[Teszt] GTA Trilogy - Definitive Edition

GTA Trilogy - Definitive Edition

liquidSomosi László2021.11.26. 19:20

Definitív trilógiával számolni 2021-ben komoly vállalás – pláne akkor ha az a bizonyos trilógia a Grand Theft Auto sorozat, tekintve, hogy a GTA3 a forrás nagyjából mindenhez, amit jelenleg nyitott világú akciójátéknak nevezünk. A vállalásban komoly segítség, hogy ezek a játékok már jóóó (értsd: 15-20 éve) léteznek, és nem kell tenni velük mást, mint… nos, némileg kicsinosítani őket, és gondoskodni arról, hogy az összes megcélzott platformon tisztességes minőségben és sebességgel fusson. Sikerült?

A választ csak akkor nem tudod, ha az utóbbi két hetet egy lakatlan trópusi szigeten töltötted (ebben az esetben gratulálunk, jól csinálod!), és nem jutott el hozzád a GTA Trilogy – Definitive Edition botrányoktól övezett startjának története. Vagyis: nem, nem sikerült, a GTA3 / Vice City / San Andreas friss, 2021-es verziói nagy jóindulattal sem nevezhetők Definitív Kiadásnak. Elmondjuk, hogy (szerintünk) miért.

Kezdjük a jóval, mert ilyen is akad. Noha a játékmenethez és az irányításhoz alapvetően nem nyúltak hozzá a fejlesztők, néhány kényelmi módosítást azért kapunk. Ez elsősorban a lövöldözés frontján érhető tetten, az új rendszer hasonlít a régihez, de egy fokkal kevésbé agresszív auto-lockal, és a menüben beállítható free aim lehetőségével, plusz némileg feljavított kamerakezeléssel – ez továbbra is messze van a tökéletestől, de javulás az eredeti játékok néha tényleg lehetetlen helyekre csavargó kamerájához képest. Szintén pozitív változás, hogy a GTA3 / Vice City-ben is lehet már missziót közvetlenül újrakezdeni, és vezetésnél bedobott (igaz, nem mindig tökéletesen működő) GPS is örvendetes bővítmény.

A probléma az, hogy a fentiekkel nagyjából véget is ért a pozitív újdonságok listája, ami ezután jön, az legalábbis kérdéses, vagy határozottan negatív változás. Ami a játék(ok) elindítása után rögtön az arcodba is ugrik: az új engine (Unreal 4) és az újraértelmezett grafikai stílus erősen megosztó. Több emberrel is beszéltem róla, volt, akinek bejött, de olyan is volt, aki egyenesen gyűlölte. Ízlés kérdése, mondhatnánk, ami igaz is, bizonyos szempontból. Más szempontból meg nem, mert objektíven kijelenthető, hogy az új motorra / stílusra való átállással ez a három játék elvesztette a vizuális identitását. Jelesül: az eredeti GTA3 színpalettája jellemzően szürkés-kékes volt, a San Andreas-é pedig markánsan narancsos-barna. Most minden egyforma, élénk, kiugró színekkel. Ez a vizuális esztétika egyetlen játékhoz passzol a trilógiában: a neon-ragyogásban fürdőző Vice City-hez.

A problémákat fokozza, hogy a játékokból eltűnt a belátható területet határoló köd, így egyrészt sérül az eredeti atmoszféra (különösen a GTA3-nál), másrészt néhol kimondottan illúzióromboló a hiánya, a San Andreasban a jetpackkel magasra szállva belátható az egész térkép, a korábbi grandiózus „egy egész állam a játszóterem” feeling helyett inkább olyan érzésed van, mintha egy közepesen sűrűn beépített homokozót bámulnál a játszótéren.

És akkor itt van azok a dolgok, amik láttán valószínűleg mindenki sóhajt egy mélyet, és megcsóválja a fejét (alternatív esetben cifrán káromkodik). A játék éjszakái sötétek (jóval sötétebbek, mint korábban) és ha erre rájön a kifejezetten ronda eső-effekt, akkor jobb, ha leparkolod valahová a kurrens járgányt, és sétálsz egyet, mert…. NEM LÁTNI SEMMIT. Semmit, ne kezdj missziót, vagy ne csinálj semmi olyat, ahol vezetni kell, mert nekimész az első oszlopnak, „talajrészegen vezetek éjfélkor napszemüvegben” szimulátor. Vitatható, hogy a rádiócsatornákon rendelkezésre álló dalok számának jelentős csökkenése (összesen több, mint húsz dal hiányzik) mekkora veszteség, de tekintve, hogy a számok döntő többsége (15 dal) a Vice City-ből lett eltávolítva, a magam részéről a „jelentős” kategóriába sorolom, ezek a dalok nagy szerepet játszottak az atmoszféraépítésben. Megértem, hogy itt lejárt jogokról van szó, ugyanakkor a Rockstar nem fillérekből gazdálkodó sufni-kiadó, valószínűleg lett volna büdzsé a megújításukra, vagy a pótlásukra.

