legenda a kultikus FPS-RPG-immersivesim megszületéséről regél.

3 napja
10

Az új Nvidia driverrel régi játékokat "remasterelhetsz" egyszerűen

DLDSR, SSRTGI, SSAO, DoF ... tudtok még követni?

3 napja
2

Régi GameBoy Advance konzolon fut az első Tomb Raider

Az OpenLara projekt alfa változata szuperül fut a régi Nintendo vason.

4 napja
11