Oké, akkor legalább viszonylag bugmentes, és simán fut mindenen, ugye? Nem és nem. A bugokat nem fogom hosszan sorolni, tele vannak velük a videómegosztók, van itt minden, mi szem-szájnak ingere, a geometrián áteséstől kezdve a karakter és járműberagadáson át a levegőben járásig, vagy a soha meg nem jelenő, láthatatlan objektumokig. Szóval a bugok köszönik szépen, megvannak, köztük több olyan példánnyal, amit modderek hosszú évekkel ezelőtt javítottak. Ami viszont teljesen érthetetlen, hogy ezek a játékok miért nem futnak minden platformon stabil 60fps-el. Márpedig nem futnak, sehol. Igen, PS5-ön és XSX-en sem, a dolgok jelenlegi állása, és a rendelkezésre álló frame rate / frame pacing elemzések szerint talán az XSX változat teljesít legjobban ilyen szempontból, a PS5 tulajok a PS4 Pro változat (!) letöltésével kaphatják a legjobb sebességet (beáldozva a jóval nagyobb felbontást), ami egyenesen abszurd. A Switch verzió megint egy külön történet, erről hamarosan platform-specifikus cikket olvashattok.

Az ördög ügyvédjét játszva: noha az egyszeri játékosnak a különböző digitális felületeken megjelent felhasználói pontszámok alapján úgy tűnhet, hogy a GTA Trilogy egyszerre lopta el mindenki autóját és gyilkolta meg a kiskutyáját, a helyzet ennyire nem súlyos. Ez nem nulla vagy egypontos játék, működik, végigjátszható, tartalmilag benne van minden, aminek benne kell lennie, a hibáinak jó része későbbi pecseléssel javítható.

A GTA Trilogy szimplán egy lusta, elsietett, a nosztalgia pénztárca-nyitogató hatására játszó rekreáció, aminél ez a három játék - már csak a játéktörténelemben elfoglalt státuszuk okán is – jobbat, gondosabbat érdemelt volna.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

A múlt fővárosa jelenik meg az Eltűnt Budapest projektben

A hobbiprojekt egyre jobban fest.

4 órája
8

Premierdátummal és új előzetessel jelentkezett a The Cuphead Show

Egy hónapon belül újabb népszerű videójáték teszi tiszteletét a Netflixen animációs filmként.

6 órája
4

Aranylemezen az ANNO: Mutationem

Újabb China Hero Project nyerte el végleges formáját a PlayStation támogatásával. Közel a megjelenési dátum is.

6 órája
2

Új platformokra látogat a The Artful Escape

PS5-re, PS4-re és Switch-re is megjelenik a nem mindennapi zenés kaland - és nem is kell rá sokat várni!

6 órája

Kemény durvulást produkál a Cyberpunk 2077 frissen moddolt változata

A napokban debütált videóban több mint ötven mod és a DLSS 2.3 szépíti a játékot.

20 órája
5

Game Pass: január második felének kínálata

Kisebb és nagyobb premier címek, trilógiát összefogó tartalmas kollekció és a tavalyi év egyik legjobb indie játéka is itt van!

20 órája
11

A Microsoft felvásárolta az Activision Blizzardot

Az eddigi iparági rekord sokszorosáért, 70 milliárd dollárért vásárolja fel a Microsoft a kiadóóriást.

1 napja
234

GDC videón mutatkozik be a God of War grafikájának fejlesztése

Az újra felkapott játék korábbi fejlesztői előadását most osztotta meg a konferencia csatornája.

1 napja

A galaxis színeiben pompázik a PlayStation 5 kontrollere

A DualSense irányító friss festés-variánsait már itthon is be lehet szerezni.

1 napja
5

Jó úton jár a Steam Deck, jöhet a februári megjelenés

Február végén jöhetnek az első szállítmányok.

1 napja
15

Továbbra is remekül fogy a Monster Hunter Rise

A PC-verzió megjelenése újabbat lendített a Capcom játékának szekerén, amely el is érte a következő mérföldkövet.

1 napja

A Mecha Tails Unlocked és a DreamCast korszak emléke

A videót egy Twitter művész falán találtuk...

1 napja

Townscaper

A Townscaper egy olyan egyszerű játéknak indult, amit az ember csak úgy elnézegetett a készülése során a fejlesztő, Oskar Stalberg Twitterén, majd aztán a hype felkapta, beállt a projekt mögé a Raw Fury, aztán most ott tartunk, hogy Series X-en, Game Pass-ban nyomhatjuk, akár 4K-s gigatévén is a szerelemprojektnek indult tengeri városépítősdit.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
12

Közeleg a teljes PlayStation visszafelé kompatibilitás?

A napokban új erőre kapott a Sony lehetséges megoldása a régi generációk támogatására.

2 napja
28

Így játszhatsz a GTA 5-tel az eredeti GameBoy konzolon

Természetesen Doomozni is lehet ilyen módon a retro gépen...

2 napja
2

Scarf

A Scarf egy karácsonyra időzített meseszép és relaxáló puzzle-platformer, ami épp olyan egyszerű, mint a címe, pár óra alatt végigjátszható, különösebb kihívás sincs benne, és mégis tökéletes játékos kezdése az évnek. Lássuk, miért!

2 napja
6

Warren Spector és a Deus Ex háborús sztorija

A fejlesztő-legenda a kultikus FPS-RPG-immersivesim megszületéséről regél.

3 napja
10

Az új Nvidia driverrel régi játékokat "remasterelhetsz" egyszerűen

DLDSR, SSRTGI, SSAO, DoF ... tudtok még követni?

3 napja
2

Régi GameBoy Advance konzolon fut az első Tomb Raider

Az OpenLara projekt alfa változata szuperül fut a régi Nintendo vason.

4 napja
11